4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 5.013
|
čitano: 2.877.287
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
ihush kaže...

-dobro je kad se možeš snaći .. za uređaj, posudba-trial... i sl. jer nisu jeftini, a najvažnija stvar na koju nemaš utjecaj je lokacija + sezona, opterećenje mobilne..

-svaki slučaj-lokacija je za sebe, tj možeš znati tek kad probaš a za to trebaš uređaj koji nije jeftin.. i ovo je odlično ako možeš probati, tad kad znaš nije problem kupiti potrebno, bez tog može biti bačen novac, tj možda bi novi uređaj dao bolje rezultate, možda iste ili lošije.. možda je bolje nabaviti stariji upravo zbog mogućih podešavanja koja za novi još nema itd..

-ponovo, za sve, važna je konkretna lokacija, odašiljač-linija-server i mogućnosti na tom mjestu, pa i korisničke antene ako bi signal bio problem.. što veće brzine to su osjetljivije na signal-smetnje, ne pomaže ona rečenica 'meni radi odlično (ili loše)..' jer je stvar te lokacije, tek nakon tog uređaj i postavke.. tj problem uspoređivanja kuruški i jabuka :)

-idući problem,.. nije samo max brzina kriterij linije.. ponekad je bolje nešto niža brzina, margina, stabilnost.. ponekad daje bolje rezultate od nekih max, pa ako uz pimplanje izvučeš 100, treba se zadovoljiti s cca 80% ... pa do tog da i to ovisi o paketu usluga koje juzer plaća, ovisno što tad operater omogući za tu liniju.. mada je to više za fixnu-pakete.. itd.

Imam na raspolaganju još par routera, neki sa vanskim antenama, pa ću ih dofurat na lokaciju i probat. Sramota je da sam operater u stvari manje szna ili se pravi grbav nego neki lokalni user i od njih uvijek imaš info da je sve 5 i signal savršen.

Ako je nekome zanimljivo, napravio sam si alat koji računa da li postoje geo obstrukcije na putu signala i pokušava računati gušenje.

Apsolutno se slažem da je bitna kvaliteta veze i to uvijek gledam, ali ako ne može preći 20 megabita, džabe što je stabilno.

5 godina
4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Evo jedan primjer kako naslijepo testirati radi li vam 4x4 MIMO na tornju.

Znači isti router, 4 Iskra P-60 antene, isti toranj i smjer.

Toranj na kojem sam testirao ima provjereno 4x4 radije i antene, dakle i vizualno možete odlaskom do tornja vidjeti ima li 4x4 MIMO opremu ili je stari toranj sa 2x2 opremom.

Kod mene je u pitanju toranj udaljen 9 kilometara i nema optičke vidljivosti pa su prikazane brzine manje nego da mi je toranj blizu i čista vidljivost.

TEST:

Spojite sve četiri antene, u routeru morate imati mogućnost band lockanja tako da stavite samo npr. B1+B3 da rade.

Testirati jedan dan učestalim speedtestovima, ja imam server pa je u mene sve automatizirano po jedan speedtest svakih 20 min XD

Drugi dan odspojiti dvije antene i isto pratiti brzine sa istom agregacijom na jedan dan.

I ako vidite da su vam skoro duplo veće brzine sa četiri antene, znači da vaš modem koristi 4x4 MIMO, tj. da i toranj ima 4x4 MIMO i to upaljen (jer power saver na tornju može ugasiti 4x4 ako nema opterećenja pa radi samo 2x2 ili još gore 1x1).

Ako su vam brzine iste i sa četiri i sa dvije antene, ili je na tornju power saver ugasio 4x4 ili imate peh pa vam je stari toranj sa samo 2x2 opremom.

Veće slike ovdje.

EDIT: u testu sam koristio B1+B3, 4x4 MIMO i brzine možete testirati i tako da stavite samo jedan od medium bandova, npr. B1 na dva dana (jedan dan sa 4 antene, drugi dan sa 2 antene), ako radi 4x4 isto će se vidjeti razlika u brzinama

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2026 12:20 (Tirkiz).
Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice