Napravio sam prvi put na Macu sigurnosnu kopiju pomoću Time Machinea i eksternog diska i sve je prošlo okej. Napravio sam više kopija čisto da vidim je li funkcionira.
Stavio sam da mi se sigurnosna kopija izrađuje dnevno, prvo je bilo svakog sata.
E sad me zanima par stvari.
1. Očekivao sam da će na eksternom disku biti samo jedna kopija, ali tu se nalaze sve napravljene kopije. Ono što me zanima - je li nužno da svaki put kad napravim sigurnosnu kopiju na disku ostavim tu svježe napravljenu, a izbrišem posljednje napravljenu? Jer će mi se onda nakupiti dosta tih kopija. Ili da ne brišem i naprosto ostavim sve te kopije koje se naprave?
2. Kapacitet eksternog diska se nije mijenjao i iako je na njemu više sigurnosnih kopija, memorija diska pokazuje kapacitet jedne sigurnosne kopije. Npr. sada na disku imam dvije kopije i kod posljednje naapravljene mi piše da ima 153.094.082.560 bajtova (146,9 MB na disku), a kod druge upravo napravljene 153.098.682.368 bajtova (4 KB na disku). U uslužnom programu diska mi stoji da trenutno eksterni disk zauzima 153.94 GB prostora.
Znači li to da na disku može biti više kopija, ali se njegov kapacitet neće povećavati sa svakom novom dnevnom napravljenom kopijom? Osim ako u međuvremenu na Mac ne prebacim nove stvari tipa slike pa napravim novu kopiju.
No ono što hoću kazati - ako svaka kopija na disku ima npr. 153 GB kao što ima sad, i sad se tu nakupi dosta tih kopija, plus recimo i najnovija s novim slikama, postoji li mogućnost da se popuni kapacitet diska ili će on i dalje pokazivati da je kapacitet jednak kapacitetu sigurnosne kopije, pretpostavljam posljednje napravljene?
3. Pročitao sam da kada se disk napuni, najstarije će se sigurnosne kopije izbrisati putem Time Machinea. Što to konkretno znači? Jer kako se disk može napuniti ako se njegov kapacitet ne povećava sa svakom izrađenom kopijom (pretpostavljam da je tako), ovo što sam pisao pod 2.
4. Stavio sam da Time Machine automatski dnevno izrađuje kopije. Znači li to onda da ako ne spojim disk par dana na Mac da će mi prvi idući put kad ga spojim izraditi više kopija (za svaki dan po jednu od posljednje kopije) ili će izraditi jednu?
5. Zbunjuje me i kad gore u Kontrolnom centru otvorim opciju Pogledaj Time Machine sigurnosne kopije. Otvori se dosta tih kopija u obliku prozorčića i ima desno vremenska crta kad su napravljene. Može se kliknuti na ovu opciju Pogledaj Time Machine sigurnosne kopije i kad disk nije priključen na Mac. Ono što me buni je hoće li se sa svakom od tih napravljenih kopija povećavati ukupna memorija Maca? Zasad mislim da se ne povećava, ali nisam siguran.
6. I još nešto. Našao sam na stranici Applea da se eksterni disk osim za Time Machine kopije može koristiti i za pohrane drugih datoteka ako se napravi APFS datoteka. Pa se onda jedna jedinica koristi za Time Machine sigurnosne kopije, a druga za pohranu ostalih datoteka. Ako to napravim je li onda na isti disk mogu stavljati recimo slike i ujedno kopiju od Time Machinea? Sad su mi samo kopije i disk je zelene boje kad se učita na desktopu, a ne žute kako inače zna biti. Pokušao sam na njega prebaciti neke druge datoteke, ali neće. Ili mi preporučate da jedan disk koristim za sigurnosne kopije, a da imam i drugi dodatni za druge stvari?
Puno pitanja znam, prosvijetlite me :)
PS Volio bih da ima neki tečaj za obuku rada na Apple proizvodima pa da tamo predavaču dosađujem s masu pitanja i potpitanja hehehe.