Zrače li električni automobili? Evo što kaže studi

poruka: 48
|
čitano: 8.679
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zrače li električni automobili? Evo što kaže studi".
13 godina

Kakvo god bilo zračenje uvijek će ga proglasiti u granicama dozvoljenog. Kakve će i hoće li biti kakve posljedice znat ćemo po svom zdravlju

5 1 hvala 0
17 godina
Re: Zrače li električni automobili? Evo što kaže s
Not great, not terrible.
Moj PC  
5 0 hvala 0
13 mjeseci
ivgrgic kaže...

Kakvo god bilo zračenje uvijek će ga proglasiti u granicama dozvoljenog. Kakve će i hoće li biti kakve posljedice znat ćemo po svom zdravlju

Jesu li te granice dozvoljenog znanstveno potvrđene kao sigurne?

16 godina

Studija je financirana od strane proizvođača EV?

Neznam ko još u današnje kapitalističko doba vjeruje bilo kakvim studijama.

4 0 hvala 1
16 godina

Znači mobitel zrači i nije zdravo ga koristiti duže, a u autu pol tone baterije (cijelo dno auta), auto pun komunikacijske i mrežne opreme (WIFi, Bluetooth i sve ostale radosti) i oni kažu da je zračenje u normali     

Tako su prije rekli i za salonitne ploče da su ok (kad ono kancerogene).

Moj PC  
4 5 hvala 0
17 godina
MasterOfDisaster kaže...

Znači mobitel zrači i nije zdravo ga koristiti duže, a u autu pol tone baterije (cijelo dno auta), auto pun komunikacijske i mrežne opreme (WIFi, Bluetooth i sve ostale radosti) i oni kažu da je zračenje u normali     

Komunikacijsku opremu auta, za razliku od mobitela, ne držiš tik do mozga..

Amenoum
16 godina
PaleRider kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Sjediš na pola tone baterije koja ima elektromagnetski otisak, vjeruj mi ima određeni utjecaj na tvoje tijelo, a to ćemo i vidjeti za par godina. Komunikacijska oprema je samo još jedna stavka koja te zrači u autu, nije ovo moja paranoja nego stvarna činjenica, tzv. elektromagnetsko onečišćenje koje šteti ljudskom tijelu ovisno od intenziteta (jačine) i dužine (vrijeme) izloženosti. 

9 godina

Sjediš na pola tone baterije koja ima elektromagnetski otisak, vjeruj mi ima određeni utjecaj na tvoje tijelo, a to ćemo i vidjeti za par godina. Komunikacijska oprema je samo još jedna stavka koja te zrači u autu, nije ovo moja paranoja nego stvarna činjenica, tzv. elektromagnetsko onečišćenje koje šteti ljudskom tijelu ovisno od intenziteta (jačine) i dužine (vrijeme) izloženosti. 

Ovo. 

Plus. Nakon cijele blamaze s VW emisijama CO2 ne vjerujem vise nikakvim "tijelima", samo svom (mozda) zdravom razumu i seljackim logikama.

Jer topla voda je davno izmisljena, a "tijela" davno kupljena i potkupljena. 

8 godina

Opet malo more YT i Fejsbuk stručnjaka koji ne razlikuju tipove zračenja ni korisnost/štetnost na ljudsko tjelo, nego automatski je sve teorija zavjere i svi nas oće (iz neznam kojeg razloga) poubijat.... Ali lakše je bit pametan na random forumu nego uzet vremena i malo se podučit zašto ovo zračenje nije ništa štetnije nego zračenje kojeg proizvodi normalni fosilni auto.... ali znam, to će uzet previše vremena jer je lakše pročitat random post "Mate" na Fejsu koji pozna strica, od moje babe unuka sina koji to zna....

Uglavnom svaka intelektualna rasprava pada automatski u vodu jer "sigurno ONI nešto lažu"

Uglavnom auto baterije, kao i sve druge baterije oko vas zrače ne-ionizirajuče zračenje koje utječe na ljude u istoj mjeri kao i radio valovi (radio, wifi, gsm....) tako da je puunoooooo veća šansa da će te umrijet zbog monitela nego zbog EV-auta.

https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Supplemental_Modules_(Physical_and_Theoretical_Chemistry)/Spectroscopy/Fundamentals_of_Spectroscopy/Electromagnetic_Radiation

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 10:44 (nikonja).
Moj PC  
13 0 hvala 3
10 godina

Super su mi ta pitanja kao da je EV nešto novo. Alien tehnologija s kojom se nikad nismo susreli pa treba izmjerit kolicinu zracenja. 

EV je skup tehnologija koje se koriste vec desetljecima. 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Problem je u tome što su se institucije stvarno srozale vjerodostojnošću, a ljudi nisu isti.
Pa tako nekome najobičnija jagoda ili kikiriki naprave problem dok drugome to bude najfinija stvar na svijetu i ne može ih prestati jesti.
Različiti ljudi različito reagiraju na Sunce - netko ima bolju urođenu zaštitu, pa pocrni brzo, netko uopće ne pocrni nego samo izgori koliko god se pazio, a netko je već u startu crn.

Naivno je misliti da iste doze bilo čega na različite ljude djeluje potpuno jednako. Čak besmisleno, rekao bih.

Tako da kad god vidiš znanstvenu studiju koja potvrđuje neki tržišni model na kojem korporacije zarađuju novce mislim da je normalno upitati se je li to istina i pristupiti tome sa zdravom dozom skepse.

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...

...

Naivno je misliti da iste doze bilo čega na različite ljude djeluje potpuno jednako. Čak besmisleno, rekao bih.

...

Sve se to uzima u obzir. Kad nađeš podatak o smrtonosnoj dozi nečega, to je doza koja statistički ubije 50% onih koji tu dozu prime. Da bi bilo šta bilo proglašeno za bezbedno, moraš imati istraživanje sa odgovarajućim brojem slučajeva (i kontrolnom grupom / statistikom za opštu populaciju) i da ono ne pokaže korelaciju između stvari X i posledice Y, i pri tom rezultat nije strogo binaran nego ako postoji statistički značajna razlika, onda se kaže "povećava verovatnoću za toliko i toliko posto" (pa je i to pojednostavljenje). EDIT: ADAC to naravno nije radio, no električni automobili ne proizvode nikakav neistraženi fenomen.

Vezano za članak, rezultat je da baterija k'o baterija, sama po sebi ne radi ništa posebno.

Manji porast kada se desi jače ubrzanje (skoncentrisano u donjem delu vozila jer se tu elektromotori i nalaze) - živo me zanima da li je ovo drugačije od rada u okolini drugih mašina sa elektromotorima, što ljudi rade već decenijama i niko o tome ne razmišlja.

Wi-Fi i BT? Isto kao u vozilima sa motorima SUS. Pri tom intenzitet svih tih polja drastično opada sa udaljenošću, a kod automobila, za razliku od telefona i BT slušalica, ne držimo antenu prislonjenu na slepoočnicu i u ušima.

Ne vidim veliku kontroverzu, i jedini argument protiv koji vidim je "a je l' ti njima stvarno veruješ", što samo po sebi nije argument, jer se može koristiti za bilo šta, uključujući i teoriju ravne Zemlje. Ono o čemu bi bilo dobro znati više detalja je ta stavka koliki su zapravo ti skokovi koji se dešavaju usled jače aktivnosti elektromotora (i koje su frekvencije, pošto ni to nije nebitno).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 11:28 (Ivan(4)).
17 godina
Kakvu hrpu nadrobljenih gluposti čovjek može cut na ovom forumu je fascinantna.

Jel tko od vas išao u tehničku školu ill faks gdje se uči OET.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 11:39 (Gajotres).

7 0 hvala 0
16 godina
nikonja kaže...

Opet malo more YT i Fejsbuk stručnjaka koji ne razlikuju tipove zračenja ni korisnost/štetnost na ljudsko tjelo, nego automatski je sve teorija zavjere i svi nas oće (iz neznam kojeg razloga) poubijat.... Ali lakše je bit pametan na random forumu nego uzet vremena i malo se podučit zašto ovo zračenje nije ništa štetnije nego zračenje kojeg proizvodi normalni fosilni auto.... ali znam, to će uzet previše vremena jer je lakše pročitat random post "Mate" na Fejsu koji pozna strica, od moje babe unuka sina koji to zna....

Uglavnom svaka intelektualna rasprava pada automatski u vodu jer "sigurno ONI nešto lažu"

Uglavnom auto baterije, kao i sve druge baterije oko vas zrače ne-ionizirajuče zračenje koje utječe na ljude u istoj mjeri kao i radio valovi (radio, wifi, gsm....) tako da je puunoooooo veća šansa da će te umrijet zbog monitela nego zbog EV-auta.

https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Supplemental_Modules_(Physical_and_Theoretical_Chemistry)/Spectroscopy/Fundamentals_of_Spectroscopy/Electromagnetic_Radiation

Uglavnom, ovo što ti tvrdiš znaš iz vlastitog iskustva (zar ne ), a mi smo teoretičari zavjera, jer promatramo sve sa skepsom i ne vjerujemo istraživanjima naručenima od proizvođača EV-a.

Reality check please.

PS. Link ti ne radi   

Santana kaže...

Super su mi ta pitanja kao da je EV nešto novo. Alien tehnologija s kojom se nikad nismo susreli pa treba izmjerit kolicinu zracenja. 

EV je skup tehnologija koje se koriste vec desetljecima. 

EV vozila tek ulaze u masovniju proizvodnju, izuzetno su skupa i proizvođači rade razne ustupke u kvaliteti i sigurnosti radi konkurentnosti i bolje prodaje. Sigurnost u prometu upitna (lako se zapale pri jačem sudaru (nije često, ali se desi) - gašenje takvih vozila trenutačno praktično ne postoji nego se čeka da auto kompletno izgori i sam se ugasi), zabrana parkiranja u podzemnim garažama (jer su skloni samozapaljenju - pogledaj malo slučajeve iz Kine pošto su oni relevantni sa 60% penetracije EV vozila u ukupnom prometu). Količina i štetnost zračenja upitna jer je većinom kontrolirana od strane proizvođača i nema konkretnih podataka na duži period jer su EV tek u nekom začetku - šta će biti realno ćemo vidjeti za 10 godina. 

Osobno ne želim biti testni kunić i to je moje pravo, svi drugi naravno da mogu i neka koriste, ali ja trenutačno ne hvala. 

17 godina
MasterOfDisaster kaže...
PaleRider kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Ti si jedini izvor istine, evo nema razloga da ti ne vjerujemo, odma bacam EV u smeće jer si ti rekao da ti vjerujemo 

Aj prvo nauči kako nastaje i kad EM zračenje pa onda nastavi raspravu.  Bez toga stvarno nema smisla 

17 godina
Kod mene na faksu se na drugu godinu upisalo 40 ljudi. OET II je išlo polagati oko 150. Ljudi su odustajali od faksa zbog tog predmeta. Na mom roku kad sam ja položio 134 je išlo samo nas 5 je prošlo pismeni.

Čitajući poluinteligentne komentare ovdje stvarno se ne ćudim zašto je to tako bilo.

Ljudi prićate gluposti.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 12:12 (Gajotres).

2 0 hvala 0
16 godina
Pixel kaže...

Ti si jedini izvor istine, evo nema razloga da ti ne vjerujemo, odma bacam EV u smeće jer si ti rekao da ti vjerujemo 

Aj prvo nauči kako nastaje i kad EM zračenje pa onda nastavi raspravu.  Bez toga stvarno nema smisla 

Ne budi sarkastičan, samo kažem da ne budeš naivan, jer konglomerati ne ulažu milijarde u tvoje zdravlje nego u svoju zaradu. 

Pogledaj malo kroz ljudsku povijest koliko puta je ljudima rečeno da je nešto sigurno i da se koristi i koliko puta je hrpa ljudi umrlo od te sigurnosti i naravno nikome ništa, ne vidim razloga zašto bi sada bilo drugačije (ne kažem da je, ali zašto bi).

Evo ti jedan zanimljiv članak za mobitelima - LINK

Opet napominjem, nisam teoretičar zavjera niti u to vjerujem, ali da sam oprezan i da baš ne vjerujem istraživanjima plaćenim od konglomerata je istina.

Svako će sam odlučiti šta misli da je za njega istina i šta je njemu bolje.

Ja sam na strani opreza i sumnje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 12:27 (MasterOfDisaster).
14 godina

Dobra prilika za iskoristiti marketinški moment; antiradijacijske navlake za sjedala, posebni kabeli s dodatnim ovojnicama, zatim

Prema nalazima ADAC-a, električna polja i gustoća struje koja bi se pod tim uvjetima stvorila u ljudskom tijelu ostali su znatno ispod preporučenih graničnih vrijednosti.

Zanimljivo je da su više vrijednosti izmjerene u prostoru za noge, a ne blizu glave.

..zaštitni tepisi, cipele, s druge strane hauba za frizuru koja zrači tijekom vožnje da i glava malo dobije kako bi bio iscentriran. BYD beta, Musk gama - da zračenje ne bude s vama.

2 0 hvala 0
17 godina
Evo jednostavno pitanje kolika je frekvencija DC-a 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 i zašto el motor kod naglog starta stvara jako magnetsko polje, koji element u njemu je zaslužan za to?

Kojom rukom odredujes smjer el. mag polja i slične osnove 🤣🤣🤣🤣🤣
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 13:44 (Gajotres).
12 mjeseci
Ja recimo toćno osječam kako me zraći struja kad sjednem ili nogom stanem na obićan kabel od struje , mogu mislit kako bih se osječao da metnem jaja u elektrićni avto. Toćno osiječam kako struja kola i teće.
Mislim nije to ništa strašno , znam da neču umrit ali je nelagodno.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 20:31 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 1 hvala 0
7 godina
MasterOfDisaster kaže...

Kul.

"Not one major news organisation in the US or Europe reported this scientific news. But then, news coverage of mobile phone safety has long reflected the outlook of the wireless industry. For a quarter of a century now, the industry has been orchestrating a global PR campaign aimed at misleading not only journalists, but also consumers and policymakers about the actual science concerning mobile phone radiation. Indeed, big wireless has borrowed the very same strategy and tactics big tobacco and big oil pioneered to deceive the public about the risks of smoking and climate change, respectively. And like their tobacco and oil counterparts, wireless industry CEOs lied to the public even after their own scientists privately warned that their products could be dangerous, especially to children."

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
10 godina
MasterOfDisaster kaže...

A ova narančasta kugla iznad glave (doduše slabo je vidljiva ovih dana ali je tu, majkemi) od 2* 10^30 kg pobješnjele nuklearne fuzije koja prži sa cca 1 kW po m2 (prosječno) je ok?

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 1:05 (Nuclear_Phoenix).
13 mjeseci
MasterOfDisaster kaže...
Pixel kaže...

Ne budi sarkastičan, samo kažem da ne budeš naivan, jer konglomerati ne ulažu milijarde u tvoje zdravlje nego u svoju zaradu. 

Pogledaj malo kroz ljudsku povijest koliko puta je ljudima rečeno da je nešto sigurno i da se koristi i koliko puta je hrpa ljudi umrlo od te sigurnosti i naravno nikome ništa, ne vidim razloga zašto bi sada bilo drugačije (ne kažem da je, ali zašto bi).

Opet napominjem, nisam teoretičar zavjera niti u to vjerujem, ali da sam oprezan i da baš ne vjerujem istraživanjima plaćenim od konglomerata je istina.

Skepticizam svakako ali u razumnoj mjeri.

17 godina
MasterOfDisaster kaže...
Pixel kaže...

Moram biti sakrastičan , jer ljudi koji ništa ne znaju o EM šire takvu paranoju nesvjesni koliko je to nekome  tko nešto zna o tome smiješno i neutemeljeno. 

Ne zanimaju me kojekakvi linkovi, tekničke sam struke, znam i više nego dovoljno o EM.  
Samo da ti natuknem, skoro sve oko tebe je EM , cijela stvarnos se temelji na EM, svjetlo je EM , bilo kakv pomak naboja stvara EM, sunce je ogroman izvor EM-a, zemlja ima EM, ne postojimo bez EM-a.
Ako se bojiš em-a, moraqo bi se maknuti iz našeg svemira jer si okružen s em-om. 
Kako se ne bojiš mobitela  ? Koliko su dugo već mobiteli s nama, da ne govorim o drugim tehnologijama koje koriste EM za komunikaciju ? Svaki elektronički uređaj zrači  EM valove , od veš mašine do  frižidera, tv-a , fena ....
Pa eto svismo živi bez ikakvih posljedica koji bi se tome mogle pripisati. 
Znači paničariš bez veze.  Na kraju kupiš jeftino uređaj pa izmjeriš razine ako te plaše i ako ne vjeruješ ovima na  netu što su već mjerili od amatera do institucija.
Pa MRI ako ideš na pregled je toliko jači od svega ovoga pa se radi svakodnevno i ljudi borave u blizini urešaja i rade

17 godina

Više nas ubija zračenje sunca....

Bolje biti bez one stvari nego bez srece!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ajmo malo računati. Intenzitet zračenja:

I ∝ P / r^2

Dakle, intenzitet je proporcionalan snazi i obrnuto proporcionalan kvadratu udaljenosti. Max. snaga EM zračenja u mobitelu je oko 2 W. Na udaljenosti mozga od mobitela od 3 cm, dakle, imamo intenzitet (gustoću zračenja) ~ 2.2 kW/m^2.

Da bi dobili isti intenzitet od EV baterije na udaljenosti mozga od 80 cm, snaga EM zračenja mora biti oko 1.4 kW. To je prilično velika snaga i za antenu a kamoli za nešto što nije dizajnirano da bude antena, već upravo suprotno - da se što manje energije gubi EM zračenjem. Na primjer, vodiči koji vode struju u jednom i drugom smjeru su tipično u istom kabelu - što poništava EM zračenje. I baterije se također dizajniraju tako da se zračenje minimizira (svakom proizvođaču je cilj minimizirati gubitke). Osim toga, ovdje govorimo o istosmjernoj struji (iako dalje od baterije postoji i konverzija u AC), što znači da EM zračenje praktički postoji samo na momente kad dolazi do promjene struje (e.g., prilikom naglog ubrzanja ili početkom punjenja baterije) no i tada je zračenje zanemarivo jer većina snage koja se gubi odlazi u obliku topline. Istina jest da kod EV baterije govorimo o velikoj snazi - uz napon od ~600 V i struju od ~200 A (kakva može biti prisutna prilikom ubrzanja), na primjer, imamo ~120 kW omske snage, ali kao što rekoh EM zračenje je zanemarivo, čak i ne računajući Faradayev kavez oko baterije koji - obzirom na veličinu - ne propušta ni relativno niže frekvencije a kamoli visoke - ako nekog brinu iste (tu se praktički svo EM zračenje kojeg emitira baterija pretvara u toplinu).

Sve u svemu, onaj koji priča da je ovdje zračenje opasnije od mobitela, priča gluposti. Visoke temperature mogu biti problem, ali EM zračenje ne.

EDIT: izračunate vrijenosti su približne, stvarne vrijednosti su manje jer je valna fronta sfernog oblika a i površinski presjek (cross-section) interakcije ovisi o frekvenciji - mozak, na primjer, ne može dobro apsorbirati valne duljine veće od 2x veličine mozga.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 14:30 (PaleRider).

7 0 hvala 5
17 godina

Samo mala ispravka i DC ima EM polje ali je statično, za razliku kad je struja promjenjiva onda je i EM dinamičko.  Oba vrsta polja imaju drugačiji utjecaj na ljude i drugačije  postavljene granice, da sad ne dužim dostupno je sve za googlanje, ukratko, sve vrijdnosti su daleko od max dopuštenih koje su već same po sebi jako strogo postavljene
Ukratko , ništa čime bi se trebali opterećivati 

2 0 hvala 3
17 godina
Pixel kaže...

Samo mala ispravka i DC ima EM polje ali je statično, za razliku kad je struja promjenjiva onda je i EM dinamičko.  Oba vrsta polja imaju drugačiji utjecaj na ljude i drugačije  postavljene granice, da sad ne dužim dostupno je sve za googlanje, ukratko, sve vrijdnosti su daleko od max dopuštenih koje su već same po sebi jako strogo postavljene

Nema se što ispraviti - kod statičkog polja nema zračenja! Da se nadovežem, činjenica jest da proizvođačima primarna briga nije zdravlje potrošača, ali gubici jesu, pa tako i gubici u vidu EM zračenja.

Amenoum
17 godina
PaleRider kaže...
Pixel kaže...

Nema se što ispraviti - kod statičkog polja nema zračenja! Da se nadovežem, činjenica jest da proizvođačima primarna briga nije zdravlje potrošača, ali gubici jesu, pa tako i gubici u vidu EM zračenja.

Kako nema zračenja, pa statičko EM polje je upravo to , zračenje ! Svako gibanje naboja izativa EM polje, DC je gibanje naboja, kogo vodiča se stvara EM polje.  Kod AC je samo razlika što je polje promjenjivo smjer i jakost, kak se mijenja gibanje naboja , tako se i polje mijenja

4 godine
PaleRider kaže...

Ajmo malo računati. Intenzitet zračenja:

I ∝ P / r^2

Dakle, intenzitet je proporcionalan snazi i obrnuto proporcionalan kvadratu udaljenosti. Max. snaga EM zračenja u mobitelu je oko 2 W. Na udaljenosti mozga od mobitela od 3 cm, dakle, imamo intenzitet (gustoću zračenja) ~ 2.2 kW/m^2.

Da bi dobili isti intenzitet od EV baterije na udaljenosti mozga od 80 cm, snaga EM zračenja mora biti oko 1.4 kW. To je prilično velika snaga i za antenu a kamoli za nešto što nije dizajnirano da bude antena, već upravo suprotno - da se što manje energije gubi EM zračenjem. Na primjer, vodiči koji vode struju u jednom i drugom smjeru su tipično u istom kabelu - što poništava EM zračenje. I baterije se također dizajniraju tako da se zračenje minimizira (svakom proizvođaču je cilj minimizirati gubitke). Osim toga, ovdje govorimo o istosmjernoj struji (iako dalje od baterije postoji i konverzija u AC), što znači da EM zračenje praktički postoji samo na momente kad dolazi do promjene struje (e.g., prilikom naglog ubrzanja ili početkom punjenja baterije) no i tada je zračenje zanemarivo jer većina snage koja se gubi odlazi u obliku topline. Istina jest da kod EV baterije govorimo o velikoj snazi - uz napon od ~600 V i struju od ~200 A (kakva može biti prisutna prilikom ubrzanja), na primjer, imamo ~120 kW omske snage, ali kao što rekoh EM zračenje je zanemarivo, čak i ne računajući Faradayev kavez oko baterije koji - obzirom na veličinu - ne propušta ni relativno niže frekvencije a kamoli visoke - ako nekog brinu iste (tu se praktički svo EM zračenje kojeg emitira baterija pretvara u toplinu).

Sve u svemu, onaj koji priča da je ovdje zračenje opasnije od mobitela, priča gluposti. Visoke temperature mogu biti problem, ali EM zračenje ne.

EDIT: izračunate vrijenosti su približne, stvarne vrijednosti su manje jer je valna fronta sfernog oblika a i površinski presjek (cross-section) interakcije ovisi o frekvenciji - mozak, na primjer, ne može dobro apsorbirati valne duljine veće od 2x veličine mozga.

Toplina je EM zračenje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice