Ma samo još dignite cijene autima... Ima lufta.
Volkswagen na pragu odluke bez presedana: Zatvaraj
- poruka: 33
- |
- čitano: 6.686
- |
- moderatori:
vincimus
Imam osjećaj da su krenuli u EV priču samo zato što su i drugi krenuli. Rezultat toga su generička EV vozila bez imalo duše koje će svi zaboraviti za tri godine. I kada dodamo još da su znatno poskupili i da više nisu "auto za narod" dobijemo ovo što se sada događa.
A i to su neki pametni koji kupuju el. srot od BMWa.. Mislim ok ak ga zadrzis dok ne istekne garancija na baterije a poslije toga nek se drugi vlasnik bori sa njim.
Imam osjećaj da su krenuli u EV priču samo zato što su i drugi krenuli. Rezultat toga su generička EV vozila bez imalo duše koje će svi zaboraviti za tri godine. I kada dodamo još da su znatno poskupili i da više nisu "auto za narod" dobijemo ovo što se sada događa.
pritisla konkurencija.
tesla sa jedne strane, kinezi sa druge. posebno kinezi ulaskom na europsko trziste sa jeftinijim modelima.
ovi se prepali da nece biti u korak sa ostalima i oni krenuli.
tako je to kad konkurencija radi svoj posao, ali spasice njih njemacka i eu.
pritisla konkurencija.
tesla sa jedne strane, kinezi sa druge. posebno kinezi ulaskom na europsko trziste sa jeftinijim modelima.
ovi se prepali da nece biti u korak sa ostalima i oni krenuli.
tako je to kad konkurencija radi svoj posao, ali spasice njih njemacka i eu.
Nije pritisla konkurencija nego su pritisle EU, država i zelena politika.
Da malo smanje cijenu ionako prenapuhanim cijenama možda ne bi trebali zatvarati, jer bi im potražnja bila veća.
Pogledaj GOLF-a, kutijica od auta, a košta kao 2 Hyundai-a ili KIA-e iste klase, koji, uzgred budi rečeno, nisu ništa lošiji.
Vjerojatno prepucavanje sindikada i "menadžmenta".
Jedni traze vece place i bolje uvjete rada drugi kazu mozemo i da ne radite...
Da malo smanje cijenu ionako prenapuhanim cijenama možda ne bi trebali zatvarati, jer bi im potražnja bila veća.
Pogledaj GOLF-a, kutijica od auta, a košta kao 2 Hyundai-a ili KIA-e iste klase, koji, uzgred budi rečeno, nisu ništa lošiji.
realno ne moraju je smanjivati jer su ta Kia i Hyundai poprilicno losiji u ponudi, od prostora, materijala, itd itd, Motori su puno jaci kod vw grupe i danja prodaja je kudikamo laksa kao i drzanje cijene s godinama! Podrska takoder!
Ovi kinezi japanci ili koreanci su vecina manualci s slabasnim motorčićima, golf 8 su ili min manualac s 6 brzina s min 1.5 motorom ili u dsg izvedbi, nigdje veze i usporedbe! Ja osobno jesam za to da nam daju kao prije obicne aute s minimalnom opremom manualce pa nek i prozore dizem s rucicom zaboli me no sve ovo kod vw dize cijenu naspram ostalih jebaji ga!
Nije pritisla konkurencija nego su pritisle EU, država i zelena politika.
a a
glavonje vw-a su rame uz rame bili sa zelenima i ostalim politicarima kod svake propovjedi
prije bi rekao da ih je potaklo pranje imidja kojeg je zasrao dieselgate
no opet treca stvar je sto su to preoblikovanje lose odradili. tj bacili sve karte na elektrifikaciju, a elektrifikacije nece doc tako brzo kako su se oni nadali
lose odluke jednostavno i to je to
Ja uopće ne vidim u ćemu kinezi ugrožavaju evropske proizvođaće?! Nisu uopće jeftilen, a ako dajem 30ak tisuća eura za auto rađe ću provjereno nešto kupiti.
A generalno automobilske marke koje su dugi niz godina na EU tržištu imaju kvalitetne automobile...svima je limarija danas dobra...svi imaju ugrađene sigurnosne elemente u seriji...motori uz redovno održavanje idu i idu...
Zato ne vidim više neku prednost VWa u odnosu na druge...
VW je ulozio u Kini i u EU sad muze koliko moze prije nego ugase ICE. SAIC je 50% u vlasnistvu VW. To je drugi najveci ili tako nesto proizvodac baterija na svijetu, treci plugin proizvodac na svijetu. SAIC je prosle godine prodal najvise automobila u kini, ono imaju par brendova, za MG ste culi.
Cuj ovo :)
According to Volkswagen's latest financial reports the company's current revenue (TTM ) is €316.90 B. In 2023 the company made a revenue of €322.28 B an increase over the revenue in the year 2022 that were of €279.11 B.
Skoro 43 Milijarde vise posla i imaju udio u firmi koja dela 95 milijardi godisnje sa tendencijom rasta do beskraja...
Kaj ocem reci. Imaju skoto sezdesetak modela auta i okrecu bjesnu lovu na ICE te dobit pumpaju u Kinu. Drasticno gube udio u Kini sa VW, Porsche i AUDI (free fall scenarij) ali se pokrivaju sa SAIC, u koji mogu uloziti kad god zatreba.
Po meni je edngame, wajnat i izvuc od drzave maximum, isto tako izvuci max iz ICE u EU jer su vani mrtvi, a carine budu durale max dvije godine. Kroz godinu dvije max gase VW Kina i vuku kable a u EU budu prodavali SAIC aute pod znackom VW.
Navodno da delegacije iz Španjolske i Njemačke vlade i iz VW uprave idu u Kinu na pregovore, a ako ne uspiju i Kina ne odustane od carina, onda prvo gase Cupru, a dalje kaj bude...
ionako imaju previse modela koji gaze jedni druge
imam osjecaj da drze te modele iskljucivo zbog pritiska da ne zatvaraju tvornice
taj seat, cupra zbilja nemaju svoj dio trzista izmedju audija vw-a i skode
ionako imaju previse modela koji gaze jedni druge
imam osjecaj da drze te modele iskljucivo zbog pritiska da ne zatvaraju tvornice
taj seat, cupra zbilja nemaju svoj dio trzista izmedju audija vw-a i skode
Cupra ima i to kakav dio svog trzista, odlicni i zaista posebni auti od vanjskog izgleda do unutrasnjosti koja je top!
Cupra, sportski brend s čitavim jednim sportskim modelom u ponudi i gomilom crossovera. Fakat smislen koncept i nadasve poseban.
Cupra, sportski brend s čitavim jednim sportskim modelom u ponudi i gomilom crossovera. Fakat smislen koncept i nadasve poseban.
Vozio sam sve i jednu stariju verziju osim trenutnog i da zaista su odlicni! Kod nas su takoder full popularni šta god ti mislio pogotovo Formentor, i proizvode se i dalje svih 6 modela + zadnji tak da
ok
sve to imaju i rs i s audiji, r vw-ovi i rs skode. brdo motora, brdo opreme. za svaki ukus i djep ponuda
ne kazem da ne prodaju ali jedu si medjusobno modele. koliko bi tih kupaca cupre kupilo gornji trojac da nemaju ovo kao izbor. poprilican broj
i nedavno sam kupovao auto i htio sam nesto iz vw grupe. seat cupra mi nisu ni na popisu bila jer jednostavno ih nemas di svrstat
evo i podaci za kolovoz u hr koji potvrdjuju sto govorim
udio na trzistu prodaje
Volkswagen 12,38%
Škoda 11,92%
Audi 4,25%
Cupra 1,15%
Seat 0,82%
evo i podaci za kolovoz u hr koji potvrdjuju sto govorim
udio na trzistu prodaje
Volkswagen 12,38%
Škoda 11,92%
Audi 4,25%
Cupra 1,15%
Seat 0,82%
Najeftinija Cupra je 30t€, to nije auto za svakoga niti se ikakva Škoda moze mjeriti s tim autom od izgleda izvana pa do unutra da ne pricam o kvaliteti interijera i dizajna! No svakom njegovo! Cupru nemres uzeti za 17t€! Škodi imas na bacanje niti je to ista klasa, eventualno najaca Superb-ica i nista više!
Žalosno je, ali oni su prvi krenuli. Kao grupacija, imaju i najveći udio u el. autim,a.
Svi su volkswageni odavno bez duše, bezlična sredstva za kretanje od A do B.
Žalosno je, ali oni su prvi krenuli. Kao grupacija, imaju i najveći udio u el. autim,a.
Svi su volkswageni odavno bez duše, bezlična sredstva za kretanje od A do B.
Slažem se. "NPC" automobili
Vozim Passata 7 i golfa 7, i ne bi me čudilo da propadnu pod pritiskom konkurencije sa istoka: Sva dodatna oprema se ne računa kao da je zamjena za postojeću (nadogradnja, tj. razlika nabavne cijene, razlika montaže na liniji -trošak 0 eura), nego kao da to ne postoji na vozilu pa vozite extra skupom majstoru na popravak/ ugradnju, a staro bacate. Evo njihovog konfiguratora za VW golf osnovni model 23.500 eur - doplata za metalic boju - cca 700 eur (stvarni trošak cca 50eur), doplata za diesel - 2.500 eur (mislim da zamjena cijelog motora nije toliko), Alu felge - 1.000 eur (realno razlika 200 eur), zatamnjena stakla 300 eur (realno 30 eur), Navigacija 1.500 eur !? (bojim se da je stvarni trošak nije ni 50 eur).
Pokušaj da se sve uprosječi , tj. da svima ugodi je doveo do uniformnog bezličnog vanjskog dizajna, a bespotrebnim rezanjem troškova u interijeru (nema zatvorenih pretinaca: za novčanik i kovanice, sunčane naočale, mobitel ispod konzole, ladice ispod sjedala i sl.-uštedilo se cca 20 eur/vozilu), izgubili su bitne prednosti u odonsu na konkurenciju.
Hiperprodukcija vozila i modela je posebna priča i još dobro stoje kako će tek biti.
Vozim Passata 7 i golfa 7, i ne bi me čudilo da propadnu pod pritiskom konkurencije sa istoka: Sva dodatna oprema se ne računa kao da je zamjena za postojeću (nadogradnja, tj. razlika nabavne cijene, razlika montaže na liniji -trošak 0 eura), nego kao da to ne postoji na vozilu pa vozite extra skupom majstoru na popravak/ ugradnju, a staro bacate. Evo njihovog konfiguratora za VW golf osnovni model 23.500 eur - doplata za metalic boju - cca 700 eur (stvarni trošak cca 50eur), doplata za diesel - 2.500 eur (mislim da zamjena cijelog motora nije toliko), Alu felge - 1.000 eur (realno razlika 200 eur), zatamnjena stakla 300 eur (realno 30 eur), Navigacija 1.500 eur !? (bojim se da je stvarni trošak nije ni 50 eur).
Pokušaj da se sve uprosječi , tj. da svima ugodi je doveo do uniformnog bezličnog vanjskog dizajna, a bespotrebnim rezanjem troškova u interijeru (nema zatvorenih pretinaca: za novčanik i kovanice, sunčane naočale, mobitel ispod konzole, ladice ispod sjedala i sl.-uštedilo se cca 20 eur/vozilu), izgubili su bitne prednosti u odonsu na konkurenciju.
Hiperprodukcija vozila i modela je posebna priča i još dobro stoje kako će tek biti.
Konfiguracija vozila nije loša stvar kad se gleda općenito. Moja Tesla je ista kao i sva druga 2-3 milijuna koliko ih je prodano do sada, mogu izabrati između 4 dodatne boje i za col većih felgi što baš i nije neka prilagodba.
Druga je stvar što je VW (i mnogi drugi) otišao u ekstrem pa glupu navigaciju koju ionako imaš besplatno na mobitelu i prikazano na ekranu u autu putem CarPlaya naplaćuju kao suho zlato. Ja to ne gledam negativno, svejedno, kad si opremim auto kako hoću, gledam kako to stoji u odnosu na konkurenciju. I tu nastupa problem, oni su preskupi. Svejedno, Kina ih neće ubiti jer su plakali mamici Evropici i nastavit će kad god zagusti. Nama je ostalo da kupujemo Tesle, Y je sad jeftiniji od najjeftinijeg passata.
realno ne moraju je smanjivati jer su ta Kia i Hyundai poprilicno losiji u ponudi, od prostora, materijala, itd itd, Motori su puno jaci kod vw grupe i danja prodaja je kudikamo laksa kao i drzanje cijene s godinama! Podrska takoder!
Ovi kinezi japanci ili koreanci su vecina manualci s slabasnim motorčićima, golf 8 su ili min manualac s 6 brzina s min 1.5 motorom ili u dsg izvedbi, nigdje veze i usporedbe! Ja osobno jesam za to da nam daju kao prije obicne aute s minimalnom opremom manualce pa nek i prozore dizem s rucicom zaboli me no sve ovo kod vw dize cijenu naspram ostalih jebaji ga!
A ne znam baš, pogledaj N-liniju Hyundaia, to je auto i pol, i radije bih njega nego bilo kakvog Golfa, a da o cijenama servisa ne pričam.
Pogledaj malo po HR što se tiče servisa i podrške za njih, iznenadio bi se. Ima ih više nego za VW.
Nije više švabo ono što je bio, njihovi auti se kvare isto tako kao i svi drugi, ne govorim samo o VW, već i ostalim autima. Sve je to isto, kako naletiš.
Auto te klase i performansi je pola jeftiniji od nekog Golfića, no u ukusima se ne raspravlja, ali o cijeni vrijedi popričati.
Zastarjele su priče da su to šrot-auti, vremena se mijenjaju i oni su napredovali i to kako, a u elektrifikaciji su prestigli pretromog VW-a!
Samo kažem da su prošla vremena Golfa-1 ili 2 koje su svi tu pokupovali i prošli s njima po milijun km bez problema. Taj isti Golf se dobro prodaje samo na Balkanu iz tog razloga jer ljudi misle da je to isto kao i prije 100 godina, vani ćeš se morat potruditi da ga vidiš na cesti. Iz jednostavnog razloga da je taj auto preskup za to što nudi. Dodaš još malo i imaš Audi ili neki manji BMW što se pak ne može uspoređivati sa VW i kvalitetom i luksuzom.
Da drže cijenu to je istina, nažalost, 1-2g stari VW ima cijenu kao novi, pa ko je tu lud...
A ne znam baš, pogledaj N-liniju Hyundaia, to je auto i pol, i radije bih njega nego bilo kakvog Golfa, a da o cijenama servisa ne pričam.
Pogledaj malo po HR što se tiče servisa i podrške za njih, iznenadio bi se. Ima ih više nego za VW.
Nije više švabo ono što je bio, njihovi auti se kvare isto tako kao i svi drugi, ne govorim samo o VW, već i ostalim autima. Sve je to isto, kako naletiš.
Auto te klase i performansi je pola jeftiniji od nekog Golfića, no u ukusima se ne raspravlja, ali o cijeni vrijedi popričati.
Zastarjele su priče da su to šrot-auti, vremena se mijenjaju i oni su napredovali i to kako, a u elektrifikaciji su prestigli pretromog VW-a!
Samo kažem da su prošla vremena Golfa-1 ili 2 koje su svi tu pokupovali i prošli s njima po milijun km bez problema. Taj isti Golf se dobro prodaje samo na Balkanu iz tog razloga jer ljudi misle da je to isto kao i prije 100 godina, vani ćeš se morat potruditi da ga vidiš na cesti. Iz jednostavnog razloga da je taj auto preskup za to što nudi. Dodaš još malo i imaš Audi ili neki manji BMW što se pak ne može uspoređivati sa VW i kvalitetom i luksuzom.
Da drže cijenu to je istina, nažalost, 1-2g stari VW ima cijenu kao novi, pa ko je tu lud...
Nisam fan VW-a, nikad ga nisam imao osim škode, ali ajmo bit realni. Rade automobile koji možda trebaju solidno održavanje, ali stvarno mogu izdržati jako puno. Nisu popularni na balkanu kao što bi stereotip rekao, golfa prošle godine nije bilo u prvih 20 modela UOPĆE. Štoviše, najbolji VW-ov rezultat je osma pozicija, iza dvije Dacie i dva Renaulta. Tako da ono, trebaš razmisliti o čemu pričaš.
Drugo, ako je rabljeni tražen i dobiva dobru cijenu, to znači da su ljudi koji ih imaju zadovoljni, a oni koji ih žele, spremnu su platiti. Obzirom da oni nisu nova nikad viđena marka, takav status na tržištu je ogledalo stvarnog svijeta. Slobodan si kupiti Clio sport za 200.000 kuna i proklinjati svoju sudbinu dvije godine kasnije kad mu je reno srušio cijenu na 120 hiljada ubivši time tvojih uloženih 80 hiljada potezom pera. Ista stvar sa Teslom, prije dvije godine Y je koštao 60 hiljadarki eura, sada 25% manje. Tko ga je kupio prije dvije godine, ispao je konj. Meni se više sviđa VW-ova predvidivost nego Teslina nonšalancija, iako na kraju kupih Teslu sad kad je došao u normalu pa čak i narastao 10% otkad sam ga kupio.
Pa tko će ga kupiti kad je debelo preskup?! To je ono o čemu pričam, ljudi su ipak malo došli k pameti..
Zanima me kome ćeš je prodati (Teslu) nakon par godina..
Naime, ja prvi ne bi kupio korišteni strujaš, iz razloga da ne znam od koga kupujem i u kakvom su stvarnom stanju baterije.
Kupim za 10 soma € i onda za par mjeseci moram investirati dodatnu cijenu auta ili više za baterije..
Naravno, tko će vjerovati certifikatu da su baterije zamijenjene, to je isto kao i kilometraža na običnom autu.. ;)
Dakle, dolazimo do zaključka da se na strujašu gubi još više nego na bilo kojem fosilašu, samom kupnjom.
Bojim se da će to biti problem budućnosti, a ti auti više/manje jednokratna roba.
Pa tko će ga kupiti kad je debelo preskup?! To je ono o čemu pričam, ljudi su ipak malo došli k pameti..
Zanima me kome ćeš je prodati (Teslu) nakon par godina..
Naime, ja prvi ne bi kupio korišteni strujaš, iz razloga da ne znam od koga kupujem i u kakvom su stvarnom stanju baterije.
Kupim za 10 soma € i onda za par mjeseci moram investirati dodatnu cijenu auta ili više za baterije..
Naravno, tko će vjerovati certifikatu da su baterije zamijenjene, to je isto kao i kilometraža na običnom autu.. ;)
Dakle, dolazimo do zaključka da se na strujašu gubi još više nego na bilo kojem fosilašu, samom kupnjom.
Bojim se da će to biti problem budućnosti, a ti auti više/manje jednokratna roba.
Dosli auti kao mobiteli
Nema to veze s pričom o EV, Kinezi su pokazali da EV možeš proizvesti jednako kvalitetno i još inovativnije od krampa...kako to da se ID 3 odjednom u Kini može i za 16 tisuća prodati? Tj. moglo bi kada WV nije sprdačina od marke, simbol trule pohlepe za zaradom.
Neka propadnu, neka zatvore tvornice, postoje i druge tvrtke koje vape za obrazovanom radnom snagom, pogotovo u Njemačkoj.
Problem je ako im država opet uskoči s intervencionizmom.