Ništa od vodika. Ne koriste ga više ni za pogon raketa

Ništa od vodika. Ne koriste ga više ni za pogon raketa
Ideja koju treba zatrti u startu. Ogromne povrsine prasume nestaju radi novih nasada palmi za ulje, uništavajući pritom i bioraznolikost podrucja, a istovremeno su postrojenja za preradu ulja i veliki zagađivaci od kojih stradava lokalno stanovnistvo.
Losa ideja kao i bioetanol iz uljane repice. Mi na zapadu cemo mirno spavati jer vozimo ekoloski, a zemljama treceg svijeta ostaje spaljena zemlja.
Ne trebaju nam alternativna goriva iz takvih izvora.
Ideja koju treba zatrti u startu. Ogromne povrsine prasume nestaju radi novih nasada palmi za ulje, uništavajući pritom i bioraznolikost podrucja, a istovremeno su postrojenja za preradu ulja i veliki zagađivaci od kojih stradava lokalno stanovnistvo.
Losa ideja kao i bioetanol iz uljane repice. Mi na zapadu cemo mirno spavati jer vozimo ekoloski, a zemljama treceg svijeta ostaje spaljena zemlja.
Da, samo što za razliku od bioetanola iz uljene repice, gdje se ta repica uzgaja zbog bioetanola, ovdje se vodik dobiva iz otpada, a palme se uzgajaju zbog ulja vozili se mi na vodik ili ne.
Nije to baš tako strašno. Naravno, ljudi prilagođavaju okoliš za svoje potrebe, ali često se pored sječe prašume prešućuje i sadnja novih šuma. Nedavno je bilo negdje na netu da je Kina povečala površinu svojih šuma, bile su čak i satelitske slike. A sad sam na brzinu uspio pronaći ove podatke:
1990.g. 16.74% Kine bile su šumske površine, a 2015. g one čine 22.2. Znači povečale su se preko 5.5%, što prevedeno u površinu iznosi 511807 kvadratnih kilometara. A plan im je da do 2050. imaju preko 30% pošumljenog teritorija.
Znači, može sa ako se hoće.
Organske tvari nastaju prvenstveno spajajanjem ugljika iz CO2 (iz zraka) i vodika iz vode. Konzumacijom (jedenjem, spaljivanjem) ponovo se vraćaju u zrak kao CO2 i H2O.
Ono čega treba biti svjestan je da se nikakvim tehnološkim marifetlucima ne može dugoročno smanjiti devastacija prirode, sve su to parcijalna rješenja (svakako dobrodošla), koja na jednoj strani malo smanje, dok nešto drugo (recimo Bitcoin) na drugoj strani poništi to smanjenje i u konačnici uvijek idemo prema većoj potrošnji jer se stalno pronalaze novi načini potrošnje.
Jedino trajno rješenje je smanjenje ukupne potrošnje resursa što znači ili smanjenje potrošnje po glavi stanovnika ili smanjenje broja stanovnika. A sad neka digne ruku tko je spreman do kraja života trošiti manje energije, jesti manje, voziti se manje, kupovati manje...