4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 5.040
|
čitano: 2.968.726
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
ihush kaže...

-dobro je kad se možeš snaći .. za uređaj, posudba-trial... i sl. jer nisu jeftini, a najvažnija stvar na koju nemaš utjecaj je lokacija + sezona, opterećenje mobilne..

-svaki slučaj-lokacija je za sebe, tj možeš znati tek kad probaš a za to trebaš uređaj koji nije jeftin.. i ovo je odlično ako možeš probati, tad kad znaš nije problem kupiti potrebno, bez tog može biti bačen novac, tj možda bi novi uređaj dao bolje rezultate, možda iste ili lošije.. možda je bolje nabaviti stariji upravo zbog mogućih podešavanja koja za novi još nema itd..

-ponovo, za sve, važna je konkretna lokacija, odašiljač-linija-server i mogućnosti na tom mjestu, pa i korisničke antene ako bi signal bio problem.. što veće brzine to su osjetljivije na signal-smetnje, ne pomaže ona rečenica 'meni radi odlično (ili loše)..' jer je stvar te lokacije, tek nakon tog uređaj i postavke.. tj problem uspoređivanja kuruški i jabuka :)

-idući problem,.. nije samo max brzina kriterij linije.. ponekad je bolje nešto niža brzina, margina, stabilnost.. ponekad daje bolje rezultate od nekih max, pa ako uz pimplanje izvučeš 100, treba se zadovoljiti s cca 80% ... pa do tog da i to ovisi o paketu usluga koje juzer plaća, ovisno što tad operater omogući za tu liniju.. mada je to više za fixnu-pakete.. itd.

Imam na raspolaganju još par routera, neki sa vanskim antenama, pa ću ih dofurat na lokaciju i probat. Sramota je da sam operater u stvari manje szna ili se pravi grbav nego neki lokalni user i od njih uvijek imaš info da je sve 5 i signal savršen.

Ako je nekome zanimljivo, napravio sam si alat koji računa da li postoje geo obstrukcije na putu signala i pokušava računati gušenje.

Apsolutno se slažem da je bitna kvaliteta veze i to uvijek gledam, ali ako ne može preći 20 megabita, džabe što je stabilno.

5 godina

Evo jedan primjer kako naslijepo testirati radi li vam 4x4 MIMO na tornju.

Znači isti router, 4 Iskra P-60 antene, isti toranj i smjer.

Toranj na kojem sam testirao ima provjereno 4x4 radije i antene, dakle i vizualno možete odlaskom do tornja vidjeti ima li 4x4 MIMO opremu ili je stari toranj sa 2x2 opremom.

Kod mene je u pitanju toranj udaljen 9 kilometara i nema optičke vidljivosti pa su prikazane brzine manje nego da mi je toranj blizu i čista vidljivost.

TEST:

Spojite sve četiri antene, u routeru morate imati mogućnost band lockanja tako da stavite samo npr. B1+B3 da rade.

Testirati jedan dan učestalim speedtestovima, ja imam server pa je u mene sve automatizirano po jedan speedtest svakih 20 min XD

Drugi dan odspojiti dvije antene i isto pratiti brzine sa istom agregacijom na jedan dan.

I ako vidite da su vam skoro duplo veće brzine sa četiri antene, znači da vaš modem koristi 4x4 MIMO, tj. da i toranj ima 4x4 MIMO i to upaljen (jer power saver na tornju može ugasiti 4x4 ako nema opterećenja pa radi samo 2x2 ili još gore 1x1).

Ako su vam brzine iste i sa četiri i sa dvije antene, ili je na tornju power saver ugasio 4x4 ili imate peh pa vam je stari toranj sa samo 2x2 opremom.

Veće slike ovdje.

