Dosad smo imali NAS uređaj kao server (WD My Cloud EX2 Ultra) i odlučili smo sve prebaciti u Google Drive kako bismo to također koristili kao server (na WD-u se čini da diskovi otkazuju poslušnost, tj. izgleda da idu kraju).
Je li Google Drive dovoljno dobar izbor da bude kao NAS? Nešto sam testirao i paralelno uređivanje datoteka ne funkcionira baš kako treba ili sam ja krivo testirao (dakle, kad su dvije osobe unutar iste Excel datoteke i slične situacije).
Imate li kakav prijedlog kako sve to postaviti da radi kako treba? Za sada to koristi 5 osoba, a možda će u dogledno vrijeme trebati i 10, sumnjam da će biti potrebe za više.
Google Drive kao server
- poruka: 12
- |
- čitano: 1.907
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-takve stvari mogu biti samo backup, ne glavno sredstvo-mjesto (fileserver) za sheranje pravog multi-rada, presporo-lag + sam način synca..
-za ovakve potrebe koristiš prave sustave svn-a (subversion, ako uopće o tome govoriš? :) )..
-cloud može biti samo dodatni backup kao običan storage, čak kad je u pitanju optika nije toliko problem brzina nego njihov način rada, prioriteti, ono kad se nešto obavi kao npr razlika pop-imap emaila ako to dočarava što govorim..
-no moda promašujem-pretjerujem, možda se za sad koristi običan share, jer rad na excelicama je nešto 'banalno' u toj klasi-potrebama kao i brojke 5-osoba.. u klasi 'kućni juzer' je čak (možda) ok, probati.
Pa da, zato mi je čudno što je to sad toliki problem za Google Drive :)
Primjer koji sam imao - npr. OSOBA1 otvori neki Excel i radi na njemu, paralelno otvori OSOBA2 taj isti Excel (dakle, sve na Google Driveu) i toj OSOBI2 ne piše da OSOBA1 već uređuje taj Excel, nego može i ona uređivati i onda se od OSOBE1 ili OSOBE2 izgubi dio koji je ona uređivala nakon spremanja. OSOBI2 bi u tom trenutku otvaranja Excela trebalo pisati da OSOBA1 već uređuje Excel i možda da je samo 'read-only' mod.
Primjer koji sam imao - npr. OSOBA1 otvori neki Excel i radi na njemu, paralelno otvori OSOBA2 taj isti Excel (dakle, sve na Google Driveu) i toj OSOBI2 ne piše da OSOBA1 već uređuje taj Excel, nego može i ona uređivati i onda se od OSOBE1 ili OSOBE2 izgubi dio koji je ona uređivala nakon spremanja. OSOBI2 bi u tom trenutku otvaranja Excela trebalo pisati da OSOBA1 već uređuje Excel i možda da je samo 'read-only' mod.
za to treba preko Excel aplikacije uređivati datoteku s OneDrive-a
što ako dvije različite izmjene dođu nastale od istog dokumenta? koja je onda ona prava?
(npr. OSOBA1 i OSOBA 2 povuku isti dokument , jedan napiše 100 € , drugi napiše 200 €, i spase dokument, ne nužno u isto vrijeme)
jedna od te dvije osobe neće moći commitati.
-zato se to ne radi tako, ne koristi se.. jer je za to beskorisno.
-zato može samo kao backup, tj umjesto klasičnog medija-diska-backupa kojeg bi morao imati (za sve što je važno), no za multi rad trebaš pravi sustav-soft, lokalni, koji će to raditi bez takvog kašnjenja + upravo fileatributi kao open-zauzet su ono važno što lokalno vidiš-znaš kao permišioni, dok u cloudu-online to ne vidiš kao ni sam FS..
-no opet, s druge strane, izgleda mi da to koristite na low-kućnom levelu, ono što već sam office i jednostavni alati-shareovi nude kao kolaboracija.. a to bi za tvoje potrebe moglo biti dovoljno.
-zato se to ne radi tako, ne koristi se.. jer je za to beskorisno.
-zato može samo kao backup, tj umjesto klasičnog medija-diska-backupa kojeg bi morao imati (za sve što je važno), no za multi rad trebaš pravi sustav-soft, lokalni, koji će to raditi bez takvog kašnjenja + upravo fileatributi kao open-zauzet su ono važno što lokalno vidiš-znaš kao permišioni, dok u cloudu-online to ne vidiš kao ni sam FS..
-no opet, s druge strane, izgleda mi da to koristite na low-kućnom levelu, ono što već sam office i jednostavni alati-shareovi nude kao kolaboracija.. a to bi za tvoje potrebe moglo biti dovoljno.
Može li objašnjenje što se misli pod ovom zadnjom rečenicom? Kako?
Google business racun.
Napravis Shared Drive particija koliko ti treba.
Svi pristupaju datotekama preko browsera.
Google dopusta kolaboraciju vise ljudi na jednom fajlu za Googleove produkte. Ne znam dal bi funkcioniralo za bas .xlsx fajlove.
Ako su vam sve datoteke od Microsofta, onda odete na OneDrive i sve ce radit.
Sve su te megalomanske firme jako "subjektivne" prema svojim alatima pa je normalno da dolazi do konflikata...
Sve su te megalomanske firme jako "subjektivne" prema svojim alatima pa je normalno da dolazi do konflikata...
Treba vidjet jel OPu bas treba MS.
Cesto ljudi kazu Excel, a Google Sheet je i vise nego dovoljan. (I rade u njemu, ali to zovu Excel)
Pa onda Word, a obicni Google Doc im je ok.
MS produkti su komplicirani i teski, ako je gugl dostatan, zasto ne.
Je li Google Drive dovoljno dobar izbor da bude kao NAS? Nešto sam testirao i paralelno uređivanje datoteka ne funkcionira baš kako treba ili sam ja krivo testirao (dakle, kad su dvije osobe unutar iste Excel datoteke i slične situacije).
To ne funkcionira ni na NAS-u. Ne mogu dva korisnika otvoriti isti dokument na file sistemu bez "on top" aplikacije koja će pratiti promjene. Neki kolaboracijski sustav mora biti "ispred".
Zato Microsoft ima Office 365, Google G Suite... Ali i za samo točno definirane aplikacije.
Ok, znači imamo licence za Office alate. Složimo sve preko One Drive i onda bi trebalo to raditi što sam naveo?