Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o

poruka: 10
|
čitano: 1.436
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o".
8 tjedana
offline
Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o

Dugo vremena se sotonizirala svinjska mast, a vrtile su se reklame o 'zdravim' uljima, biljnim mastima i margarinima u koje su eto dodali po neki vitamin da još zdravije zvuči. Mojima je to odgovaralo, jer se moglo naći vrhunskog špeka za topljenje masti po nikakvoj cijeni. A ostanu i super vrući čvarci 😉. Međutim sad se okrenuo trend pa špek dosta poskupio a čvarci postali delikatesa. 

 

Sad će reklame: ne budi trans, jedi svinjsku mas'.

 
13 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas
nema ništa slađe nego mlado maslinovo uje... vjerojatno spadam među onih 1% koji najviše troše maslinovog u rvatskoj
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
 
2 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas

nastavili se ovako ,uskoro, i čvarke ćemo kupovati na grame 

waaagh ;
4 mjeseca
offline
Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o

Još jedna važna informacija - točka paljenja ulja - u svakom slučaju bi je bilo dobro ne premašiti jer, osim požara, dolazi do razvijanja raznih štetnih spojeva.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas
warhammer kaže...

nastavili se ovako ,uskoro, i čvarke ćemo kupovati na grame 

 i šmrkati ih. 

 

(razmišljam o valvoline margarinu)

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
4 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas
Prženje pečenje, aka visoka temperatura, ne stvara značajnije količine trans masti. Trans masti dolaze iz industrijske obrade ulja.
Ja rekoh
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas
Jes. Maslinovo/bučino za hladne pripravke, svinjska mast/maslac za kuhanje
Ja rekoh
7 godina
offline
Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o

"Stoga ako nešto jako pržite ili pečete bit će bolje da to činite na masti nego na ulju – jer ulje je zdravije od masti samo ako je hladno."

 

To znaci da je zdravije peci na svinjskoj masti (koja postaje ulje) nego na maslinovom ulju. Dakle vruce svinjsko ulje je zdravije od vruceg maslinovog ulja?

 

hmmm, to mi zvuci kao glupost, ali to je pouka teksta.

 

 

 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju masti o

Masti sadrže manje nezasićenih (cis) masnih kiselina, pa stoga od njih može nastati manje trans-masnih kiselina. Trans-masne kiseline dolaze od industijske prerade ulja upravo zato što se ulje pri preradi zagrijava (pri hidrogenizaciji se oslobađa toplina, a ulje se nakon hidrogenizacije pročišćava vodenom parom). Koliko pri konkretnom zagrijavanju ulja nastaje trans-masnih kiselina teško je reći, jer sve ovisi  pri kojoj se temperaturi i koliko dugo zagrijava te koje se i kakvo ulje zagrijava. No s kemijske strane sve je jasno, jer su trans-masne kiseline termodinamički stabilnije od cis-masnih kiselina, pa zagrijavanjem dolazi do izomerizacije.  

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2020 5:32 (danen).
 
4 0 hvala 2
2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#20): po čemu se razlikuju mas
da su naši političari pametni...svinjska mast (Slavonija)... maslinovo ulje (Dalmacija)

a ne da čovik se hrani uvoznim smećem...dok maslinovo i svinjsku mast prodati ne možeš...a ti čvarci..kod nas mi kažemo žmare ko suvo zlato...150kn/kg made in Austria

sve za uvoz...uvoz nizašto
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice