Evo, na prethodnoj stranici se neki okomio na APN kao da tih 5000 nekretnina na razini drzave moze utjecat na cijenu. Iako je APN osmišljen kao protumjera ukidanju onog oslobođenja poreza za prvu nekretninu (a porez je tada bio 5%) i eto tad (pred 6-7 godina) nekim čudom tih 5% popusta nije sjebalo tržište nekretnina. Hmm. Kad vidim "stručnjake" na TVu da laprdaju o tom APNu dode mi da ih spljuskam. Inace, u 2021. je prodano 70.000 kuca/stanova/građ zemljišta, apn je 7%. Drugim rijecima, da nije bilo APNa stranci bi s 1% kamatom ili manjom bili jos konkurentniji nasim kamatama od 3% pa bi i tih 5.000 bilo u tablici "izvoz".
Možda sam ja taj neki :), da, kritiziram APN jer je dodatno povećao stampedo zbog ograničenog roka, nebitno da li se nudi 100 ili 10.000 subvencija, svi prodavatelji će pokušati iskoristi situaciju.
Nije jedini uzrok rasta cijena, ali ih sigurno nije ni snizio niti je učinio nekretnine pristupačnijima za mlade jer su veće cijene pojele razliku a najviše koristi su imale banke. Poklopila se inflacija, otvaranje tržišta strancima, pandemija, promjena valute, strah od digitalizacije i provjere porijekla imovine.
Ako se već država želi miješati onda to ima smisla samo kad ima sve varijable u rukama kao što je bio prvi POS model (zemljište, cijena projektiranja, gradnje i na kraju gotovog kvadrata). Loše u toj priči je bila provedba, odnosno slučajno ili namjerno ostavljanje rupa u zakonu pa je bilo puno zloupotreba (iznajmljivanje i preprodaja).
Ne obracam ti se osobno, zato nije bitno "tko" vec "sto" je napisano.
Korisnika APNa na razini drzave je realno malo u sumi nekretnina. To je cinjenica. Utjecaja na cijenu nema jer ni porezna olaksica od 5% nije utjecala na trziste. To s APNom su nebuloze.
Trziste nekretnina je kao i svako drugo trziste. Omjer ponude i potraznje. Nitko tebe ne moze iskoristiti ako ti na to sam ne pristanes. Ne prisiljava investitor nekoga da kupi - oces - neces.
Ako je kamata bila ispod 3%, a inflacija 15%, ne znam kako su banke izvukle korist. Da si kupio 2019. novofradnju za 120.000€, sad bi ga prodao za 200.000€. Kome ide korist? Bankama? Investitorima?
Zasto bi mladi morali kupovat skupe nekretnine? Na ciji trosak? Gdje to u svijetu covjek sa 28 godina moze kupit stan na top lokacijama? Znas kolko je kvadrat po europi? Ako imas na trzistu ljude koji kapital stvaraju 30-40 godina i ljude koji tek imaju 30 godina, sto mislis tko ce imat vise love za kupovat bilo sta, aute, nekretnine, satove, televizore, namjestaj. I ja bi Miele uređaje al mi je sasvim dobar i Bosh jer nemam para za Miele. Ne ocekujem POS podjelu Miele pecnica i vesmasina.
Btw, moji starci su kupili parcelu od 850m² u pripizdini za 4 hiljade maraka tamo 86. Sad je kvadrat ovdje oko 300€. Ja da zelim kupit tu parcelu morao bi dat 255.000€. U pripizdanama je i danas kvadrat jeftin i jednostavno nije realno da netko na pocetku radnog staza moze konkurirat na trzistu nekretnina na top lokacijama.. Zasto ne bi trazili i S klasu preko POSa.
Ponavljam, ne moze kvadrat biti jeftin, a place visoke. Ako imate vise ljudi s visim placama (sto imamo) to znaci da je veca konkurencija kod kupovine i da ce cijene rast. Ja u 12 godina profesionalnog rada u nekretninama nisam upoznao prodavatelja koji je htio prodat nekretninu mladima po nizoj cijeni. Svi traze sto je vise moguce i to je tako.
Probajte podjelit imovinu unutar familije pa cete viditi koliko popusta cete dobit. Prije cete se poubijat.
A ocekujete od neznam koga da vam izgradi kvadrat u pola trzisne vrijednosti.
Mislite da je ovdje lose? Pogledajte cijene oko Pariza, Minhena, Irska, Belgija..