4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.893
|
čitano: 1.586.637
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Mahegiarct kaže...
Uzeti B818 ili MF289F? Sumnjam da se ista drugo moze naci za 50ak eura. 5G su dosta skuplji, a vjerojatno nece biti jos ohoho godina kod mene na selu.
Toranj 250353. Mobitelom mjerim 200-300Mbps DL.

4G frekvencije se postupno prebacuju na 5G, tako da ćeš i ti imati ubrzo "5G" na dijelu sadašnjih 4G frekvencija a tvoj 4G router ih više neće vidjeti pa ćeš ostati bez agregacija i brzina :P

Toranj koji imaš će ti tokom godine ostati bez 4G B1 banda jer ga HT prebacuje na 5G N1 band pa ćeš sa 4G routerom ostati samo na B20+B3(+B3) :P

I dobit ćeš nove bandove 5G N28 i 4G B8 band ali ta dva modela gotovo sigurno ne mogu agregirati B20+B8+B3+B3 iako to treba provjeriti

5G routeri uredno podržavaju i agregiraju 4G+5G frekvencije pa si još i na dobitku s agregacijama i brzinama

5 godina
Nekako mi je logicno bilo da ce po selima to postupno biti za koju godinu, ali ako se zaista planira prebaciti na 5g kroz neko blize vremensko razdoblje onda cu gledati i router koji podrzava 5g. Nema mi druge :D

Koliko sam shvatio nekako se najvise preporucuje ovaj nr5103e, xiaomi cpe pro i mc801a. Sa kojim cu ja kao "prosjecan" korisnik imati najvise benefita?
Ili da uzmem ono sto prvo naleti od tri navedena po nekoj dobroj cijeni?

0 0 hvala 0
13 godina

Zašto za ZTE MC888 ULTRA negdje piše da koristi Snapdragon X65, a negdje Snapdragon X62 chipset?

12 godina

X62 je chipset

4 mjeseca
rakonja kaže...
Tirkiz kaže...

rakonja si isprobao staviti samo LTE B8 band i koje brzine ti daje?

Baci nam i slikicu tog banda iz skripte da vidimo bandwidth

Hvala :)

Može, večeras kad bude malo manje zagušeno!

Upravo! Na ovom trenutnom tornju, najudaljenijem....katastrofa!Ovo je WiFi mjerenje, a preko žice na tv-u slično, Ping 39, DL 6.26, UL 6.9! Budem se uskoro poigrao sa zaključavanjem čelija na tornjevima, pa budem opet probao. Ali ta B8 frekvencija čini mi se uvijek ubije brzinu, kad se pojavi kao primarna!

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2025 23:21 (rakonja).
4 mjeseca
rakonja kaže...
Tirkiz kaže...

rakonja si isprobao staviti samo LTE B8 band i koje brzine ti daje?

Baci nam i slikicu tog banda iz skripte da vidimo bandwidth

Hvala :)

Može, večeras kad bude malo manje zagušeno!

Upravo! Na ovom trenutnom tornju, najudaljenijem....katastrofa!Ovo je WiFi mjerenje, a preko žice na tv-u slično, Ping 39, DL 6.26, UL 6.9! Budem se uskoro poigrao sa zaključavanjem čelija na tornjevima, pa budem opet probao. Ali ta B8 frekvencija čini mi se uvijek ubije brzinu, kad se pojavi kao primarna!

P.S-nešto zablesa pri objavi, pa objavi duplo!Nisam uspio skužiti dali se može ukloniti objava!

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2025 23:22 (rakonja).
12 godina
I ja sam u potrazi za 5g ruterom ali to je sve nenormalno skupo. Ostaje vidjeti dali ce tcom imati kakvu ponudu, ako je tocni da se od 20-24.1 gasi 3g mreza na podrcucju cijele Hrvatske. A ja svoj Alcatel mv40 ruter imam vec nekoliko godina. Najeftinije slicno sam nasao ZTE MF 50, ali volio bi nesto bolje...al ocito do 150€ i nema
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca
dinos3 kaže...

Zašto za ZTE MC888 ULTRA negdje piše da koristi Snapdragon X65, a negdje Snapdragon X62 chipset?

Dok sam pokušavao nabaviti MC888 Ultru, tj.tehnički sam je bio kupio za 130 EUR, ali sam prvi puta riskirao, tj. ponesem prošlim uvijek pozitivnim iskustvima, spustio gard, i platio PayPall Frends načinom plačanja (bez zaštite potrošača).....,ispalo je da sam poklonio nekom novce! Uglavnom ništa od Ultre, lekcija za cijeli život naučena. Tada sam malo istraživao oko nje, i u nekim prepiskama po stranim forumima je netko napisao da postoje dvije verzije, jedna sa X62 (kao MC888 Pro chipsetom), a druga sa x65 chipsetom(navodno MC888A i MC888A Ultra). navodno da neki telekomi imaju te slabije verzije, možda po sopstvenoj naruđbi, vjerovatno manji troškovi! E sad koliko je to točno ,nemogu znati......,ali je DDavorin u to svakako više upučen.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2025 23:48 (rakonja).
12 godina
mp3david kaže...
I ja sam u potrazi za 5g ruterom ali to je sve nenormalno skupo. Ostaje vidjeti dali ce tcom imati kakvu ponudu, ako je tocni da se od 20-24.1 gasi 3g mreza na podrcucju cijele Hrvatske. A ja svoj Alcatel mv40 ruter imam vec nekoliko godina. Najeftinije slicno sam nasao ZTE MF 50, ali volio bi nesto bolje...al ocito do 150€ i nema

Ja sam davao za 140€ ovdje na forumu ZTE MC801a.

Od veljače će opet ići na njuškalu za 180€, a ovdje za 160€ (bozic i pokloni su prosli pa tako cu i ja malo dignut cijenu opet). Na kraju ce se opet sve prodati :)

Kovačić
3 godine
rakonja kaže...
rakonja kaže...

Koma ti je signal na tom udaljenijem tornju pa tako i brzina, testiraj B8 na najbližem tornju di je jači signal pa bi trebao imati veću brzinu :)

4 mjeseca
Tirkiz kaže...
rakonja kaže...
rakonja kaže...

Koma ti je signal na tom udaljenijem tornju pa tako i brzina, testiraj B8 na najbližem tornju di je jači signal pa bi trebao imati veću brzinu :)

Znam da,iako nema pravila....,dok je kompjuter ugašen, i stojim kraj modema,večinom je boja signala zelena, nekad crvena(slab), a danas sam primjetio da bude i plava(najbolja)! U tom trenu nestignem vidjeti koje agregacije radi,na kojem je tornju. Što ne znači nužno i da su u tom trenu i velike brzine! Danas je potegao do 195, ali upload uvijek zaostaje! Tako da moram sve isprobati, pojedinačno, u neke normalne sate za promet, tj.iza ponoči, ili prijepodne!

14 godina

Baš me živcira A1 sa tim usporavanjem svaki dan navečer pa bih provjerio neku alternativu. Na koji način mi je najjeftinije provjeriti kako radi T-Com? Ova turist kartica što je kolega spominjap? Imam ZTE mc801a. Neda mi se baš sklapati ugovor na dvije godine pa raskidati ako ne radi. 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Hexfire kaže...

Baš me živcira A1 sa tim usporavanjem svaki dan navečer pa bih provjerio neku alternativu. Na koji način mi je najjeftinije provjeriti kako radi T-Com? Ova turist kartica što je kolega spominjap? Imam ZTE mc801a. Neda mi se baš sklapati ugovor na dvije godine pa raskidati ako ne radi. 

za provjeru možeš i simpa start paket + internet dan

nemam za potpis
14 godina
tenac kaže...
Hexfire kaže...

I na temelju toga mogu više manje sa sigurnošću znati kako će mi raditi ovaj Gigabox+ ili kakve već opcije nude?

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
14 godina
Hexfire kaže...
tenac kaže...

I na temelju toga mogu više manje sa sigurnošću znati kako će mi raditi ovaj Gigabox+ ili kakve već opcije nude?

Da, ista je mreža. Čak bi i na Gigabox+ trebalo biti mrvicu bolje jer je pretplata.

nemam za potpis
16 godina
Danas mi dolazi Gigabox+ SIM.
Na kaj obratiti pažnju, koji APN staviti?
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Armor kaže...
Danas mi dolazi Gigabox+ SIM.
Na kaj obratiti pažnju, koji APN staviti?

Trebao bi ti router sam potegnuti APN ali ako ga baš ručno moraš upisati, upiši standardni internet.ht.hr

16 godina
Došla kartica, stavil u router, nije automatski povukel APN pa sam sam upisal i vidim 3 plave crtice signala!
Mislim si, sad bude to prava stvar.
No kratko je trajalo ushićenje, Speedtest je davao 3-5mbps.
Obraćanje SZK-u nije pomoglo, rekli su mi nek idem zamijeniti karticu - danas je stigla nova i već zamjena.

Tak da sam ostal razočaran na kraju.
3 godine
Armor kaže...
Došla kartica, stavil u router, nije automatski povukel APN pa sam sam upisal i vidim 3 plave crtice signala!
Mislim si, sad bude to prava stvar.
No kratko je trajalo ushićenje, Speedtest je davao 3-5mbps.
Obraćanje SZK-u nije pomoglo, rekli su mi nek idem zamijeniti karticu - danas je stigla nova i već zamjena.

Tak da sam ostal razočaran na kraju.

eh nemoj tako

kamo slike signala i na koji toranj si spojen? agregacije?

jel to s vanjskim antenama ili unutarnjim?

vjerojatno treba malo router seljakati ili antene okretati

ne tak brzo odustati :P

16 godina

Evo, 3CA se spaja, Zyxel NR5103E spojen na dvije Iskre P56

UPDATE: probal sam odnesti router na drugi kraj kuće, i u kuhinji sam ga stavil kraj prozora bez eksternih antena.

I bingo 120mbps / 20 (kaj je premalo). 

Ali sad tu postoji problem, u sobi mi taj Wi-Fi ne daje nikakve brzine jer su između 4 zida. 

Ono kaj bi trebal je postaviti antene u potkrovlje da tuku na istok, gdje su dvije bazne Tcoma. 

Samo ne znam kak to izvesti. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.1.2025 17:55 (Armor).
4 mjeseca
Armor kaže...

UPDATE: probal sam odnesti router na drugi kraj kuće, i u kuhinji sam ga stavil kraj prozora bez eksternih antena.

Ali sad tu postoji problem, u sobi mi taj Wi-Fi ne daje nikakve brzine jer su između 4 zida. 

Ono kaj bi trebal je postaviti antene u potkrovlje da tuku na istok, gdje su dvije bazne Tcoma. 

Imaš li bežičnu mrežu zasebno 2.4g i 5g, ili spojenu! Jer 2.4g bolje prolazi kroz zidove, dok je 5g(ali ne onaj 5G iz agregacija,....ljudi to često misle da je isto) za otvorene prostore,jer teže prolazi kroz prepreke. Tako da bi na 2.4 trebao imati pristojan signal na drugoj strani u sobi,osim ako pregradni zidovi nisu pola metra,ili od metala

4 mjeseca

UPRAVO na 150699....,sasvim pristojno! Dok na drugom kraju mala gleda YouTube, neznam dali to utiče na testiranje! A upload kao i signal vjerovatno!

P.S-upravo sam testirao na TV-u preko žice(uz ugašen YouTube), PING 13, DL220, UL21.....,odlično! U ovo doba,i uz tako slab signal! Jedva čekam da stavim vanjske antene! Uglavnom pamtim toranj/čeliju!

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.1.2025 20:02 (rakonja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Armor kaže...

Glavno da si skoro odmah odustao :D

Da, antene trebaš preseliti, čim pojačaš signal, ići će i veće brzine.

Power saver na tornju ti je vjerojatno ugasio onaj drugi B3 10 MHz inače bi imao 4CA i malo veću brzinu.

rakonja kaže...

UPRAVO na 150699....,sasvim pristojno! Dok na drugom kraju mala gleda YouTube, neznam dali to utiče na testiranje! A upload kao i signal vjerovatno!

P.S-upravo sam testirao na TV-u preko žice(uz ugašen YouTube), PING 13, DL220, UL21.....,odlično! U ovo doba,i uz tako slab signal! Jedva čekam da stavim vanjske antene! Uglavnom pamtim toranj/čeliju!

Da, signal ti je dosta slab ali puno bandova agregira pa nekako nategne 220 Mbps, sa vanjskim antenama bi trebao imati gotovo duple brzine pa i više zbog N78 u agregaciji, možda se da nategnuti fini gigabit :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.1.2025 20:14 (Tirkiz).
16 godina
Evo okrenuli smo antene prema istoku kolko je kuća/krov dala.
I dogodil se zamjetan porast brzine!
Ne ko dok je router u kuhinji okrenut prema tornjevima, ali bolja nego u Telemachu.

Dok bude ljepše vrijeme, namjeravam odšarafiti cijeli nosač i zabušiti/postaviti ga na južnu stranu kuće, da antene tuku na istok.

Evo na slikama kak to sad izgleda (jedino mi je upload loš - na Telemachu je bil cca 30mbps).
Brzine od prek 100 su iz kuhinje, a ovo iznad s novim kutem antena.
3 godine

Da, upload ti je lošiji jer antene nisu u idealnoj poziciji, moraju biti točno uperene u HT toranj što ćeš napraviti kada ih premjestiš, tada će ti i download ići max što je jači signal

Dok su gledale u Telemach toranj su bile u dobroj poziciji pa si imao veći upload

11 godina
Pozdrav, ima netko iskustva sa telemachovim pokucinm 5G internetom , od nedavno mi se nudi ova opcija na mojoj adresi 2tb prometa 100dl/100up , neograniceni fiksni (meni bitna stavka) , router daju ZTE MC888 5g . Dal to radi samo na 5g ili se ja mogu na 4g prespojit ukoliko bi imao bolji signal sa svojim B818 i p56 antenama koje na A1 zasad koristim?
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
August kaže...
Pozdrav, ima netko iskustva sa telemachovim pokucinm 5G internetom , od nedavno mi se nudi ova opcija na mojoj adresi 2tb prometa 100dl/100up , neograniceni fiksni (meni bitna stavka) , router daju ZTE MC888 5g . Dal to radi samo na 5g ili se ja mogu na 4g prespojit ukoliko bi imao bolji signal sa svojim B818 i p56 antenama koje na A1 zasad koristim?

Pa veću brzinu ćeš dobiti na 4G sa B818-263 Telemach tarifom na pretplatu nego ovaj pokućni 5G koji je limitiran 100/100

11 godina

Koliko sam skuzio onda ne bi imao fiksni telefon i postojeći broj? ( sa a1 homeboxom trenutno imam katastrofalne brzine , nista nisam dirao antene , spaja se na isti toranj , brzina predvecer bude nekad oko 5 megabita download ,a upload normalan kao i prije , a prije 1 god sam imao cijeli dan preko 100-150 megabita download)

12 godina

Ne znam dali na tom 5G pokućnom može prijenos broja da ti je isti kao i na A1. Ovo sve drugo dobiješ novi br.

16 godina
Sad mi je na 4CA, iako mi cijelu večer signal svijetli crveno jer je RSRP veći od 105, brzine su vrlo zadovoljavajuće za ovo udarno vrijeme, još je k tome petak.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice