Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 894
|
čitano: 381.595
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

- teorestski da, nema razloga da ne radi ili da ne radi optimalno.. no istovremeno posotji pravilo da je sigurnije uzeti unutar istog branda + tplink je uvjek povoljnija cijena od dlinka iste klase-generacije ako su cijene normalne..

-s druge, treće strane.. :) .. priča-povijest, d-link, tp-link je dodatni podbrand.. možda radi isti pogon, isti djelatnik.. možda samo drugi logo :) a unutar nekih standarda bi sve teoretski trebalo raditi neovisno o brandu, jer standardi upravo tome i služe.. no dok je nešto novo (ako je mesh relativno nov fičer) može se očekivati nekompatibilnost i sl. problemi pa i namjerni jer možda preferira svoj brand.. a možda su u šumici, tj ovo je nakupina generičkih odgovora-mogućnosit koje su istovremeno točne-netočne-nagađanja.. ono što si već vjerojatno i znao-nagađao.. pa nije riješenje, tj nema ga, nego kupiti-probati, tad znaš, dok ja nagađam, 99% da će raditi ok-očekivano-normalno i sugeriram tp-link, jer je u pravilu jeftiniji a ima i dobru ponudu po domaćim trgovinama upravo zato..

edit: ili možda.. ako misliš na deklarirano podržavanje 'easymesha'.. to je ekšli samo buzzword, reklama, mseh je mesh.. uređaj dodaš i to je to, nema lakšeg-easy.. dok sama intuicija-ergonomija softa-sučelja-menija ovisi o lakoći, tj koliko lako prosječan juzer koji nije systemac-admin-routeraš zna što-gdje-kako podesiti.. s meshom je to stvarno klik-next, dodan uređaj-prepoznat, ostalo radi automatika-soft, pa ako prosječan juzer može podesiti-koristiti recimo prosječaj AP tad bez par prstiju, trećeg razreda oš, može i mesh, jer je lakši, jer sve obavlja router-soft-mesh.. lakše od AP-a + bolje, jer za ap bi i dalje imao problem pokrivenosti tj ručno prebacivanje na bliži-bolji signal dok to u meshu radi samo-automatika.. baš ništa teškog ne vidim, opet banalna usporedba s APovima i juzerima koji kupe-priključe-upale-koriste..

edit2: .. + kao što su to recimo braća po brandu, tako to možeš primijetiti po istom nazivu istog fičera.. dok će neki treći brand to možda nazvati nekako drugačije, umjesto easy-lakog, možda brzi, možda super, možda bilo koja riječ koju PR odjel vidi kao dobru reklamu, mada je to samo riječ-reklama-buzzword, ne sam standard i nešto što bi imalo pravo značenje, kao npr wifi-ac brzina-standard ili an, ili ax.. to tad ima konkretno značenje, no u tome su uređaji isti, podržavaju iste standarde ako su ista generacija-klasa.. tj neki stari nema noviji standard-brzinu što je logično itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.9.2024 18:06 (ihush).
15 mjeseci
Koji bi bio bolji izbor D-Link COVR-1103 ili Tp link deco m4, spojio bi ih lan kablom zbog bolje brzine.
Edit: Oba mesha su AC1200.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.9.2024 20:09 (D.123).

0 0 hvala 0
15 mjeseci
Ima li netko možda iskustva s Heimgard cx23 Wi-Fi 6 AX1800 mesh uređajima?
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.9.2024 20:56 (D.123).

0 0 hvala 0
12 godina

Imam 3 Xiaomi mesh rutera. Xiaomi AX3000 kao glavi i 2 Xiaomi AX3000 NE. U cijeloj kuci imam jako dobar signal od njih, no velikih problema s brzinom bežićnog interneta... 

Imam optiku. Svi ruteri su povezani međusobno UTPom.

Iz svakog rutera je internet super preko UTPa.

No bežićni internet je totalno nepredvidljiv nekad radi s full brzinom, nekad uopće, nekad 2 Mbps... 

Ima tko kakav savjet? 

0 0 hvala 0
5 godina
papinijanus kaže...

Imam 3 Xiaomi mesh rutera. Xiaomi AX3000 kao glavi i 2 Xiaomi AX3000 NE. U cijeloj kuci imam jako dobar signal od njih, no velikih problema s brzinom bežićnog interneta... 

Imam optiku. Svi ruteri su povezani međusobno UTPom.

Iz svakog rutera je internet super preko UTPa.

No bežićni internet je totalno nepredvidljiv nekad radi s full brzinom, nekad uopće, nekad 2 Mbps... 

Ima tko kakav savjet? 

Svaki radi u router modu? 

12 godina
Ne znam što znači pitanje.
Glavni ruter je od T-coma, od njega je UTP do prvog Xiaomi rutera koji je kao Family Gateway, a od tog prvog do ostala dva je također UTP veza.

10 mjeseci

1. Provjeri Firmware

2. Promjeni ih na Mesh mode umjesto Router mode-a ili AP-a ne znam sad točno za njih kako imaju

3. Ako je QoS uključen, možda ograničava bežične brzine kako bi osigurao prioritet za određene uređaje ili aplikacije, pa probaj i to isključiti ili promijeniti postavke, gledaj YouTube..

4. Dobri stari factory reset, pa sve ispočetka, no zabilježi neke od glavnih podataka ili napravi backup prije svega..

15 godina

Pozdrav.

Jedno možda glupo pitanje, ali da provjerim: kupio sam Mercusys Halo H80X (2-pack) mesh i planirao sam s obzirom na raspored u kući da isključim Wifi od T-Com optičkog modema/routera (koji se nalazi u prizemlju kuće) i priključim nekih 10 m dalje u prizemlju jedan H80X (koji bi vjerojatno glumio router) na LAN kabel koji ide prema gornjem katu, a IZ NJEGA (tj. drugog LAN porta tog H80X) pošaljem LAN kabel prema katu, gdje bih stavio switcheve i drugi H80X. Može li se tako serijski spojiti mesh uređaj (da "glumi" spojnicu za LAN kabel) i hoće li to praviti probleme za postojeće uređaje (media player, NAS, laptopi i dr.) koji će se na katu spajati na žičanu mrežu iza prvog mesh uređaja?

Halo H80X ima 3xGb port na svakoj jedinici, od kojih navodno bilo koji jedan može biti WAN, a druga dva LAN.

Hvala na pomoći!

Dario

0 0 hvala 0
5 godina
DMan kaže...

Pozdrav.

Jedno možda glupo pitanje, ali da provjerim: kupio sam Mercusys Halo H80X (2-pack) mesh i planirao sam s obzirom na raspored u kući da isključim Wifi od T-Com optičkog modema/routera (koji se nalazi u prizemlju kuće) i priključim nekih 10 m dalje u prizemlju jedan H80X (koji bi vjerojatno glumio router) na LAN kabel koji ide prema gornjem katu, a IZ NJEGA (tj. drugog LAN porta tog H80X) pošaljem LAN kabel prema katu, gdje bih stavio switcheve i drugi H80X. Može li se tako serijski spojiti mesh uređaj (da "glumi" spojnicu za LAN kabel) i hoće li to praviti probleme za postojeće uređaje (media player, NAS, laptopi i dr.) koji će se na katu spajati na žičanu mrežu iza prvog mesh uređaja?

Halo H80X ima 3xGb port na svakoj jedinici, od kojih navodno bilo koji jedan može biti WAN, a druga dva LAN.

Hvala na pomoći!

Dario

Sve ce radtiti.

14 godina

Ekipa trebam savjet.

Radi se o kući sa više stanova/apartmana koja bi svaki čas trebala dobit optiku.
Zbog turista treba imat mogućnost dvije wi-fi mreže jedna za goste koja će bit limitirana (brzina, torenti i sl. )  i jedna za stanare.

Osim Wi fi na jednoj etaži razvučena mreža ethernet kabel po prostorijama.
Raspored je sljedeći svaka etaža cca 100m2 :
prizemlje (tu po novom ulazi optika) trenutno jedan WI- FI AP
1 kat (tu se trenutno nalazi ruter od providera; preko krova po novome će doć iz podruma)
2 kat (razvučen ethernet sa prvog kata žica do switcha, switch neće bit na guest networku i wifi AP,

postojeći sustav je preko 10 godina star i treba ić na novu tehnologiju

Moj pitanje da li ići na neki mesh sustav (koliko googlam većina nema mogućnost limitiranja guest networka) i nadat se najboljem ili odmah na ozbiljnije riješenje tipa UniFi?

hvala

0 0 hvala 0
16 godina

Ja sam ti UNIFI fan već godinama i otkad sam prešao na njih ne tražim dalje. Samo malo upozorenje, kad se jednom navučeš na njihov ekosustav zna to postati skup sport. Mesh sustave nisam isprobavao ali ovdje po forumu ekipa dosta hvali Deco. Ako te nešto zanima za UNIFI, slobodno pitaj.

Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
balck2x11 kaže...

Ekipa trebam savjet.

Radi se o kući sa više stanova/apartmana koja bi svaki čas trebala dobit optiku.
Zbog turista treba imat mogućnost dvije wi-fi mreže jedna za goste koja će bit limitirana (brzina, torenti i sl. )  i jedna za stanare.

Osim Wi fi na jednoj etaži razvučena mreža ethernet kabel po prostorijama.
Raspored je sljedeći svaka etaža cca 100m2 :
prizemlje (tu po novom ulazi optika) trenutno jedan WI- FI AP
1 kat (tu se trenutno nalazi ruter od providera; preko krova po novome će doć iz podruma)
2 kat (razvučen ethernet sa prvog kata žica do switcha, switch neće bit na guest networku i wifi AP,

postojeći sustav je preko 10 godina star i treba ić na novu tehnologiju

Moj pitanje da li ići na neki mesh sustav (koliko googlam većina nema mogućnost limitiranja guest networka) i nadat se najboljem ili odmah na ozbiljnije riješenje tipa UniFi?

hvala

Mesh ti je jeftiniji i daleko laksi za podesiti i DECO ima bandwith control za guest network....

14 godina
Posmatrač kaže...

Mesh ti je jeftiniji i daleko laksi za podesiti i DECO ima bandwith control za guest network....

A šta znači daleko jeftiniji, evo gledam po našim trgovinama Ubiquiti Dream Router router, Wi-Fi 6 360,00 eur + 2x AP 100,00€ = 560,00€

a ovi malo jači mesh sustavi 3 pack pa si isto već na 400-500 eur ili po stranim trgovima zadnji modeli sa wifi 7 su po 600 eur na gore.

14 godina
balck2x11 kaže...
Posmatrač kaže...

A šta znači daleko jeftiniji, evo gledam po našim trgovinama Ubiquiti Dream Router router, Wi-Fi 6 360,00 eur + 2x AP 100,00€ = 560,00€

a ovi malo jači mesh sustavi 3 pack pa si isto već na 400-500 eur ili po stranim trgovima zadnji modeli sa wifi 7 su po 600 eur na gore.

Ili umjesto udr-a uzeti unifi express i dva kom ap u6+ ili roknut 3 express-a. Ima dosta opcija. Kod mene je sad ucg ultra, us8 poe switch, us8 običan, flex mini i 2 ac lr-a. Za sad je dosta a kasnije bude morao ići brži par ap-a

5 godina
balck2x11 kaže...
Posmatrač kaže...

Sta ce ti wifi 6 a planiras ograniciti bandwith? Koja je poenta toga? Uzmi nesto tipa deco m4 ili nesto u tom rangu a to sigurno nije u tom cjenovnom rangu.....

Unify oprema ti je pro oprema i neces sa njom pogrijesiti samo sto ti neces koristiti nista sto ti daleko jeftiniji mesh sistem pruza a da ne spominjem lakocu podesavanja pogotovo ko nije vican mreznoj opremi.... Unify ti je veliki overkill....

14 godina

udr mi se sviđa jer ima par ethernet portova ako napravim kako si predložio sa 3 expresa onda moram još i switcheve između njih stavljat jer imaju po jedan ethernet i jedan wan.
Odgovarao bi recimo jedan switch koji na sebi ima wifi ali ne mogu pronać da to nude.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.11.2024 8:40 (balck2x11).
14 godina
Jep, ima smisla. Udr, ak se ne varam, ima i 2 poe porta.
16 godina
dax-lax kaže...

Ima, ali treba voditi računa koji napon isporučuju jer ne mogu se svi Unifi napajati iz njega.

Starlink is Skynet!
14 godina
Adoon kaže...
dax-lax kaže...

Ima, ali treba voditi računa koji napon isporučuju jer ne mogu se svi Unifi napajati iz njega.

Baš provjerio. Idu gotovo svi iz ac game plus u6/lite/+/pro bez problema. Ok bi bio taj kombo

14 godina

D-Link AC1200 COVR-1102/E u techno maga 40 eura, po drugim trgovinama zna ici od 70-120 eura... Ne znam kakva je kvaliteta uredaja, ali mozda nekome posluzi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Coder256 kaže...

D-Link AC1200 COVR-1102/E u techno maga 40 eura, po drugim trgovinama zna ici od 70-120 eura... Ne znam kakva je kvaliteta uredaja, ali mozda nekome posluzi...

"Proizvod trenutno nije dostupan"

15 godina

Pitanje u vezi routera.

Nedavno sam kupio wireless router tp link C80 ima 1 gbps portove za internet na poslu. Ugl radim u jednoj državnoj zdrvavstvenoj ustanovi i na poslu su lan kablovi iz zidnih utičnica po podu, imamo 1 gbps mrežu od carneta ali nemamo wifi a treba za mobitel i aplikaciju za posao koja traži stalnu povezanost na interent. Da be trošimo svoj promet u tarifama.

Uzmem router sopojim na WAN lan kabel iz utičnice iz zida i onda lan kabelom iz port 1 u komp. U postavkama routera konfiguriram router namjestim SSID ime i password i sve radi super znači 1 gps mreža na mobu ide preko 700 mbps. Sve radi uredno. Nakon par dana prolazi lik iz tehničke informatičke službe bezveze  i kažemo mu da smo si stavili wifi router. Očekujemo da će reći ok ali nakon toga počne kritizirati da to nemože tako. Nemože se koristi router koji se koristi za kućnu upotrebu to mora biti isključivo CISCO router  da kućni ruter njima sj*be server jer ima istu ip adresu kao CISKO switch a oba moraju biti CISCO. Uglavnom uzme lik router sa sobom i kaže da će ga vratit za par dana jer ga moraju konfigurirat i ip adresu.

Uglavnom nikakvih problema nismo imali internet je radio uredno wifi isto, nekoliko stolnih računala je radilo ok. Uglavnom da lik nije prošao pokraj routera nebi nikad ni saznao za njega. Ako ima neki znalac ta pojasni da li su ove tvrdnje tehničke službe izmišljotina ili stvarno običan kućni wifi router može stvarati probleme na mreži u cijeloj zgradi.

Hvala !

0 0 hvala 0
15 godina

-lik je tipični uhljeb, koji ne zna skoro ništa (pa ni 'prave' razloge-objašnjenje.. nego nabaca jabriš) ali to je tako, pravila-sigurnost, npr zabranjeno koristiti wlan (jer je relativno lako upasti u mrežu, sigurnost) a oprema koja se centralizirano odobrava mora biti certificirana kao što je to cisco, naprosto pravila velikih sustava, centralizacija i bedastoće koje navede .. zabranjeno-pravila.

-usput, i ti (bilo koja osoba) treba početi ponašati se prema pravilima, ne ono kako smo navikli, ne ko doma.. jer nisi doma, jednako kao što postoje prometna pravila i npr zabrana parkinga .. banalno čak često blesavo no bez pravila bi bio divlji zapad i zato to mora biti tako, sve ostalo bi vodilo u kaos..

-suprotan primjer, prije cca tjedan sam bušilicom uništavao diskove, jer znam pravila igre, mada znam da običnim brisanjem nema nikakve šanse da bi itko (osim žućo iz csi-serije) vratio jedan byte podataka, jer pravila postoje i tad se ne raspravlja, tj dok su takva, dok postoje, vrijede, a njurganje ili pametovanje možemo ostaviti za kavice ili ovakve postove :) pa sve do tog da takva firma to ne može baciti u smeće nego mora nazvati odgovarajuću firmu koja odvozi elektronički otpad i adekvatno ga zbrinjava, pri čemu nas to ne zanima nego trebamo 'papir i pečat'.. :) .. pravila.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
zeroname kaže...

Pitanje u vezi routera.

Nedavno sam kupio wireless router tp link C80 ima 1 gbps portove za internet na poslu. Ugl radim u jednoj državnoj zdrvavstvenoj ustanovi i na poslu su lan kablovi iz zidnih utičnica po podu, imamo 1 gbps mrežu od carneta ali nemamo wifi a treba za mobitel i aplikaciju za posao koja traži stalnu povezanost na interent. Da be trošimo svoj promet u tarifama.

Uzmem router sopojim na WAN lan kabel iz utičnice iz zida i onda lan kabelom iz port 1 u komp. U postavkama routera konfiguriram router namjestim SSID ime i password i sve radi super znači 1 gps mreža na mobu ide preko 700 mbps. Sve radi uredno. Nakon par dana prolazi lik iz tehničke informatičke službe bezveze  i kažemo mu da smo si stavili wifi router. Očekujemo da će reći ok ali nakon toga počne kritizirati da to nemože tako. Nemože se koristi router koji se koristi za kućnu upotrebu to mora biti isključivo CISCO router  da kućni ruter njima sj*be server jer ima istu ip adresu kao CISKO switch a oba moraju biti CISCO. Uglavnom uzme lik router sa sobom i kaže da će ga vratit za par dana jer ga moraju konfigurirat i ip adresu.

Uglavnom nikakvih problema nismo imali internet je radio uredno wifi isto, nekoliko stolnih računala je radilo ok. Uglavnom da lik nije prošao pokraj routera nebi nikad ni saznao za njega. Ako ima neki znalac ta pojasni da li su ove tvrdnje tehničke službe izmišljotina ili stvarno običan kućni wifi router može stvarati probleme na mreži u cijeloj zgradi.

Hvala !

Potvrđujem iz vlastitog iskustva da router postavljen tako kako si opisao (kod mene ista situacija samo druga marka routera) može razbucati cijelu mrežu u firmi (ne bi smio ako je mreža iskonfigurirana kvalitetno ali se dešava.)

Nema potrebe za roterom ako treba samo wifi, obratiš se informatičarima da postave običan AP i skonfiguriraju ga kako treba.

Starlink is Skynet!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice