4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.551
|
čitano: 2.198.961
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
ajeto007 kaže...

Došlo vrijeme za novi router. Koristim A1 duo 1TB bez ugovorne već godinama i onaj njihov ZTE a u pič, sad se ne mogu sjetiti koji, ali nema veze. Uglavnom, u jutarnjim satima kad raja ode na posao ide bzina do cca 70 mbps dow i cca 30 up. Navečer to se spušta na 30/20. Toranj na kojem je A1 i Telemach mi je udaljen cca 80 metara bez prepreka (gledamo se svaki dan). U isto vrijeme na mobitelu ujutro ide 170/50 , a naveče cca 90/30.  Uzeo A1 i Tele simice, stavio u mobitel pa se igrao para dana (bonbon mi je primarni u mobitelu). Opali sam par screenshootova pa da vi koji se razumijete ubacite koju prijedlog za 5g router. Za sad A1 nema 5g, a tele ima, ali mislim da je na simici ograničeno do 150 mbps downloada. Pretpostavljam da će u dogledno vrijeme i A1 pustiti 5g, a ako se to ne dogodi imam izbor za Tele 5g i ona tarifa cca 80 gb dnevno. Radio sam prije par godine probu sa Huawei B715s-23c i nije mi se nešto pokazao na mojoj lokaciji, tj male razlike u brzini sam s njim postigao u odnosu na primarni .

Uglavnom, molio bi neki prijedlog što da upiknem na dugoročne staze.

Zanemarite na screenshotovima bonbon-Tcom. To mi je simica na pretplatu i ona je uvijek bila u mobu. Na drugom slotu sam mijenjao A1 i Telemach.Po 5 dana sam vozio a1, te 5 dana telemach u mobitelu zajedno sa bonbonom te malo mapirao po okolini. Tako da a1 i eventualno telemach su mi izbor. T-com toranj je na pošti cca 600 metara od mene bez optičke vidljivosti i on ima 5G , ali ne vuče više od 65/20 .

Ajde ljudi prijedlog za 5G router dobavljiv bilo kod nas bilo izvana. Danas su svi kod kuće i rodbina došla te A1 na routeru mi je 3/20. Sreća pa još imam nešto giga na telemach simici pa ju sad koristim u routeru. Pls 1-2 prijedloga jer moram mijenjati. Thx.

14 godina

Odakle si?

0 0 hvala 0
14 godina
zoharbizo kaže...

Odakle si?

Zagorje, spajam se na eNB ID 1477 A1 i eNB ID 40776 Telemach. Oboje na crkvi cca 80 metara vidljivosti čiste od mene.

8 godina
ajeto007 kaže...
ajeto007 kaže...

Došlo vrijeme za novi router. Koristim A1 duo 1TB bez ugovorne već godinama i onaj njihov ZTE a u pič, sad se ne mogu sjetiti koji, ali nema veze. Uglavnom, u jutarnjim satima kad raja ode na posao ide bzina do cca 70 mbps dow i cca 30 up. Navečer to se spušta na 30/20. Toranj na kojem je A1 i Telemach mi je udaljen cca 80 metara bez prepreka (gledamo se svaki dan). U isto vrijeme na mobitelu ujutro ide 170/50 , a naveče cca 90/30.  Uzeo A1 i Tele simice, stavio u mobitel pa se igrao para dana (bonbon mi je primarni u mobitelu). Opali sam par screenshootova pa da vi koji se razumijete ubacite koju prijedlog za 5g router. Za sad A1 nema 5g, a tele ima, ali mislim da je na simici ograničeno do 150 mbps downloada. Pretpostavljam da će u dogledno vrijeme i A1 pustiti 5g, a ako se to ne dogodi imam izbor za Tele 5g i ona tarifa cca 80 gb dnevno. Radio sam prije par godine probu sa Huawei B715s-23c i nije mi se nešto pokazao na mojoj lokaciji, tj male razlike u brzini sam s njim postigao u odnosu na primarni .

Zanemarite na screenshotovima bonbon-Tcom. To mi je simica na pretplatu i ona je uvijek bila u mobu. Na drugom slotu sam mijenjao A1 i Telemach.Po 5 dana sam vozio a1, te 5 dana telemach u mobitelu zajedno sa bonbonom te malo mapirao po okolini. Tako da a1 i eventualno telemach su mi izbor. T-com toranj je na pošti cca 600 metara od mene bez optičke vidljivosti i on ima 5G , ali ne vuče više od 65/20 .

Ajde ljudi prijedlog za 5G router dobavljiv bilo kod nas bilo izvana. Danas su svi kod kuće i rodbina došla te A1 na routeru mi je 3/20. Sreća pa još imam nešto giga na telemach simici pa ju sad koristim u routeru. Pls 1-2 prijedloga jer moram mijenjati. Thx.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=zte+mc801a&_sacat=0&_from=R40&rt=nc&LH_PrefLoc=5 mislim da bolji ruter nećeš naći za relativno malo para.

15 godina
hummer0 kaže...

Dečki jel mi netko može reći kako mogu vidjeti na koji mi se toranj spaja router? Koju oznaku moram gledati?

Odnosno kuda antene okrenuti.

T mobile Simpa.

Spojio sam na njega 2 ISKRA P-56 antene, ali nisam baš imao vremena istraživati.

Router je Huawai 535.

Lokacija Lički Osik pored Gospića.

Ne znam jel se može što skužiti iz slika.

Srry što sam nalijepio 100 slika fala na odgovorima.

DDavorin kaže...

Moraš ubaciti skriptu za 535 u preglednik i kada si u sučelju routera otvoriti skriptu i tamo ćeš imati sve parametre. Ove slike što si stavio to pokazuje gdje ti je mob spojen a ne router.

Bok DDavorin evo učitao sam skriptu može pomoć što bi trebao napraviti da poboljšam brzinu i kako da vidim na koji se toranj spaja?

Ustvari bi htio znati u kojem smjeru moram okrenuti antene.

Nije mi se pojavio onaj skočni prozor kao na videu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2025 19:46 (hummer0).
17 godina
Zna itko zbog čega meni Zyxel NR5103E više ne agregira?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ni kod mene već 5 dana ne radi agregaciju brzina mi pala na 35 mbita a imao sam od 80 do 140 mbita
Ruter b818, tarifa HT turistička.
To su valjda oni nešto na baznoj stanici pogasili.
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2025 19:46 (kran).

0 0 hvala 0
15 godina
kran kaže...
Ni kod mene već 5 dana ne radi agregaciju brzina mi pala na 35 mbita a imao sam od 80 do 140 mbita

ili su limitirali turističku tarifu

nemam za potpis
17 godina
Ja imam HT Gigabox+ i jednostavno je nestala agregacija.
8 godina

turistička sve OK i brzina normalna

0 0 hvala 0
4 godine
hummer0 kaže...

Bok DDavorin evo učitao sam skriptu može pomoć što bi trebao napraviti da poboljšam brzinu i kako da vidim na koji se toranj spaja?

To je B535?

Ne znam jel ispravna skripta, mislim da pod cell ID stavlja eNB ID koji ti piše 750423 a to je lokacija Medunići, Bilaj, Grad Gospić, Ličko-senjska županija, 53000, Hrvatska (cellmapper karta).

Ak nisi na tom mjestu, onda je kriva skripta.

Iskre na razmak 34 cm.

Usmjeri antene prema tornju i gledaj na routeru dok ti se RSRP ne približava prema -65 dBm (što bliže ovoj brojci, u praksi ovisno o udaljenosti i preprekama možda najbliže bude npr. -80 dBm i to je ok). 

Ne zaboravi da u routeru ako je B535/B818 u postavkama ručno moraš postaviti da se koriste vanjske antene, inače i dalje rade interne antene.

Armor kaže...
Zna itko zbog čega meni Zyxel NR5103E više ne agregira?

Ne znamo :P (znam, nije zabavno)

Na koji toranj si spojen i šta pokazuje pod main cell i agregacije (ako išta agregira)?

Si testirao SIM iz routera u mobu?

Šalji žalbe ISP-u i napiši im u detalje koji eNB toranj, što je prije agregirao a što sada.

kran kaže...

Vas dvoje (armor i kran) - stavite SIM u mob i testirajte dal se spaja na isti toranj kao router te jesu li iste agregacije pa ćete eliminirati prvo jel do routera.

Zadnje je moguće da su nešto pogasili ili pak neko zagušenje, teško reći jer dajete premalo podataka, puno tu toga treba prvo eliminirati da se dođe do zaključka da je toranj/ISP kriv.

Do sada smo stotine puta pisali da se testira SIM iz routera u mobu i preko kojih app-ova utvrdi da se mob spaja na isti toranj kao router i dalje se zaključak sam nameće, ako mob na istom tornju daje bolje brzine - problem je u routeru, ako i mob daje iste ili niže brzine na istom tornju kao router - problem prijaviti ISP-u.

tenac kaže...

ili su limitirali turističku tarifu

HT turistička u mene - 400/100 Mbps jutros:
https://www.speedtest.net/result/c/a58cce54-1c0d-402a-88d5-aa8c91c9c7b0

Po danu neki prosjek 200/100 Mbps, npr. danas oko 16 h:
https://www.speedtest.net/result/c/236bc909-cf70-4521-b98c-48158e998aa7

Sad u večernjim satima neki prosjek 100-150/85 Mbps:
https://www.speedtest.net/result/c/6cfc586d-bfee-4e65-99ac-8c703148e1fc

Agregacija B1+B3+B8+n28 cijelo vrijeme, 5G router sa Iskrama P-60

Može biti i do lokacije da su zagušene...

17 godina

Evo ti, tu iz sučelja routera izgleda ko da agregira, ali skripta na kompu mi već mjesecima pokazuje B20.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2025 5:59 (Armor).
17 godina

Evo ti, tu iz sučelja routera izgleda ko da agregira, ali skripta na kompu mi već mjesecima pokazuje B20.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2025 8:08 (Armor).
13 godina
hummer0 kaže...
hummer0 kaže...

Dečki jel mi netko može reći kako mogu vidjeti na koji mi se toranj spaja router? Koju oznaku moram gledati?

Odnosno kuda antene okrenuti.

T mobile Simpa.

Spojio sam na njega 2 ISKRA P-56 antene, ali nisam baš imao vremena istraživati.

Router je Huawai 535.

Lokacija Lički Osik pored Gospića.

Ne znam jel se može što skužiti iz slika.

Srry što sam nalijepio 100 slika fala na odgovorima.

DDavorin kaže...

Moraš ubaciti skriptu za 535 u preglednik i kada si u sučelju routera otvoriti skriptu i tamo ćeš imati sve parametre. Ove slike što si stavio to pokazuje gdje ti je mob spojen a ne router. E da ovu skriptu stavi jer tvoj router je 535-333 

Signal ti je jako loš trebaš naći bolji položaj za router a najlakše ti je to testirati mobitelom i tamo gdje dobiješ najbolje rezultate staviš router. Zatim testiraš svaku frekvenciju posebno i onda dvije najbolje staviš u agregaciju. Kako mijenjati frekvencije i stavljati agregacije imaš u videu gdje je i skripta. Skripta za 535-333

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2025 11:08 (DDavorin).
4 godine
Armor kaže...

Okreni Iskre na Budinšćinu, na taj toranj se spajaš.
Ako držiš Iskre okrenute na novi A1 toranj Gornja Selnica, džabe tako, HT se možda na taj toranj useli za dvije godine, bez veze sam sebi rušiš brzinu čekajući da se ukaže HT na novom tornju.

Vrati Iskre na eNB ID 150006 u Budinšćini.

Signal je slab pa ti drži primarno B20 a iako pokazuje da agregira i B3+B1, slab ti RSRP pa se vjerojatno niti ne koristi u data prijenosu jer antene pričaju sa tornjem iza sebe a ne ispred sebe :P

Čim okreneš Iskre na Budinšćinu će ti narasti RSRP i main band (PCC) će ti biti B3 ili B1 a brzine narasti.

17 godina
Ali štos je da kad uključim Iskre, brzina pada na 1-2mbps. (one su, s velikim veseljem, od prvog dana okrenute u novi repetitor..).

Bez njih imam i do 130mbps i puno bolji signal.

Kontaktiram ja SZK, tehničku, imam jednog tehničara i niš.
Na sve načine pokušavam da stave gore ćelije...

A dal smijem staviti u router svoju tomato karticu i onda probati s antenama?
A1 mi veli da nemam uvjete za Homebox 5G, da je 5G signal još preslab u mom kraju.
A na karti pokrivenosti sam pokriven.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2025 12:46 (Armor).
15 godina
Tirkiz kaže...
hummer0 kaže...

To je B535?

Ne znam jel ispravna skripta, mislim da pod cell ID stavlja eNB ID koji ti piše 750423 a to je lokacija Medunići, Bilaj, Grad Gospić, Ličko-senjska županija, 53000, Hrvatska (cellmapper karta).

Ak nisi na tom mjestu, onda je kriva skripta.

Iskre na razmak 34 cm.

Usmjeri antene prema tornju i gledaj na routeru dok ti se RSRP ne približava prema -65 dBm (što bliže ovoj brojci, u praksi ovisno o udaljenosti i preprekama možda najbliže bude npr. -80 dBm i to je ok). 

Ne zaboravi da u routeru ako je B535/B818 u postavkama ručno moraš postaviti da se koriste vanjske antene, inače i dalje rade interne antene.

Fala na iscrpnom odgovoru. Da router je 535 razmak sam stavio na 34 cm upalio sam vanjske antene u routeru jedino što su na tavanu ispod krova, a ne na krovu vani.
Ispada da sam usmjerio antenu na kontra stranu ja sam usmjeravao prema autoputu di je hrpa tornjeva, a on se spaja za ovaj toranj u Bilaju koji je na 8,89 km od mene.
Bolje bi bilo da se prikvačio na onaju u Širokoj Kuli koji je na 3,68 km. Nisam više tamo, ali ću probati slijedeći put kad budem tamo.
Ovo ispod tornja što piše Bands to treba upisati u skriptu?
Signal je stvarno slab, zato sam i stavljao antene.
Skriptu sam skinuo sa foruma samo mi se nije pojavio onaj skočni prozor gdje upisujem onu frekvenciju.
Brzine su mi 1200 kbps što je donekle dosta za kamere.
Fala još jednom sad mi je sve puno jasnije.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2025 18:06 (hummer0).
4 godine
Armor kaže...
Ali štos je da kad uključim Iskre, brzina pada na 1-2mbps. (one su, s velikim veseljem, od prvog dana okrenute u novi repetitor..).

Bez njih imam i do 130mbps i puno bolji signal.

Kontaktiram ja SZK, tehničku, imam jednog tehničara i niš.
Na sve načine pokušavam da stave gore ćelije...

A dal smijem staviti u router svoju tomato karticu i onda probati s antenama?
A1 mi veli da nemam uvjete za Homebox 5G, da je 5G signal još preslab u mom kraju.
A na karti pokrivenosti sam pokriven.

Ako HT-u nije zanimljivo na tom području pojačati pokrivenost ili kapacitet, neće ti se nikada useliti na taj novi A1 toranj, džabe ti čekaš :P

Okreni Iskre na Budinšćinu i spoji i uživaj u top brzinama.

Ako se ikada HT useli na taj novi A1 toranj, vidjet ćeš u budućnosti novi red antena a mapiranjem novi eNB ID :P

A možda se Telemach useli tamo u budućnosti :D

Možeš staviti u router tomato/A1 SIM pa testirati dok su ti antene okrenute na novi A1 toranj da vidiš šta agregira i brzine.

I dal ima n78 band.

Ako su ti dobre brzine možeš preći na A1 na tom novom tornju i gotovo.

hummer0 kaže...

Fala na iscrpnom odgovoru. Da router je 535 razmak sam stavio na 34 cm upalio sam vanjske antene u routeru jedino što su na tavanu ispod krova, a ne na krovu vani.

Ispada da sam usmjerio antenu na kontra stranu ja sam usmjeravao prema autoputu di je hrpa tornjeva, a on se spaja za ovaj toranj u Bilaju koji je na 8,89 km od mene.
Bolje bi bilo da se prikvačio na onaju u Širokoj Kuli koji je na 3,68 km. Nisam više tamo, ali ću probati slijedeći put kad budem tamo.
Ovo ispod tornja što piše Bands to treba upisati u skriptu?
Signal je stvarno slab, zato sam i stavljao antene.
Skriptu sam skinuo sa foruma samo mi se nije pojavio onaj skočni prozor gdje upisujem onu frekvenciju.
Brzine su mi 1200 kbps što je donekle dosta za kamere.
Fala još jednom sad mi je sve puno jasnije.

Ništ, okreći antene pa testiraj kada budeš mogao.

Tornjevi na autoputu najvjerojatnije imaju zračenje usmjereno prema dolje da pokrivaju samo autocestu pa se B535 ne kači na one koje si htio, tko zna.

Najbolja je opcija kupiti 5G router koji ima cell lock pa ga možeš lockati na željeni toranj, ovako stari B535 sam bira koji će toranj a modemi su ti čudna stvar, kad im puhne vjetar, po čudnoj matematici odluče preskočiti prva tri najbliža tornja i spoje se na četvrti najudaljeniji di pate brzine i nemreš ga natjerati da se spoji na prvi najbliži :D

14 godina
dimax kaže...
ajeto007 kaže...
ajeto007 kaže...

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=zte+mc801a&_sacat=0&_from=R40&rt=nc&LH_PrefLoc=5 mislim da bolji ruter nećeš naći za relativno malo para.

Slažem se, nađe se polovni za 100 eur.

13 mjeseci
ajeto007 kaže...
ajeto007 kaže...

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/zyxel-nr7302-5g-outdoor-router-neu-1126219827/

4 mjeseca

Ima još jedna Lipnica, ali u zagrebačkoj županiji.

Mi srećom govorimo o istoj, ali me svejedno čude tvoji rezultati testiranja kad u Lipnici nisam vidio veće rezultate testiranja od 150 Mbit DL ni na povoljnijoj lokaciji od moje, a ti s pisarovinske strane s istog repetitora potegneš 200 Mbit preko brda i šume. :D

Danas sam napravio test koji je DDavorin predložio.

Skinuo sam vanjske antene s routera i testirao brzinu, a zatim testirao brzinu preko mobitela pored routera.

Lokacija routera je pored balkonskih vrata, a balkon "gleda" prema repetitoru.

Rezultati...bolno poražavajući :D

U konfiguratoru routera vidio sam prijamnu snagu -104 dBm.

Na mobitelu nisam pratio prijamnu snagu, samo sam vidio signalizaciju 5G.

Rezultat na mobitelu: 11,0 Mbit DL / 1,30 UL

Rezultat na routeru: 12,1 Mbit DL / 13,1 UL.

Kuća mi nije pod brdom gdje je repetitor, već na drugoj strani udoline, dakle pogled iz kuće puca prema brdu gdje je repetitor.

Istina, postoji šuma na brdu pored repetitora.

Pod brdom pa prema mojoj kući nema šume.

E sad...kupovati 5G router...hmmmmm...možda kao zalog za budućnost.

Bacat se u trošak koji je tek nešto niži od opreme Starlinka, da bih mooooožda potegao koji Mbit više...čini se da bi bila skuplja pita od tepsije. :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 19:12 (markec1985).
17 godina
Zval me je maloprije tehinčar i rekel mi je da svakako misle postaviti ćelije na Gornju Selnicu.
Samo ne zna točno kad, ali ubrzo!
E to bi onda bilo to.
16 godina
moderator

Došao sam ja bliže repetitoru, nisam odavde testirao :)

Iako odavde se mogu spojiti na B20 i imam brzine ko ti na mobitelu, a imam 3,5km zračne linije sa šumom između...

Meni se mob spajao samo na B20 i B3 i brzina je bila cca 25/5, dok se router spojio na sve i radio super.

A gle, router ti je 100-150€ na njuškalu, ti sam znaš da li ti se isplati.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
14 godina

Polovni 5G ruter je 4 puta jeftiniji od Starlinka, s tim da ima flat tarifa na bonove u tcoma za 20 eur.

Pa sad, sve ovisi o situaciji.

0 0 hvala 0
17 godina
Tirkiz kaže...

Ako HT-u nije zanimljivo na tom području pojačati pokrivenost ili kapacitet, neće ti se nikada useliti na taj novi A1 toranj, džabe ti čekaš :P

Okreni Iskre na Budinšćinu i spoji i uživaj u top brzinama.

Ako se ikada HT useli na taj novi A1 toranj, vidjet ćeš u budućnosti novi red antena a mapiranjem novi eNB ID :P

A možda se Telemach useli tamo u budućnosti :D

Možeš staviti u router tomato/A1 SIM pa testirati dok su ti antene okrenute na novi A1 toranj da vidiš šta agregira i brzine.

I dal ima n78 band.

Ako su ti dobre brzine možeš preći na A1 na tom novom tornju i gotovo.

Evo ubacil sam Tomato karticu i brzina se povećala, download ne puno jer je udarno vrijeme, ali upload i parametri drastično!

Nisam uspel doći do 5G brzine, kaj god napravim, nema je.

Danas su mi pak iz Tcoma službeno odgovorili da druge godine rade repetitor na Klimen-u.

Nije daleko od mene, no to je drastično lošija pozicija od ove u Gornjoj Selnici.

Za njega su kao objasnili da je od drugog operatora (a i u Budinščini i Podrutama imaju ih i A1 i HT).

ALI, opet nema nikakve agregacije, samo B7.

4 godine
Pusti skriptu, što ti piše u Zyxelu pod agregacijama?
17 godina
Gdje su agregacije u mom modelu?
4 godine

Nađi Cellular Info i na toj stranici scroll dolje di piše naslov Signal Information Table i to slikaj.

Primjer sa NR7302:

17 godina

Hvala.
Zapravo radi 4CA?

Ko i na HT-u.

Evo fotki (i reci ak vidiš 5G)

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 7:36 (Armor).
14 godina

Imam problem da mi se svaki dan ili svaki drugi dan smrzne mobilni net na tren i onda brzina padne s 400/170 na 80/170. I jedino pomaze restart Zyxel NR7302. To mi se do sada nije događalo, već unazad nekoliko dana mi se dešava. Mislim da čak od kad su mi pustili 5G na repetitoru. Jel to nekakav bug ili?

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice