Zašto je Nolanov Odisej drugačiji od svih dosadašn

poruka: 70
|
čitano: 11.199
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto je Nolanov Odisej drugačiji od svih dosadašn".
18 godina

S ovim filmom sam išao potražiti gdje ga mogu pogledati u originalnom formatu, gdje ima IMAX 70mm projekcijskih sala u EU?

Najbliža je u Pragu.

Jedino IMAX kino u HR, ono u ZG, je "samo" Digital Xenon IMAX Format.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2026 14:11 (Ovo je kraj).

0 1 hvala 1
16 godina
Re: Zašto je Nolanov Odisej drugačiji od svih dosa
Za utjehu, koliko znam, ni u SAD 70mm nema više od tridesetak.
8 godina

gluposti...sve se to moglo napraviti i digitalno...na kraju priče...analogno ili digitalno manje bitno ako iz kina izađeš razočaran...na koji način je ekipa dolazil na snimanje...kao doba ilijade ili su koristili moderna sredstva...licemjerni puritanci

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

p.s. poruka mora sadrzavati tekst.

0 0 hvala 0
10 mjeseci

Ovaj je politički korektan i jedini povijesno vjerodostojan. 

Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina

Imam blagi osjećaj da producente/studio/kompaniju/koga god tko je planirao zaraditi na filmu već lagano hvata panika zbog financijskog debakla na pomolu, pa se hvata za svakakve, pa i "umjetničke" detalje koji publici vulgaris znače koliko i lanjski snijeg.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

2 0 hvala 0
5 godina

Naslov: Tehnologija kao glavni lik

Podnaslov: kako snimiti film bez moderne tehnologije

Tekst: kako potrošiti 250 milijuna dolara na snimanje tihih scena sa starinskom bučnom kamerom i ručno montiranje analognog materijala u jedinom preostalom laboratoriju na svijetu koji se još bavi time

Ruhe im Puff

2 0 hvala 1
17 godina
BroccDaRock kaže...

Naslov: Tehnologija kao glavni lik

Podnaslov: kako snimiti film bez moderne tehnologije

Tekst: kako potrošiti 250 milijuna dolara na snimanje tihih scena sa starinskom bučnom kamerom i ručno montiranje analognog materijala u jedinom preostalom laboratoriju na svijetu koji se još bavi time

Nolan vs cameron. Odiseja vs avatar? Zar je uopce upitno sto bolje izgleda? Avatar 150 milijuna skuplji.

Villeneuve vs cameron. Dune2 vs avatar? Zar je uopce upitno sto bolje izgleda? Avatar 200 milijuna skuplji.

Starinske kamere FTW! 

p.s. nebih uopce trebalo spominjati cija je glumacka postava odnijela vise novca pa bi razlika u troskovima tehnike bila i veca ali posto je avatar takakav kakav jeste ajmo i glumce i scenarij i sve to skupa ukljuciti pod usporedbu cijene tehnike.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2026 12:43 (konjRR).
18 godina
Apple Watch je digitalni i pametni. Za starinski mehanički Rolex još uvijek ima tržište. Čuo sam da ima ljudi koji još uvijek jašu konje.
To je ta inkluzivna (woke?) stvarnost.
U mojem kraju to zovu: “svaki bedak ima svoje veselje”

3 0 hvala 0
17 godina
Ovo je kraj kaže...
Apple Watch je digitalni i pametni. Za starinski mehanički Rolex još uvijek ima tržište. Čuo sam da ima ljudi koji još uvijek jašu konje.
To je ta inkluzivna (woke?) stvarnost.
U mojem kraju to zovu: “svaki bedak ima svoje veselje”

Kakave veze ima usporedba smatwatch i mehanickog sata u usporedbama snimanja tehnike kod filmova? Osim sto je u ovom slucaju mehanika i mnogo jeftinija... 

Woke? Woke pasta za zube? Woke guma za auto? O cemu ti?

Da, izgleda da je mnogim bedacima woke veselje...

5 godina

Nemam pretjeranih komentara za lika koji je od Batmana napravio dramu, čak je i Burtonov bio 3 koplja iznad, ne pada mi napamet da to idem gledati u bilo koji Cinestar.

Moj PC  
2 6 hvala 1
18 godina
Usporedio si dvije tehnike pravljenja filma, i jednu proglasio boljom.

Nema bolje. Drukčije je.

Usporede radi, kao plakativan primjer, naveo sam dva ručna sata, sa dvije tehnike izrade u funkcioniranja. I makar jedan funkcionira na stotinama godina staroj tehnologiji, i dalje je vrijedan predmet koji su neki spremni puno platiti.

Je li zbog toga bolji. Nije. Je i Apple switch bolji. Isto nije. Svakom svoje.

To je jedino što sam htio teći.

Lijepo je za za svaki ukus ima prikladna ponuda.
17 godina
Ovo je kraj kaže...
Usporedio si dvije tehnike pravljenja filma, i jednu proglasio boljom.

Nema bolje. Drukčije je.

Usporede radi, kao plakativan primjer, naveo sam dva ručna sata, sa dvije tehnike izrade u funkcioniranja. I makar jedan funkcionira na stotinama godina staroj tehnologiji, i dalje je vrijedan predmet koji su neki spremni puno platiti.

Je li zbog toga bolji. Nije. Je i Apple switch bolji. Isto nije. Svakom svoje.

To je jedino što sam htio teći.

Lijepo je za za svaki ukus ima prikladna ponuda.

Jesam i bolje je bolje. Cemu drama? Cemu woke? Cemu promasene usporedbe? 

18 godina
Uh. Upao sam u raspravu o ukusima. Moja greška.
17 godina
Al Crane kaže...

Imam blagi osjećaj da producente/studio/kompaniju/koga god tko je planirao zaraditi na filmu već lagano hvata panika zbog financijskog debakla na pomolu, pa se hvata za svakakve, pa i "umjetničke" detalje koji publici vulgaris znače koliko i lanjski snijeg.

https://m.x.com/FilmUpdates/status/2078518469969006814/photo/1?launch_app_store=true&ct=engagement_view_media

257M na prvom vikendu, njegov rekord za sada.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 16:06 (forumaš).
4 godine
Koliko film kvari Helena od Detroita, vi koji ste gledali? Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
forumaš kaže...
Al Crane kaže...

https://m.x.com/FilmUpdates/status/2078518469969006814/photo/1?launch_app_store=true&ct=engagement_view_media

Ma daj, ja mislio da ce nolan propast jer je bilo neke drame oko woke ovo woke ono. 

Neznam kako da prosjecni woke dusebriznik shvati da "normalan svijet" zaboli k za woke ovo woke ono...

17 godina
Boris grozni kaže...
konjRR kaže...
forumaš kaže...
Al Crane kaže...

Ma daj, ja mislio da ce nolan propast jer je bilo neke drame oko woke ovo woke ono. 

Neznam kako da prosjecni woke dusebriznik shvati da "normalan svijet" zaboli k za woke ovo woke ono...

Istina malo je splasnulo to w sranje, no opet ako je trebala biti neka super sexi plavusa s velikim sisama a dobili smo gorilu ipak nam malo zasmeta mogu zazmiriti na jedno oko ali na oba teško

E jbga ja da castam nebi bila s velikim sisama nego nesto tipa mlada Charlize Theron. Razlog je sto mi je mozak drustveno ispran svime do sada.

Ali da zaozbiljno castam to je ipak proces i tko zna "sto" bi castao u konacnici. Vjerojatnost bi bila da bi ipak castao skill a ne ne skin 

Sad mi pao na pamet witcher/ciri incident. Ona objava da castaju po boji koze i ostalim fizickim featurima je stvarno bila idotski bezobrazna. Sa druge strane nisam odusevljen izborom koji je uzrokovao backlash. 

p.s. molim da se suzdrzis u komentarima od ovakvih nepotrebnih ispada. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 18:42 (konjRR).

1 0 hvala 0
11 godina

jel netko zna jel onaj IMAX u Zagrebu "dovoljan" odnosno je li taj IMAX najbolji način za gledati film? Koliko znam ima više tih imaxa, a pojma nemam koja je razlika

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
Cansee kaže...

jel netko zna jel onaj IMAX u Zagrebu "dovoljan" odnosno je li taj IMAX najbolji način za gledati film? Koliko znam ima više tih imaxa, a pojma nemam koja je razlika

Ne nije dovoljan stvar je u formatu kod nas ces ga gledati odrezanog

, i nolanov film je sniman analognom trakom u 70mm filmu, imax je uglavnom digitalni. Ako zelis gledati pravi treba ti kino s analognim projektorom koji je drasticno bolji nego ovi lasersko digitalni kod nas, analogni projektor daje do 18k sliku s nevjerovatnom ostrinom i dubinom slike.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 18:57 (Boris grozni).
20 mjeseci
Cansee kaže...

Nije. Postoje samo 4 u EU, najblizi je u Pragu.

5 godina
HCMAA kaže...

gluposti...sve se to moglo napraviti i digitalno...na kraju priče...analogno ili digitalno manje bitno ako iz kina izađeš razočaran...na koji način je ekipa dolazil na snimanje...kao doba ilijade ili su koristili moderna sredstva...licemjerni puritanci

Moglo se ali sva sreca nije, 18k je nezamjenjiv i neusporediv s icim, jer u kinu s analognim projektorom daje doslovno 3x veci ppi od recimo digitalnog 4k cinestar imaxa kod nas ili bilo gdje drugdje, dakle bolesno ostru i detaljnu sliku nazalost kod nas nema takog kina pa cemo i dalje gledati u "mutnilo"

15 godina

Čisto me zanima ima li imax dvorana u areni vip fotelje kao u avenue mallu sa podešavanjem naslona i podizanja nogu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...
Cansee kaže...

Ne nije dovoljan stvar je u formatu kod nas ces ga gledati odrezanog , i nolanov film je sniman analognom trakom u 70mm filmu, imax je uglavnom digitalni. Ako zelis gledati pravi treba ti kino s analognim projektorom koji je drasticno bolji nego ovi lasersko digitalni kod nas, analogni projektor daje do 18k sliku s nevjerovatnom ostrinom i dubinom slike.

Izgleda da bi ga trebao gledati kuci da ga gledam neodrezanog. 

Pretpostavljam da ce ipak biti originalnom formatu u kinu radije nego da rezu? 

p.s. izgleda da ce kina moci birati koju ce verziju prikazivati 1.85 ili 2.39 pa eto tko zeli "vidjeti vise" treba izabrati losiju dvoranu 

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 19:48 (konjRR).
5 godina
konjRR kaže...
Boris grozni kaže...
Cansee kaže...

Ne nije dovoljan stvar je u formatu kod nas ces ga gledati odrezanog , i nolanov film je sniman analognom trakom u 70mm filmu, imax je uglavnom digitalni. Ako zelis gledati pravi treba ti kino s analognim projektorom koji je drasticno bolji nego ovi lasersko digitalni kod nas, analogni projektor daje do 18k sliku s nevjerovatnom ostrinom i dubinom slike.

Svakako da je bolje pogledati kod nas u imaxu jer je to platno nesto vece od standardnog, imas gore "ss", no nije toliko ni stvar kropa vec ostrina slike.
Cisto za info o kolikoj je razlici rijec u ostrini je kad kad bi ja na svom 28" 4k gledao film u 720p eto toliko Inace osobno nikad nisam bio zadovoljan ostrinom u kinu meni je to osobno premutno!

17 godina
Boris grozni kaže...
konjRR kaže...
Boris grozni kaže...
Cansee kaže...

Svakako da je bolje pogledati kod nas u imaxu jer je to platno nesto vece od standardnog, imas gore "ss", no nije toliko ni stvar kropa vec ostrina slike.
Cisto za info o kolikoj je razlici rijec u ostrini je kad kad bi ja na svom 28" 4k gledao film u 720p eto toliko Inace osobno nikad nisam bio zadovoljan ostrinom u kinu meni je to osobno premutno!

Joj da ako sjedim sredina ili blize redovito primjetim da je "lcd" projekcija sa svim svojim defektima.

4 godine
sirka666 kaže...
gnautix kaže...
Koliko film kvari Helena od Detroita, vi koji ste gledali? Hvala

Boris grozni kaže...

Istina malo je splasnulo to w sranje, no opet ako je trebala biti neka super sexi plavusa s velikim sisama a dobili smo gorilu ipak nam malo zasmeta mogu zazmiriti na jedno oko ali na oba teško

Moderatori mogu li bit ikakve sankcije na ovakve komentare? Malo je ipak previše.

Nista lose nisam rekao, zanima me utjece li na zadovoljstvo gledanja filma ili ne, da ne donesem neobjektivan sud po napisima po internetu. Kao i cinjenica da ratnika Sinona glumi Ellen Page iz Inceptiona, samo kao trans muskarac. Ratnik visok 151 centimetar. Meni je to smijurija ovako na prvu ali pogledat cu film da imam objektivan sud. 

Sportski pozdrav iako je ovogodisnji finale ultradosadan pa sam odlucio odgovoriti na vasu poruku

2 1 hvala 0
21 mjesec
Neki dečki sa foruma su u kinu već pogledali "woke Odiseju" i antiwokeri znate koliko utječe woke na film , sveukupno pet minuta a sasvim su sporedne priče i uloge.

Tako da fascinantno je da na osnovu bulšita nekolicine jubitubera sumnjiva morala, namjere i karaktera odustanete od ovakvog spektakularnog uratka.

@Grozni Boris ono što si napisao za prekrasnu crnu Helenu zvuči ekstremno rasistički ("gorila"), dno. Vjerojatno ćeš dobiti ban pa bolje to uljepšaj.
Uostalom teoretski je moguće da je bila crna.

Zanimljivo kako dušebrižnicima ne smeta detalj povijesti što Amerikanci (rodom čak i Irci) glume stare Grke koji su bili "zagorenije" puti.

Najviše me smeta što kreteni režu format te upropašćuju originalno iskustvo:

https://www.reddit.com/r/okbuddycinephile/comments/1uxtq3b/which_aspect_ratio_are_you_going_to_watch_the/
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 4 hvala 0
15 godina

Još veća debilana je snimanje na imax 70mm formatu, kojeg u europi ima mogućnost projicirati tek 17 kinodvorana, a nama najbliže su u Pragu (550km), Ateni, Briselu i Parizu (1000km).

U SAD-u mislim da ima nekih 40-ak lokacija. 

Ali valjda je to sve u službi umjetnosti...

Moj PC  
3 1 hvala 0
15 godina

Je, je, do umjestnosti dakako. I vjerojatno do pinkice koju je kršto nolan dobio od imax koorpo da nekim zvučim imenom i filmom ostanu relevantni sa svojim žnj foramatima i ekskluzivnim kino lokacijama.

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice