U Zagreb sletio Airbus A220-300 Croatia Airlinesa

poruka: 23
|
čitano: 9.356
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U Zagreb sletio Airbus A220-300 Croatia Airlinesa".
9 godina
neaktivan

Zračna linija Mirabel-Zagreb iznosi 6605 km. Ako avion ima domet od 6390 km nikako nije mogao izravno doletjeti :P

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2024 13:53 (Dekrznator).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: U Zagreb sletio Airbus A220-300 Croatia Airlin
Dekrznator kaže...

Zračna linija Mirabel-Zagreb iznosi 6605 km. Ako avion ima domet od 6390 km nikako nije mogao izravno doletjeti :P

Možda domet koji su spomenuli je domet sa putnicima i prljagom. Ako je avion došao prazan, vjerojatno onda ima i veći domet pa je mogao direktno doletiti?

Stoja
8 godina
Dekrznator kaže...

Potcjenjujes sposobnost Hrvatskih pilota.

Btw, ne pojavljuje li se ovaj politicar vise, kao i istocni susjed, na svakoj situaciji. Tako i onaj, otvara sve i svasta, narucuje cevape, iz pastete iskace. Samo da je kamera u blizini.

17 godina
Dekrznator kaže...

Natočio u Kopenhagenu.

7 godina
Dekrznator kaže...

Kad su tankali stinisili su ručku još 3 puta dok ne klikne, i eto 200km 

9 godina
suspendiran
Dekrznator kaže...

kanada-copenhagen-zagreb

Gebirgs kaže...
Dekrznator kaže...

Potcjenjujes sposobnost Hrvatskih pilota.

Btw, ne pojavljuje li se ovaj politicar vise, kao i istocni susjed, na svakoj situaciji. Tako i onaj, otvara sve i svasta, narucuje cevape, iz pastete iskace. Samo da je kamera u blizini.

Letjeli su strani piloti uz jednog naseg

15 godina

Cudno, vijest o boingu a nista otpalo? Da nije promo 

p.s. cemu spominjanje politicara 

- isprike ali uslijed snizene mozdane funkcije krivo procitano i komentirano. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2024 19:13 (konjRR).

1 0 hvala 0
16 godina
konjRR kaže...

Cudno, vijest o boingu a nista otpalo? Da nije promo 

p.s. cemu spominjanje politicara 

Di ti vidis Boeing molim te?

16 godina

Od toga da smo redovito čitali članke da je veliki gubitaš, do toga da moramo slijediti Air Serbia i naći kupca, do toga da EU traži od Vlade da ne ubacuje novac unutra, do prodaje prava polijetanja i slijetanja na neke aerodrome (kao Heathrow), do eto kupnje brdo novih aviona. Da mi netko to može objasniti možda bih bio i sam kupac Agrokora. Što se desilo u tom kratkom vremenu?

Mora da su uštedili na one tri kvržice sira u ulju i keksićima koje su posluživali.

In vino veritas
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
Zapravo je mogao doletjeti bez zaustavljanja ako je vjetar povoljan, ali pretpostavljam da ne smije (propisi)
8 godina
GranDaddo kaže...

Od toga da smo redovito čitali članke da je veliki gubitaš, do toga da moramo slijediti Air Serbia i naći kupca, do toga da EU traži od Vlade da ne ubacuje novac unutra, do prodaje prava polijetanja i slijetanja na neke aerodrome (kao Heathrow), do eto kupnje brdo novih aviona. Da mi netko to može objasniti možda bih bio i sam kupac Agrokora. Što se desilo u tom kratkom vremenu?

Mora da su uštedili na one tri kvržice sira u ulju i keksićima koje su posluživali.

Hoces reci da vise ne sluze sir i keksice?

16 godina
GranDaddo kaže...

Varijabla o kojoj nitko ne prica je da su makli dobar dio korupcije (vjerujem da je i dalje ima) od 2019.

Ali tu onda treba restrukturiranje i strain investitor koji ce imat prioritet 

15 godina
Dekrznator kaže...

Nije letio direktno u Zagreb, ali moguće je. Poznato je da avioni mogu prijeći veće udaljenosti ukoliko putuju istočno, a manje ukoliko putuju prema zapadu. 

Razlog tome je zemljina rotacija i utjecaj planetarnih vjetrova. 

Ovdje na videu je prikazano na primjeru jednog jet-a koliki mu je domet ako putuje iz Londona prema istoku i obratno (11:58 min): 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2024 18:50 (nkdz).
11 godina

Odličan stroj ..

0 0 hvala 0
15 godina

Odličan zrakoplov, novi dizajn motora veoma štedljivi. Sumnjam da će moći popuniti kapacitet na linijama gdje sada lete sa manjim turbo prop Bombardierom. Što se tiče Croatia Airlinesa ako misle ići naprijed bolje da se što prije otkače od Lufthanse i krenu širiti linije na nova tržišta.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
18 mjeseci

Nije mi jasno zašto nisu kupili nove Airbus A320Neo?

Jer je taj tip aviona tehnički isti kao stari AirbusA320.

0 0 hvala 0
16 godina
Zato što ne uđeš u salon aviona i kupiš jednog iz izloga, već su liste čekanja duge "godinama", ovisno o modelu aviona i kapacitetu tvornice određenog modela.
Pretpostavljam da su Airbusove liste čekanja porasle nakon cirkusa s Boeingom i da ima većih igrača od CA kojima se daje prioritet...
16 godina
neaktivan

i dok će rafalei probijat zvučne, ovi će troškovne zidove. važno je probiti se u tom okrutom svijetu. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 3 hvala 0
13 godina
Nisu uzeli A320 jer ovi mijenjaju i Dash, a ne samo 320 i 319.

Plus naravno ovo s listama cekanja.
16 godina
F10EXX kaže...
Nisu uzeli A320 jer ovi mijenjaju i Dash, a ne samo 320 i 319.

Plus naravno ovo s listama cekanja.

I to i NEO je vjerojatno overkill za CA. 

Razlika između NEO i CEO (ovo kaj smo kupili) je - tiši motor (ok, udobnije je letiti), manje goriva sagorijeva (mislim da na rutama iznad 4k km je oko 3-4% manje), otprilike 5-10% manji operativni troškovi i veći range - mislim da je oko 200 km veći.

Ukratko CA jako teško da može opravdati razliku u cijeni jer zapravo više manje leti po HR (gdje su relacije smješne) i prema EU hubovima što su opet relativno male udaljenosti. Da uvedu linije preko Atlantika ili na daleki istok, onda bi NEO dobio smisao (naspram CEO varijante).

To sve rečeno, ova varijanta koju je CA kupila je par koplja ispred trenutne flote. Navodno da ide i entertainment sistem u nove avione (netko, mislim, na LinkedInu iz CA tako pisao) što ako je stvarno istina, to će onda biti top. Još da uslugu vrate na predpandemijsku (kakvu trenutno, primjerice od prijevoznika koji lete u Zagreb, Qatar Airlines ima).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
8 godina
Vjekoslav Biber kaže...

Nije mi jasno zašto nisu kupili nove Airbus A320Neo?

Jer je taj tip aviona tehnički isti kao stari AirbusA320.

Vozio se u NEO nekoliko puta i odusevljen.

18 mjeseci

A ja vozim NEO na X-Plane 11 simulatoru i  o d u š e v lj e n  sam!!!

14 godina

Čitam o motorima koji pokreću ove A220-300 i nešto nisam oduševljen količinom problema koje su ti motori imali. Ipak, to je valjda u međuvremeno riješeno. Motori su PW 1500 G.

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.12.2024 13:17 (učo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice