4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.260
|
čitano: 1.968.825
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 tjedna
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Pozdrav,

zahvaljujem na odgovoru.

Ovaj vikend sam ulovio više vremena da se uhvatim u koštac s ovom tematikom.

CIjelo popodne sam imao problema s vezom, koji su se manifestirali tako da su se svako malo prestajale učitavati stranice, na WhatsApp-u se nisu htjele poslati odmah poruke, i slično.

Onda sam skinuo vanjske antene s routera, pokrenuo skriptu i trenutno dobivam sljedeće:

- razina signala: -97 dBm

- vrsta veze: LTE (ne LTE-A)

- MAIN: B20

- CA: B3

Maloprije nego što sam istipkao ovaj tekst, bilo je:

- razina signala: -95 dBm

- vrsta veze: LTE-A

- MAIN: B20

- CA: B3

U jednom momentu, mogle su se vidjeti dvije frekvencije u CA polju.

Brzine koje sam uspio izmjeriti, bile su otprilike 20/5.

Za cijelo vrijeme bio je vidljiv ENB ID: 1607.

Iz ovog kratkotrajnog ispitivanja, i dalje smatram da toranj ima neku vrstu problema (ne u smislu da je A1 namjerno smanjio snagu emitiranja...mada...?!?).

A dodatno, da i ja imam neki problem s vanjskim antenama jer naprosto je nemoguće da se dobije ili niža ili neznatno veća prijamna snaga s vanjskim antenama nego s unutarnjim antenama.

Ponavljam, sličan efekt bio je prisutan i sa ZTE MF286R 4G+, koji je prije pojave ovog problema pičio solidnim brzinama 50/30 s istim vanjskim antenama koje su tad bile locirane na istom mjestu gdje su i danas.

Isti problem imam danas kada koristim ZTE MF297D2.

Pogledat ću danas stanje vanjskih antena pa javim dojmove.

4 godine
Meni se cini da je problem u vanjskim antenama ili ts-9 - sma konektorima jer sa Iskrama trebas imati jaci signal i b3 main ako je stavljen pravilni razmak medju antenama i ts-9 na zte-u radi ispravno

Kolika je udaljenost prema tornju di gledaju Iskre i jel ima prepreka?
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 9:11 (Tirkiz).
14 godina

Pozdrav,

zamolio bih preporuku routera, želio bih si tijekom ljeta riješiti problem interneta na moru. Lokacija je oko Omiša. 

Planiram uzeti SIM karticu i neograničeni internet kod nekog operatera da mogu mirno spojiti dva ili tri uređaja. 

Jedino mi je bitno da je dostupan u HR jer mi neće stići prije odlaska na more. 

Puno hvala!

0 0 hvala 0
12 godina

Trebao bih savjet kako da nariktam AdGuard DNS na Zyxel NR5103E routeru za sve uredjaje koji su spojeni na mrezu.

Kupio sam AdGuard VPN (5 godina za 19€) i AdGuard Family (lifetime licenca za 9€) i uz pomoc aplikacije se naravno sve aktivira i radi.

Ali, htio bih aktivirati 94.140.14.14 i 94.140.15.15 kao primary/secondary DNS u routeru ali sto god napravio, nis se ne mijenja.

AdGuard Test (ovdje ili ovdje) prikazuje Ads odnosno pise da DNS nije aktivan.

Konfigurirao sam i IPv4 i IPv6 DNS, ali nista.

Konfigurano preko:

postavke -> Network Setting -> Broadband -> Broadband - ETHWAN -> modify -> IPv4 i IPv6

i

postavke -> Network Setting -> Broadband -> DNS.

i

postavke -> Netwowrk Setting -> Home Networking

Nisam siguran koji tocno HostName u DNS postavkama trebam upisati, ali sto god pokusao nista se ne dogadja, odnosno u WAN information odnosno Cellular Info (crveno skriveno) mi nikad ne prikazuje 94.140.14.14 i 94.140.15.15 odnosno IPv6 he N/A.

Screenshots: ovdje

EDIT:

Radi DNS, ali treba restartat i uredjaj, a ne samo router... Odnosno ne restartat nego ugasit pa upalit WiFi/Ethernet/etc.

EDIT2:

Na kraju postavke u ETHWAN i DNS uopce nisu potrebne odnosno nis ne rade.

Samo postavljanje DNSa u Home Networking aktivira AdGuard DNS...

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2025 15:22 (chorba69).
Moj PC  
0 0 hvala 1
3 godine

Izašao je Mikrotik 5G ATL

Možda vam bude zanimljivo.

Vanjska usmjerena antena 16dB..

1 0 hvala 0
4 godine

Ima tko da se može ušetati u ZG Hipodrom da poslika malo ove čudesne antene izbliza? 

Vidim, bit će svi bandovi tamo 

Slike screenshotane iz Thompson videa niske kvalitete

Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina

Mislim da si sa tom karticom limitiran na brzinu 10 Mbps.

9 godina
yoko999 kaže...

A jel se isplati testirati sa TM Net2GO tourist sim?

Naime, nisam u turističkim središtima pa za 1tj uspijem svašta istestirati za tih 10€ koliko košta?

Mislim da si sa tom karticom limitiran na brzinu 10 Mbps.

15 godina

Pozdrav!

Područje dobre pokrivenosti 5G signalom više operatora. Trebam neko indoor rješenje.

Probao klasični Xiaomi, mobitel, ali želim neki bolji ruter.

Što je bolje Zyxel ili Huawei?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Koju tarifu/karticu/opciju uzeti kod Telemacha za internet (samo za nekoliko dana) a da nije ograničena limitirana brzina.
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2025 17:16 (kran).
13 godina
kran kaže...
Koju tarifu/karticu/opciju uzeti kod Telemacha za internet (samo za nekoliko dana) a da nije ograničena limitirana brzina.

Bilo koju na pretplatu bez UO

4 godine

Pozdrav, prešao sam s A1 Homebox na telemach zbog konstantno visokog pinga, iako su brzine bile sasvim u redu. Sada koristim Telemach neograničenu tarifu, ali  svakih 80GB korištenja moram slati "NASTAVI" kako bih nastavio koristiti internet po punoj brzine, pa ako neko ima nekakvu skriptu u vezi toga bio bih zahvalan. Router je Huawei B818

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 mjeseci

Kod mene Zyxel NR7302 od prvog dana radi bez ikakvih problema, apsolutno nijednom nije zaštekao. Čak sam primjetio da mi kod njega jako rijetko uopče stižu poruke da pošaljem riječ BRZINA za nastavak surfanja po maksimalnoj brzini. Toliko rijetko, da nekad preventivno pošaljem sms, ali ispadne da nije trebalo. Kao da sam sve odrađuje. A troši se nemilice. Neznam kako je to moguče, ali eto nestižu poruke. Na NR5103e su svako malo. Čak je prešao i magičnih 500 u DL. Za mjesto gdje nitko uopče nenudi 5G, odlično.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
WTFck kaže...

Pozdrav, prešao sam s A1 Homebox na telemach zbog konstantno visokog pinga, iako su brzine bile sasvim u redu. Sada koristim Telemach neograničenu tarifu, ali  svakih 80GB korištenja moram slati "NASTAVI" kako bih nastavio koristiti internet po punoj brzine, pa ako neko ima nekakvu skriptu u vezi toga bio bih zahvalan. Router je Huawei B818

Dnevno potrošiš 80GB? 

13 mjeseci

@wtfck ja imam u Pythonu napravljenu prema API routera, ali za to ti mora biti upaljeno računalo na kojem ćeš postaviti skriptu.

Skripta provjerava svakih "X" minuta da li je pristigao SMS sa željenim tekstom i ako jest automatski proslijedi tekst na željeni broj.

Da bi ti skripta radila moraš znati koji tekst poruke presreće (recimo "za nastavak surfanja pošaljite") i broj na koji se šalje ključna riječ za nastavak i koja je ključna riječ.

Napominjem, dok radi to računalo, radi i prosljeđivanje ključne poruke.

Na računalu mora biti instaliran Python2 (ima ga na winstore) i neke dependencies..

Samo da napomenem, za B818 je skriptu vrlo lako napraviti jer postoji API, ali za Zyxel sam valjda izgubio 3 dana dok je nisam napravio.

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2025 12:40 (yoko999).
Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
Slučajno znaš napamet koji npr. ima 2.5 priključak, i da je 5g SA ?
10 godina
Novi mikrotik chateau R17 ima...i čini mi se kao dobar izbor za dugoročno.
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2025 1:37 (Catch_Me).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 tjedana
Pozdrav svima,
pisao sam nedavno o nadogradnji routera sa svime prilozenim i uz pojedine savjete kupio ZTE MC801A. Nadogradnja je bila jako primjetna u svakom aspektu u odnosu na stari MF286 i sve je bilo u redu, brzine su bile troznamenkaste sto je za moje dosadasnje pojmove bilo nemoguce , agregacije su radile u kombinaciji 3+1+20+n28 najcesce itd....Nedavno sam pokusao izvesti cell locking pomocu skripte koje sam se dokopao na nekom od starih postova da vidim postoji li mogucnost nekog min-maxanja, da tako nazovem, odnosno da pokusam postic sto vise uz razlicito pozicioniranje routera jer potencijala ima, ali pojavio se problem u vidu toga da se router sada drzi samo te celije k'o pijan plota i CA vise ne radi. U principu trenutno imam zakljucan B3 i on uredno spoji uz to n28 i to je to, celije ostalih bandova (B1 ili B20) također uredno zakljucava kad se rucno spojim, ali agregacije ne postizem pa me zanima je li reset na tvornicke postavke jedino rjesenje.

0 0 hvala 0
13 godina
Catch_Me kaže...
Slučajno znaš napamet koji npr. ima 2.5 priključak, i da je 5g SA ?

Zyxel NR 5103e , NR 7302, Zte MC7010 , Spitz GL-X3000 i drugi

13 godina
Tr2903 kaže...
Pozdrav svima,
pisao sam nedavno o nadogradnji routera sa svime prilozenim i uz pojedine savjete kupio ZTE MC801A. Nadogradnja je bila jako primjetna u svakom aspektu u odnosu na stari MF286 i sve je bilo u redu, brzine su bile troznamenkaste sto je za moje dosadasnje pojmove bilo nemoguce , agregacije su radile u kombinaciji 3+1+20+n28 najcesce itd....Nedavno sam pokusao izvesti cell locking pomocu skripte koje sam se dokopao na nekom od starih postova da vidim postoji li mogucnost nekog min-maxanja, da tako nazovem, odnosno da pokusam postic sto vise uz razlicito pozicioniranje routera jer potencijala ima, ali pojavio se problem u vidu toga da se router sada drzi samo te celije k'o pijan plota i CA vise ne radi. U principu trenutno imam zakljucan B3 i on uredno spoji uz to n28 i to je to, celije ostalih bandova (B1 ili B20) također uredno zakljucava kad se rucno spojim, ali agregacije ne postizem pa me zanima je li reset na tvornicke postavke jedino rjesenje.

Nešto ne radiš dobro. Kada zaključaš jednu ćeliju agregacija bi trebala raditi sa svima dostupnim frekvencijama. Isto kao i kada radi bez cell lock. I čemu si zaključavao ćeliju kada ti na auto rade sve dostupne agregacije. Jesi lockao istu ćeliju na tornju koja je main kad se spoji na auto postavkama?

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2025 13:44 (DDavorin).
14 godina

Jel zna netko koji ruter HT daje uz 5G kucni internet. Koliko sam cuo dobije se vanjska jedinica koja se spaja sa UTP kabelom na unutarnju (pretpostavljam da se vanjska napaja putem PoE)?

0 0 hvala 0
11 godina

arcadyan

17 godina
Sad je na oba tornja kod mene 1, 3, 8, 20.
20 je novi je tak?

I veliko iznenađenje, krajem prošlog tjedna dosta blizu mene osvanul je novi toranj.
Pitanje je, čiji...

Na cellmaperu ga još nema.
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Armor kaže...
Sad je na oba tornja kod mene 1, 3, 8, 20.
20 je novi je tak?

I veliko iznenađenje, krajem prošlog tjedna dosta blizu mene osvanul je novi toranj.
Pitanje je, čiji...

Na cellmaperu ga još nema.

B8 je u pravilu novi, B20 imaju svi tornjevi godinama :D

Pa slikaj ga što bliže i stavi ovdje da vidimo antene i radije iza pa ćemo prepoznati čiji je :)

17 godina
Nije mi tolko blizu da morem fizički do njega - ispod gore Ivanščice je...

Al router mi sad daje bolje brzine bez antena, koje su okrenute kontra tog tornja.

Možda kupim neku najjeftiniju tarifu pa ga ubacim u cellmaper.
14 godina
Ivanjino96 kaže...

Jel zna netko koji ruter HT daje uz 5G kucni internet. Koliko sam cuo dobije se vanjska jedinica koja se spaja sa UTP kabelom na unutarnju (pretpostavljam da se vanjska napaja putem PoE)?

5G Internet Gateway WNC FWA AF62 - ODU
Arcadyan xDSL AX modem FRA2C9518000J - IDU
da vanjska jedinica radi putem POE splitera jedan utp iz splitera ide u vanjsku jedinicu drugi u wan port u arcadiyana

LP
10 godina
Šta kažeš na novi mikrotik chateau 5g R17 ax ? I taj Spitz mi se isto dopao.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 0:19 (Catch_Me).
13 godina

Preskup mikrotik. Spitz ima nekih problema bilo je pisano o tome u ovoj temi ne znam na kojoj strani.

12 godina

Posto je usko vezano uz temu,ako netko traži 5g router, prodajem trenutno jedan ZTE MC801 i jedan MC801a model, oba su bez tel. priključka.

Trenutno sam najjeftiniji u HR pa ako netko želi, slobodno se javi. 

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
zabbax21 kaže...
Ivanjino96 kaže...

5G Internet Gateway WNC FWA AF62 - ODU
Arcadyan xDSL AX modem FRA2C9518000J - IDU
da vanjska jedinica radi putem POE splitera jedan utp iz splitera ide u vanjsku jedinicu drugi u wan port u arcadiyana

A gdje ide sim kartica? 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice