Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 19.176
|
čitano: 3.693.406
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji monitor kupiti
Streetpunk kaže...

Pomoglo bi kad bi napisao do koliko para tražiš...

Na tvom mjestu uzeo bih neki jeftini 27 inčni IPS monitor sa Full HD rezom i to je to.

Da, jer pitanje koliku rezu i na koji način može pustiti sam laptop, 1080p 4:4:4 bi morao... u Acer VN7-792G user manualu naravno ništa ne piše, a 960M bi morala moći:

Maximum digital resolution:3840 x 2160

Maximum VGA resolution:2048 x 1536

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2023 11:06 (Mad Ant).
9 godina

Neka preporuka?

8 godina
Koji monitor kupiti

Jel ovaj Gigabyte M27Q-EK i dalje best buy za 27-inčni 2K IPS monitor? 

https://www.links.hr/hr/monitor-27-gigabyte-m27q-ek-qhd-ips-170hz-1ms-350cd-m2-1000-1-kvm-crni-010601088?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Koristio bi se za svakodnevno korištenje upareno s laptopom i igranje igara na Xbox Series X.

Kao jeftinija alternativa mi se nudi ovaj AOC-ov, samo kaj ima nešto manji refresh rate (144 je ionako dovoljno) te je VA panel.

https://www.hgspot.hr/monitor-aoc-q27g2u-27-va-qhd-2560x1440px-1ms-144hz-freesync-premium-dp-2x-hdmi-4x-usb-3-0

0 0 hvala 0
10 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav ekipa, 

treba mi za web dev neki monitor pa nisam pametan sad što napraviti. Uzeti jedan 34" UW ili dva 27? Ako netko ima iskustva, dobrodošla su. 

Želio bih da je IPS te da ima možda koji USB utor na sebi.

Na Mac bi se spajao. 

Ako može neki best buy iz obe kategorije, bilo bi super. Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav..

Tražim 27", 2k, 144Hz, gledao sam monitore sa VA matricom, al se baš nisu pokazali neki, kolko čitam imaju problema sa muljanjem crne boje, e sad, imam jednog kandidata a vele da je odličan monitor, LG 27GP850-B cca, 3200kn. Dal za te novce postoji nekaj bolje ili je to top monitor?

Ono kaj me brine kod IPSa je, BLB, screen glow i niski kontrast, naravno tu IPS kiksa, dok recimo kod gejmanja je prvak (brz panel), VA me privlači radi većeg kontrasta, crna boja je daleko bolja, boje su življe i ne pati od boljki a za koje su poznate na IPS monitorima.

S druge strane, VA pak ima drugih problema, a to su: muljanje crne boje, VA matrica je sporija spram IPS i lošiji kut gledanja..

Ak ne postoji razlike u prikazu slike tj performansi samog monitora, a  jeftiniji je od tog LGa a da je hvalevrijedan da ga se spomene, samo pucajte

Uglavnom, svakom monitoru sam našao manu, pa čak i onom od 5tkn. ispada da ni jedan nije dobar..

Ak se ne varam, AOC je izbacio na tržište nove (12/2022) monitore, 27" IPS i VA, za potonjeg pak vele da ja jako poboljšan..

Evo za one koji ne znaju razlike između IPS i VA

Imam osjećaj da IPS ima više mana nego VA

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2023 19:24 (zvonac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
zvonac kaže...

Ak se ne varam, AOC je izbacio na tržište nove (12/2022) monitore, 27" IPS i VA, za potonjeg pak vele da ja jako poboljšan..

imaš negdje izvor za taj info?

gledao sam specke i čini se da je potpuno isti kao i dosadašnji q27g2 kakvog imam, jedino je razlika što su mu 144hz ekran klokali na 155hz 

15 godina
picajzla0707 kaže...
zvonac kaže...

imaš negdje izvor za taj info?

gledao sam specke i čini se da je potpuno isti kao i dosadašnji q27g2 kakvog imam, jedino je razlika što su mu 144hz ekran klokali na 155hz 

Ma bas trazim, jucer citao i sad nemrem nac link.. Clanak je iz 12/22, AOC predstavio nove gejming monitore 27" IPS/VA..

12 godina
MedO1337 kaže...

Jel ovaj Gigabyte M27Q-EK i dalje best buy za 27-inčni 2K IPS monitor? 

https://www.links.hr/hr/monitor-27-gigabyte-m27q-ek-qhd-ips-170hz-1ms-350cd-m2-1000-1-kvm-crni-010601088?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Koristio bi se za svakodnevno korištenje upareno s laptopom i igranje igara na Xbox Series X.

Kao jeftinija alternativa mi se nudi ovaj AOC-ov, samo kaj ima nešto manji refresh rate (144 je ionako dovoljno) te je VA panel.

https://www.hgspot.hr/monitor-aoc-q27g2u-27-va-qhd-2560x1440px-1ms-144hz-freesync-premium-dp-2x-hdmi-4x-usb-3-0

Da, još uvijek je best buy definitivno, za IPS panel.

12 godina
zvonac kaže...

Pozdrav..

Tražim 27", 2k, 144Hz, gledao sam monitore sa VA matricom, al se baš nisu pokazali neki, kolko čitam imaju problema sa muljanjem crne boje, e sad, imam jednog kandidata a vele da je odličan monitor, LG 27GP850-B cca, 3200kn. Dal za te novce postoji nekaj bolje ili je to top monitor?

Ono kaj me brine kod IPSa je, BLB, screen glow i niski kontrast, naravno tu IPS kiksa, dok recimo kod gejmanja je prvak (brz panel), VA me privlači radi većeg kontrasta, crna boja je daleko bolja, boje su življe i ne pati od boljki a za koje su poznate na IPS monitorima.

S druge strane, VA pak ima drugih problema, a to su: muljanje crne boje, VA matrica je sporija spram IPS i lošiji kut gledanja..

Ak ne postoji razlike u prikazu slike tj performansi samog monitora, a  jeftiniji je od tog LGa a da je hvalevrijedan da ga se spomene, samo pucajte

Uglavnom, svakom monitoru sam našao manu, pa čak i onom od 5tkn. ispada da ni jedan nije dobar..

Preporuka za LG 27GP850-B s moje strane, prije par stranica sam napisao da je predobar, doduše ja sam ga platio 2999kn, sad je mrvicu poskupio.

Ako ga možeš uloviti na nekoj akciji to bi bilo to, nema dalje :-)

BTW definitivno preporuka za IPS, ali to je više osobna preferenca i ovisi koja je primarna namjena za monitor.

13 godina
zvonac kaže...

Pozdrav..

Sve si dobro napisao osim jedne stvari IPS ima bolje boje, zasićenije su i življe, ako bolje pogledaš video koji si stavio vidi se čak i na snimci.

Inače bio sam u istoj nedoumici i na kraju sam izabrao VA cijene radi, iako vjerujem da bi bio sretniji sa nekim IPS-om.

Najviše me smeta black smearing na web stranicama, ako imaš crnu pozadinu i svijetla/bijela slova (koristim dark mode na svemu i dark reader) dok scrolaš kroz stranicu matrica radi sporosti ne stigne upaliti pixele na vrijeme i to grozno izgleda, malo proguglaj i vidjet ćeš...

9 godina
zvonac kaže...

Ma bas trazim, jucer citao i sad nemrem nac link.. Clanak je iz 12/22, AOC predstavio nove gejming monitore 27" IPS/VA..

a to sam vidio, ali samo kao najavu

po speckama su to isti paneli, samo malo naklokani

iako, mislim da je u toj cjenovnoj kategoriji taj monitor ionako jako dobar

vrhunske boje, vrhunska ergonomija, odličan kontrast i responzivnost, a minusi va panela smanjeni na minimum, jedino je brightness i dalje relativno nizak

D0mag0j kaže...

Sve si dobro napisao osim jedne stvari IPS ima bolje boje, zasićenije su i življe, ako bolje pogledaš video koji si stavio vidi se čak i na snimci.

Inače bio sam u istoj nedoumici i na kraju sam izabrao VA cijene radi, iako vjerujem da bi bio sretniji sa nekim IPS-om.

Najviše me smeta black smearing na web stranicama, ako imaš crnu pozadinu i svijetla/bijela slova (koristim dark mode na svemu i dark reader) dok scrolaš kroz stranicu matrica radi sporosti ne stigne upaliti pixele na vrijeme i to grozno izgleda, malo proguglaj i vidjet ćeš...

ips je nekad imao bolje boje, s novim va panelima je to poprilično izjednačeno

a za živost boja izuzetno je važan kontrast, tako da novi va paneli imaju življe boje i dubinu, pogledaj samo primjer oleda što kontrast znači za živost boja

black smearing je na ovom aocu neprimjetan, pogotovo u odnosu na stari va panel koji sam imao

tamo je to bio užas, čim malo skrolaš ekran kao da se počne gasiti na moment, kod ovoga to nije primjetno

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2023 22:54 (picajzla0707).
15 godina
Koji monitor kupiti

Kolko citam, iskustva korisnika sa amazona gdje su ga kupili su pozitivna, jeftini monitor sa VA panelom..

https://www.bug.hr/recenzije/aoc-q27g2u-jeftiniji-od-konkurencije-23432

A i bug je recenzirao taj monitor. Koji je sad konkretan problem a da bode u oci, ne znam..

Ima mana kao i IPS monitori..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
picajzla0707 kaže...
zvonac kaže...

vrhunske boje, vrhunska ergonomija, odličan kontrast i responzivnost, a minusi va panela smanjeni na minimum, jedino je brightness i dalje relativno nizak

D0mag0j kaže...

a za živost boja izuzetno je važan kontrast, tako da novi va paneli imaju življe boje i dubinu, pogledaj samo primjer oleda što kontrast znači za živost boja

black smearing je na ovom aocu neprimjetan, pogotovo u odnosu na stari va panel koji sam imao

tamo je to bio užas, čim malo skrolaš ekran kao da se počne gasiti na moment, kod ovoga to nije primjetno

Nativno IPS je bolji u bojama, tek sa dodatnim layerima/filterima na VA se poboljsava stanje, ala Quantum Dot.

Za dobar VA treba dat malo vise i istrpiti zakrivljeni ekran, tipa Samsung G7. Kod IPS-a je bleed/glow problem ako stalno igras space-sim ili neke mracne horrore, kad je slika svijetla ne primjeti se, pogotovo ako je HDR monitor (500+ nita). Ja uzeo nedavno Fast-IPS HDR600 240Hz 5K kn i tocno ta situacija. Da je G7 ravni uzeo bih njega (zbog brzine i manje muljanja ali visa cijena).

Najsavrseniji bi bio OLED, ali cijena/burn-in za sada nisu bas super (za PC).

Mislim da je AOC imao neki bolji/brzi ravni VA kao rijetkost?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 8:08 (Mad Ant).
15 godina
Mad Ant kaže...
picajzla0707 kaže...
zvonac kaže...

D0mag0j kaže...

Nativno IPS je bolji u bojama, tek sa dodatnim layerima/filterima na VA se poboljsava stanje, ala Quantum Dot.

Za dobar VA treba dat malo vise i istrpiti zakrivljeni ekran, tipa Samsung G7. Kod IPS-a je bleed/glow problem ako stalno igras space-sim ili neke mracne horrore, kad je slika svijetla ne primjeti se, pogotovo ako je HDR monitor (500+ nita). Ja uzeo nedavno Fast-IPS HDR600 240Hz 5K kn i tocno ta situacija. Da je G7 ravni uzeo bih njega (zbog brzine i manje muljanja ali visa cijena).

Najsavrseniji bi bio OLED, ali cijena/burn-in za sada nisu bas super (za PC).

Kad si spomenuo samsunga a posto je on curved, ima jedan od asusa a taj je malo manje zakrivljen, i kolko citam, odlican je, a radi se o

Asus ROG Strix XG27WQ 

Mada ne kuzim koja je fora s tim zakrivljenim ekranima.. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 8:47 (zvonac).
14 godina
Rasprava moze ici u nedogled dok ne navedes tocnu namjenu tog monitora i buđet
15 godina
Koji monitor kupiti

Gejming, 3tkn, 100-200kn+ max. sve dalje ne vrijedi, pogotovo ak pricamo o IPS monitorima, iskrcas lovu a dobis mane po kojima su IPS paneli poznati... 

Prije par godina sam kupio acer predator, 27", 144Hz, gsync, blb je prisutan u sva cetiri kuta, kao i glow, a kostao me 5500kn, mislim da mi je to bilo zadnje da sam dao tolko novaca za ips monitor, doduse, onda nisam bas bio upoznat s manama koje ima ips.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
zvonac kaže...

Gejming, 3tkn, 100-200kn+ max. sve dalje ne vrijedi, pogotovo ak pricamo o IPS monitorima, iskrcas lovu a dobis mane po kojima su IPS paneli poznati... 

Prije par godina sam kupio acer predator, 27", 144Hz, gsync, blb je prisutan u sva cetiri kuta, kao i glow, a kostao me 5500kn, mislim da mi je to bilo zadnje da sam dao tolko novaca za ips monitor, doduse, onda nisam bas bio upoznat s manama koje ima ips.

Onaj Asus je vise zakrivljen (1000R <-> 1500R).

Zna se za sta sluzi IPS, brzinu, a VA mora biti solidno skuplji da je te brzine i da ne mulja blizu crne. Ne kostaju neki 5000+ kn bas bezveze (od brzeg panela, veceg gamuta, jace osvjetljenje panela, izrada, dodaci, namjesanje/ergonomija, USb/punjenje itd.).

15 godina
Koji monitor kupiti

Pa konkretno, onaj predator koji sam imao,  bio je medju najbrzima, najhvaljenijim monitorom, zavrsna obrada jako dobra, kao i materijali od kojeg je napravljen i solidan broj prikljucaka, krasi ga naziv, gejmerski monitor, naravno, naglasak stavljen na IPS panel..

U praksi, stvar je bila drukcija, ocito me dopao los primjerak ili ta serija, ali, u ono vrijeme, citajuci neka iskustva, isto ili slicno su prosli kao i ja, blb, glow, neujednacen prikaz boje, itd bilo je tih gluposti, al dobro...

Sada da idem kupovat monitor, za 5tkn mora bit odlican, odnosno, da opravda kupnju istog..

Jedan primjer, prije 6-7god. imao jedan monitor od filipsa, vec sam zaboravio koji je tocno model,  IPS matrica, bio sam odusevljen, blb je bio jedva primjetan, kontrast jako dobar, cak stovise, a kostao me oko 1800kn, jedino sto je bio 60Hz..

Uglavnom, za malo novaca, kak se veli, "saka puna brade".

A danas, kakva je danas situacija s monitorima a pogotovo s IPS panelima? Rekao bih, lutrija, nazalost.. Jedino mogu izdvojit onaj LG kojeg sam spomenuo i koji i mi se cini jos i najbolji, ne kosta puno, al imam osjecaj da puno daje.. Ostale IPS monitore u tom cjen.rangu nisam istrazivao, a vjerujem da postoji koji bi se mogao izdvojit od ostatka ponude.

Mada me i dalje VA privlaci, al kad nalazim  oprecna razmisljanja kod korisnika, recimo, upada mi u oci to muljanje crne boje u brzim scenama, doduse, neko to i ne primjeti, pa ne zna o cemu se radi..

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 11:11 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
zvonac kaže...

Pa konkretno, onaj predator koji sam imao,  bio je medju najbrzima, najhvaljenijim monitorom, zavrsna obrada jako dobra, kao i materijali od kojeg je napravljen i solidan broj prikljucaka, krasi ga naziv, gejmerski monitor, naravno, naglasak stavljen na IPS panel..

U praksi, stvar je bila drukcija, ocito me dopao los primjerak ili ta serija, ali, u ono vrijeme, citajuci neka iskustva, isto ili slicno su prosli kao i ja, blb, glow, neujednacen prikaz boje, itd bilo je tih gluposti, al dobro...

Sada da idem kupovat monitor, za 5tkn mora bit odlican, odnosno, da opravda kupnju istog..

Jedan primjer, prije 6-7god. imao jedan monitor od filipsa, vec sam zaboravio koji je tocno model,  IPS matrica, bio sam odusevljen, blb je bio jedva primjetan, kontrast jako dobar, cak stovise, a kostao me oko 1800kn, jedino sto je bio 60Hz..

A danas, kakva je danas situacija s monitorima a pogotovo s IPS panelima? Rekao bih, lutrija, nazalost.. Jedino mogu izdvojit onaj LG kojeg sam spomenuo i koji i mi se cini jos i najbolji, ne kosta puno, al imam osjecaj da puno daje.. Ostale IPS monitore u tom cjen.rangu nisam istrazivao, a vjerujem da postoji koji bi se mogao izdvojit od ostatka ponude.

Mada me i dalje VA privlaci, al kad nalazim  oprecna razmisljanja kod korisnika, recimo, upada mi u oci to muljanje crne boje u brzim scenama, doduse, neko to i ne primjeti, pa ne zna o cemu se radi..

Alo !

Survivor - eye of the tiger
14 godina
Napisao sam ti kako sam ja napravio, kupis bolji VA , probas tjedan dana i ako ti se ne sviđa vratis i uzmes lg ips te mirno spavaš.
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 11:40 (bik).
9 godina
Mad Ant kaže...

Za dobar VA treba dat malo vise i istrpiti zakrivljeni ekran, tipa Samsung G7. 

kako što po pitanju boja, ips iste/slične klase jest obično bolji što se tiče pokrivenosti i točnosti, ali i dobri va paneli imaju jako dobre boje, neki čak bolje od jeftinijih ips-ova

a za živost boja i dubinu prikaza je kontrast jako bitan, što je naravno nebitno grafičarima, ali je bitno za filmove i eye candy igre

g7 je vrhunski, ali  ima i nekih koji su dosta dobri ispod toga

ovaj moj aoc q27g2u ima oko 100% srgb, boje su prekrasne, možda čak i malo preživahne, uniformity sive i crne je vrhunski, odličan kontrast, nema mrve bleedinga i sličnih isijavanja

ghosting je meni osobno neprimjetan, black crush i smearing nevidljiv za razliku od prošlog va i nekih drugih koje sam vidio, jedino mu je slabost relativno nizak brightness, koji me ni ne smeta jer ga koristim uvijek u polumraku, te relativno loš kut gledanja, ali kad sjediš direktno ispred na pola metra sve je ok

12 godina
picajzla0707 kaže...

kako što po pitanju boja, ips iste/slične klase jest obično bolji što se tiče pokrivenosti i točnosti, ali i dobri va paneli imaju jako dobre boje, neki čak bolje od jeftinijih ips-ova

a za živost boja i dubinu prikaza je kontrast jako bitan, što je naravno nebitno grafičarima, ali je bitno za filmove i eye candy igre

g7 je vrhunski, ali  ima i nekih koji su dosta dobri ispod toga

ovaj moj aoc q27g2u ima oko 100% srgb, boje su prekrasne, možda čak i malo preživahne, uniformity sive i crne je vrhunski, odličan kontrast, nema mrve bleedinga i sličnih isijavanja

ghosting je meni osobno neprimjetan, black crush i smearing nevidljiv za razliku od prošlog va i nekih drugih koje sam vidio, jedino mu je slabost relativno nizak brightness, koji me ni ne smeta jer ga koristim uvijek u polumraku, te relativno loš kut gledanja, ali kad sjediš direktno ispred na pola metra sve je ok

Ima boljih VA, ali to košta uvijek više, pogotovo ako hoćeš da je i brz, pa zato i G7.

sRGB stotka bi bila poželjna, ali imamo i DCI-P3 i REC2020 koje se sad više prati. Ja isto novi Alienware AW2723DF držim na sRGB sa 15% svjetline navečer za čitanje weba pa dobijem bolji kontrast, ali za igre kad upalim HDR on može do peak 600 nita (average picture brightness 450) i to je solidna razlika od ovih klasičnih 250-300 nita, a ne igram ništa tamno ionako pa se ne primjeti bleed/glow. Platio ga ravno 5000kn, a takav VA bi me koštao cca 1000€ (G7). Na kraju je taj odabir G7 ubilo to što je zakrivljeni jer to ne podnosim, čak ni za igre, iako bih dao lovu jer bi dobio brzinu i kontrast u jednome. Alienware je bio srednji/viši rang za dosta manje novaca dok ne dođu normalniji OLED-i 1440p koji će tek biti prava stvar, znaš da imam LG C1 i kad se navikneš...

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 16:25 (Mad Ant).
12 godina
zvonac kaže...

LG GP850 je višestruko nahvaljivan pa tu ne bi trebao biti problema. Ja sam ga skoro kupio ali ih nije bilo na lageru, pa sam kako kažeš kupio odličniji za 5000kn.

Fora sa zakrivljenima je em marketing push em to što OEM VA panela (BOE, Innolux...) štanca sve zakrivljene na veliko u samo par verzija/veličina, Samsung, ASUS i ostali kupuju i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2023 16:38 (Mad Ant).
8 godina
Koji monitor kupiti

Čitajući vašu raspravu o IPS i VA panelima, ostao sam poprilično zbunjen.

Što je onda bolje za kupiti u nekom budžetu od 350 do max 400 eura?

0 0 hvala 0
9 godina
Mad Ant kaže...

Ima boljih VA, ali to košta uvijek više, pogotovo ako hoćeš da je i brz, pa zato i G7.

uvijek ima bolje, naravno

ali za ovu cijenu - cca 2.000 kuna, s ovim karakteristikama panela + odlična ergonomija, 144hz i freesync premium na kojem i gsync radi bez greške, svakako je jako dobar deal

jedino što fali je ta svjetlina, podržava i hdr, ali s cca 250 nits i bez ikakvog local dimminga, mislim da niti nema smisla

za pravi hdr čekat ću olede da se probiju, sve ostalo je meh i preskupo

12 godina
MedO1337 kaže...

Općenito paneli:

IPS - brži panel u većini slučajeva, nativno žakije boje, veći kut gledanja, niski kontrast (cca 1000:1, siva crna navečer ili u mraku)

VA - viši kontrast (cca 3000:1 na gore, bolja crna u mraku), manji kut gledanja, sporiji panel (više blura, ghotinga u pokretu), često razmuljaju boje blizu crne

Kod televizora se više uzima VA jer se pasivno konzumira sadržaj koji često ima tamnih scena, nerijetko navečer kada je kontrast bitan, te puno više kritički i pozornije na kontrast/boje, a tu je IPS lošiji. IPS TV-i to mogu popraviti dodavanjem MiniLED pozadinskog osvjetljenja (puno zona, skuplje, LG, Samsung).

Kod monitora se tradicionalno bira IPS zbog brzine panela/pixela jer se aktivno konzumira sadržaj koji je većinom svijetao, često i po danu/svjetlu kada je kontrast manje bitan, te je puno veća i bitnija osjetljivost na pokrete i jasnoća u pokretu nego kontrast/boje, tj. manje blura i ghostinga iza objekata u pokretu. Dobri/brzi VA monitori su uglavnom skuplji.

Na kaju izbor je i dosta osoban, na šta si navikao itd., da li ćeš gledati filmove na njemu ili igrati dosta tamnijih igara pa možda bolje VA...

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2023 18:02 (Mad Ant).
14 godina
Mad Ant kaže...

Općenito paneli:

IPS - brži panel u većini slučajeva, nativno žakije boje, veći kut gledanja, niski kontrast (cca 1000:1, siva crna navečer ili u mraku)

VA - viši kontrast (cca 3000:1 na gore, bolja crna u mraku), manji kut gledanja, sporiji panel (više blura, ghotinga u pokretu), često razmuljaju boje blizu crne

Kod televizora se više uzima VA jer se pasivno konzumira sadržaj koji često ima tamnih scena, nerijetko navečer kada je kontrast bitan, te puno više kritički i pozornije na kontrast/boje, a tu je IPS lošiji. IPS TV-i to mogu popraviti dodavanjem MiniLED pozadinkog osvjetljenja (puno zona, skuplje, LG, Samsung).

Kod monitora se tradicionalno bira IPS zbog brzine panela/pixela jer se aktivno konzumira sadržaj koji je većinom svijetao, često i po danu/svjetlu kada je kontrast manje bitan, te je puno veća i bitnija osjetljivost na pokrete i jasnoća u pokretu nego kontrast/boje, tj. manje blura i ghostinga iza objekata u pokretu. Dobri/brzi VA monitori su uglavnom skuplji.

Na kaju izbor je i dosta osoban, na šta si navikao itd., da li ćeš gledati filmove na njemu ili igrati dosta tamnijih igara pa možda bolje VA...

Najbolje natrag na CRT pa dobiješ sve te pozitivne strane u paketu , kad već plazmu nikad nisu osposobili za monitore, a onda su ju i zabranili....

8 godina
Mad Ant kaže...
MedO1337 kaže...

Općenito paneli:

Kod televizora se više uzima VA jer se pasivno konzumira sadržaj koji često ima tamnih scena, nerijetko navečer kada je kontrast bitan, te puno više kritički i pozornije na kontrast/boje, a tu je IPS lošiji. IPS TV-i to mogu popraviti dodavanjem MiniLED pozadinkog osvjetljenja (puno zona, skuplje, LG, Samsung).

Hvala puno na detaljnom komentaru!

Stvar je u tome što sam u principu uvijek bio na IPS-u i ne znam kakav je VA u praksi. Trenutno sam na budžetnom AOC 24G2U IPS monitoru od 24 inča, a otkad sam nabavio Xbox Series X, potreba mi je za nešto većim monitorom s 2K rezolucijom. VA je u tome jeftiniji, jer se već može nabaviti onaj AOC-ov za 250 eura. S druge strane, za onaj IPS  od Gigabytea kojeg mnogi ovdje navode kao best buy u tom rangu, treba iskeširati 100-tinjak eura više.

5 godina
MedO1337 kaže...

od boljeg ka losijem: OLED>IPS>VA>TN

9 godina
MedO1337 kaže...

Hvala puno na detaljnom komentaru!

Stvar je u tome što sam u principu uvijek bio na IPS-u i ne znam kakav je VA u praksi. Trenutno sam na budžetnom AOC 24G2U IPS monitoru od 24 inča, a otkad sam nabavio Xbox Series X, potreba mi je za nešto većim monitorom s 2K rezolucijom. VA je u tome jeftiniji, jer se već može nabaviti onaj AOC-ov za 250 eura. S druge strane, za onaj IPS  od Gigabytea kojeg mnogi ovdje navode kao best buy u tom rangu, treba iskeširati 100-tinjak eura više.

sve ovisi što igraš, ako igraš brze mp igre gdje ionako spuštaš postavke da bolje vidiš neprijatelje i da imaš što više fps-a, onda je ips bolji

ako igraš eye candy igre svakako va ima prednost, ali dobar va, gdje su negativnosti muljanja crne i ghosting svedeni na nezamjetno za većinu korisnika

također i osvjetljenost prostora u kojem igraš ima značajni utjecaj, ako gejmaš u jače osvjetljenoj prostoriji prednosti va panela padaju u vodu

sp igre su kao gledanje filma, za to je va panel bolji

3dfx kaže...

od boljeg ka losijem: OLED>IPS>VA>TN

ovisi za što, za sp igre s dobrom grafikom je ips iza va panela, kontrast je ono što daje prednost, isto kao kod oleda

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2023 14:20 (picajzla0707).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice