Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti-pro

poruka: 86
|
čitano: 9.699
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti-pro".
17 godina
Re: Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti
wyks kaže...
Yuda kaže...
wyks kaže...
Yuda kaže...
wyks kaže...

Možeš li dokazati da ijedan LLM "može" nešto bez naredbe? 

Ovo bi bio ekvivalentno pitanju može li biološka neuronska mreža nešto ako joj uskratimo senzorni input i interakciju sa ostalim mrežama? 

Ne, to nije pitanje, pitanje je zašto biološka mreža može a druge ne-biološke ne mogu. 

Između tih dviju mreža postoje brojne bitne razlike npr. LLM-a je nepromjenjiva matematička funkcija, biološka mreža to nije. Ali i jedna i druga bez inputa/naredbe ne rade ništa korisno, štoviše ona biološka se bez inputa raspada(umre).

Mislim da je bitnija razlika da biološka raspravlja o LLMu a ne obratno, pa eto..

Kaze:

AI pregled
A false argument, or logical fallacy, is an error in reasoning that weakens or ruins an argument. In a debate, people use these flawed tactics to trick listeners or dodge hard truths instead of using real facts and sound logic.

Mislim da te "navukao".  

17 godina
wyks kaže...
--, i nadalje se tvrdi da je hrpa informacija = inteligencija za što opet nemamo nikakav dokaz...

- imamo, empiriju-znanje-znanost.. mada su podložni tumačenjima i moguće su različite 'istine'-tumačenja.. ovisno o recimo strani, npr odvjetnik, kao i zatucanosti i sl. ... odnosno, problem je imati 'zajednički nazivnik' tj kriterij-dokaz koji bi obje strane prihvaćale-uvažile ili barem željele (stvarno) ćuti.. tj uzaludno je talibanu objašnjavati da djevice ne čekaju njega nego da ih guzi epsten-ekipa protiv koje misli da se bori.. pa do tog da je i sam aktualni naziv AI ili AGI.. upitan, proširen u medijima mada ga znanost odbacuje.. i kako sad ispraviti medije i ono što su pogrešnog laici ponavljanjem naučili.. kao i ima li koristi-smisla-razloga objašnjavati im.. (ima, ali..). :)

-hrpa informacija će uvijek, u svakom svemiru u kojem vrijede matematičko-fizikalni zakoni-pravila-logika biti i dalje hrpa informacija... kao što je hrpa pijeska hrpa-pijeska, nije važan broj zrna, ostaje isto samo se mijenja količina-volumen ili dojam koji ostavi mala vs velika, čak i kad se klinjo dobro zasere :) ... 

-lopata je lopatak, calculator, bager itd. su samo alati, pomoćna sredstva, knjiga je nakupina slova-znakova-grafike-simbola.. mada može sadržavati nešto kao znanje i prenositi ga, nije time knjiga postala inteligencija-inteligentna, tj u osnovi je i dalje 'papir' kao i guzni-wc.. itd itd. dok to znanje može iskoristiti osoba s odgovarajućim znajem, resursima, inteligencijom, ciljem, željom.. sve ono što predmet-stvar-alat nema, čak i kad je u pitanju računalo, baza, igra, virtualni svijet ili calculator.. jer i žarulja ili tv izgledaju da nešto 'rade', no oni su samo trošilo, uključeno-isključeno.. nisu inteligencia, nego je ono što ih je stvorilo, osoba, inteligencija.. i to ne jedna nego generacije koje na ramenima prethodnih to grade.. a tad to sve postane daleko-maglovito pa se često ne vidi jasno, jer izgleda preslično onom što radi calculator-algoritam.. tj i mi-ljudi učimo protokole, algoritme, načine.. kako skuhati kavu ili šarana, kako čačkati zube nakon ribe i vina.. kuhar ima recept, kuharicu, neovisno u glavi ili na papiru.. kao i u onoj knjizi, pri tome knjiga ostaje jednako glupa-papir, koja ne zna skuhati ni kavu.. a kuhar ako ima odgovarajuće vještine-znanja-sposobnosti, zna kako će i gdje pronaći recept ako ga ne zna napamet, npr kod susjede, u knjižnici ili googlajući.. knjiga to ne zna niti može primjeniti, kao što ne može ni lopata-bager ili calculator.. mada mogu obaviti neki posao u procesu za koji su namjenjeni pa bager iskopa temelje za kuću a calculator izračuna potrebnu količinu cementa ili nosivost.. no oni ne mogu napraviti kuću, mogu i dalje biti samo alat-pomoć onom tko to može-zna tj ima inteligenciju, materijalne resurse i recimo želju-cilj-razlog da nešto napravi ili da spava-peca..

-a to nam sugerira gdje se nalazi inteligencija.. kao što su to primbrojevi za koje nemamo formulu ili za pi klasičnu potvrdu da je beskonačan-neponavljajući, no i tad kad taj dokaz ne možemo smisliti-izmisliti, 'znamo' tj razumijemo da tako mora biti, kao što filtriranjem ili tjeranjem u tor-ljevak neki sadržaj mora završiti na tom filteru.. tj zec će biti u grmu ili u šumi.. i šerlokovskom eliminacijom, ono što preostane mora 'skrivati' odgovor, tj u ovom slučaju, mjesto gdje se skriva inteligencija.. u osobi, biću, koje može imati volju-želju.. ne u alatu, koji to nema nit može imati, kao i onaj 'kamen' kojeg spomeneš, neovisno o količini 'pametnih' podataka koje recimo na njega zapišemo-uklešemo.. tj neovisno o količini podataka, ostaje samo kamen, ne nešto što s tim podatcima nešto može napraviti, dok mi to možemo.. ili pecamo ili gledamo nogomet, ovisi što želimo ili moramo..

-ako inteligencija nije moguća u kamenu, ako nije čak u knjizi.. nije ni u lopati, calculatoru.. sve to su alati, pomoć-pomoćnici, onom tko ima-može.. za sad je to bio-ugljikova-jedinka antopološkog naziva čovjek ili ljudi.. :)

-dodati knjizi list-zapis više, ne mijenja ništa.. zrno pijeska više, zapis-slog u bazi.. ne mijenjaju ništa, osim same količine, a količina nije kriterij, mada se računala s dovoljno resursa-snage mimikrijom provlače pod laičkim pogledom.. no kad se zna kako računala rade, tad je to samo jači calculator ili tv, dok za tv isti laik ne pomisli da je inteligentan mada gleda slične sadržaje npr virtulale..

.. a mi bi sad te laike trebali uvjeriti, kao i medije da isprave netočne naslove, zavaravajuće.. sizifovski-uzaludno, tj skoro nemoguće je bedaku objasniti nešto pametno, ili pojam, inteligenciju.. dovede do tog da se osjećaš gluplje od bedaka :) .. ili pandan, govoriti zidu.. kao i tražiti dokaz, kojem bi on kao povjerovao, pri čemu ako je blenton, zašto bi povjerovao dokazu? a ako nije blenton, zašto je povjerovao medijima nekritički? .. tj normalne osobe ne mogu sasvim razumjeti kriterij-pogled nenormalne, luđaka, koji napravi masakar djece.. pokušavati razumjeti ili gledati njegovim očima je besmisleno.. tj moraš biti jednako lud-manijak da bi to u takvom 'svemiru-kriteriju' imalo smisla .. ili ono što ameri kažu, take one to know one.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2026 10:05 (ihush).
18 godina
wyks kaže...
PaleRider kaže...

Ne može se reći da emergencija kod LLM-a apsolutno ne postoji. Mali model može, na primjer, ispisivati potpuno slučajne i besmislene nizove koji nisu ništa više od sume riječi, dok s povećanjem modela nizovi povezuju riječi u nešto što se može interpretirati kao emergentno svojstvo - smislena rečenica.

Kako? U ovom "može" je kako Thomspn kaže tajna dvaju svjetova, ali ne dvaju već svih. 

Mislim u broju Pi se nalaze random nizovi koje ako pretvoriš u slova tehnički mogu ispisati sve. Je li to emergencija? Pi ima svijest? S time da to čak i ima više smisla jer nitko nije pokrenuo Pi za razliku od LLMa

Kakve nebuloze..

Jesi li ti zapravo pročitao sve što sam napisao??

Naravno da ne može ništa bez naredbe ali zašto je to pobogu bitno u ovom kontekstu?? Ni led se neće sam od sebe pretvoriti u vodu -  netko ili nešto treba povećati temperaturu. Ne kužim zašto izjednačavaš emergenciju i svijest kad je po definiciji jasno da emergencija ne uključuje nužno svijest. Dapače, svijest možda uopće nije emergentno svojstvo. Uz to, jasno sam rekao da algoritam nema svijest.

CompleteRelativity
17 godina
PaleRider kaže...
wyks kaže...
PaleRider kaže...

Ne može se reći da emergencija kod LLM-a apsolutno ne postoji. Mali model može, na primjer, ispisivati potpuno slučajne i besmislene nizove koji nisu ništa više od sume riječi, dok s povećanjem modela nizovi povezuju riječi u nešto što se može interpretirati kao emergentno svojstvo - smislena rečenica.

Kako? U ovom "može" je kako Thomspn kaže tajna dvaju svjetova, ali ne dvaju već svih. 

Mislim u broju Pi se nalaze random nizovi koje ako pretvoriš u slova tehnički mogu ispisati sve. Je li to emergencija? Pi ima svijest? S time da to čak i ima više smisla jer nitko nije pokrenuo Pi za razliku od LLMa

Kakve nebuloze..

Naravno da ne može ništa bez naredbe ali zašto je to pobogu bitno u ovom kontekstu?? Ni led se neće sam od sebe pretvoriti u vodu -  netko ili nešto treba povećati temperaturu. Ne kužim zašto izjednačavaš emergenciju i svijest kad je po definiciji jasno da emergencija ne uključuje nužno svijest. Dapače, svijest možda uopće nije emergentno svojstvo. Uz to, jasno sam rekao da algoritam nema svijest.

-baš ništa ti nije jasno.. da bi riječ emergencija imala smisao, nužna je inteligencija-svijest.. zato je i uvode kako bi 'dokazali' inteligenciju .. no to je jednostavno laž ili marketing.. dok ti odeš na sasvim 'suprotan' promašaj-extrem, kao 'zaokret u politici za 360o' .. pri čemu agitator u gluposti ne vidi koju glupost je ispalio.. :) .. tj bio bi mi kissovski bolji da jednostavno tvrdiš postojanje emergencije umjesto dvostruke negacije iste.. tj problem ako ti misliš nekako drugačije, je što tema počinje od prve stranice.. ne od druge-treće.. i ono što ti možda misliš ili preneseš u tom konetkstu može biti problem razumijevanja što ekšli želiš reći.. pa do tog da dolaziš do alternativnih tumačenja pojmova-definicija svijesti ili čestica.. onak, o bitku i obćutku? ili trebamo za svaku osobu uzeti jedinstvenu definiciju što ona podrazumijeva pod značenjem nekog pojma-riječi ili sadržaja prethodno navedenim u postovima na koje se nastavlja.. pri čemu se 'naravno' kao nogometaše ovisno o boji dresa legitimno pretpostavlja za koju stranu-ekipu neki igrač igra, ne to gdje je npr rođen ili igrao do jučer, jer može promijeniti klub.. i tad je dres-boja kriterij.. odnosno riječ emergencija i ono kako se zloporablja u temi o AI kako bi 'dokazala' inteligenciju.

-a to je laž, netočno, znanstveni koncenzus .. prva strana teme..

-tj, ako se sad želiš 'izvući' ogradom, 'jasno sam rekao da algoritam nema svijest'.. -nisi, jer ne govorimo o algoritmu nego o AI-AGI i 'inteligenciji'.. dok nitko ni ne zastupa tezu da je algoritam inteligencija ili svijest pa to ne moraš ni opovrgavati.. tj izvrtanje negacije nečeg što nije rečeno, skretanje 'na svoj mlin'.. retorička ljigavost ili vještina :) ... no eto, neću ti to 'dozvoliti'. .. +nhf.

-redom, marketing koji prodaje ai i priču.. spomene emergenciju u llm-u, ai-ju.. tj ono više od skupa algoritama, upravo onaj čarobni trenutak kad se dobije više od čiste sume, emergencija, dodatno, nešto što nije dato u startu nego je sam ai-svijest-inteligencija tad to stvorila-otkrila.. i to što kažeš da ne kažeš da je algoritam svijest, ekšli ne kažeš ništa ili guraš narativ da je ai ipak povezan emergencijom-pojmom što će reć, ima inteligenciju-svijest, dok algoritam nema.. a to je upravo srž 'svađe' u temi tj marketing-laž-netočno vs znanstvene činjenice ili barem koncenzus oko tog... ok? + opet, nhf.. :)

18 godina
ihush kaže...
...

I verbalni lajk + srčeko 

This space for rent!
18 godina

Yebemti, wyks se pretvara u iHusha :)

Rvat katolik!

3 0 hvala 1
17 godina

-sad bi rekao: .. a jes' blesav.. al neću! jer .. take one to know one pa ću reći da vrlo pronicljivo rezoniraš, čak i kad se ne slažemo ili lajkamo srčekima :))

.. no ne smijemo zaboraviti na kurtoazni dio, lubrikant. ili kako se održati na distanci.. :)) .. 

* --

... još je mlad, možda ima šanse-nade.. pitanje samo za što, spasiti se na vrijeme ili postati.. :))

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2026 11:15 (ihush).
13 godina
PaleRider kaže...
wyks kaže...
PaleRider kaže...

Kakve nebuloze..

AI je samo veliki kompjutorski program.

Ako ti napišeš neki (jednostavniji, manji) program i taj program in daje output koji nisi očekivao, pretpostavljam da nećeš to zvati emergencijom, nego češ ili ići debugirati i/ili proučiti bolje dokumentaciju zašto i kako se nešto desilo. 

Tako i s AI.

18 godina

Inače ta "emergencija" je poštapalica koja je odjednom uletila u tekstove i jezik bez ikakve jasne definicije što bi bila, kao što je prije dvadesetak godina odjednom svak bio "karizmatičan". 

Imamo tako "emergentnu inteligenciju" ili ponašanje i "emergent gameplay" gdje ono neka igra baš ima "emergent gameplay" za razliku od svih drugih igara - kompjuterskih ili ovih šta igramo "pješke". Kartaške ili društve igre valjda nemaju "emergent gameplay" već su kod njih pravila igre = sama igra?

Ljude treba tuć.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:27 (Drago).

5 0 hvala 0
5 godina

Iskakati iz paštete, točnije.

Sad je i u regiji popularna riječ Cringe (susramlje)

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

2 0 hvala 0
18 godina
PaleRider kaže...
wyks kaže...
PaleRider kaže...

Kakve nebuloze..

Jesi li ledu naredio da se pretvori u vodu? Pa se led zagrijao? Kad pritisneš prekidač na bojleru jesi li mu sipao mazne riječi pa se on napalio čime grije vodu?

Rekao si:

PaleRider kaže...

Mali model NE MOŽE ISPISIVATI - dao si mu svojstvo koje nema - on odgovara na naredbu a ima svojstvo odgovora jer si ga takvim stvorio - a naredba je banalna, kao što je i rezultat banalan. 

LLM je prekidač isti kao i kod bojlera. 

Ako ostavimo dovoljno setova papira sa slovima na kiši, u datom trenutku će slova koja nisu isprana od kiše napisati "I AM LORD VOLDEMORT" čime smo dokazali da postoji Harry Potter.

Rekao si:

PaleRider kaže...

Ne postoji slučajan i besmislen niz (u kontesktu algoritama i LLMa) - dana je naredba da niz bude "slučajan i besmislen".

Namjerna slučajnost i beznamjerna spontanost nisu istoznačnice.

Znamo da postoji šansa da randomizirani niz dadne nešto što ima smisla - ali to NITKO neće interpretirati kao nekako svojstvo. 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
7 godina

Ispada da treba šortati dionice AI tvrtki kad se pojave na burzi, nešto slično kao kad je izašao spaceX

0 0 hvala 0
18 godina
Drago kaže...

Ljude treba tuć.

Jel se sjećamo svi kad sam prije točno 48 sati rekao ovo? Nismo LLM free tier pa imamo malo veći kontekst window nadam se?

wyks kaže...

Nekako mi se čini da je to samo uljepšana verzija epizode Johnny Brava - Days of Blunder - kad vidi plakat za utrku Dandy 500 i skuži da se koke lože na plakate  na vozače utrka, ali onda kaže, prvo treba mi auto...

I onda pobjednosno kaže:

- Utrkivat ću se u utrci Dandy 500 i onda novce od pobjede uložiti u auto s kojim ću se natjecati u utrci Dandy 500.

Ali i on odmah utvrdi da ima mali problem - da nema jebeni auto. Doduše onda posadi mali auto u nadi da će izrasti veliki, ali tehnički i to ima više smisla od toga da će "puno informacija dati sve informacije ikada".

https://ww.topcartoons.tv/video/Johnny-Bravo-Days-of-Blunder.mp4

https://spectrum.ieee.org/ai-scientist-research-paper-format

Znači ovo je plan:

1. AI griješi

2. Treba spriječiti AI da griješi

3. Napravit ćemo AI koji će provjeravati AI da AI ne griješi

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2026 15:21 (wyks).
17 godina

4. tući ljude, odnosno bolje za svaki slučaj u stavkama dodati 1a-2a-3a...

.. ne zbog sado-mazo.. nego dok se netko ne pobuni to je već dobar razlog, a tad tu osobu koja se pobuni ili barem podigne obrvu, izdvojiti u potencijalnu klasu s kojom vrijedi nešto.. ostale vidi pod 4. :) ..

0 0 hvala 0
17 godina
BugLove kaže...

Ispada da treba šortati dionice AI tvrtki kad se pojave na burzi, nešto slično kao kad je izašao spaceX

A gledaj, kako je krenilo do IPO mozda ni ne dode. Vjerojatno ce se traziti neka "drzavna" lova ili lova "malih" ulagaca da im se uvali.

14 godina
Hej, nemojmo da ovo crkne, ima se još štošta za reć, vani se ne da disat, prespavao sam pol dana i tako to😁

Jedan od najvećih problema je to što je svijet doslovno shvatio podjelu koja postoji samo zbog istraživačkih razloga: osjeti i percepcija, emocije, kognitivni sustav u koji ulazi inteligencija, pamćenje (to su ovi nazovimo ih proksimalni, temeljni sustavi). S time da je javnost većinom nezainteresirana za sve sustave osim dijela kognitivnog sustava, inteligencije.

Od svega toga, desetljećima imamo brainfart rasprave, ponajviše inteligencija (vs) emocije - najgluplja tema u povijesti tema o ljudima, popularizirana medijima kroz desetljeća.
Nešto što je izgledalo nevino i uobičajeno pojednostavljeno i naivno u raznim filmovima i serijama, vremenom postaje općeprihvaćena stvar. Razum vs emocije, LOL. Svima je seksi kada je netko lišen emocija i potpuno objektivan, vrhunac toga je autistični poduzetnik - nitko ne priča o tome da bi takav prepametan završio kod medvjeda u zimnici.

Moja vrlo skraćena verzija:
Evolucijom se razvijaju i sofisticiraju sustavi odgovora na složene okolinske izazove, od sustava za prepoznavanje prijetnje/hrane/partnera za potencijalni brakorazvod, sustava za približavanje ili izbjegavanje prepoznatog, te rješavanje problema (kako dosegnuti bananu), itd. - vjerojatno najbitniji od toga je sustav koji te uopće tjera da tražiš bananu i izbjegneš medvjeda, a to su emocije (motivacija). Sustav koji je biološki stariji od inteligencije (dakle bilo je važnije da postoji prije "viših funkcija"). Enivej, svi ti sustavi su, u stvari, jedan iznimno kompleksan sustav. Sustav kojeg intenzivno proučavamo i vjerojatno nikada nećemo moći do kraja razumjeti, zbog nezgodne činjenice da je proučavati samog sebe nešto gdje postoje granice koje možda ne možemo prijeći, osim ako nas ne istraži netko tko nije naša vrsta. S obzirom na kompleksnost, mi ga arbitrarno razdvajamo na konstrukte (pamćenje, percepcija, emocije i motivacija, inteligencija, itd.), nešto kao specijalizacija gdje ne ideš kod urologa da ti pogleda grlo.

Ok, čemu ovo laprdanje? Znači inteligencija (rješavanje problema kako doći do banane) ne postoji u vakuumu - potrebno je biće koje je gladno, ima oči, udove, itd. Potreban je, a ovo je iznimno bitno, i svijet u kojem biće obitava (bez njega nema ni banane, ni drveta). Taj svijet je još složeniji od bića i njegove želje za bananom.
Oduzmi bilo koji dio svega toga i fokusiraj se na "inteligenciju" i rekreiranje iste (samo kao bolje) je rješavanje 2 jednadžbe s 84 nepoznanice. Techbros to znaju, koliko god bih ja volio da su baš svi glupi ko noć. Svijetu bi koristilo da se čitava stvar preimenuje i da se postupno na ispravan način općoj populaciji objasne neke osnove. No, to nije seksi i investicije bi presušile.

Ovo što se već neko vrijeme događa je vrlo slično prvim ljudima koji su pogledali film u kinu i izmicali se da ih vlak ne pogazi.

Evo, konačno malo vjetra.
Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
5 0 hvala 1
18 godina
tnakir kaže...

Yebemti, wyks se pretvara u iHusha :)

Oh, ne...

ElektričnaOvca kaže...
Hej, nemojmo da ovo crkne, ima se još štošta za reć, vani se ne da disat, prespavao sam pol dana i tako to😁

Moja vrlo skraćena verzija: 

Mislim htjeli bi da nešto crkne, ali neće, neće i neće.

Što se "autističnog poduzetnika" tiče - u pravu si, jer (kao što si opet u pravu) teško je proučavati samog sebe, zbog čega je "zapadna civilizacija" je vjerojatno najgora u tome - imali smo valjda jedan produljeni vikend mira unazad 35000 godina, dio zakona je i dalje vrlo primitivan, nemamo dobar balans religije i sekularizma - pa je sve to dovelo do vjerojatno najbolje kovanice u povijesti homo-sapiensa - judeo-kršćanske vrijednosti

No to je druga tema (iako jedan od uzroka zašto nam je ovako) pa se vratimo da autistične poduzetnike. Nama je lako utvrditi da je Sj. Koreja u nekoliko generacija postala drastično drugačije društvo u odnosu na J. Koreju. Može se komotno reći da je odgojena kompletno drugačija nacija. Slično, ali daleko gore se odvija u Gazi i Izraelu a posljedično u i okolnim zemljama jer napose u Gazi imamo iznimno mlado stanovništvo, od kojih većina ne poznaje stabilnost kao normu. 

I oko ta dva ekstrema puno se raspravlja, piše, i zaključuje - jer je "lako" - ali nitko ne piše o tome kako smo mi šampioni judeo-zapadnih-kršćanskih-civilizacijskih-zapadnih-civilizacija sami sebe odgojili dok smo docirali drugima kako se loše odgajaju?

Kako je moguće da pojedinac može raditi pošten posao, više od 8-satne norme iz stoljeća prije, biti produktivniji od svih generacija prije, a da si *ne* može priuštiti kuću, obrazovanje, zdravstvo i odmor?

Koja je poanta posla ako ne dopušta život? Zašto radimo? 

A poanta je da smo odgojili "autistične poduzetnike" - kao što je izraelskim "setlerima" sasma normalno citirati Hitlera *ali kao argument u svoju korist* ili kako je normalno sj. koreancima slaviti vođu. A mi prvo predstavljamo kao sasvim normalan intervju, a drugo kao "vidi ih nazadne štuju vođu".

(Mala digresija, ovaj "intervju" piše:

Na opasku da time vrijednost jednog židovskog života izjednačava sa stotinama ili tisućama palestinskih, odgovorio je: "Ne, s milijunima. Jedan židovski život vrijedi kao 10 milijuna Palestinaca."

Nije poricao da je izjava rasistička. "Da, znam", uzvratio je. "Ali to je istina, jer Bog je izabrao nas i zato ste ljubomorni."

Ovakvi ekstremni stavovi, koje mnogi Izraelci odbacuju...

Ekstremni stavovi? Stavovi? STAVOVI? Esktremni!? Stavovi!? Opaska i stavovi!? opet, stavovi? Kalik nije bio za Hajduk stavovi? Opaska da kardmamom ne ide u pašticadu? Opaska i stavovi!?!?!?!?)

Pričao sam u drugim temama, desila se svojevrsna promjena paradigme kad je Jobs otegao papke. 

Idemo ovo staviti u neke podatke, tako da ona naša znanstvenica ima "matematiku" za layer AIa koji će nadgledati AI - A(l)I tko će nadgledati nadglednike?

Na Gatesa i Jobsa smo gledali kao na vizionare i znanstveno, inspiracijski, inteligencijski i umjetnički drugačiji vid poduzetništva u odnosu na ostale industrije. Računalo je bilo novo, digitalno, maštovito, pa samim time nije u rangu bušilice i vlaka. 

No oba su imala dvije olakotne okolnosti - njihovi proizvodi su u konačnici fizički i u suštini jesu alati. Samim time se, kao i na primjeru mnogih drugih, primjenjivao test alata, i tko ne leti - pada. Zato ih je propalo stotine tisuća a ostala nekolicina. I to je ok u neku ruku, da ne znamo za nepotizam i političke rabote to bi bila sasvim udžbenička priča o konkurenciji i biznisu.

Oba su morali imati proizvod i oba su imala proizvode i svi su proizvodi morali biti podložni testu tržišta, što se i vidjelo kad je Jobs skoro 3 puta propao jer je imao šit proizvod. Hura, kapitalizam. I onda ga je spasio proizvod koji je bio bolji. Hura kapitalizam.

No, kako se paralelno razvijao internet, hardver je dosegao jedan zanimljiv limit, baš dok su se dešavala 3 paralelna događaja:

1. Eksplozivan rast društvenih mreža

2. Izbacivanje iPada

3. Razvoj Bitcoina

Zašto je sve ovo povezano?

Jer se paradigma promjenila sa prodavanja alata (PC) u prodavanje magle. 

Odgojili smo kapitalizam da proizvod ne mora biti materijalan, novac ne mora biti vezan za proizvod (ili za išta, sve je mašta), a prodavatelj ne mora biti genij - dovoljno je da tako izgleda.

Ipad je jedno od krajnjih form-factora hardvera. Kao što nitko nije zamjenio miš i tipkovnicu, tako ništa neće zamjeniti ekran. Pojavom iPada dali smo društvu zadnju fascinaciju fizičkim oblikom uređaja, a samim time i oduzeli smo od društva fascinaciju predstavljanja inovacije fizičkog proizvoda - on više nije relevatan (ako nekoga i dalje veseli 18. po jebenom redu prestavljanje ISTOG iPhonea, zavidim mu). Pokušava se sa VR/Zuck's RapistGlases©®™ ali - ima li to isti efekt kao kad je Jobs pokazao iPad/Phone/Pod?

Bitcoin - iako ga većina ovdje možda nije koristila, pokazala je da i novac može imati vrijednost ako ju dovoljno zamislimo i vjerujemo (ha ha), ali i bitnije, pokazao je da ne trebaš lager za zaradu. Trump je u raboti sa kriptom zaradio 10x više nego u svim svojim poslovnim avanturama od rođenja do tad. Opet, Bitcoin većini ovdje ne predstavlja ništa, ali je bitan alat kako normalizirati novac koji nije proizvodni, a dodatno preusmjerio je silne količne novca u neke druge smjerove - kripto je nekim ljudima donio više novaca nego Toyoti proizvodnja auta, a količina novca ipak ima utjecaj, nebitno je li zarađen na kroksicama ili preko najboljeg proizvoda u povijesti čovječanstva.

Iako često tvrdim prvo da je Zuckerberg (kao personifikacija svega lošega sa društvenim mrežama) uspio zato jer je baš on najviše htio prodavati naše podatke, nešto oko čega su druge popularnije mreže u to doba imale rezerve, kočnice i protivljenja, a dalje tvrdim nije čovjek po našim mjerilima, čuo sam drugo mišljenje u kojem Zuck u biti nas ne smatra ljudima, već proizvodom, jer je baš zato odmah bio spreman stvoriti biznis oko prodavanja podataka.

I sad, ako dijete sluša o velikom vođi, pa štuje vođu, ako dijete sluša o "božanskom klanju" pa želi klati, zašto je toliko nepojmljivo da smo ponavljanjem "sve se može monetizirati kao proizvod ako si genije i vizijonar, a ako si genije i vizionar moraš biti i luđak" odgojili djecu koja je baš sve to?

Ima li suštine iza štovanja velikog vođe? Nema, zato je i efekt jak.

Ima li suštine iza božanskog naroda? Nema, ali posljedice su opipljivije pa je i jače.

Ima li suštine iza "genija vizionara ali luđak" Nema - zato je tako lako i od najbezveznije budale učiniti baš to.

To je jedna simulacra, patvorina, LARPanje, groteskna kimera, stvor koji nema nijednu vrlinu iza svoje maske. 

Jobs je na kraju morao prodati proizvod koji je morao proći test tržišta i zaraditi pravi novac. I zato je nazvan genijem, vizionarem i trpilo se da je luđak i psihopat. To znamo jer imamo primjere kad je pokušao prodati neke druge proizvode ali mu to nije uspjelo - ergo imamo usporedbu dva događaja.

Ali što ako idemo obratnim putem?

Luđak i psihopat -> želi biti genije i vizionar (ili da ga se tako gleda) -> umjetnim novcem dobije moć -> proizvod ne mora proći test tržišta -> treba li uopće proizvod?

Zato proizvoda i nema već 10+ godina, zato Musk ni nema proizvod od Modela 3 (Musk ima ideje ako i svaki prosječni 9-godišnji klinac, nije u životu napravio apsolutno ništa), zato Zuckerberg nije nikada ništa ni napravio (osim seksističkog ocjenjvanja žena, sve ostalo su bile ili akvizicije ili ideje partnera), zato Altman može pokrasti sve i lagati cijelom svijetu u oči, čak i kad čini kaznena djela. Imaju li njih 3 jedan proizvod između sebe koji je objektivno relevantan i uspješan? Tesla aute koje će Musk pripojiti SpaceXu čim zagusti i upropasiti?

Jobs je morao izaći na pozornicu pokazati proizvod koji je morao raditi, i koji je morao pratiti njegove riječi - njegovo prodavanje "magle" tj. glorificiranje vlastitog proizvoda moralo se donekle fizički vidjeti na ekranu. 

Ali što ako to sve *NIJE* potrebno, što ako je proizvod u biti samo luđak koji nam prodaje maglu?

Je li itko slušao Altmana kako priča? 

Ili Muska nekidan na pozivu sa dioničarima?

Ili Zuckerberga kad je prodavao Metaverse?

Pitanje je jedino - u kolikoj mjeri oni znaju da nam prodaju performans, a koliko sami vjeruju u to - Musk vjerojatno najviše od svih jer je infantilni kreten. 

Bili su mi rođaci sa klincima od 5 i 7 godina, i normalno pokazivali su mi svoje igračke -

i Luka kužiš ono imaš zmaja, imaš ninju i onda ninja može na zmaja, ali može se i pretvoriti u zmaja, i onda vuuuuš, krš lom, tuča, i onda njinja , pa zmaj, i vidi mu boje. 

(Njihova Mama mi pored šapće da je bila na kratkom poslovnom putu i da nije znala što da im uzme pa je na aerodromu u zadnji čas uzela nekakve Ninje i da su sad opsjednuti ninjama).

Koliko se sad taj poslovni plan mog 5-godišnjeg rođaka razlikuje od Muskovog -

mi ćemo raketama nositi materijal na Mjesec, pa će roboti na mjesecu radit u tvornicama na mjesecu a njima će upravljati AI kojem će data centar biti u svemiru a vi ćete se voziti u robotaksiju kojim će upravljati AI na mjesecu i ona ćete ići mojom raketom na mjesec i imati ćete robota sa mjeseca u kući a robo auto će vas voziti i zarađivati vam pasivni prihod. ali novaca za 10 godina neće biti, ali pretpostavljamo da će za 10 gdoina moja kompanije vrijediti kao cijela zemlja zajedno.

Uvijek se sjetim rasprave u društvu kad su dvojica koja nisu u tom trenutku igrali košarku raspravljali tko je jači, pa su došli do Enterprisea ili Star Destroyera od Vadera i onda je pobjedio Enterprise jer ima štitove i teleporter - jelte, teleportirat će fotonska torpeda Vaderu u sobu. 

Pa nam je poštapalica u društvu kad bi netko srao previše i hvalisao se bila - a da sad Enterprise će doć.

Zbog svega navedenog je i moguće da se proizvod koji nema nikakvo korisničko sučelje niti neke mehanizme ograničavanja rada proizvoda prodaje za 20-1000€, a da se mjeri potrošnja, a ti kao korisnik nemaš nikakav mehanizam da to korištenje ograničiš, a proizvod je napravljen da troši najviše što može. Zbog čega moraš imati kreativna rješenja:

Koliko je 2+2 ali nemoj analizirati ulogu božasntava u Ilijadi i ovaj put ne želim sliku golih žena i nemoj hakirati Pentagon.

Što da je Jobs predstavio iPhone (koji je imao milijun manjkavosti) ali da ne možeš ugasiti ekran pa se baterija troši mimo tvojih potreba, ili kad je predstavio 3GS da ne možeš isključiti mobilne podatke a iOS troši 3GB/S - jelte pa se zove 3GS ha ha ha.

TL:DR

Odgojili smo novu generaciju "kapitalista"*, koja može ili ne mora imati neka uvjerenja i motive, ali zajedničko im je da preuzimaju neku od uloga - od "genija vizionara" ne zato jer imaju unutarnju motivaciju za znanjem nego žele da ih se tako vidi. Uloga je i taj tvoj "autistični poduzetnik", uloga je i "entrepenur", manosfera, boy geniusi, svaka sa svojim problemima. 

Kako smo prijašnjim luđacima (Jobsu koji je njegovao sadizam i luđaštvo i Gatesu koji je njegovao djecu) to opraštali na račun "vizionarstva", danas u pomanjkanju "vizionarstva" - proizvod je postao sadizam/luđaštvo.

Pa kako je perosna u biti samo groteskna maska, samim time je i proizvod izvrnuta patvorina i parodija prijašnje ere kapitalizma koja je bila product-oriented. 

Lažni novac (dionice, korupcija, kripto) im daje moć i slobodu da proizvod ne mora proći test tržišta i korisnika, samim time oduzeli su nam jedino oružje koje mi imamo  - to da odlučujemo novcem - eto i to smo ih naučili, mantrali smo da kupac odlučuje novcem pa je motiv bio kako to oduzeti.

Kapitalist je gore u navodnicima, jer zbog generacijskog bogatstva i lažnog novca oni nisu kapitalisti po definiciji jer motiv nije puki rast/nepredak/skupljanje novca i oni nisu u mogućnosti doživjeti neuspjeh. To vidimo jer se svi kapitalistički testovi raspadnu kad ih se primjeni na Muskove firme ili na 300 milijardi koje je spalio Zuckerberg ili na činjenicu da AI ne može u kapitalističkom sandboxu isporučiti proizvod koji će vratiti 2,35 bilijuna dolara.

O ovome se već pisalo, pogotovo u 80ima i na prijelazu tisućljeća, ali u oba ta perioda imali smo neku protutežu u kojoj bi mogao uživati u mali ćovijek. Sad je nema, toliko da (kad smo već na informatičkom forumu) je po prvi puta nestao entuzijazam oko novih tehnologija. 

Tko se raduje novoj grafičkoj i novoj konzoli?

https://www.gamespot.com/articles/there-is-no-reason-to-buy-another-playstation-or-xbox/

I tako danas je sve moguće, AI LARPa kao čovjek/znanstvenik, mi LARPamo kao radnici - koji sve više rade za ništa, Musk/Altman/Zuck LARPaju kao genijalci i vizionari, a hrpetina mladih u NorthFace prsluku LARPa kao poduzetnik, entrepenur ali jedino što znaju je "ako ne platimo radnike - više novca ostaje nama", "u slijedećem kvartalu nećemo imati troškove održavanja radnika na životu, ako radnika lišimo života, čime ostvarujemo 4,7% KPI na EBITDA". eto čak su i neki židovi postali nacisti.

Haha Luka kretenska ti je fora, zašto bi "entrepenur" htio ubit svog radnika:

https://futurism.com/health-medicine/kalshi-defends-bet-drug-trials

https://www.theguardian.com/commentisfree/2026/aug/04/kalshi-predictions-market-clinical-trial

(Naslovi drugih vijesti pored slike su također... ne znam, idem ugradit klupčice na prozor i pit pivo.)

18 godina
jozobozo kaže...

Ako "netko tamo" samo malo promjeni Temperature modela (jer nad tim nemamo kontrolu), nakon par iteracija, bez obzira da li je chat ili agentic loop, krene context drift i ode sve u mp3. A tokeni idu ko ludi. Kačing kačing - lova kapa.
Pogotovo ako krene debug.

Tako kad im prifiali love, samo malo prišarafe hiperparamtre modela i globalno na par sati, taj dan kapnu milionski iznosi za tokene. Koji BTW ne valjaju, jer je AI slop.

Ovo sam mislio komentirati jer je bitno, ali sam se zakačio na "inteligencija/nije inteligencija" udicu pa zaboravio, iako je ovo tvoje bitnije i ima više veze sa stvarnosti.

Kod Anthropica ti nemaš pojma šta plaćaš ni što dobijaš za pretplatu ili po tokenu. Kad im je falilo computea saželi su sesije, zaklali tokene po sesiji, a obračun koliko je tokena curilo vamo-tamo je po vodomjeru "trust me, bro". 

Dobiju compute (iznajme od Muska čiji Grok nitko ne koristi ni kad je besplatan) - dijele tokene šakom i kapom.

OpenAI-jev AI "pobjegne iz laba", a oni se spremaju za IPO - evo ti 100 dolara (minus tvoj PDV) gešenka za API tokene, potroši to do 19. rujna tako da u listopadu možemo reći potencijalnim kupcima dionica da si i ti platiša po tokenu, iako si zapravo na pretplati. (BTW - doslovce ne znam što bi s tim gešenkom, a posebno ne na što bih ga potrošio - što govori koliko je stvarna potražnja za "intelligence as utility" van kodiranja)

S tim da je čitava priča o bilijunima dolara tržišne vrijednosti izašla iz ranije priče (sada napuštene) da će "deseci milijuna uredskih poslova nestati i zamijenit će ih AI!". Sada više AI nije "replacement" već "augmentation" - tvoj najbolji frend, Boris Dvornik i Bata Živojinović u Neretvi u jednome. 

Na žalost, cijene lokalnog hardvera za pokretanje upotrebljivog LLM-a su užasne.

Nedavno sam s nekim na forumu raspravljao o tome ima li lokalni AI smisla - on je tvrdio da nema, ja sam tvrdio da ako već imaš odgovarajuću karticu - zašto ne to iskoristiti za neke jednostavne poslove - landing page html+js+Python ili shellcheck, lint, tako nešto. 

Međutim, u međuvremenu sam se uglavnom predomislio jer sam shvatio da gledam iz svoje perspektive koja nije svačija - ja imam kompove s 4080 i 4090 (od ranije - nema teorije da bi sada mogao kupiti ekvivalentne kartice po sadašnjim cijenama), mogu posuditi RTX Spark.

Za nekoga tko profi kodira, ali ima neki prijenosnik - kupnja OcuLinka (za vanjsku grafičku) ili čitavog računala s grafičkom (ne savjetujem ispod 32 GB VRAM za lokalni AI) je postala besmislena investicija - sama 5090 je preko 4500 eura + računalo. RTX Spark je isto toliko, s tim da mu je sporija memorija od GDDR7 VRAM-a na 5090 i jedino lokalni MoE modeli do 60-tak GB na njemu imaju smisla, ili voliš gledati token po token kako cure u terminal brzinom umirućih puževa... 

Na kraju su stvari takve da ovisiš o vanjskoj usluzi koja srče sve tvoje podatke, u slučaju Anthropica nemaš pojma koliko ćeš čega dobiti po kojoj cijeni jer stalno mijenjaju pravila i način obračuna. A navodno AI = "utility" - dakle kao grijanje, struja, voda - ne postoji komunalna firma koja po ćefu mijenja cijene, količine, dostupnost toga što prodaje kao ovi superpametni dečki iz AI-ja.

Neki mladi programer ne može si složiti konfu za mali lokalni LLM, jer je sve superskupo.

Mala firma koja bi htjeli nešto lokalno složiti jednostavno nema  teorije da si slože neki kineski MoE open-weight model lokalno jer kako god okreneš treba ti računalni centar da bi to pogonio.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:32 (Drago).
18 godina

@wyks previše psihologiziraš - nismo ništa odgojili niti se radi o nekakvom psiho-socijalnom projektu, već o ekonomskom koji favorizira društvenu patologiju - kapitalizam uvijek teži povećanju profita, smanjenju troškova, a financijalizacija je uvijek rješenje koje vodim tom cilju. Riješiti se strojeva koji se kvare, radnika koji bi jeli i samo baratati novcima. 

Tako si od industrijskog kapitalizma ponovo došao u "zlatno doba" (gilded age) gdje ekipa trguje dionicama Panamskog kanala i interkontinentalne željeznice, ali ovoga puta je to SpaceX, AI i kripto. 

Industrijski kapitalizam je i dalje kapitalizam, ali je "krao, ali je i nama dao", a financijalizirani kapitalizam samo krade. Doslovce. Marx je iz industrijskog kapitalizma shvatio da se državi i kapitalistima isplati financirati javne usluge kroz poreze (škole, bolnice, prijevoz - sve što je zajedničko i povećava efikasnost rada) i kapitalisti se tada nisu bunili jer im je odgovaralo da imaju radnika koji u tvornici zna pročitati što piše na kojoj tabli, nema kugu, koleru i gubu, a oni sami ne plaćaju direktno ni školu ni doktora već daju jedan mali dio novca u obliku poreza državi koja onda preko "economy of scale" sve to puno jeftinije organizira nego bi bilo da svaki od njih sam to za sebe radi.

Financijaliziranom kapitalizmu to ne treba. Kakvi "radnici"? 

Trenutno su usputni dobitnici proizvođači memorijskih čipova i Nvidija od onih koji stvarno nešto proizvode, ali to je privremeno, a u slučaju Nvidije i neodrživo zbog kružnog financiranja (Uroboros - zmija samu sebe jede) gdje Nvidia "uloži" u AI da bi ovi kupili od Nvidije GPU-ove, jedan drugome na papiru daju jednu te istu lovu (automatski 2x "prometa"), a čak ni stvarnih podatkovnih centara nema jer pored čipova zahtijevaju i elektrane koje se ne mogu stvoriti iz dupeta. 

Muska neki građevinar tuži da mu je godinama dužan 170+ milijuna dolara za gradnju Colossus data centara, a ovaj nakon IPO SpaceX-a i hrpe milijardi nečega prvo što je napravio uzeo kredit od banke za tekuće troškove. 

To je "junak našeg doba" ne zato jer smo "mi" nekoga "odgajali" ili ne, već zato jer živiš u ekonomskim odnosima koji su sami po sebi više patološki od industrijskog kapitalizma koji sam po sebi također favorizira društvenu patologiju.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:05 (Drago).
13 godina
Ja bih rekao da smo tek na početku i da fantazija postaje java. Alati poput Base 44 postoje i iako su tek na jednostavnoj razini s njima se može svašta. A to je tek početak! Za koju godinu ti alati će toliko napredovati da će sve mane iz teksta biti popravljene. Programiranju kakvog znamo došao je kraj.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Drago, kao i uvijek odlican osvrt! Drago mi je da te Miro nagovorio da ovo ide u premium :) haha

Sve najbolje.

P.S. Miro, ja jos uvijek cekam gumb za Kupi kafu. :)
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

.. sažetak, prvo samim skraćivanjem dugačkih nizova riječi koje nešto predstavljaju-znače, kao opis..

- abrahamci. (judo-krščanski bla-bla dio koji se objedinjeno nazove abrahamske-religije, kao što maga-ekipu nazovemo magarcima) :) ?oni koji drmaju svijetom, ratovima, fondovima, fifom, lovačkim društvom i vodovodom.. naravno, sve mogu jer sve posjeduju i zakoni su upravo takvi da .. (kraćenje?) :))

- vKapitalci. (ovaj put kao izuzetak, koristim veliko K, klasična magyarska notacija s prefixom-varijablom i samoobjašnjavajućom ulogom..) .. objedinjuje pojmove VM, virtualizacija, imaginarno-maglovito-ukazanje-itd. uz kapitalističke mega skale koje kao i subatomske-kvantne dovode do iracionalne fizike-stvarnosti.. uključivo i kronkapitalizam, samu esenciju-srž kapitala, malog crva-hrčka-gollum-smeagola koji mora skupiti još jedan cent, trilijardu.. nikad dosta, nikad nešto za ostatak-druge, jer je cilj biti onlyone kao highlander s mačem! .. + enterprise dio.. tj meni je mač=enterprise može i pixelasti iz minecrafta..

.. i sve to u mašti, ne više u materijalnom svijetu s materijalnim ograničenjima pa ni brzine svjetlosti ili materije-čestice.. svemirski-beskonačno-bezmaseno.. od kad su nam bajke-priče za djecu braće grimm i juliusverne otvorili 'oči'-um-maštu.. odnosno od prvog crteža u spilji i one kosti-toljage iz odiseje .. misao sama, ideja, želja.. sve ostalo je posljedica.

-zanimljiv paradox.. (?) .. hrpa-nakupina inače kretena kao trumpek-musk.. s dovoljno nula na računu koijm se igraju postaju svemogući, lik iz mašte koji se materijalizira čistim brojkama. .. a to pak omogućuje zgrtanje ne po cent nego po trilijardu u treptaju oka koji se savršeno nadovezuju u za to stvoren-izmišljen svijet (pravila igre, jer u svakoj igri imamo neka početna pravila, zadatak, cilj, problem.. npr goloruk david mora pobijediti .. ili superman kad stisne šaku leti i ima plašt koju je nova verzija odbacila kao besmislen zastario dio junaka početka prošlog stoljeća kao što su i čizme ili stetson nekad bili simboli mačo-mena) ... ili moje nomenklature 'mač' .. :) .. i mada postoje pravila igre, kao zakon, banke, institucije.. s trumpekom na čelu sve to nestane (bez navodnika, jer je virtuala postala stvarnost, stvarno nestane regulativa jer je naprosto u ovom slučaju ove ekipe-igre nema..) .. pa suprotno pravilima izlaska na tržište ipo-marsovci (spacex itd..) dobije pravo na nasdaqu trgovati prije uobičajenog roka-osigurača (koji bi eliminirao npr muljatore..puš-pul-rag-piramide i sl.) a sve je dio procesa koji je započeo u reganovoj eri de-regulacije tih pravila.. odnosno prisjetite se doba kad je u usa postojala srednja klasa i kojoj je svijet zavidio, obećana zemlja.. dok je još malboro men pušio a johnwayne bio omiljen ja-brat-ideal kojeg u enterprise varijaciji na temu mijenja kirk, oba sporohodna alkića kojima bi trk od 10m bio ugrožavajuća aktivnost no u svakoj epizodi pobjede, bilo to pleme apača (njih-100) jednim punjenjem šestopuca uz pravilo da nikad ne mora na wc i reloadati, dok ovaj drugi šaketanjem istuče borga+alijena+predatora zajedno jednom rukom.. i naravno da smo im sve to vjerovali (opet bez navodnika.. netko će reći glupo-naivno.. da, a crkva-vjera je ...?? bilo koja ideologija?) :) ovo je samo druga 'religija', filmska, uvod u VM svijet novog doba, novog kapitala, novog-normalnog... ili postcovidskog svijeta, koji je ako covid uzmemo kao imaginarnu granicu (jer sve volimo sortirati, označiti i ograničiti..) označuje rez u povijesti kad više ni formalno politika-vlast-sila ili svjetski šerif u liku trumpeka ne mora ni hiniti neku pristojnost ili poštivanje pravila, može prdnuti.. svi će pri tome hvaliti frizuru ili dobiti otkaz, čvrgu, tomahawk, .. nešto.

-čak poželimo da prdne, kao manje zlo.. tj mi iz vlastite zlobe želimo da mu pelena popusti kako bi kulisa ekipe iza njega oko ovalnog stola barem trpila smrad.. pošto kamere za sad ne prenose taktilnoosjetnesniffing efekte ostajemo uskraćeni a forcefeedbak drmanje joysticka to ne može dočarati kao ni rupe na cesti koje u stvarnosti imamo pa osjetimo a u igri nemamo mada je ff simuliran.. onak, ko ćevapi bez luka.. :) možemo samo pogledati se u sebe i maštati o tom smradu, nadati se da postoji i da ga osjete .. da barem pozelene! :))

-no ta ekipa, s izmišljenim uvodima života (ona priča, od nule, jadniji od lesmizerablesa ondašnjeg parisa, bez žigica..) i svojim radom, izuzetnim sposobnostima i genijalnošću su sve stvorili, ergo time imaju pravo sve uzeti, prisvojiti, biti nedodirljiv, čak i kad si kriv-osuđen, pomilovanje šefa, osim onih par koji se samoubiju da ne mora netko drugi.. :) dok svime drma ekipa u sjeni, u crnom, neovisno kojim akronimom nazovemo organizacijsku jedinicu, npr cia... i resursima koji omogućuju svemoćnost kao čarobni štapić za vm-čarolije..

-na što je savršeno legao za to stvoren izum, bitcoin tj virtualna-kripto-valuta.. virtualni novac, virtualna vrijednost.. koja se samom 'masom' materijalizira u stvarni svijet i postane vrijednost.

-znam dakle jesam. (točka) .. isto je..

-ipo s trilijardama.. i pravila-automatizmi.. jedan, osigurač, isključe.. da bi igra mogla biti ono što žele, odnosno u stvarnosti nema osigurača, skočiti bungeejump bez federsajle.. 'ak si pravi skoči bez, bez sajle-padobrana..' .. dakle bez osigurača je za istač i postane stvarni novac, tj ono drugo pravilo automatizma je s tim 'vrijednostnicama' da fondovi diversifikacijom moraju kupovati one koji su u nekoj brojci-količini na tržištu, a to ipo-marsovac čini trilijardama, čime postaje ono što fondovi moraju kupiti-posjedovati.. tj da tog razloga nema ne bi bilo ni igre ili ipo-a, tj to je onaj investitor kojeg čak ne moraš prevariti, uvjeriti, navuči, .. na kupnju, ne moraš mu obečavati prinos, ne moraš mu izmišljati brojke koje bi ga uvjeravale da kupi.. jer su pravila već takva da on to automatizmom mora, kupuje, mada svi znamo da je to bulšit-smeće-igra-priča-magla.. no pravila igre su takva i igra sama.. i svi osim onih gore, moraju poštivati pravila.. pa dok postoje, svi moraju poštivati zakone ili snose posljedice-kazne.. tj posljedica je da će američki mirovinsko-zdravstveni fond ući u ipo-marsovac dok ovi izmiču tepih tj novac, pri čemu se ništa neće ni poromijeniti, osim iznosa-brojki-znamenki na nekim bankovnim računima, tj brojke se presele s jednog na drugi račun, zakon o očuvanju materije, fizika, svemir.. i dalje vrijedi, nema kršenja pravih (fizikalnih-logičkih) zakona svemira, no tom igrom tim fondovima će faliti brojka-iznos na računu, koji naravno nije nestao-ispario.. nego se preselio.. na one račune u vlasništvu trumpek-ekipe.. i to je to.. kao da idemo kockati, staviš novac, dobiješ ili izgubiš, jedan ima, drugi nema.. što se promijenilo? za svemir ništa.. za to dvoje sve.

.. realnost? što se promjeni ako superman ne leti ili nema plašt? što se promjeni ako picard ne pobjedi borga? što se promjeni ako kraj filma nema happyend? ili ako se nisu vjenčali :) .. ništa, samo drugi narativ drugog doba, stil oblačenja i pisanja-mašte.. tj nekad se maštalo o braku i junak s mačem (klasični princ) u slavenskoj trilogiji bira od tri žene.. ili snjeguljica bira žganjce.. što kad bi u današnje doba birali izbor tri ajfona? srebreni, crni, pinkasti? :) .. što bi izabrala klasična barby a što hanckok kao junak koji ne mora biti uredan-pristojan, kao trumpek koji nema manire-pristojnost čak ni formalno-diplomatski..

.. mora li trumpek biti pristojan? dobar? što je kriterij, pravilo.. i tko ga postavlja? koja civilizacija, institucija? -''ja''? koja vjera od npr abrahamskih je prava?

-trumpek ima 'pečat'.. neki nedefinirani simbol moći, vlasti.. svejedno jel to carsko žezlo, kruna, lotrov prsten, .. trumpek ima 'potpis' koji stavlja na sve, na novac i na pomilovanja, kao što je to radila crkva s oprostima grijeha stoljećima.. razlika? on to ne smije.. jer? to kažem 'ja'? .. mora biti netko ''jači'' da ga može začvrgati, problem je ... e-da...

-tako se možemo kartati s djecom-bebama.. ono kad neovisno o karti koja se baca vičemo moje-pobjeda.. ili kad guramo loptu u gol a mali homosapiens s visuljkom čini prve korake na radost očeva pa i majki u nekadašnjoj klasičnoj podjeli na on-ona .. čak jedna od stvari gdje je trumpek ponekad ok... jer su they-oni pretjerali s diversifikacijom kao što svaki extrem zapizdi do extrema i postane loš mada je u umjerenom dijelu ok..

.. što nas vaća do 'umjerenog' kapitalizma.. ili kako to već nazvati, reguliranog, uređenog.. ono što je svijet imao stoljeće prije, kao npr norvežani-švedi.. ili nekad doba srednje usa klase dok republikanci nisu otkrili kako je lako čarobnim štapićem strpati u džep milijune a sad trilijarde..

-kao i prirodni antagonizam suprotnih strana.. u igri-sportu.. u svemu.. lav-zec, nogomet.. tako i kapitalac klasa osim što za sebe želi više, sve, što je ok-logično, tj svi želimo pobjeđivati, biti najjači, najbrži.. no  to je u tom dijelu kao ok, pozitivno, negativnost kao šovinizam je kad krenemo protiv, protiv drugih, tj kad dođem do granice da ne mogu biti jači-brži-veći.. kako tad mogu to povećati? pa tako da s druge strane vage-jednadžbe uzmem, minus.. tj ja sam bogatiji što više resursa imam, ali i istovremeno što manje svi ostali, druga strana jednadžbe-vage ima.. tj prirodno je da tad onaj protivnik postane protivnik, da ciljamo uništiti ga.. smanjiti, jer time se opet povećava razlika i postajem bogatiji, relativno.. a to relativno je jedino važno u svemiru, jer apsolutno ne postoji, paradox? :) da..

-zato će takav turbo-verzija-2 vKapitalizam, u sebi željeti uništiti-eliminirati srednju klasu, tj ona distribucija resusra npr novca od 0-100%.. znamo da nula i 100% ne ulaze, jer tad nema cirkulacije-toka, stane.. no svaka strana bi željela da je klizač postavljen što više na 'svoju-moju' stranu, tj ako sam kapitalac na kapital, ako sam šljaker na distribuciju-plaću-pojedinca.. zamislimo da je to na 50% u statističkom balansu, tj 50 je samo imaginarna brojka dok nemamo neku konkretniju.. a stanje je odavno da 10% kapitalista-populacije posjeduje 90% vrijednosti.. tj stoljeće je već ta distribucija loša, neodrživa.. tj nekad bi došla klasična revolucija, giljotina cara i redistribucija pa novi ciklus.. odavno tog više nema, nema giljotine, nema reseta, nema redistribucije te akumulacije, stvoren takav sustav u kojem ne postoji car-glava koju giljotinom treba skratiti pa da dođe reset.. tj to nije ni trumpek ni musk, oni su samo simboli-frontmeni tog sustava, elite.. bili oni marsovci ili iluminati, jazavci ili gušteri :)

-ne može kapitalizam biti umjeren, ne može to sustav.. tj kao i AI... to je samo sustav, forma, pravila igre, alat.. mi ga stvaramo, mi određujemo pravila, mi ih provodimo.. pa kad infaltilni-infaltino daje nagradu za mir i priprema prodaju nogometa kažemo da-ne.. možda, vidjet ćemo .. no to su ameri trebali reći za trumpek-maga, a rekli su upravo suprotno, ne slučajno jednom, ovisno o brojanju 2-3 puta.. a možda i četvrti, odnosno car-trump želi postati car, vječno, ili barem ostaviti trag u povijesti, bazenima, trijumfalnim vratima.. ne samo lošom frizurom i epstinizmom.. a taj epstinizam je ona glavna poluga-moć kojom sve rade godinama.. tj igra koja je izašla izvan kontrole uređenog sustava-pravila.. igra koja se igra nadnacionalno, nadpravilno, .. pa lete svijetom, podmićuju, sabotiraju, ubijaju.. neovisno za koju stranu ili je akronim cia-kgb, često, prečesto su isti-povezani-spojeni.. pa do tog da onaj dolje u klasi prašinar-vodnik, ne zna da je general na vrhu u dresu protivnika kao u vojnoj vježbi gdje jedna desetina-vod dobije zadatak napasti, druga braniti, pa čak i upute izgubiti ili pobijediti jer je to cilj vježbe :) .. npr jel cilj završiti ratove? ili ih podgrijavati? da traju.. da se municija troši, da biz ide.. rakete se moraju ispucati da bi novi ciklus prodaje-zarade išao.. ako nema rata nema potrošnje, ako nema rakete koja sruši zgradu, nema nove gradnje.. trpi građevinski biz, kompletno biz.. svi imaju sve i stane proizvodnja kao 29te i prve krize koju kapital više ne želi na taj način.. npr nvidia sama sebi prodaje gpu i novac od prodaje ulaže u ai, zavrti se to .. vic mujo-haso i opklada za 100€? ako pojede govno? samo da se para vrti.. a kad se nešto vrti u krug imamo perpetuumobile, beskonačnost, sama mašta je granica.. i zato cijene gpu rastu, ne zato jer ih nema, nestašica, nego jer ih ima.. paradox? da, ali ne slučajan, planiran, namjeran, kao mehanizam kojim ta ekipa to izvede, kao mađioničarski set-scena i trik sa npr zecom ili prerezanom ženom kojoj gledamo noge-sise..

-kad su ono bile krize-nestašice goriva? 70tih.. i tadašnji podatci, prognoze.. predviđanja kad će goriva nestati.. od tad, goriva ima, sve više.. nije problem da ga nema, nego cijena, pri čemu tanker pluta u međunarodnim vodama i čeka dok mu šef s burze javi da krene prema luci.. isti tanker, hoće li teret biti prodan za 1 ili 2 neke imaginarne valute-jedinice.. naravno, bit će prodan po 3 ako može.. što nema veze s vrijednošću robe no ima s cijenom i trgovinom, tj u trgovini gdje je cijena realna ili nevažna, svatko u lancu zarađuje realno usporedivo kao dio posla koji radi, recimo 5-30% ovisno o količini karika lanca i njihovom odnosu, kmet-proizvođač-seljak, vlast-crkva-porez, trgovina-logistika-prekupac.. recimo po trećinu svaki.. kako god pomaknemo ježičac podjele prisiljavamo zakon fizike na djelovanje tj strujanje grana, preljevanje.. pa tad svi požele npr biti vlast ili trgovac.. ali ne možemo svi biti jedno, potrebni su oni drugi za sustav.. ne možemo svi igrati za jedan klub dinamo ili real i biti pobjednici, odnosno da posotji jedan klub tad bi bili pobjednici no ne bi postojala liga-natjecanje, ne bi imali protiv kog igrati.. real mora imati protivnika da bi bio real .. car mora imati kmetove da bi bio car i što je bogatiji odnosno što je kmet siromašniji to je on kao car sretniji u tom sustavu pri čemu je car samo naziv ili trenutna vrijednost varijable posjednika resursa kao vlast ili sila, jači, onaj primat s toljagom iz odiseje.. može čak biti i robinhood, kojeg doživljavamo kao dobrog, no ekšli je lopov u šumi.. alcapone, krimos..

-onak, robinhood nam je simpatičan pa je ok? .. trumpek? alcapone? mao, staljin, borg? moj tim, moja ekipa, tad je ok, ali ako je protivnik tad nije?

-zašto bi u svakom happyendovskom scenariju filma bilo ok da humani-ljudi-enterprise.. pobjedi, npr borga? zašto jednako pravilo ne vrijedi za pobjedu borga? što da je umjesto španjolske pobijedila argentina ili usa? .. odnosno zašto mu nisu dali tog nobela za mir :)) nego je jadan zbog tog morao u venecuelu.. još jedan mir koji je donio, istina ratom, od onih obećanih i nabrojanih mirova, krajeva ratova koje je sam goloruk omogućio.. pravi mirotvorac koji ni sam sebi ne može povjerovati što sve tvita kad se sprdne.. no dovoljan broj maga-raca povjeruje, možda dovoljno za iduću rundu, mandat.. koji šaljivo najavljuje mada je suprotno zakonu.. no zakoni su papir, mač je jači! i enterprise!! :) a s pečatom-potpisom oprosta grijeha uključivo poreznih, on može sve, pa i novcem države financirati uništenje iste države pri čemu ekipa na vrhu koja to radi razdragano broji trilijarde i sretno nastavljaju igru dalje.. mada je besmisleno, nepotrebno, nadrealno.. no želju za tim novcem jednostavno imaju, kao droga za đankera.. 'mora'...

-ameri su supersila, svjetski šerif, svjetska moneta.. posjeduju dovoljno resursa za tavku igru, marsovska pravila konverzije nematirijalnog u materiju-novac..

-oni mogu, za njih nema kraja fantazije.. dok se ne probude i padnu s oblaka, giljotinom.. nešto što traži da seljaci krenu s vilama na palaču po glavu.. dok on svoju glavu ne želi staviti na panj nego na novac i liticu planine... dok je fundamentalni problem što selje više ne idu vilama na palaču po glavu, nego ajfonom, kao i to da je posljednji primjer upravo suprotan, da je on išao po fotelju, paradox i novonormalno pri čemu nije car izgubio glavu nego policajci u obrani demokracije koja je s njegovim vicom o slovu b postala glupost.. i relano jer omogućuje takvo stanje. ili relativno, kao sve u svemiru.. :)

-skraćivanje?.. i to je relativno :)

.. i da, tuć ih, kao i nek jedu kolače! ..

** edit: .. i da, prešao sam na tamnu stranu sile. (imaju dobar mač u ponudi kao mamac..)

čak mi i ai daje recept..

💻 Pseudokod za preuzimanje svijetajavascriptwhile (svijet.imaResursa() == true) {
mojNovčanik.dodaj(trilijarda++);
if (konkurencija.postoji()) {
enterpriseMač.sijeku(konkurencija);
}
// Implementacija Highlander pravila
if (vKapitalci.broj() > 1) {
GollumEfekt.pojačajNaMax();
} else {
Console.log("Only One. Misija uspješna.");
break;
}
}

- kliknestanje za juzere koji žele biti 'naj' kao npr musk-trump.. :)

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:40 (ihush).

2 0 hvala 0
18 godina
Drago kaže...

Neki mladi programer ne može si složiti konfu za mali lokalni LLM, jer je sve superskupo.

Neka sa 5090 otvori obrt pa neka mu AI radi web stranice i time zaradi dovoljno za 5090.

Drago kaže...

@wyks previše psihologiziraš - nismo ništa odgojili niti se radi o nekakvom psiho-socijalnom projektu, već o ekonomskom koji favorizira društvenu patologiju - kapitalizam uvijek teži povećanju profita, smanjenju troškova, a financijalizacija je uvijek rješenje koje vodim tom cilju. Riješiti se strojeva koji se kvare, radnika koji bi jeli i samo baratati novcima. 

Tako si od industrijskog kapitalizma ponovo došao u "zlatno doba" (gilded age) gdje ekipa trguje dionicama Panamskog kanala i interkontinentalne željeznice, ali ovoga puta je to SpaceX, AI i kripto. 

Industrijski kapitalizam je i dalje kapitalizam, ali je "krao, ali je i nama dao", a financijalizirani kapitalizam samo krade. Doslovce. Marx je iz industrijskog kapitalizma shvatio da se državi i kapitalistima isplati financirati javne usluge kroz poreze (škole, bolnice, prijevoz - sve što je zajedničko i povećava efikasnost rada) i kapitalisti se tada nisu bunili jer im je odgovaralo da imaju radnika koji u tvornici zna pročitati što piše na kojoj tabli, nema kugu, koleru i gubu, a oni sami ne plaćaju direktno ni školu ni doktora već daju jedan mali dio novca u obliku poreza državi koja onda preko "economy of scale" sve to puno jeftinije organizira nego bi bilo da svaki od njih sam to za sebe radi.

Financijaliziranom kapitalizmu to ne treba. Kakvi "radnici"? 

Trenutno su usputni dobitnici proizvođači memorijskih čipova i Nvidija od onih koji stvarno nešto proizvode, ali to je privremeno, a u slučaju Nvidije i neodrživo zbog kružnog financiranja (Uroboros - zmija samu sebe jede) gdje Nvidia "uloži" u AI da bi ovi kupili od Nvidije GPU-ove, jedan drugome na papiru daju jednu te istu lovu (automatski 2x "prometa"), a čak ni stvarnih podatkovnih centara nema jer pored čipova zahtijevaju i elektrane koje se ne mogu stvoriti iz dupeta. 

Muska neki građevinar tuži da mu je godinama dužan 170+ milijuna dolara za gradnju Colossus data centara, a ovaj nakon IPO SpaceX-a i hrpe milijardi nečega prvo što je napravio uzeo kredit od banke za tekuće troškove. 

To je "junak našeg doba" ne zato jer smo "mi" nekoga "odgajali" ili ne, već zato jer živiš u ekonomskim odnosima koji su sami po sebi više patološki od industrijskog kapitalizma koji sam po sebi također favorizira društvenu patologiju.

Sve jasno. Nisam rekao da je projekt već fenomen, odgoj nije u smislu majka-dijete - jedi sine i uči da budeš velik i pametan, već društvo-pojedinac, ako će pojedinac svojevoljno reći da ne želi biti nacist jer to percipira (odgojen je) kao loše, zašto želi raditi za Kalshi? (Iako postoje ljudi koji pišu projekte, evo i Karp zaziva komunjare i marksiste, a administracija US zaziva McCarthy 2.0. i odbija procesuirati Kalshi kao nereguliranu kladionicu - što je to ako nije projekt?)

Sama činjenica da ne daju ništa mene tjera na zaključak da je gore? Klađenje je klađenje, slažem se. 

Ali nije li naznaka da je nešto gore - sama čininica da se kladi na nešto što nema potencijala?

Je li to gore? Meni je to gore? 

Pa onda ne mogu reći da smo ponovo u nečemu, nego sa sličnom mehanizmom radimo nešto gore?

Hoće li razuzdani finacijalizirani kapitalizam ikada doći na nivo pec-pec kao pljačkaški pohodi barbara, ili are we doomed to repeat it? Kao bio je pec pec 2009e - sad više nije? Radnički pokret 21. stoljeća umro, a ni dozvolu za auto i popit pivu nije navršio. 

Misliš li da je spomenutim barbarima sinulo da ako jedne godine spale sve što su sezonalno pljačkali da za slijedeće godine ostaju bez "means of production"? Rekao si da bi Kerumovi suseljani zatukli Epsteina, jesmo li mi onda gori ako ne tučemo nikoga?

Zašto društvo nije više odgajano Marksom?

Marks nije pisao u samo-svrsishodnom vakuumu, već da uči i odgaja. 

Kako onda izmjeniti eknomoske odnose da se ne živi u tim vremenima? Ne slijedimo ni biblijski zakonik više (načelno) zašto slijedimo "zakone" finacijaliziranog kapitalizama.

U onoj drugoj temi me captain_soap_mctavish pitao zašto zamjenica serifa Stephanie s ponosom govori kako uziva kad moze zavezati nekoga u hogtie position, eto ja mu odgovaram pitanjem kako to da postoji Kalshi - iako je svaka generacija znala što je kocka, evo i da spomenemo ihush -evog Al Caponea :D

Možda nema Marksa našeg doba da nas podjesti na ono što je bilo evidentno i njemu prije 150 godina?

(Tko je filozof superstar našeg doba? Na koga se lože patničke duše)

Možda nismo dovoljno odgajali sinove da imaju bolje projekte? Ili djevojke, vidimo da i djevojke imaju "loše projekte" bar smo na tom polju napredovali :D

(Gore je i zato što su svi ovi benefiti koje spominješ u nekim segmentima u regresiji, i javno zdravstvo, i borba protiv zaraznih bolesti, i školstvo i kvaliteta obrazovanja. Naravno više u USA (prosrali se od winninga), ali imamo i mi naše medikole)

Što se SpaceX, AI, Kripto tiče:

3 godine

AI mi djeluje inteligentnije od većine napisanog u ovoj temi, a i ekonomičniji je u potrošnji "praznog" prostora.

Možete vi sada drviti do besvijesti, ali AI je alat i to vrhunski. Kako će se koristiti? Pa kao i svaki drugi alat, netko će si cirkularom otkinuti prste, a netko napraviti nešto korisno.

Čemu potreba za ovolikim pametovanjem?

AI me podsjeća na davnije doba, prelazak sa analogne fotografije na digitalnu, pa i prelazak sa HDD na SSD, uvijek isti komentari, crne misli i predviđanja.

Što se mene tiče AI je revolucija. I to piše senior full stack programer sa 25+ godina iskustva.

Vibe coding? Zašto ne. Kao što je youtube omogućio "anonimcima" da dođu do svoje publike, tako će i AI pomoći u poticanju kreativnosti.

Usput, hvaljeni Linux je izgleda šupalj poput švicarskog sira, AI mu svakih desetak dana pronađe propuste i rupe kojih se ni Windowsi ne bi posramili. 

1 1 hvala 0
17 godina
Azmo kaže...
Ja bih rekao da smo tek na početku i da fantazija postaje java. Alati poput Base 44 postoje i iako su tek na jednostavnoj razini s njima se može svašta. A to je tek početak! Za koju godinu ti alati će toliko napredovati da će sve mane iz teksta biti popravljene. Programiranju kakvog znamo došao je kraj.

"Programiranju kakvog znamo došao je kraj."

Ovo definitivno stoji.

Vidjet cemo sto ce biti za godinu dana i kako ce izgledati SDLC.

18 godina
ihush kaže...

4. tući ljude, odnosno bolje za svaki slučaj u stavkama dodati 1a-2a-3a...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice