Bok ljudi. Nadam se da će netko vidjeti post i udijeliti koji pametan savjet.
Napravio sam webshop za firmu. Firma već prodaje proizvode u fizičkoj poslovnici. Webshop ne bi prodavao te prozivode nego bi koristio dropshipping (print-on-demand) za totalno nevezane proizvode i njih prodavao. Ciljana publika mi je EU tržište, ne nužno Hrvatska. Onemogućio sam odabir non-EU država prilikom kupovine kako bih si olakšao knjigovodstvene stvari. Prodaovao bih printify proizvode i spojio sam svoj webshop sa njihovim API-em. Webshop je napravljen u Next.js (frontend) i .net core (backend). U biti provlačim njihov api kroz svoj backend.
Prvo sam napravio stranicu na engleskom jeziku jer mi domaće tržište nije bitno, ali sam nedugo nakon čuo da moram imati hrvatski prijevod zato što je firma iz hrvatske. Dodao sam hrvatski jezik u webshop (uz engleski). Zatim sam zaboravio da moram imati dvojne cijene iako ne mislim prodavati u hrvatskoj, pa sam i to napravio. Zatim sam imao muke i patnje po odabiru payment gatewaya pa sam odlučio na najjednostavnije rješenje - paypal. Koliko sam se uspio informirati fiskalizacija nije potrebna u slučaju plaćanja sa paypalom? To mi je super jer onda moram samo račune napraviti i njih predati knjigovođi. Knjigovođa mi je rekla također i da bih trebao odvojiti račune prema zemaljama, što mogu automatizirati pa ne bi trebao biti problem. Paypal planiram kasnije zamijeniti domaćim gatewayom jer uzima preveliku proviziju, ali s obzirom da nisam siguran hoće itko išta kupovati s tog mog webshopa, išao sam sa najjednostavnijom opcijom.
Zanima me dalje što je sa terms and conditions, returns, privacy i sličnim stranicama? Napisao sam ih uz pomoć ChatGPT-a, a returns page sam napisao shodno tome što sam vidio na printify support stranici (jer oni obavljaju returns, a ne ja). Moram li tu na nešto posebno paziti? Kako se inače pišu te pravne stranice? Napravio sam onaj checkbox pri checkoutu "I accept terms and conditions and privacy terms..." i linkao stranice privacy i terms and conditions. Jel' to ok? Treba li na još nešto paziti?
Postoji li nešto još na što trebam obratiti pažnju? Radim sve manualno, od webshopa pa do checkouta pa do ispisa računa, slanja confirmation maila itd. U biti je sve gotovo, testirano i mislim si mogao bih to pustiti live... No međutim ovo mi je prvi webshop projekt pa imam mali strah da ću nešto opasno fulati, radim ga potpuno sam i nemam se kome obratiti za pitanja (osim knjigovođi za ta neka basic pitanja oko knjigovodstva...). Nadam se da će netko malo pripomoći!