EDIT: u testu sam koristio B1+B3, 4x4 MIMO i brzine možete testirati i tako da stavite samo jedan od medium bandova, npr. B1 na dva dana (jedan dan sa 4 antene, drugi dan sa 2 antene), ako radi 4x4 isto će se vidjeti razlika u brzinama

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2026 12:20 (Tirkiz).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
Ovih dana sam sa CellMapperom prošao područje oko vikendice, nastojeći mapirati baznu stanicu 22069 od A1/Tomato.
Ima li koristi? Može li se postaviti na točno mjesto i odrediti koje bandove ima?
Ako treba, mogu još obilaziti :-)
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2026 12:59 (Darko150).

0 0 hvala 0
14 godina
Darko150 kaže...
Ovih dana sam sa CellMapperom prošao područje oko vikendice, nastojeći mapirati baznu stanicu 22069 od A1/Tomato.
Ima li koristi? Može li se postaviti na točno mjesto i odrediti koje bandove ima?
Ako treba, mogu još obilaziti :-)

Stavljen na pravo mjesto

13 godina
Super, hvala. Mislio sam si da bi trebao biti tamo negdje na Rabu :-)
Sredinom Lipnja sam imao preko 200 MBbpsa, a sad jedva 25 :-(
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2026 12:29 (Darko150).
15 godina

bome moram priznati da mi je 5G pokucni s vanjskim modemom nadisao sva ocekivanja. bio sam uvjeren da ce tijekom sezone biti neupotrebljiv (zivim u izuzetno turistickom mjestu), ali evo konstantno imam ugovorenih 100 Mbps. multiplayer takoder ide, fortnite bez greske, dok na cs2 imam tu i tamo rubber banding zbog jittera. sve u svemu, zadovoljan sam. 

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina

Pozdrav,

stigao jučer Zyxel FWA510.

Ništa posebno u vezi spajanja nisam podešavao po njemu, samo sam ubacio A1 karticu i odradio speedtest (doduše preko moba spojenog na WiFi).

Ovo je rezultat: https://www.speedtest.net/result/a/11838554538

S downloadom sam jako zadovoljan, no upload mi je poprilično nizak pa sam provjerio jačinu signala i ovo je rezultat:

SINR (5G): 15

SINR (LTE): 9
RSRP (5G N78): -109 dBm
RSRP (LTE): -97 to -99 dBm
RSRQ (LTE B3): -12 dB

Bi li pomogla kakva antena? Vanjske svakako ne dolaze u obzir jer sam u najmu i ne mogu bušit zidove (barem ne prema van).
Ima kakvih unutarnjih antena koje bi pomogle (možda nešto što se zalijepi na prozor) do 100 EUR?

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Nećeš se baš usrećiti sa unutarnjim antenama, govorim iz iskustva.. :(

Možda da se lockaš na LTE-band samo, meni je pomoglo budući su svi mobiteli i sve ostalo nešto spojeni na 5G..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Bruner kaže...

Pozdrav,

stigao jučer Zyxel FWA510.

Ništa posebno u vezi spajanja nisam podešavao po njemu, samo sam ubacio A1 karticu i odradio speedtest (doduše preko moba spojenog na WiFi).

Ovo je rezultat: https://www.speedtest.net/result/a/11838554538

S downloadom sam jako zadovoljan, no upload mi je poprilično nizak pa sam provjerio jačinu signala i ovo je rezultat:

SINR (5G): 15

SINR (LTE): 9
RSRP (5G N78): -109 dBm
RSRP (LTE): -97 to -99 dBm
RSRQ (LTE B3): -12 dB

Bi li pomogla kakva antena? Vanjske svakako ne dolaze u obzir jer sam u najmu i ne mogu bušit zidove (barem ne prema van).
Ima kakvih unutarnjih antena koje bi pomogle (možda nešto što se zalijepi na prozor) do 100 EUR?

Jel znaš na koji toranj se spajaš i njegovu lokaciju?

13 godina

Najbliži su mi:

- eNB ID 1172 (Macro) - LTE

- eNB ID 1497 (Macro) - LTE

Ne znam na kojeg/koje od njih se spaja.

Ak se može vidjeti na routeru, pogledam kad se vratim s posla.

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Inače ti Zyxeli su ti jako osjetljivi na položaj. Pomakneš ga par cm ili okreneš (naprijed-nazad-lijevo-desno) već je velika razlika.

Skini si app "Zyxel AIR" pa dijagnosticiraj gdje ti je najjači signal za 5G, budući ti je 109 dosta slabašan signal od 5G, dok ti je LTE puno jači.

Ista situacija kao i kod mene. Ja sam lockao na LTE umjesto na 5G i puno mi je brži i upload i dl zbog jačine signala.

Poigraj se, jednom kad nadješ idealnu poziciju bit' češ zadovoljan.

Inača ja sam isprobavao sa svakakvim omnicama 4XMIMO po kući i na kraju sam to sve pobacao. Signal mi je bio bolji možda za 1%, a u nekim slučajevima i lošiji, tako da zaboravi unutarnje.

Budući da ne možeš koristiti vanjske antene, osuđen si kao i ja da tražiš po kući najbolju poziciju i orijentaciju rutera..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2026 14:31 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

OK, budem se poigrao s postavkama.
Možda i DDavorin u međuvremenu da neki koristan savjet.

Što se pozicije routera tiče, tu sam poprilično ograničen jer mi stoji u polici/ormariću gdje mi je i ostatak "homelab" opreme koja je spojena kabelom na router jer nema WiFi, a nije mi praktično baš rastezati kablove kroz stan do "idealne pozicije" 

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Bruner kaže...

Najbliži su mi:

- eNB ID 1172 (Macro) - LTE

- eNB ID 1497 (Macro) - LTE

Ne znam na kojeg/koje od njih se spaja.

Ak se može vidjeti na routeru, pogledam kad se vratim s posla.

Taj 1172 i ja lovim kada usmjerim prema njemu(4.8km od mene) i ima sva tri operatera i svi imaju n78 znači GB+ brzine. Evo skripta pa ju ubaci u preglednik da se vidi dali se spajaš na taj toranj u Kućanu. 1497 nema n78 i ne bi imao takve brzine sa tako lošim signalom 99% da se spajaš na 1172. Ovo sam se spajao na HT n78

Š Š
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2026 19:21 (DDavorin).
13 godina

Tako je, u pravu si. Spojen sam na 1172.

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pošto znaš lokaciju tornja router probaj staviti na tu stranu objekta(radi testiranja) da gleda prema tornju pa testiraj da vidiš šta se događa sa UL jel bolji išta. Imam ti ja jednu vanjsku jedinicu pa mogu ti posuditi da testiraš sa njom ne bi imao problema van ju staviti jer povezuje sa samo jednim lan kablom.

13 godina

Evo, smjestio sam ga kod prozora i okrenuo praktički prema tornju (svakako neće tako trajno ostati, samo radi testiranja).
Ne znam je li zbog doba dana, ali download brzina je sad dosta niža, dok je upload nešto malo viši (napravit ću još jedan speedtest kasnije navečer).

Doduše, i 4G i 5G signali su sad full. Šaljem i parametre.

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

DL ti je pao jer nisi spojen na n78 nego na n28, a n28 je 10x sporiji BW ima10 Mhz a n78 ima BW 100 Mhz isključi mu n28 i b28. Znači mora imati n78 u agregaciji da imaš GB brzine. Probaj testirati da zadaš samo 4G i da se vidi dali će koliko agregacija radi 4 ili 5 i testiraj brzinu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2026 19:59 (DDavorin).
13 godina

Na 4G only je brzina ca. 96/16. Na prvoj slici su agregacije na 4G.

Bojim se da ne razumijem kako podesiti ove bandove za 5G. Ovdje treba ručno odabrati neke bandove (slika 2)?

Ne umijem pisat
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Pa stavi kvačicu na n78 i na još neke b-bandove (ali ne b28 i n28) koje ti sad lovi (recimo b1 b3 b8 i b20) pa će si on sam uzeti uz n78 koji su mu OK za agregirati..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2026 13:54 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Zna netko zašto na A1 prema cellmaperu kraj nekih tornjeva dodan drugi s prefixom 2? Na starim tornjevima su jedni bandovi, na tom novom drugi. Znači to bi bila dva odvojena tornja bez moguće agregacije između njih?

Primjer

enbID 1163 - 21163

enbID 1005 - 21005

enbID 1204 - 21204

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Lil Dice kaže...

Zna netko zašto na A1 prema cellmaperu kraj nekih tornjeva dodan drugi s prefixom 2? Na starim tornjevima su jedni bandovi, na tom novom drugi. Znači to bi bila dva odvojena tornja bez moguće agregacije između njih?

Primjer

enbID 1163 - 21163

enbID 1005 - 21005

enbID 1204 - 21204

Pričali smo već, HT i A1 koriste basebandove koji imaju ograničen broj ćelija po eNB-u pa time i ograničen broj bandova.
Pošto na 4G-u imaju puno bandova a svaki band ima tri ćelije, kod HT-a samo B3 ima 6 ćelija, HT i A1 tornjevi imaju po dva eNB-a ali to je jedan te isti fizički toranj.

Kod HT-a skužimo po PCI-ju koja su dva eNB-a zajedno a kod A1 dodatni eNB ima prefiks 2, znači 21163 (prefiks 2) i 1163 su zajedno na istoj lokaciji (isti fizički toranj). U ovom slučaju A1 je sa eNB 1163 maknuo band B20, stavio ga je na novi eNB 21163 kojeg je dignuo kada je prebacio B8 sa ugašenog 3G. Na eNB 1163 ručno obrišemo B20 ćelije kako bi taj band nestao sa tog eNB-a pošto je sada na 21163 što se vidi u podacima pod Last seen.

Ovo će uskoro biti po cijeloj HR tako kod A1 i HT-a.

Jedan eNB će ostati samo na tornjevima koji imaju isključivo low bandove (B20, B8, n28).

Tornjevi koji imaju i B3, B1, B7 će imati pod normalno dva eNB-a.

5 godina

Kile84 mapiraš li još Pulu? 

Nemaš omogućene poruke pa ti moram pisati tu na temi, trebam te pitati da li možeš slikati HT toranj na Vidikovcu što izbliza 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Moram priznati da odavno nisam mapirao, ali ćemo ispraviti i tu nepravdu.

Od prošle godine kada me ekipa iz HT-a otkantala odbivši mi mogućnost da se spojim upravo na taj spomenuti 5G toranj na Vidikovcu uzeo sam 5G Trio uslugu od Telemach-a. I moram priznati da evo već skoro godinu dana to uredno funkcionira bez većih poteškoća...

Sutra snimim Vidikovac toranj iz blizine pa pošaljem slike.

1 0 hvala 1
5 godina

Novost 1 od 2 - HT u Puli testira (vjerojatno) novu massive MIMO aktivnu antenu za B1, B3, B7

Zahvaljujući forumašu Kiki84/Kile84 u Puli je primijećena super luda aktivna antena za medium bandove, vjerojatno jedina u HR 

Prema dizajnu antene, to je vrlo vjerojatno Ericsson AIR 3284, tri-band radio/antena za massive MIMO, 32TX/32RX. To se vizualno prepozna na Ericsson webu, niže dolje upravo model AIR 3284 dizajnom odgovara anteni sa slika:
https://www.ericsson.com/en/ran/massive-mimo/solutions
https://www.ericsson.com/en/portfolio/networks/ericsson-radio-system/radio/macro/massive-mimo/air-3284

U pitanju je aktivna antena koja emitira u tri smjera po 20 stupnjeva bandove B3, B1 i B7 što je snimljeno Cellmapper aplikacijom i na karti se vide jasno tri smjera s te nove antene i dva "stara" smjera po 60 stupnjeva s jedne pasivne antene.

S obzirom da se uvijek na sva tri smjera stavlja ista oprema a ovdje je ta antena sama i nije zabilježena prošle godine a sa strane stoji pasivna antena sa očito isključenim radijima za B3, B1 i B7, možda je ovo neki HT-ov test na jednom smjeru.

Ako se pitate što znači ovakva antena, u pitanju dodavanje kapaciteta (brzine, brzine) u području sa prevelikim opterećenjem (brojem korisnika), umjesto jedne pasivne 4x4 antene po 60 stupnjeva na koju se svi kače, stavljanjem ovakve massive MIMO antene koja emitira po tri smjera u 20 stupnjeva dodaje se puno veći kapacitet jer se na svakom smjeru spaja manji broj korisnika a veliki broj antenskih elemenata (32TX/32RX) poslužuje manji broj korisnika što pomaže da se brzine poboljšaju jer na svakoj ćeliji je zapravo manje korisnika.

Kile84 čekamo speedtestove :D

Fotke imate u većoj kvaliteti na Google disku

Ako netko u Puli ima mob ili fotić sa 10x optičkim zoomom, može slikati taj toranj na Vidikovcu detaljnije i javiti mi se na PM za poslati slike

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 godina

Novost 2 od 2 - na obali Telemach i A1 su uveli B3+B3 i B7+B7 u agregaciji (promjene u spektru)

Frend Davorin/Nikox je u Splitu primijetio promjene u bandwidthu i EARFCN-ovima na B3 i B7 pa sam malo bacio oko :D

Kako je vidljivo na slikama, kod B3 banda - A1 je Telemachu iznajmio 10 MHz od kupljenih 25 MHz te je smanjio svoj B3 20 MHz na 15 MHz a Telemach je na LTE-u dodao još jedan B3 od 15 MHz (svojih 5 MHz sa 3G-a i 10 MHz od A1 = 15 MHz bandwidth).

Tako se u Splitu na Telemach mreži vidi B3+B3 u agregaciji a kod A1 jedan B3 sa smanjenim bw na 15 MHz dok u ostatku HR imaju B3 na 20 MHz.

Primijećeno je i na B7 izmjene i to samo kod A1 - A1 je iskoristio svih 25 MHz koje je kupio 10/2024., tako što je uobičajeni B20 od 20 MHz smanjio na 15 MHz i dodao još jedan B7 na 10 MHz te tako u Splitu imamo B7+B7 (15+10 MHz) u agregaciji. U ostatku HR A1 i dalje pušta jedan B7 na 20 MHz.

Ovo je vjerojatno samo za ljeto i poslije će vratiti na staro kako je i na kopnu...

Fotke imate u većoj kvaliteti na Google disku

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.9.2026 15:17 (Tirkiz).
Moj PC  
3 0 hvala 0
9 dana

Pozdrav Ljudi!

Kolega trenutno ima internet 20mgb prije je bilo 40

Iz godine u godinu je sve lošiji i manje stabilan, jedini dostupni operater ht

Dva tornja su udaljena od kuće 1km zračne linije

Ravnica je i nema šume te razmišlja kupit ruter huawei 535 te pokušat dobit jači net.

Ja sam laik pa zato potežem temu ako možete pomoći

Planirao je spajat takozvanu riblju kost na ruter

0 0 hvala 0
10 godina
Uzme starlink, kosta ga isto a brzine 10 puta vece.
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
9 dana

Radi na terenu zato mu starlink nije opcija koju bi uzeo u obzir

U vezi neta ukljucio bi ga 3 mjeseca godišnje

1 0 hvala 0
14 godina
Al Plenky kaže...

Pozdrav Ljudi!

Kolega trenutno ima internet 20mgb prije je bilo 40

Iz godine u godinu je sve lošiji i manje stabilan, jedini dostupni operater ht

Dva tornja su udaljena od kuće 1km zračne linije

Ravnica je i nema šume te razmišlja kupit ruter huawei 535 te pokušat dobit jači net.

Ja sam laik pa zato potežem temu ako možete pomoći

Planirao je spajat takozvanu riblju kost na ruter

Slab ti je to router uzmi zte mc801a ili zyxel nr5103e i na njih staviš vanjske antene.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice