Zdravo svima! Novi sam na ovom forumu, ali znam za njega odavno i čitam povremeno. Zovem se Midhat Hrvat i studiram Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, odsjek za Telekomunikacije. Odlučio sam da se ovde obratim za pomoć oko praktičnog dijela mog završnog rada na temu igranja u oblaku (engl. Cloud gaming). Naime, potrebno mi da shvatim i dobijem ideju kako povezati i konfigurirati računare da bih napravio testno okruženje. Zanima me kako povezati 5+1 računara, od kojih će 5 biti klijentski testni računar, a ovaj 6. bi bio "kontrolni". Potrebno je sve povezati tako da ja kao "administrator" sa svog kontrolnog računara postavljam ograničenja mreža svim računarima i vršim snimanje saobraćaja dok sudionici igraju. Znači, potrebno je kada s jednog računara postavim ograničenje da se to ogleda na svim testnim računarima i da snimanje saobraćaja se vrši ukupno za sve, da ne moram lično na 5 računara postavljati ograničenje Bandwidth-a ili gubitka i pokretati snimanje. Čitao sam već o nekim pojavama i pojmovima kao što su IP forwarding, zrcaljenje portova, linux gateway i slično, ali nisam siguran još šta konkretno od toga da odaberem, a i da ne pokvarim nešto oko kućne mreže i pristupa internetu. Hvala vam unaprijed!
Kako napraviti testbed za Cloud Gaming testiranje?
- poruka: 1
- |
- čitano: 1.472
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore