Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 novih B

poruka: 84
|
čitano: 12.719
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 novih B".
7 godina
Re: Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 nov
Bichanich kaže...
Al Crane kaže...

Kad već pričamo o gradskoj upravi općenito...
Ležao sam jedno vrijeme u bolnici krevet do dugogodišnjeg Bandićevog suradnika, tj. višeg funkcionara u gradskoj upravi (i dalje je tamo uz Tomaševića). Čovjek (moj bivši cimer) je ekstremno pošten, ne pitajte kako znam, neću da ga eventualno diskreditiram (ako poštenje može biti diskreditirajuće ). I tako smo se u beskrajnim satima dokolice pričajući o svem i svačemu dotakli i njegovog posla, tj. poznavanja nekih od glavnih aktera iz gradske uprave, Tomaševića, Bandića, familije Pripuz itd... uglavnom, upravljanje jednim gradom (kamoli državom) je golem i superzahtjevan posao, i još kad oko tebe na sve strane kruže morski psi spremni da te rastrgaju i pojedu, ne možeš uvijek biti Tarzan jedino u gaćama i s golim nožem u zubima, nego trebaš po malo biti i mafijaš pa odigrati igru toliko dobro da preživiš, tj. obaviš posao a da te ne razapnu, prožderu ili svrgnu, jer danas je nažalost takvo vrijeme, tj. klima u društvu općenito... a Banderas je po malo bio i Robin Hood, i učinio je podosta dobrog i za napaćeni narod ovog grada, priznavali to svi ili ne. I Tomašević je dobronamjeran, ali traljav, nema dobre odnose s mafijom (bar ne onom starog kova iz Bandićevog vremena) i ne pliva baš najbolje među morskim psima, koliko sam ja od mog cimera mogao ubrati. Pitanje je može li i on potrajati koliko i Bandić.

Ne trkeljaj za Bandića, kakav Robin Hood, bio je kokošar i sitni kriminalac koji je 20 godina kočio razvoj glavnog grada s ogromnim proračunom. Dopustio je da se grad sroza na razinu provincije i razj*bao gradske institucije nepotizmom i uhljebljivanjem, a sve zbog sitnih interesa i održavanja na vlasti. Da je imalo poštenja u Hrvata već 20 godina bi gulio krumpire u zatvoru, naravno zajedno s cijelom HDZ/SDP svitom koja mu je omogućavala preživljvanje na istoj poziciji. Jedino što mu se mora priznati vrhunski manjak obraza i mogućnost dugogodišnjeg plivanja među morskim psima gov*ima. 

Da, tako neke novine vole pisati o njemu, jer eto za mnoge bio je tek dotepenec sa sumnjivim imenom a ne čistokrvni Purger... a gle; kad god sam ga slušao u nekom gostovanjima na radiju pa su se javljali slušatelji sa svojim problemima tipa "kad će vodovod/kanalizacija/rasvjeta/asfalt/ležeći policajci/rode/lastavice u našu ulicu", uvijek je od šuba znao o čemu se radi i imao spremne odgovore u kojoj fazi su zahvati, što indicira da je vodio računa o problemima tzv. običnih građana. A neki su mu se poslije čak i zahvaljivali.

Nego, ne sporim taj dio o HDZ/SDP sviti, državnoj mafiji, govnima i poštenju nacije generalno, ali kad si ti zadnji puta bio u bolnici u sobi s nekim od gradskih visokih službenika (tipa kapo za rješavanja zemljišnih imovinsko-pravnih odnosa gdje se vrte astronomske cifre)?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 11:42 (Al Crane).
7 mjeseci

Možda ih vozi u remetinec 😁

Moj PC  
3 0 hvala 0
7 godina
Hrža kaže...

Možda ih vozi u remetinec 😁

Bjegunci od reda i zakona će to definitivno pozdraviti i podržati 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
14 godina
Al Crane kaže...

I tako smo se u beskrajnim satima dokolice pričajući o svem i svačemu dotakli i njegovog posla, tj. poznavanja nekih od glavnih aktera iz gradske uprave, Tomaševića, Bandića, familije Pripuz itd... uglavnom, upravljanje jednim gradom (kamoli državom) je golem i superzahtjevan posao, i još kad oko tebe na sve strane kruže morski psi spremni da te rastrgaju i pojedu, ne možeš uvijek biti Tarzan jedino u gaćama i s golim nožem u zubima, nego trebaš po malo biti i mafijaš pa odigrati igru toliko dobro da preživiš, tj. obaviš posao a da te ne razapnu, prožderu ili svrgnu, jer danas je nažalost takvo vrijeme, tj. klima u društvu općenito... a Banderas je po malo bio i Robin Hood, i učinio je podosta dobrog i za napaćeni narod ovog grada, priznavali to svi ili ne. I Tomašević je dobronamjeran, ali traljav, nema dobre odnose s mafijom (bar ne onom starog kova iz Bandićevog vremena) i ne pliva baš najbolje među morskim psima, koliko sam ja od mog cimera mogao ubrati. Pitanje je može li i on potrajati koliko i Bandić. Jer Eliot Ness na žalost nije.

Bandić je gradio networking još iz osamdesetih, stekao poznanstva u svim strukturama u svim strujama i pravio klijentelističku mrežu. Znao je uspavati najljuće kritičare dobrim foteljama, onaj Nenad Ivanković je bio najžešći kritičar SDP-a je tako lijepo zašutio kad mu je ovaj sredio udobnu duboku fotelju, jedan primjer samo plivanja među morskim psima. Tomašević je u prvoj kampanji govorio da ne misli biti na toj poziciji više od dva mandata jer to nije dobro za demokraciju, vidjet ćemo koliko će se toga držati.

Bichanich kaže...

Ne trkeljaj za Bandića, kakav Robin Hood, bio je kokošar i sitni kriminalac koji je 20 godina kočio razvoj glavnog grada s ogromnim proračunom. Dopustio je da se grad sroza na razinu provincije i razj*bao gradske institucije nepotizmom i uhljebljivanjem, a sve zbog sitnih interesa i održavanja na vlasti. Da je imalo poštenja u Hrvata već 20 godina bi gulio krumpire u zatvoru, naravno zajedno s cijelom HDZ/SDP svitom koja mu je omogućavala preživljvanje na istoj poziciji. Jedino što mu se mora priznati vrhunski manjak obraza i mogućnost dugogodišnjeg plivanja među morskim psima gov*ima. 

Banderas je po mom imao savršenu komunikaciju, pravi političar "novog kova", bio malo Zagrepčanec kajkavec, malo Bosanac, malo Hercegovac, malo komunist, malo domoljub, malo woke, malo MAGA. Ujutro obiđe Bleiburg, popodne okači bedž s Titovom slikom i posjeti partizansko okupljalište, malo radnička klasa, malo biznismenska. Slikao se na znojan svakoj baušteli na bageru, za sve ostale mandate su ljudi govorili "ovo nam je napravio grad, općina" jedino u njegovo vrijeme su govorili "ovo nam je dao Bandić". Ekipa kojoj je jedan dan boravka u SDP-u bio neoprostiv grijeh mu je jela iz ruke i nije im smetao njegov staž u KPJ do posljednjeg dana. Na radijskim emisijama je uvijek rješavao probleme onih koji su uspjeli dobiti liniju u eter tipa "dođite sutra u osam kod mene u ured ili u taj i taj ured" i ljudi su bili sretni jer on odmah sve rješava, a ovi ispod njega kao koče, nitko se nije zapitao kakav je to sustav da ja tebe moram dobiti na radiju kako bi se riješio problem, a kroz redovan postupak nema šanse. To kod ljudi prolazi i on je to znao hendlati.

12 0 hvala 5
17 godina
Al Crane kaže...

Da, tako neke novine vole pisati o njemu, jer eto za mnoge bio je tek dotepenec sa sumnjivim imenom a ne čistokrvni Purger... a gle; kad god sam ga slušao u nekom gostovanjima na radiju pa su se javljali slušatelji sa svojim problemima tipa "kad će vodovod/kanalizacija/rasvjeta/asfalt/ležeći policajci/rode/lastavice u našu ulicu", uvijek je od šuba znao o čemu se radi i imao spremne odgovore u kojoj fazi su zahvati, što indicira da je vodio računa o problemima tzv. običnih građana. A neki su mu se poslije čak i zahvaljivali.

Nego, ne sporim taj dio o HDZ/SDP sviti, državnoj mafiji, govnima i poštenju nacije generalno, ali kad si ti zadnji puta bio u bolnici u sobi s nekim od gradskih visokih službenika (tipa kapo za rješavanja zemljišnih imovinsko-pravnih odnosa gdje se vrte astronomske cifre)?

Mogao si biti i sa Bandicem/Tomasevicem u sobi pa to ne znaci da govore istinu. Kako nisi naveo po cemu je ta osoba postena, a cak i da je postena ne znaci da nije naivna pa mi iz same te price tesko za prihvatiti da je Bandic bio dobar.
Stovise, sam si naveo da je dobro plivao u mafiji sto mi i nije nesto bas najpozitivnije sto mozes reci za osobu. Da je bio sposoban, pa dobrim djelom i je, ali bio je i Sanader pa kako je to zavrsilo.

U svakom slucaju, cini mi se da je Zagreb zivnio sa radovima zadnjih godina, ali ne mogu reci da sam puno pratio kako je bilo za vrijeme Bandica jos prije (zivim u Zagrebu zadnjih ~9 godina kontinuirano, a i tad sam bio dosta mladi i jos manje pratio)
Da ima jos puno stvari za rijesiti, ima. Tipa smece, javni prijevoz da bude pouzdaniji, itd.

18 godina

Bandic je bil najveci lopov u povjesti Republike Hrvatske i sve kaj je "delal" je delal da moze ukrast lovu. Ne moze samo tako prebacit novce s racuna na racun nego moras delat i delat s ekipicom.
Sve kaj je taj lopov dal, je dal da kupi glasacko tijelo. Kaj je najbolje on je tak prical ko da daje iz vlastitog dzepa. Ponasal se ko da sve sam financira a ne da je lovu dobil od poreza i prireza.

Nakral se za tri zivota i fala Bogu je krepal!

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 12:34 (NEW_MAN).
7 godina
ShadoW kaže...
Al Crane kaže...

Mogao si biti i sa Bandicem/Tomasevicem u sobi pa to ne znaci da govore istinu. Kako nisi naveo po cemu je ta osoba postena, a cak i da je postena ne znaci da nije naivna pa mi iz same te price tesko za prihvatiti da je Bandic bio dobar.
Stovise, sam si naveo da je dobro plivao u mafiji sto mi i nije nesto bas najpozitivnije sto mozes reci za osobu. Da je bio sposoban, pa dobrim djelom i je, ali bio je i Sanader pa kako je to zavrsilo.

U svakom slucaju, cini mi se da je Zagreb zivnio sa radovima zadnjih godina, ali ne mogu reci da sam puno pratio kako je bilo za vrijeme Bandica jos prije (zivim u Zagrebu zadnjih ~9 godina kontinuirano, a i tad sam bio dosta mladi i jos manje pratio)
Da ima jos puno stvari za rijesiti, ima. Tipa smece, javni prijevoz da bude pouzdaniji, itd.

A gle, kao prvo ja i taj visoki gradski dužnosnik ne bi bili krevet do- u javnoj bolnici po sličnoj dijagnozi, da se lik makar samo 1% okoristio svojim položajem.
Kao drugo, ne bi plakao skup samnom zbog trećeg cimera koji je netom napustio ovu dolinu suza, niti bi se molio za njegovu dušu (ja nisam, kao ateist).
Neću pričat što je kao treće jer bih nacrtao metu na njegovo ime, ali to treće je još puno jače od prvo dvoje.

Sanader je imao satove i slično, i Bandić je imao slično, ali za razliku od Sanadera ima puno ljudi koji će ti o Bandiću reć nešto iz njihove perspektive individualno pozitivno.

Pa i ja živim/živio sam u Zg do nedavno, već više od pola stoljeća, nije grad bio loš prije Domovinskog rata, prvih godina do Bandića je bilo katastrofa, u njegovo vrijeme se krenuo oporavljat i urbanizirati i kroz divlja "dotepenska" poslijeratna naselja, tako da... ne velim da se i on sam i njegova ekipa nisu okoristili, ali moglo je biti i puno gore, kako su stvari krenule. Te stvari za riješiti danas bi imale puno teže početne stavke, čini mi se.

7 godina
NEW_MAN kaže...

Bandic je bil najveci lopov u povjesti Republike Hrvatske i sve kaj je "delal" je delal da moze ukrast lovu. Ne moze samo tako prebacit novce s racuna na racun nego moras delat i delat s ekipicom.
Sve kaj je taj lopov dal, je dal da kupi glasacko tijelo. Kaj je najbolje on je tak prical ko da daje iz vlastitog dzepa. Ponasal se ko da sve sam financira a ne da je lovu dobil od poreza i prireza.

Nakral se za tri zivota i fala Bogu je krepal!

Dobro di je sad ta lova kaj je nakral? Odnio u grob?

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 14:55 (Al Crane).
13 godina
ShadoW kaže...

A s druge strane postoje i ovakvi slucajevi (ako im je vjerovati)

"Iz Grada Zagreba priopćili su da su tijekom 2025. i 2026. pokušali provesti javnu nabavu za dodatnu uslugu ljetovanja za tu skupinu, ali da se na natječaje nije javio nijedan ponuditelj." (izvor)

za bicikle i masu toga svaka im čast, ali im ovo nije trebalo

prošle su godine objavili natječaj od 31000 eura i nitko se nije javio - ne treba biti previše mudar da bi skužio razlog, to jednostavno nije dovoljan iznos da bi pokrio smještaj i hranu za 50-ero djece u kolicima, 24-satnu medicinsku skrb, stručnu podršku i 'razne aktivnosti' štogod one bile

a sad ove godine, umjesto da raspišu tržišni natječaj, pa odaberu najnižeg ponuditelja, oni još dodatno smanje cifru na 22000 eura i - čude se ko pura dreku jer se nitko nije javio

18 godina
Al Crane kaže...

Dobro di je sad ta lova kaj je nakral? Odnio u grob?

Nabrao nekretnina, njegovi ljudi isto tako, sam Bog zna koliko je toga "zamračeno". 

Iz prve ruke, najgora koruptivna hobotnica u RH. Daleko najgori gradonačelnik Zagreba u odnosu na trajanje pozicije.

17 godina
picajzla0707 kaže...
ShadoW kaže...

A s druge strane postoje i ovakvi slucajevi (ako im je vjerovati)

"Iz Grada Zagreba priopćili su da su tijekom 2025. i 2026. pokušali provesti javnu nabavu za dodatnu uslugu ljetovanja za tu skupinu, ali da se na natječaje nije javio nijedan ponuditelj." (izvor)

za bicikle i masu toga svaka im čast, ali im ovo nije trebalo

prošle su godine objavili natječaj od 31000 eura i nitko se nije javio - ne treba biti previše mudar da bi skužio razlog, to jednostavno nije dovoljan iznos da bi pokrio smještaj i hranu za 50-ero djece u kolicima, 24-satnu medicinsku skrb, stručnu podršku i 'razne aktivnosti' štogod one bile

a sad ove godine, umjesto da raspišu tržišni natječaj, pa odaberu najnižeg ponuditelja, oni još dodatno smanje cifru na 22000 eura i - čude se ko pura dreku jer se nitko nije javio

-na tom postu sam 'odustao' od argumentirane rasprave ili smisla.. tj izgleda da nije ni pročitao link-izbor, tj razloge zašto nema rezultata natječaja .. na što mogu dodati opet, 10m na 4god za biceve, privatno-javni biz pri čemu privatni dio nema tržišni rizik, čista zarada.. iznos koji pokriva subvencioniranu liniju zet busa koju su stalnim podizanjem cijena subvencioniranog dijela izgubili i sad to radi lokalno novi busevi besplatno pokrivajući samo s tim novcem subvencije bez karte i stvar funkcionira već 3god.. ono, relativizacija i odnosi cijena-novca koliko se za što ima ili nema.

.. 450€ po osobi za tjedan dana .. to su djeca s posebnim potrebama, invalidi itd, odgovarajući smještaj + osoba, 24h dnevno.. što da su dali 4.500€? može grad ili ne? može za hipodrom? itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina

Evo zbog nekih potreba pedalirao par dana malo više kroz dobar dio Zg (zapad, centar i Novi Zg) u prometnoj špici, i sjetio se ove teme, jer ugodno sam iznenađen količinom viđenih bajsovaca, mislim da neću pretjerati ako kažem da sam ih susreo barem 15-20% od nemale cjelokupne biciklističke mase (čak i više od Glovo/Wolt dostavljača). Potez pun pogodak! 

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 19:03 (Al Crane).

4 0 hvala 0
17 godina

-da, posljednji mjesec su jako pojačali bic-biz.. što-kako, no ima ih i koriste se (mada postoij sumnja da je dobar dio 'sponzoriranih-plaćenih' juzera.. upravo iz tog razloga..).

-tak da sam trenutono 'podvojen' tj treba još podataka vs skepse.. ili lakše je vjerovati u loše-negativno pa za sad ostajem s te strane :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...

-da, posljednji mjesec su jako pojačali bic-biz.. što-kako, no ima ih i koriste se (mada postoij sumnja da je dobar dio 'sponzoriranih-plaćenih' juzera.. upravo iz tog razloga..).

-tak da sam trenutono 'podvojen' tj treba još podataka vs skepse.. ili lakše je vjerovati u loše-negativno pa za sad ostajem s te strane :) ..

Odakle ti volja za ovakve budalaštine od postova?

'sponzoriranih-plaćenih' juzera? Koji si ti bogec.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
7 mjeseci

Ja često i na smiješne relacije od 1-2km sjednem na njega.

14 godina

Ako pričamo o nekoj isplativosti, na njušci se nađe montić za 20-30 eura i voziš par godina bez beda.

Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina
Cryogenic kaže...

Ako pričamo o nekoj isplativosti, na njušci se nađe montić za 20-30 eura i voziš par godina bez beda.

istina, ali taj bajk treba negdje i držati, a nemaju svi tu blagodat u gradu - pogotovo podstanari...

15 godina
60nine kaže...
Cryogenic kaže...

istina, ali taj bajk treba negdje i držati, a nemaju svi tu blagodat u gradu - pogotovo podstanari...

Ma investiraš još toliko u neki u-lock i držiš ga ispred zgrade zavezan. Ja tak svog već godinama, i nikad ništa.

12 godina
Hazar kaže...

Ma investiraš još toliko u neki u-lock i držiš ga ispred zgrade zavezan. Ja tak svog već godinama, i nikad ništa.

imaš sreće, nama su bajkove ukrali iz podruma zgrade iza 2 brave i zaključane sajle na oba...

od tad smo nove nosili na 3. kat (bez lifta) i držali ih u stanu sve dok nam podrum nije dobio masivna metalna vrata s boljom bravom...

ljudi koji koriste Bajs uslugu imaju fino mozak na paši i ne brinu o ekstra 10 stvari (karikiram) koje dolaze s posjedovanjem vlastitog bicikla (iako ga većina vjerojatno i ima) + turisti kojima je ovo top stvar i vidim\čujem da ga fakat koriste...

15 godina
60nine kaže...
Hazar kaže...

imaš sreće, nama su bajkove ukrali iz podruma zgrade iza 2 brave i zaključane sajle na oba...

od tad smo nove nosili na 3. kat (bez lifta) i držali ih u stanu sve dok nam podrum nije dobio masivna metalna vrata s boljom bravom...

ljudi koji koriste Bajs uslugu imaju fino mozak na paši i ne brinu o ekstra 10 stvari (karikiram) koje dolaze s posjedovanjem vlastitog bicikla (iako ga većina vjerojatno i ima) + turisti kojima je ovo top stvar i vidim\čujem da ga fakat koriste...

Čuo sam za takve slučajeve, ne znam koliko tvoj bicikl vrijedi, ali tu bi uglavnom bili skuplji bicikli, >1000 eur. Sumnjam da bi netko risikirao i zajebavao se za bicikl od 50-100 eura.

18 godina
Cryogenic kaže...

Ako je uopće u voznom stanju treba ti još toliko godišnje za održavanje, pa lokot, pa ga treba i vratiti nekako (pogotovo ako ti se probuši guma ili pukne lanac, što na najjeftinijem bajku nije iznimka nego pravilo).

Gledam te!
12 godina
Hazar kaže...

Čuo sam za takve slučajeve, ne znam koliko tvoj bicikl vrijedi, ali tu bi uglavnom bili skuplji bicikli, >1000 eur. Sumnjam da bi netko risikirao i zajebavao se za bicikl od 50-100 eura.

đaner ne pita koliko vrijedi :)

ne bi vjerovao, kradu se i jeftini bajkovi po Zg...

7 mjeseci
60nine kaže...
Hazar kaže...

đaner ne pita koliko vrijedi :)

ne bi vjerovao, kradu se i jeftini bajkovi po Zg...

Đaner mazne bajk od par tisuća eura pa ga proda za siću jer niti ne zna šta je ukrao. Ja svoje držim u stanu, iako isto imamo biciklarnik u podrumu. Ali nije vrijedno rizika.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 9:06 (Hrža).
14 godina

Ja sam jedno odišao bajkom do trgovine, natrpao se dvije pune vrećice i zaboravio da sam došao biciklom, vratio se pješice do zgrade. Drugi dan ujutro, nema bicikla u biciklarniku, znači ulazna vrata i vrata od tog spremišta je netko morao krekati da uzme baš od svih moj bicikl koji po današnjoj procjeni vrijedi nekih 150-200 hawk-tua coina. Već se vidio kako zovem predstavnicu stanara, muriju i mislio sam da je to nešto osobno kada od 50 bicikala unutra je baš moj maznut. I onda mi sine "Plodine jučer", dođem na parking, uredno stoji tamo, čak nije ni bio vezan jer sam omotao onaj lanac oko rame, zaboravio obuhvatiti kotač. Oko bicikla tri, četiri prazne boce piva od dvije i pol litre i jedna šprica dvije. Eh, sad jesu li se ovi tu noć toliko urokali da im nije bilo ni bitno što je tamo ili su procijenili vrijednost bajka na jedan Melania coin, tko će znat.

3 0 hvala 0
16 godina

Imam dva mišljenja/stava:
1. u startu je trošak nabave bicikala bio previsok. Takvi bicikli iz Kine su manje od 300€ (najjeftiniji bikesharing ready bicikli, kompletni sa sustavom plaćanja i trackingom su 110-120 dolara na alibabi). Istina, ovi su bicikli vjerojatno bolji ali ne toliko da bi opravdali višestruko veću cijenu. Također ista firma (Nextbike) je već bila prisutna kod nas ali i u drugim gradovima EU gdje su iskustva raznolika. U Berlinu nakon što su subvencije od grada istekle njihova usluga gotovo da više ne postoji (pokupili pare i nestali?).
2. minimalna početna uplata od 10€ je previsoka. To je 20 vožnji po pola sata, neprimjereno puno za nekoga tko bi uslugu samo htio isprobati i nije siguran hoće li ju uopće koristiti u budućnosti. Za to vrijeme neki car sharing servisi prihvaćaju početnu uplatu od samo 5€ (što nije dovoljno niti za jednu vožnju, ali to nije bit).

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
jozef kaže...

1. u startu je trošak nabave bicikala bio previsok. Takvi bicikli iz Kine su manje od 300€ (najjeftiniji bikesharing ready bicikli, kompletni sa sustavom plaćanja i trackingom su 110-120 dolara na alibabi). Istina, ovi su bicikli vjerojatno bolji ali ne toliko da bi opravdali višestruko veću cijenu. Također ista firma (Nextbike) je već bila prisutna kod nas ali i u drugim gradovima EU gdje su iskustva raznolika. U Berlinu nakon što su subvencije od grada istekle njihova usluga gotovo da više ne postoji (pokupili pare i nestali?).
2. minimalna početna uplata od 10€ je previsoka. To je 20 vožnji po pola sata, neprimjereno puno za nekoga tko bi uslugu samo htio isprobati i nije siguran hoće li ju uopće koristiti u budućnosti. Za to vrijeme neki car sharing servisi prihvaćaju početnu uplatu od samo 5€ (što nije dovoljno niti za jednu vožnju, ali to nije bit).

1. mislim da možemo prestati s tim jeftinim narativom "troškom nabave bicikala". Zanimljivo kako su svi bukvalni oko te cijene i kako su se svi zakačili bez razlaganja što ta cijena zapravo nudi.

Tih 6k € NIJE cijena bicikala nego cijele usluge, operativni trošak jednog bicikla za trajanja ugovora od 4 godine.

Ajmo barem pokušati raspravljati faktualno.

2. oko ovoga bih se složio, ali vjerujem da je to potaknuto time da te tom višom cijenom zapravo namame na korištenje jer si ostavio osjetno višu količinu novca na nešto što ćeš možda ili ne koristiti.

Mogao bih se složiti da je 5€ možda primamljivije.

A o stvarnom korištenju bajsa mislim da već i ptice na grani znaju da se usluga itekako koristi

Jutarnji list - FOTO Bajs manija: Zagrepčani su jučer javnim biciklima masovno dolazili na jedno mjesto

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 9:54 (sudy_freak).
7 mjeseci
sudy_freak kaže...
jozef kaže...

1. mislim da možemo prestati s tim jeftinim narativom "troškom nabave bicikala". Zanimljivo kako su svi bukvalni oko te cijene i kako su se svi zakačili bez razlaganja što ta cijena zapravo nudi.

Tih 6k € NIJE cijena bicikala nego cijele usluge, operativni trošak jednog bicikla za trajanja ugovora od 4 godine.

Ajmo barem pokušati raspravljati faktualno.

2. oko ovoga bih se složio, ali vjerujem da je to potaknuto time da te tom višom cijenom zapravo namame na korištenje jer si ostavio osjetno višu količinu novca na nešto što ćeš možda ili ne koristiti.

Mogao bih se složiti da je 5€ možda primamljivije.

A o stvarnom korištenju bajsa mislim da već i ptice na grani znaju da se usluga itekako koristi

Jutarnji list - FOTO Bajs manija: Zagrepčani su jučer javnim biciklima masovno dolazili na jedno mjesto

I statistika je dostupna live. https://bajs.informacija.hr/

I da navedena cijena uključuje trošak nabave bicikla, prikup, razvažanje na servis, sam servis, razvažanje nazad ili na neku lokaciju i još xy stvari. 
 Bicikl je danas iznenađujuće skup za održavati, na same cifre bi se mnogi neugodno iznenadili. A ovakav prosječan bapski bicikl da nekaj vrijedi dođe između 300-500 eura.

14 godina
Naj me batje "bicikli su skupi za održavanje". Dok sam bio klinac drndao sam bmx svaki dan cca 5-6 godina, proljeće/ljeto/jesen, po blatu, kiši, you name it. Vozio frendove na volanu, drajvali na bmx stazi na Malešnici. Nikakvi servisi, nikakva održavanja. Kasnije sam imao bajs sličan specki i trajao je brat bratu 3-4 godine bez ikakvih popravaka. Danas na njušci nađeš montić za 30 eura, e 30, nije 150 nego 30 eura kojeg možeš drndat godinama ako nemaš 150 kg. Ljudi se ponašaju kao da pričamo o održavanju bmw'a, a ne bicikla. Na Rabu sam 2021 god. na smetlištu našao montić koji je bio praktički ispravan i skoro nov. Malo ga isprao, napumpao gume, brzine rade bez problema i evo, svako ljeto ga vozim. Ulog i održavanje doslovno 0 kuna. Sad će 5'ta godina. Ali svakome svoje naravno. 
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 14:08 (Cryogenic).
Moj PC  
1 3 hvala 0
13 godina

moš se vozit i parsto eura 'skupom' gnojfu dvojci s njuškala, napol zahrđalom i zdrndanom

al ga nemereš koristit za taxi ili rent-a-car

10 godina

Kaj se tice odrzavanja bicikla sve ovisi kolko se tko vozi i kakav je bicikl. 

Uz redovitu promjenu lanca i malo vođenja brige o biciklu (pogotovo zimi) nije tak skupo. 

Uz malo brige trebaš samo pakne, lanac i gume mijenjat, a to si lagano svaki sam napravit doma

Druga stvar su ovi bicikli koji stoje vani na kiši

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 14:28 (Santana).
Moj PC  
3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice