Cuj to sad cemo i placati vecu cijenu za nedostatke?
Svaka ćas trendovima
daj procitaj ponovno, sve osim woleda.
Pa nije ni na QD-OLEDima, uživo ti nemozes okom vidjeti crvenkasti filter preko bijelih slika, to je kad ne kuzis terminologiju i funkcioniranje matrica.
Na QD-OLEDu jedina mana bijele moze biti da je tamnija nego na WOLED-u iz jednostavnog razloga jer WOLED bijelu dobija direktno preko bijelog sloja koji prolazi kroz bijeli filter iznad njega, a QD-OLED dobija bijelu tako da preko plavog OLED sloja osvjetljava crvene i zelene kvantne točke iznad njega i na taj nacin kombinacijom plave, crvene i zelene radi bijelu, i za to mu je naravno potrebno vise energije nego WOLEDima i vise svijetline da bi ta bijela izgledala bijelije.
Učiti 
Imas tisuce recenzija za te oled panele, sve je to tamo nabrojano barem u onim opširnima koji ne stavljaju samo nekakve hvalospjeve, a ja sam sve te mane vidio i dozivio u živo pa mi se nema smisla ovdje dokazivati. Čirs
Ma pusti kolega,nema smisla i uzaludno je nešto dokazivati.Par puta sam na ovu temu slao screenshotove ekrana jer je tada bila u pitanju oštrina teksta i crna boja u jače osvjetljenim prostorijama.
Danas je na tapetu ljubičasta boja.Osobno koristim Asusov PG32UCDM QD OLED i tu ljubičastu vidim jedino na svjetlosti kad je monitor ugašen.Bijela je bijela,a crna izrazito crna što možda opet nekima ne odgovara.
Možda se varam ali imam dojam da je ljudima koji zamjeraju veći problem cijena nego ovi "nedostaci".
Pa da ljubičasta boja kod QD-OLED-a je jedino vidljiva kada je crna boja na ekranu ili kada je ugašen a svijetlost tuče u ekran i to je nešto apsolutno drugo spram onog tamburanja o crvenkastom filteru preko bijelih slika/scena o kojem pricaju ovi kaj nisu nikad imali QD-OLED nego ih buni to sta na YT kad gledaju prezentacije kamera lovi glow od piksela koje ljudsko oko nemoze u stvarnosti vidjeti. Iz istog razloga bijela postaje plavkasta preko kamera kada snimas u određenim situacijama.
Inace, QD-OLED je naprednija matrica od WOLED-a jer moze prikazati veci spektar boja i ne gubi kvalitetu boja pojacavanjem svijetline kao woled kojemu boje postanu isprane ako ima dvoljno velik brightness, uglavnom noviji paneli, stari su ionako patili od manjka svijetline godinama.
Imas tisuce recenzija za te oled panele, sve je to tamo nabrojano barem u onim opširnima koji ne stavljaju samo nekakve hvalospjeve, a ja sam sve te mane vidio i dozivio u živo pa mi se nema smisla ovdje dokazivati. Čirs
Ma vidio si ti znas sta, nisi ti QD-OLED nikad ni uzivo vidio kamoli posjedovao. Imao si LCD i IPS krševe i onaj neki Philips WOLED kaj koristi C3 panel i onda pricas o ružicastoj bijeloj a maloprije ti ej objasnjeno kako stoje stvari, i onda kazes da se nisi na wolede pozivao, a sada opet sam sebi skaces u usta...
I neznam o kojim ti recenzijama pricas kad je ovo cista specifikacija matrice kako funkcionira na hardverskom nivou. Ako si gledao debile kakve i lijepis po ostalim temama nije ni cudo da si neupucen. Svaki relevantan izvor koji se bavi panelima i testiranjem ce potvrditi ovo jer je to cista specifikacija i poznavanje elementarnih stvari sto boja sto panela.
Pusti se komentiranja necega sta neznas
Znaci nove mane se samo preljevaju iz jedne generacije u drugu to veliš?
Za mene je Oled u trenutnom stanju cisti trend i ništa drugo. Da mi treba za eventualno igrati igre u 500hz na 1080p vjerovatno bi ga uzeo no nisam taj. Za filmove isto ne treba mi panel na kojem jedan film izgleda ok drugi pak da kurca ne vidim jer ima polovicni HDR, o windowsima i igrama + app za obradu da ne pricam, teski kupus za koji ja nema vremena gubiti živce i prilagodavati se na lošije. eod
Pa dobro ti živi u nekom svom svijetu, jer si prezbunjen za takve panele i kako se štelaju i koriste.
Za mene je Oled u trenutnom stanju cisti trend i ništa drugo. Da mi treba za eventualno igrati igre u 500hz na 1080p vjerovatno bi ga uzeo no nisam taj. Za filmove isto ne treba mi panel na kojem jedan film izgleda ok drugi pak da kurca ne vidim jer ima polovicni HDR, o windowsima i igrama + app za obradu da ne pricam, teski kupus za koji ja nema vremena gubiti živce i prilagodavati se na lošije. eod
Pa ti i imas monitor s us*arnim HDRom tako da si navikao na to
. Ali bogte, ja bi razumio da trolate (napisete nesto i odete), ali matorci (dobro, neki nikada ne odrastu, istina) u tim godinama pa se ovako prepucavati oko totalno nebitni stvari ?!?!. Kao u najsvjetlije usenet vrijeme 
Pa ti i imas monitor s us*arnim HDRom tako da si navikao na to
. Ali bogte, ja bi razumio da trolate (napisete nesto i odete), ali matorci (dobro, neki nikada ne odrastu, istina) u tim godinama pa se ovako prepucavati oko totalno nebitni stvari ?!?!. Kao u najsvjetlije usenet vrijeme 
Sry ne koristim HDR kao sto rekoh razloge i to nije jedan, ovaj monitor je uzet iskljucivo radi SDR-a gdje ima izvanredan raspon boja tj cijeli sRGB spektar koji se koristi u svom desktop i net sadrzaju. Da bi to radio na Oledu ima ih valjda 3 primjerka koji mogu prikazati toliki spektar u SDr-u a da ih ne moras kalibrirati i kostaju 1000+€, no onda bi dobio sve ostale mane sto me ne zanima. Manjak kontrasta je ovdje prakticki nebitan bitnija je bijela ocigledno da ne kuzis materiju.eod
Sry ne koristim HDR kao sto rekoh razloge i to nije jedan, ovaj monitor je uzet iskljucivo radi SDR-a gdje ima izvanredan raspon boja tj cijeli sRGB spektar koji se koristi u svom desktop i net sadrzaju. Da bi to radio na Oledu ima ih valjda 3 primjerka koji mogu prikazati toliki spektar u SDr-u a da ih ne moras kalibrirati i kostaju 1000+€, no onda bi dobio sve ostale mane sto me ne zanima. Manjak kontrasta je ovdje prakticki nebitan bitnija je bijela ocigledno da ne kuzis materiju.eod
aj molim te, sereš bezveze
ips i va su toliko inferiorni oledu da moraš baš biti seronja da bi turpijao kako oled ne valja
kontrast je top, boje su vrh, ghosting nepostojeći problem, novi oledi rješavaju i navodni problewm oko teksta, svjetlina je sve manje argument protiv, svaki novi oled monitor probija granice, a ti kenjkaš sa idiotarijama i hvataš se svaki put nove debilane koju samo ti stavljaš kao 'krucijalni' problem
i onda se čudiš što ne potraješ na forumu duže od dva tjedna i svaki put završiš na hlađenju po tri mjeseca, baš ga sereš uzduž i poprijeko u svakoj temi u kojoj se javiš
duže vremena si mi bio simpatičan, al brate stvarno ga pretjeruješ i sereš bezveze, daj se skockaj malo
Sjećam se dok sam imao 24" TN 1ms, turbo brz, al polako dok se probijao IPS na tržište i počela mu cijena padat ljudi su se okretali IPSu, onda je IPS bio top, malo tko je gledao i osvrtao na njegove mane, pošto smo jedva čekali otić sa TN matrice, u međuvremenu, IPS je dostigao svoj limit i tu je gdje je, neki ga vole radi nostalgije, neki radi posla i to je ok, ali, tehnologija se neumoljivo razvija gdje nas je dovela do oleda koji je počeo bit cjenovno prihvatljiviji širem krugu ljudi, a mana oleda je svakom generacijom sve manja..
Aktualni tandem woled donosi brojne pomake na bolje, kolko sam pratio, mana oledima je bila text fringing, al to se sad mijenja, tak da komotno može oled monitor poslužit i za word
šalu na stranu, al prelazak s IPSa na oled je kao prelazak s hdd na ssd-m2 disk. Mislim, činjenica je da je razlika vidljiva na oko, a to je ono što je bitno. Dal je oled "savršen"? Naravno da nije.
Da li će kad monitor bit "savršen"? Čisto sumnjam.
Govorit za komad tehnike "za 1000€ bi trebao bit bez mana" je suludo, zato jer čovjek nekaj plaća više nego što vrijedi, al eto, lakše je opravdat taj proizvod, pa čak i dok ima više mana nego vrlina, Osim oled monitora postoje masu drugih stvari koji imaju svojih mana, al eto, očito se na to tolko ne osvrćemo iz nama samo poznatih razloga.
IPS vs Oled, tu ne bi trebalo bit dileme. Trenutno je jedina mana cijena oledu, al upravo vidimo da cijene padaju, tak da bi mogao uskoro biti dostupan širem krugu ljudi..
Opet se ova Stjepanjina prepire sam sa sobom....
Kada kupi pravi oled za par mj. bude ga hvalio na sva zvona....kao i sve drugo što ima je najbolje do onog idučeg....bogec mali
Pozdrav!
Kupujem 27" QHD monitor , za povremeno igranje i surfanje. Ništa prezahtjevno.
Jeli ovaj AOC OK do 200€ ili preporučate nešto drugo (poželjno je da ima zvučnike ali nije uvijet)
Hvala!
Zvučnike si kupi neke Edifier recimo za 30e odvojeno, to sta dolazi na monitorima je krš, pogotovo na tim jeftikanerima.
Ovo uzmi AOC Q27G4ZR monitor, IPS, 27", 16:9, 2560x1440, 240Hz, pivot, HDMI, Display port, USB