4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.204
|
čitano: 1.893.468
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Hvala na savjetima, budem se sutra poigrao. A ako ga postavim kroz DMZ? Što gubim time?

0 0 hvala 0
4 godine
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Daynn kaže...

Hvala na savjetima, budem se sutra poigrao. A ako ga postavim kroz DMZ? Što gubim time?

Pa ništa, samo ti Unify neće dobiti javni WAN IP koji dobije B818 nego će od B818 dobiti LAN IP adresu kao da je Unify neki PC/mob spojen na B818, što znači da ako koristiš neki DDNS servis, moraš ga podesiti na B818 (koji vjerojatno ne podržava širok raspon DDNS servisa) a ne na Unify-u, na Unifyu dalje samo stavljaš port forwarde ako si zbog toga tražio skidanje CGNAT-a.

4 godine

Lijepo je ugledati 400 Mbps na 4G mreži i to na 2x2 MIMO 

HT 4G mreža, router Teltonika RUTX50, vanjske antene 4x Iskra P-60, 2,9 km udaljenost od tornja, čista optička vidljivost, selo

Agregacije 4CA B3+B1+B3+B20

A vide ludog SINR-a, max 30 na pojedinim ćelijama 

U ranojutarnjim satima mjerim najveće brzine a prema kraju dana se jasno vidi kako zbog većeg broja korisnika i opterećenja padaju i onda nakon ponoći kada svi spavaju i ne surfaju, rastu na max

https://www.speedtest.net/result/c/eee4435b-5228-4bf0-9751-43a58ce825fe

Da kojim slučajem toranj ima 4x4 MIMO, rasle bi brzine skoro duplo 

Moj PC  
6 0 hvala 1
16 godina

Evo update moje situacije. Resetirao sam B818 na tvorničke postavke, prebacio ga u Bridge mode, isključio Wifi. Povezao sam ga na Ultru novim CAT6 kablom, prije sam koristio neki stari CAT5e i proradilo je, nema pucanja veze . U prvom pokušaju mi je B818 bio na IP adresi 10.88.1.10 dok je ultra bila na 10.88.1.1 pa je možda i u tome bio uzrok.

2 0 hvala 0
14 godina

ima netko od forumaša b818 za prodaju

može pp

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Zte MF 289f ts9 konektori potrgani nema signala ni sa unutarnjim antenama. Morao sam žešće uči u tu problematiku i izrodilo se ovo rješenje. 4 sma priključka za vanjske antene znači sada router ima 4x4 mimo. I radi super! Evo par slika. Na linkovima bolja rezolucija. Znači ako se potrgaju ts9 priključci na bilo kojem routeru tipa zte 289f b818 b618d ima rješenja negdje jednostavnije to izvesti, a negdje je malo zamršeno. Sljedeće što je u planu staviti OpenWrt  umjesto ovog Vodafone FW.

link1

link2

link3

link4

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.6.2025 20:27 (DDavorin).
Moj PC  
7 0 hvala 2
12 mjeseci

Pitanje je sad, da li je što bolji signal sa ovakve 4 vanjske antenice ili sa 4 unutarnje koje su ugrađene u uređaj?

Pitam za recimo Zyxel 5103E..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dal je svako malo pucanje veze do Tcoma ili Zyxel NR5103E routera?
Tarifa je Gigabox+, na Telemachu mi nije pucala...
Dosta je iritantno i smeta kod gaminga.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci

Cellmapper je pronašao novi toranj od mreže HT broj eNB ID 751027

Označen je sa crvenom crtom, jer vjerojatno još nije odredio točnu lokaciju. 

Ono što mi nije jasno je Cell 83 :

Cell Identifier 192262995
System Subtype LTE
PCI 27 (9/0)
EARFCN 6400
Maximum Signal (RSRP) -109 dBm
First Seen 11. 04. 2025.
Last Seen 04. 06. 2025.
Uplink Frequency 857 MHz
Downlink Frequency 816 MHz

Frequency Band EU Digital Dividend (B20 FDD)

Pa ovo je frekvencija od A1, a ne od HT ?! HT-ov B20 je 847/806 MHz.

Je li to neka greška u cellmapperu ili HT koristi frekvenciju od A1 ?

0 0 hvala 0
13 godina

Da greška je obrisao sam taj B20 i stavio 751027 na pravo mjesto. Treba ponovo mapirati da se pojavi B20 ako ga ima. 

8 mjeseci
Armor kaže...
Dal je svako malo pucanje veze do Tcoma ili Zyxel NR5103E routera?
Tarifa je Gigabox+, na Telemachu mi nije pucala...
Dosta je iritantno i smeta kod gaminga.

Meni osobno nije nikad na  HT-u pucala veza! Bar nisam nikad primjetio, na svim routerima dosad!

17 godina
Dal je moguće da je onda do mobitela?
Primjećujem da mi se dosta teško spoji na wifi.
Motorola Edge 50 Pro - nebi smjelo biti problema.
8 mjeseci
Armor kaže...
Dal je moguće da je onda do mobitela?
Primjećujem da mi se dosta teško spoji na wifi.
Motorola Edge 50 Pro - nebi smjelo biti problema.

A čuj, tko če ga znati. Prati pa možda skužiš. Ima tu dosta faktora. Ako je do mobitela, možda nije potpuno ispravan.

13 godina

Koristi unutarnje nema svrhe stavljati ove štapiće kao vanjske skoro pa nikakva dobit. 

8 dana

Pozdrav svima,

pratim već duže ovu temu, pohvalno je kako se bavite temom interneta preko mobilnih mreža.

Imam jedan specifičan problem s kojim se patim već, pa, otprilike godinu dana, i ne nalazim adekvatno rješenje za njega.

Živim u mjestu Lipnica (Grad Zagreb) i koristim A1 Homebox uslugu još iz vremena kada na repetitoru koji instaliran u naselju nije bio pušten 4G, dakle dok je bilo aktualno spajanje na 3G+.

Nakon što je na repetitoru pušten 4G, odnosno 4G+, osjetio se porast brzina, međutim, više od 60-70 Mbit u downloadu, odnosno 30 Mbit u uploadu, nikada nisam uspio ostvariti ni uz dvije Iskrine P-56 antene.

Obzirom da sam bio zadovoljan tim brzinama, nisam išao dalje istraživati kako ih povećati.

Ali, u zadnjih cca. godinu dana, osjetan je pad brzina, u smislu da se download vrti 40-50 Mbit, nerijetko padne i na 20 Mbit, a upload je pao na svega 8 Mbit.

Nemam pravu optičku vidljivost prema repetitoru (smeta šuma) te su antene odokativnom metodom okrenute prema repetitoru.

Ovaj problem sam prvi put primijetio na routeru ZTE MF286R 4G+, a prisutan je i danas kada koristim router ZTE MF297D2.

U nekoliko navrata zvao sam A1 Službu za korisnike da obavijestim njihovu tehničku službu o ovom problemu, ali nikada ništa nismo uspjeli riješiti.

Stalno sam dobivao informacije da je s repetitorom sve u redu, da je problem u povećanom broju korisnika (u što ne vjerujem jer se radi ipak o ruralnom području), da sam na rubnom dijelu ćelije, i slično.

Par zanimljivosti koje sam primijetio otkad je problem prisutan:

U dijelu mjesta gdje živim, evidentan je pad brzina i preko mobitela, naspram drugih dijelova koji su pokriveni istim repetitorom i brzine su i dan-danas stabilne (100 - 150 Mbit u downloadu).

U konfiguratoru routera ZTE MF286R 4G+, mjerena snaga bila je -87 dBm, da bi naglo padala na -110 dBm i random se vraćala na vrijednosti iznad -90 dBm, bez nekog uočenog pravila.

Kada bi se to pretočilo u indikator signala, nekada bi bilo pet crtica prikazanih, a nekad dvije ili tri.

Na novom routeru, primijetio sam vrlo slične vrijednosti snage, nekad -87 dBm, nekad -110 dBm.

U zadnje vrijeme, primijećujem da se veza svako toliko, bez nekog pravila, u potpunosti izgubi i automatski vrati nakon cca. 1 minute.

Više uopće nisam siguran je li problem u repetitoru ili možda antenama?

Ili se možda spajam na neki udaljeni repetitor (što mi je čudno jer geografski gledano, teško da bih se mogao spojiti i na koji drugi repetitor).

Na Cellmapper-u, eNB ID repetitora u Lipnici je 1607.

Što mislite, što bi mogao biti problem?

Hvala unaprijed.

Lijep pozdrav!

1 0 hvala 0
13 godina

Stavi skriptu u preglednik i da vidiš na koji toranj se spajaš sa routerom. Signal ti varira zato jer nije stalno ista primarna frekvencije primjer ako je na B20 signal je -72 a kada bude primarna B3 signal pada na recimo -81 i tako dalje što viša frekvencija lošiji signal. Imaš ovdje skriptu i uputu za ZTE MF297d.

10 godina

Ako može savjet... dvoumim se između Fritzbox 6850 5g i Mikrotik Chateau 5g. Koji bi bio bolji odabir? Što se tiče cijene, oba su tu negdje.

Hvala unaprijed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 dana

DDavorin,

Zahvaljujem se na odgovoru i skripti.

Pomoću skripte, potvrdio sam da se moj Homebox spaja na repetitor u Lipnici.

Tim više me situacija frustrira jer ne mogu shvatiti uslijed čega se događaju tolike varijacije snage i brzina.

Nekada je danima snaga bila postojana (između -87 dBm i -85 dBm), a sada se događa da snaga dnevno varira po nekoliko puta (od -110 dBm do -87 dBm).

Dodatno, frustraciju unosi činjenica da ponekad bez vanjskih antena dobivam snagu razine -110 dBm, a da brzine budu veće nego kad spojim vanjske antene i razina signala bude -87 dBm.

Nadalje, ima situacija kada spojim vanjske antene, a da razina signala poraste vrlo malo, a u ponekim slučajevima, snaga zna i pasti.

Zbog svega ovoga, ne znam koga bih "okrivio"; repetitor ili vanjske antene.

Nekad mi se čini da repetitor ima neki problem na panel anteni koja zrači prema mom dijelu mjesta.

To mi se čini nekako logičnim objašnjenjem jer se nekoliko mojih susjeda u blizini žali da im signal nije kao što je nekad bio.

A onda, u nekim slučajevima, čini mi se da je neki problem u vanjskim antenama (tipa, korodirani/lošim spojevi), mada ih nisam još otvarao da vidim u kakvom su stanju spojevi.

A i Služba za korisnike ne spominje ikakve probleme s repetitorom.

Ostajem lagano bez ideja i bez volje da koristim Homebox i jednostavno uzmem Starlink i zbogom.

Ako još netko ima kakvu ideju ili je imao slično iskustvo, neka se javi.

4 godine

U skripti gore ti piše main band, to gledaj jel se mijenja i koji je.

Ako se mijenja, mijenja se i signal, niže frekvencije imaju jači signal (npr. main B28, B20, B8), više frekvencije imaju slabi signal (npr. main B3, B1, B7).

To nam javi.

Tornjevi ne mijenjaju jačinu signala niti ne smiju, samo može biti da tvoj router mijenja main frekvenciju zbog čega mjeri slabiji/jači signal ako je uvijek na istom eNB ID tornja i na to obrati pozornost (MAIN cell/band).

13 godina
Catch_Me kaže...

Ako može savjet... dvoumim se između Fritzbox 6850 5g i Mikrotik Chateau 5g. Koji bi bio bolji odabir? Što se tiče cijene, oba su tu negdje.

Hvala unaprijed.

Ako samo ta dva routera su tvoj izbor onda Mikrotik. Cijena je paprena za srednju klasu 4G 5G routera. Provjeri koliko i koje agregacije imaju na 5G SA. To će uskoro biti bitno. I naravno barem 1x 2.5Gbps lan port da imaju ali nema ni jedan od navedenih routera.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.6.2025 7:28 (DDavorin).
12 mjeseci

Zašto će to uskoro biti bitno?

Naime, kod mene nema ni 5G NSA.. zato pitam..ne vjerujem da će uskoro to ići na 5G SA.. :(

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Slazem se s forumasem @yoko999 , koliko je uopce realno da ce netko od nasa tri operatera pustiti 5G SA u neko skorije vrijeme?
14 godina
Pa rekao je neki direktor već par puta javno u intervjuu da će Telemach imati SA mrežu do listopada prošle godine. I još smo na čekanju :D
13 godina

Pa nebitno kada puste ali već i kod ovog NSA ima agregacija između n bandova koji će kad tad postati SA mreža. Možda i ove godine ,a možda i za 5 godina.

yoko999   Jesi probao Telemach jel ima kod tebe 5G NSA?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 mjeseci

Kod mene nema ni signala Telemach, tako da..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Da imaš signala od TM imao bi 5G NSA. Zanimljivo da kod tebe nema TM. Nadam se da kod ovih drugih operatera imaš 4G. Kod Catch_Me  ima 5G NSA i njemu je bio upućen moj post. Da i kada si zadnji puta testirao TM?

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.6.2025 12:21 (DDavorin).
12 mjeseci

Nemam TM karticu i pretplatu, no probat ću uskoro, baš me zanima.

Iako vidim po cellmaperu da nema niti jedan od operatera u mojoj okolici 5G (bilo SA, bilo NSA).

U biti jedan toranj je u blizini sa 5GSA od T-coma ali sa tog nema dohvata do mene.

I sa LTE+ muku mučim, tako da su mi brzine 50-70Mbit.

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

HT bi trebao uskoro valjda puštat novi model vanjskih jedinica za 5G FWA, radi se o '' nokia mmwave receiver 5gmm29-b ''

FastMile 5G mmWave FWA Receiver | Nokia.com

LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
yoko999 kaže...

Nemam TM karticu i pretplatu, no probat ću uskoro, baš me zanima.

Iako vidim po cellmaperu da nema niti jedan od operatera u mojoj okolici 5G (bilo SA, bilo NSA).

U biti jedan toranj je u blizini sa 5GSA od T-coma ali sa tog nema dohvata do mene.

I sa LTE+ muku mučim, tako da su mi brzine 50-70Mbit.

Na cellmapper karti ne možeš točno vidjeti koji tornjevi imaju 5G NSA negdje piše negdje ne. Kod mene u bližoj i daljoj okolici TM ima na svim tornjevima 5G NSA i minimum jedan n28 band. TM je pustio na većini tornjeva n28 5G frekvenciju naravno ima i pušten n78 na pojedinim tornjevima i ti tornjevi su 5G NSA. Uzmeš besplatni sim preko weba od A1 ili Tomato. Traje promocija za nove korisnike 20GB A1 i 10GB Tomato i možeš testirati A1. Nakon potrošenih tih GB preneseš br u Telemach i dobiješ 30GB dobrodošlice i možeš testirati TM.

12 mjeseci

A jel se isplati testirati sa TM Net2GO tourist sim?

Naime, nisam u turističkim središtima pa za 1tj uspijem svašta istestirati za tih 10€ koliko košta?

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice