Nadogradnja RAM memorije izdvojena tema

poruka: 1.541
|
čitano: 489.904
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
20 mjeseci
Re: Nadogradnja RAM memorije
manubis kaže...

Koja je stvarna uočljiva razlika u svakodnevnom radu s kompom ako se ugradi memorija od 2x8gb i ako se ugradi memorija 4x8gb istog proizvođača i modela i da li uopće ima razloga stavljati 4 keksa za 32gb memorije u odnosu na dva keksa s 16 gb memorije istog modela memorije? Komp između ostalog služi za multimediju, Adobe premiere.... ne igram se. Da li se isplati i naravno, dati duplo više love za ramove?

Meni Adobe Premiere zna zgutat i do 17 gb rama, i sa 32 gb rama zna komp malo zaštucat dok se renda video, tipa alt tabanje, windows/internet preglednika itd. A ram i nije danas nešto preskup, ja sam uzeo za 800 kn 32 gb rama, 4x8 3200 mhz cl 16. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2023 22:03 (OnTime).
4 godine
Nadogradnja RAM memorije

Pa to me baš zanima jel se vidi velika razlika između rada na kompu npr. istih rendera videa (npr. veličine snimljenog videa 10 - 20 gb) s 2x8gb ramovima i s 4x8gb rama. Da nije to razlika samo nekih 10-15% u korist veće memorije. Onda je pitanje isplativosti kupnje dvostrukog para memorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
manubis kaže...

Koja je stvarna uočljiva razlika u svakodnevnom radu s kompom ako se ugradi memorija od 2x8gb i ako se ugradi memorija 4x8gb istog proizvođača i modela i da li uopće ima razloga stavljati 4 keksa za 32gb memorije u odnosu na dva keksa s 16 gb memorije istog modela memorije? Komp između ostalog služi za multimediju, Adobe premiere.... ne igram se. Da li se isplati i naravno, dati duplo više love za ramove?

Ja bi osobno radije uzeo 4x32 nego 2x16

Prije sam čitao o tome, al za gaming, i razlike su doslovno bile oko 1 fps u igrama.. :/

Za poslovne aplikacije nisam gledao, al teško da je nekakva veća razlika.

Evo, pronašao sam neke linkove, pa ako imaš volje čitati usporedbe:

https://history-computer.com/quad-vs-dual-channel-ram/

https://techguided.com/single-channel-vs-dual-channel-vs-quad-channel/

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
3 mjeseca
Nadogradnja RAM memorije

Ljudi, želio bih nadograditi memoriju.

Rečeno mi je da imam 2 slota, 1 integrirani a drugi zamjenjivi, i da su u oba pločice od 4gb...

dali mogu izvuci tu zamjenjivu i staviti umjesto te 4gb jednu od 16gb?

Ako da mozete mi reci di da to u ZG zamjenim? Laptop sam kupio u Santa Domenici i još je pod garancijom. Hvala.

Vamonos carajo hijos te putas!

0 0 hvala 0
14 godina
Nadogradnja RAM memorije

Pozdrav svima

Imam neki stari laptop cca 10 godina i htio bi ga malo nadograditi. Narucio sam SSD umjesto harda a u cd rom cu staviti ovaj hard sto je bio u njemu pomocu adaptera nekog. Sad me muci jedna druga stvar, narucio bi si jos 4 gb ram memorija jer imam koliko vodim na maticnoj jos jedan slot, a ova sto sam izvadio nisam siguran koliko je Mhz pa ako mi mozete pomoci bio bih vam zahvalan da ne narucujem krivo. Znam samo da je ddr3

Slika slijedi

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2023 10:05 (legend).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
legend kaže...

Pozdrav svima

Imam neki stari laptop cca 10 godina i htio bi ga malo nadograditi. Narucio sam SSD umjesto harda a u cd rom cu staviti ovaj hard sto je bio u njemu pomocu adaptera nekog. Sad me muci jedna druga stvar, narucio bi si jos 4 gb ram memorija jer imam koliko vodim na maticnoj jos jedan slot, a ova sto sam izvadio nisam siguran koliko je Mhz pa ako mi mozete pomoci bio bih vam zahvalan da ne narucujem krivo. Znam samo da je ddr3

Slika slijedi

vidi post iznad svog (screenshot) - instaliraš recimo Speccy (free je) i u njemu vidiš točno koji je ram (ili HWinfo, još bolje), pa onda tu lupi screenshot za specifikacije rama - bit će nekome lakše da ti nađe kaj ti paše

3 mjeseca
imba_kewl kaže...

Rečeno mi je da imam 2 slota, 1 integrirani a drugi zamjenjivi, i da su u oba pločice od 4gb...

Ako da mozete mi reci di da to u ZG zamjenim? Laptop sam kupio u Santa Domenici i još je pod garancijom. Hvala.

Anyone?

Vamonos carajo hijos te putas!
14 godina

Napiši točan model, pa ćemo vidjeti što kaže proizvođač.

12 godina
imba_kewl kaže...
imba_kewl kaže...

Anyone?

Može se sigurno, samo je pitanje jel 8GB ili 16GB. Za to nam linkaj koji točno laptop je u pitanju, pa da vidimo. Ali vrlo dobra šansa je da može 16GB. To ti može odraditi bilo koji servis za laptop, ali je možda dobro da se javiš trgovini, ili ovlaštenom servisu da ti ne ponište jamstvo radi otvaranja laptopa.

12 godina

https://www.asus.com/laptops/for-home/vivobook/vivobook-15-m513/techspec/

Ovdje piše da ako imaš 4+4GB, da možeš zamijeniti ovu od 4GB s jednom od 8GB. Dakle, navodi se da se može dodati max 8GB rama po slotu, što kod tebe znači da bi imao 12GB. Ali recimo, vjerojatno bi radilo bez problema i da se ubaci 16GB pločica, no za to nema official suporta. Tako da, javi se u ovlašteni servis ako je laptop pod garancijom i pitaj. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice