-dobro je kad se možeš snaći .. za uređaj, posudba-trial... i sl. jer nisu jeftini, a najvažnija stvar na koju nemaš utjecaj je lokacija + sezona, opterećenje mobilne..
-svaki slučaj-lokacija je za sebe, tj možeš znati tek kad probaš a za to trebaš uređaj koji nije jeftin.. i ovo je odlično ako možeš probati, tad kad znaš nije problem kupiti potrebno, bez tog može biti bačen novac, tj možda bi novi uređaj dao bolje rezultate, možda iste ili lošije.. možda je bolje nabaviti stariji upravo zbog mogućih podešavanja koja za novi još nema itd..
-ponovo, za sve, važna je konkretna lokacija, odašiljač-linija-server i mogućnosti na tom mjestu, pa i korisničke antene ako bi signal bio problem.. što veće brzine to su osjetljivije na signal-smetnje, ne pomaže ona rečenica 'meni radi odlično (ili loše)..' jer je stvar te lokacije, tek nakon tog uređaj i postavke.. tj problem uspoređivanja kuruški i jabuka :)
-idući problem,.. nije samo max brzina kriterij linije.. ponekad je bolje nešto niža brzina, margina, stabilnost.. ponekad daje bolje rezultate od nekih max, pa ako uz pimplanje izvučeš 100, treba se zadovoljiti s cca 80% ... pa do tog da i to ovisi o paketu usluga koje juzer plaća, ovisno što tad operater omogući za tu liniju.. mada je to više za fixnu-pakete.. itd.
Imam na raspolaganju još par routera, neki sa vanskim antenama, pa ću ih dofurat na lokaciju i probat. Sramota je da sam operater u stvari manje szna ili se pravi grbav nego neki lokalni user i od njih uvijek imaš info da je sve 5 i signal savršen.
Ako je nekome zanimljivo, napravio sam si alat koji računa da li postoje geo obstrukcije na putu signala i pokušava računati gušenje.
Apsolutno se slažem da je bitna kvaliteta veze i to uvijek gledam, ali ako ne može preći 20 megabita, džabe što je stabilno.