4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.732
|
čitano: 2.454.268
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 tjedna
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
DDavorin kaže...
Avelit kaže...

Nisam znao da ima TM na istom tornju, mada mi je bilo sumnjivo da u okolici nema ni jednog tornja na cellmapperu hehe. Budem probao i to kroz par dana pa cu vidjet koji mi je operater bolji...

Da ima. Ako ćeš imati sim od TM usput malo mapiraj da se pojavi taj toranj i stavim ga na pravo mjesto. I sim od TM ima još jednu prednost može se spojiti na HT Zeznutu je ZTE moraš svaki puta restartati router kad mijenjaš frekvencije. Ostavi na auto pa testiraj trebao bi i 3CA spojiti bilo A1 ili HT

E sad vidjet cu to za TM posto ak vec imam n78 od HT i ok 4g, mozda mi je bolje kupit 5g ruter i n78+ b3+b8 napravit nego TM koji vjv ima n28... A i nisam vidio da ima neki paket na tj. dana il slicno da je neogranicen na TM. 

Bome je zeznuto ruter na katu, a pc u prizemlju, a na laptopu nemam lan heheh. Probao sam sve moguce i prvo sto sam napravio je na AUTO, ali nije uspjevalo 3CA. Probat cu kasnije jos jednom, al ne vjerujem.

9 godina

Možete li mi potvrditi, jel na A1 homeboxu (5G) ZTE H3600P V9.0 V9.0.0P3_A1_HR ja ne mogu namjestati port fwd, ne mogu staviti u bridge mode, ne mogu ugasiti/namjestiti dhcp_v6? Ne mogu ni zamijeniti ruter sa drugim ruterom?! to mi je malo ludost ako je to sve zabranjeno na toj usluzi (homebox).

0 0 hvala 0
13 godina
Avelit kaže...
DDavorin kaže...
Avelit kaže...

Nisam znao da ima TM na istom tornju, mada mi je bilo sumnjivo da u okolici nema ni jednog tornja na cellmapperu hehe. Budem probao i to kroz par dana pa cu vidjet koji mi je operater bolji...

Da ima. Ako ćeš imati sim od TM usput malo mapiraj da se pojavi taj toranj i stavim ga na pravo mjesto. I sim od TM ima još jednu prednost može se spojiti na HT Zeznutu je ZTE moraš svaki puta restartati router kad mijenjaš frekvencije. Ostavi na auto pa testiraj trebao bi i 3CA spojiti bilo A1 ili HT

E sad vidjet cu to za TM posto ak vec imam n78 od HT i ok 4g, mozda mi je bolje kupit 5g ruter i n78+ b3+b8 napravit nego TM koji vjv ima n28... A i nisam vidio da ima neki paket na tj. dana il slicno da je neogranicen na TM. 

Bome je zeznuto ruter na katu, a pc u prizemlju, a na laptopu nemam lan heheh. Probao sam sve moguce i prvo sto sam napravio je na AUTO, ali nije uspjevalo 3CA. Probat cu kasnije jos jednom, al ne vjerujem.

TM uzmeš unlimited na pretplatu bez UO u poslovnici i kad istestiraš odjaviš pretplatu i plaćaš samo dane korištenje. Brzine uvijek testiraj preko lan kabla ne preko Wifi. I kod lan testiranja provjeri dali imaš 1Gbps brzinu lana. Telemach sigurno ima n28 + ostale 4g frekvencije a možda ima i n78.

13 godina
Repko kaže...

Možete li mi potvrditi, jel na A1 homeboxu (5G) ZTE H3600P V9.0 V9.0.0P3_A1_HR ja ne mogu namjestati port fwd, ne mogu staviti u bridge mode, ne mogu ugasiti/namjestiti dhcp_v6? Ne mogu ni zamijeniti ruter sa drugim ruterom?! to mi je malo ludost ako je to sve zabranjeno na toj usluzi (homebox).

Jesi probao staviti drugi router umjesto ZTE H3600P trebalo bi ići i taj drugi router onda konfiguriraš kako tebi odgovara.

2 tjedna
DDavorin kaže...
Avelit kaže...
DDavorin kaže...
Avelit kaže...

TM uzmeš unlimited na pretplatu bez UO u poslovnici i kad istestiraš odjaviš pretplatu i plaćaš samo dane korištenje. Brzine uvijek testiraj preko lan kabla ne preko Wifi. I kod lan testiranja provjeri dali imaš 1Gbps brzinu lana. Telemach sigurno ima n28 + ostale 4g frekvencije a možda ima i n78.

A ne znam jel mi se da toliko zezat, ali mozda ce mi poznanik prec kod TM, pa bi mi dao isprobat. A što se tice za lan-a svakako ga uvijek koristim za testiranje, te imam sigurno 1Gbps jer sam sam provodio, krimpovao i istestirao mrezu lana kroz kucu, a switch koji sam postavio je 1Gbps i kablovi su svi CAT6 te maticna mi ima port 1000/150 po specs na stranici.

10 godina

kolika vam je latencija na HT %G box-u?

da li se gejmati onliine sa ovime, i zašto mi speedtest ne mjeri ping. na adsl.u je to mjerio.

da li se što prtljati po postavkama rutera, ili mwifi kartice da se smanji latencija?

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2026 12:13 (HowYesN0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
HowYesN0 kaže...

kolika vam je latencija na HT %G box-u?

da li se gejmati onliine sa ovime, i zašto mi speedtest ne mjeri ping. na adsl.u je to mjerio.

da li se što prtljati po postavkama rutera, ili mwifi kartice da se smanji latencija?

Instaliraj speedtest na komp ili laptop i mjerit će ti.

4 godine

Na slici koju si stavio ti je ovo ping (zaokruženo) :P

Na HT-u ti je ovo uobičajeni ping, oko 35 ms

Sada zavisi kakva je igra, većina online igara može raditi ok uz poneko štekanje, drugo su ove pucačine di je bitna svaka ms, to otpiši

Najbolji je telemach glede pinga, kod njih je neki prosjek 20 ms

Nemaš šta petljati po postavkama routera ili mrežne jer je to do mobilne mreže i ovisi o opterećenju. Čim više korisnika krene previše surfati ili skidati istodobno ping svima raste na 100+ ms

17 godina

Pozdrav,može mali savjet.uzea bi ht internet posvuda..treba mi 5g ruter koji bi koristio s time i da se mogu spojiti vanjske antene ....testirao sam već sa tcl 5g router hh515lm koji sam pozajmio :D a dobio sam ping 19 brzina 200/15  ali ne bi njega uzea..svrha..online gaming..2 put sedmicno..hvala.

0 0 hvala 0
20 mjeseci

Pročitaj postove iznad što se tiče pinga i mobilnih mreža..

Ovaj 19 ti je još i jako dobar, ali za neke brze FPS ti baš i neće biti idealan..zaboravi bežićne pristupe netu za neko ozbiljno kompetetivno igranje.

To je samo za odlikaše u gradovima koji imaju optiku(e).

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
yoko999 kaže...

Pročitaj postove iznad što se tiče pinga i mobilnih mreža..

Ovaj 19 ti je još i jako dobar, ali za neke brze FPS ti baš i neće biti idealan..zaboravi bežićne pristupe netu za neko ozbiljno kompetetivno igranje.

To je samo za odlikaše u gradovima koji imaju optiku(e).

uslove za optiku nemam..imam doma a1 5g..i ok je to radilo..ping 17 250/40..ali mislim da je bazna postala preopterećena..i nema tu pomoći..s druge strane htova u rangeu je ok..mislio sam skombinirati ZTE Router G5 Ultra MC8512 i vanjske antene   P-60 5G 7003800 MIMO.. ? nisam ti ja ozbiljan igrač :D za neki casual mi je ok oko 40 ms ingame..

20 mjeseci

Zyxel 5103E onda.. ;)

Best buy..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Antene Župančič zatvara svoju trgovinu zbog odlaska u mirovinu. I sada možete da nabavite antene P-60 5G izmedžu 40 - 42 EUR.

17 godina

Pozdrav ekipa,

nedavno sam u internet konfiguraciju ubacio Unifi 5G Max jer mi je ostatak konfiguracije isto Unifi tako da imam viška GL-X3000 (Spitz AX) 5G router pa ako koga zanima neka pošalje ponudu na PP prije nego ga stavim na Njuškalo.

Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
frenky119 kaže...

Antene Župančič zatvara svoju trgovinu zbog odlaska u mirovinu. I sada možete da nabavite antene P-60 5G izmedžu 40 - 42 EUR.

Imam B818-263, koristim ga samo kad sam na moru i brzine su prihvatljive za surfanje, ali za work from home bas i ne.

Dali bi pomoglo da uzmem ISKRA P-62 5G 14003800 MiMo, ako se dobro sjecam imam pogled na zadar sa tavana.

Lokacija kuce je link.

Provider mi je svejedno koji, do sad sam uzimao A1 turisticku.

Ako bi isao radit upgrade na 5G router, te antene bi bile ok?
Hvala unaprijed :)

Autoclimb kills more people than AIDS
8 godina
Svrzic kaže...
frenky119 kaže...

Imam B818-263, koristim ga samo kad sam na moru i brzine su prihvatljive za surfanje, ali za work from home bas i ne.

Dali bi pomoglo da uzmem ISKRA P-62 5G 14003800 MiMo, ako se dobro sjecam imam pogled na zadar sa tavana.

Lokacija kuce je link.

Graf ojačanja ove antene (https://www.iskra.eu/f/docs/MIMO/ISKRA_katalog_2024-P-62_5G_14003800_MIMO.pdf) vs graf ojačanja P-60 (https://www.iskra.si/f/docs/MIMO/ISKRA_katalog_2024-P-60_5G_7003800_MIMO.pdf). Pojačanje na 700, 800, 900 mhz (kanali 8, 20, 28) je samo 1 - 3,6 dbi, stvarno pojačanje se počinje tek nad 1500 mhz. Ja sam nabavio P-60, jer koristim i kanale 20,28  i ova pojača ceo spekter frekvenc od 700 do 3800 mhz.

4 godine
Svrzic kaže...

Lokacija kuce je link.

P-60 uzimaj koje pokrivaju sve naše frekvencije uključujući i 700, 800 i 900 MHz jer ni ti bandovi nisu za baciti u nekim situacijama.

Antene su ok za bilo kakav router.

Pazi na razmak kada budeš postavljao, obično 33 cm za primarno pojačati B3 band i to je neka zlatna sredina.

Bitno je samo paziti da router ima izvode za spojiti vanjske antene TS-9 ili SMA.

Dalje trebaš vidjeti hoćeš li napredniji router sa cell lockom da ti ne skače po tornjevima ili da ti ručno možeš testirati i ostaviti onaj koji ti daje najbolje brzine.

Ili ako nisi daleko, možeš razmatrati ove gotove vanjske 5G routere što stalno spominjemo poput Zyxel NR7302 (recenzija) kojeg usmjeriš di hoćeš a podržava i 4x4 MIMO, ima cell i band lock.

15 godina

Hvala na preporuci.

Jos samo jedno pitanje.

Dali ih mogu montirat na nosac gdje je vec antena od TVa ili da ih montiram na drugi stup, kolko udaljen od TV antene?

Autoclimb kills more people than AIDS
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
frenky119 kaže...

Poskupjele Iskre preko noći za 10 EUR više, požurite 

4 godine
Svrzic kaže...

Hvala na preporuci.

Jos samo jedno pitanje.

Dali ih mogu montirat na nosac gdje je vec antena od TVa ili da ih montiram na drugi stup, kolko udaljen od TV antene?

TV antena neka bude udaljena po visini minimalno pola metra (ili više) od Iskri :)

8 godina
Tirkiz kaže...
Svrzic kaže...

Hvala na preporuci.

Jos samo jedno pitanje.

TV antena neka bude udaljena po visini minimalno pola metra (ili više) od Iskri :)

@Tirkiz Da li su ovi nosači za LTE antene OK?https://www.fts-hennig.de/antennen/montagematerial/antennenhalterungen/duo-antennenhalter-lat-10-lat-22-lat-56

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2026 13:13 (frenky119).
4 godine

Bit će tamam.

Al to ti ne treba, valjda imaš dovoljno mjesta na stupu da poredaš okomito sve antene?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice