NAS konfiguracija

poruka: 5
|
čitano: 1.478
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
NAS konfiguracija

Pozdrav,

Imao bih pitanje u vezi NAS-a.

Naime zelim da napravim svoj prvi NAS. Treba mi pomoc oko odabira maticne ploce i CPU.

Da li imate neke sugestije?

Hvala unaprijed,

Jumper

-_-

0 0 hvala 0
11 godina
Re: NAS konfiguracija

Kolki budžet imaš? Jel pričamo o čistom nas-u ili još samo torrenti i strimanje svega i transkodiranje videa i li la :D

Za čisti nas ja osobno preferiram amd am1 platformu. Asrock ima matičnu s 4 sata porta Asrock AM1B-ITX (uobicajeno na am1 su 2 porta). Od am1 procesora uzmes 5150 model, ili sempron 3850 ako si knap s parama. 2GB rama će biti dovoljno, ali možeš se počastiti i s 4GB. 

Ako ne voliš amd, imaš i intel integriranih ploča baziranih na Q1900 procesoru, isto neloš izbor. Ja tak razmišljam i da nisam uzel 3TB vanjski, definitivno bi složil ovu amd verziju. Već imam doma am1 s istom asrock pločom i 5350 procesorom i radi čist pristojno kao office kanta. 

15 godina
NAS konfiguracija

NAS? nepotreban ili koja namjena..

nepotreban, jer danas router, dvbt, tv, pc.. imaju USB (a router često i funkciju NASa) i ext.usb hdd je sve što nam treba.

za NAS je kriterij, tih, nonstop uključen, mala potrošnja .. a gledajući mediaplyere (zapravo router + media) tad su oni u prednosti ako želimo spojiti na TV i sl. pa do tog da običan tablet može obaviti funkciju NASa.

kupnja potrebnih dijelova.. pogotovo ako se misli na 'malu kutijicu' format.. je neisplativo (cijena-mogućnosti). Korištenje klasičnog PCja? Može ali tad ograničiti ga na NAS.. može biti HTPC-media centar..

NAS je samo storage, sve ostale funkcije su zanimljivije. Storage ima smisla u firmi, ne baš u kućnoj upotrebi. Tad se može od PC dijelova i lako je proširivati npr kućište.

Cijena jeftinijeg NASa bez HDDa.. ili nečeg kao intel NUC je takva da 'kutijica' nije isplativa, ali najvažniji kriterij je tvoj, tvoja želja, cilj.. samogradnjom možeš sve.

Dal je to mala potrošnja ili gaming stroj.. upotrebljiv PC ili kanta sa strane, 500kn ili 5000kn.. sve kombinacije. Podsjetnik, router vjerojatno ima opciju, spojiš disk i imaš NAS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
11 godina
NAS konfiguracija

Čuj nemoj me krivo shvatiti, ali ja osobno pod nas računam nekaj s barem dva diska, nekvi raid i to. Ovo usb na ruter ili nesto nije n od nasa :D Ali to sam ja i moje priprdavanje :P

2 0 hvala 0
15 godina
Re: NAS konfiguracija
srcipesak kaže...

Čuj nemoj me krivo shvatiti, ali ja osobno pod nas računam nekaj s barem dva diska, nekvi raid i to. Ovo usb na ruter ili nesto nije n od nasa :D Ali to sam ja i moje priprdavanje :P

- nevažno kako ja-ti nešto nazovemo ili što pod tim računamo.. NAS je net+storage. Sve ostalo je stvar tvojih želja/potreba (koje tad možeš navesti u pitanju jer za razliku od početnika znaš... umjesto pogađanja tko-što misli).

- NAS je zapravo (kao i sve ostalo) software. ... i malo plastike-lima kao hardware. Bezbroj 'kutijica' s tom funkcijom koja može biti samo dio ili osnovna namjena. Složiti PC je lako. (definicije naziva i klasifikacije uređaja su za neke druge teme...).

npr nisi postavio uvijet GbE ili x2 .. a to je danas bitna stvar za mrežu, važnije od RAID kriterija koji je već zamro.. u slučaju kad uređaj podržava više od jednog diska, poželjan je npr JBOD ili bilo koji način za spajanje fizičkih diskova u jedan volumen, pa ovisnost o kontroleru ili max kapacitetu itd.. ako računaš na mirror napomena, to je samo redundancija (za kvar diska), nije backup.

npr cijena kriterij? .. cijena kroz godinu za potrošnju struje ako je 1kn-10kn dnevno? Ako NAS troši manje od PCja, dali troši više ako je uključen 24sata.. dimenzije, buka, pa do garancije ili lakoća popravka..

Posljednji problemi s crypt virusom.. rezultat, radije imati ext.disk koji se samo po potrebi spoji za backup jer NAS je rizik, naravno, to ovisi o potrebama, može i oboje.

npr. možda netko tko naiđe na temu, radije kupi novi router s tom opcijom (pa i printserver, media i sl.), možda kupi Synology ili PC.. ili kod kupnje NASa provjeri ostale mogućnosti, sad je već uobičajeno torrent client, mediaserver.. možda upravo iskoristi stari PC i HDDove a možda zbog ograničenja kontrolera ne može jer i pojedini disk može biti veći od podržanog (ukupnog) kapaciteta bez obzira na broj priključaka.

- zašto ovaj odgovor? pa, teme čitaju i ostali .. dobiju ideju. Tebi je ovaj odgovor beskoristan, nepotreban.. (a nije čak ni natezanje oko naziva NAS). pa NHF.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice