Još jedna stvar i kritika Linuxu, iako Linux nije direktno odgovoran za to, nego developeri streaming servisa: preko Linuxa je maksimalna podržana rezolucija Netflixa 720p, što je kriminalno u 2024. godini. Vjerujem da postoje neki hackovi za zaobilaženje ovog limita, ali nisam fan operativnih sustava u kojima moraš puno prčkati i hackati kako bi dobio punu funkcionalnost. Probao sam Windowse, razne Linux distribucije i macOS, i macOS mi je apsolutni favorit. Unix-based je kao i Linux, pa je samim time idealan za developere (i možeš jednostavno raditi i testirati aplikacije za sve operativne sustave, desktop i mobilne). Uz to, macOS kao i Windowsi ima podršku za komercijalne aplikacije (npr Photoshop, MS Office). Ako mi zatrebaju Windowsi ili Linux, napravim virtualku. Trenutno testiram Windows 11 ARM na virtualki i radi odlično.
Opet ću ponoviti, svjestan sam da je to krivica developera aplikacija, a ne Linuxa, no manje mi je bitno čija je krivica, a više mi je bitno out-of-the-box iskustvo. Da ne bude samo kritika Linuxu, valja napomenuti da je Linux besplatan i otvorenog koda, može se pokretati na najvećem broju uređaja, od low-enda do high-enda. Što se tiče sigurnosti i privatnosti, na apsolutnom su vrhu, a i u gamingu su napravili ogromne korake, pa su u dosta naslova vrlo blizu Windowsa. Rade i na HDR podršci, VRR itd. zahvaljujući Valve-u. Nadam se da će s vremenom, kad im naraste market share, i ostali developeri posvetiti više pažnje Linuxu.