Veliki dio AI industrije su marksisti, kaže šef Pa

poruka: 38
|
čitano: 7.206
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Veliki dio AI industrije su marksisti, kaže šef Pa".
16 godina

Ne znam jel do autora ovog teksta ili osobe koja je davala izjavu, ali doslovno nista u ovom tekstu mi nema smsisla.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

12 0 hvala 1
12 mjeseci
Re: Veliki dio AI industrije su marksisti, kaže še
zna se tko je Palantir, tvrtka "opasnih namjera" i Karp. Ne znam zašto mu se uopće daje prostora

5 0 hvala 1
10 godina

Ovu facu kad vidim puno toga mi je jasno odmah. 

Ne bi mu posudio bicikl na 5 min da skoci doma po ljekic za bolesnu baku. 

A s obzirom na ono sto radi, sigurno dijeli krug poznanika s Epsteinom.

6 0 hvala 2
21 mjesec
Ipak šije ga ovajza vrh koplja , imal ljigavije face ali i ćovijeka!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina
Sirotanovic kaže...
Ipak šije ga ovajza vrh koplja , imal ljigavije face ali i ćovijeka!

U da. 

Srećko je lik.

Obuci ga u kombinezon i gumene čizme i ko' da je sad doletio iz Adžamovaca traktorom za vrijeme žetve da kresne par ladni' piva pa dalje za poslom. 

Ima preko 30, ali i dalje spopada konobarice s nekim masnim uletima itd. 

8 godina

Tvornice... umm... robotima!

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

4 0 hvala 0
21 mjesec
Gdje je ovaj išao u školu !

Marx se doticao velikog broja različitih problema, uključujući otuđenje i izrabljivanje radnika, kapitalistički način proizvodnje i povijesni materijalizam.

Marksizam je ideologija sadržava shvaćanje o klasnoj borbi kao pokretaču povijesti, o besklasnom društvu, komunizmu, kao njezinu cilju, koji se može ostvariti revolucijom kapitalističkoga društva.

A tek ono o malim ljudima vegetarijancima, znal' tko koji si to "revolucionarni"?

A prijevod je ono "po stvarnoj cijeni kao i drugi oblici samozadovoljavanja".
Moj PC  
3 1 hvala 0
10 godina
Sirotanovic kaže...

Marx se doticao velikog broja različitih problema, uključujući otuđenje i izrabljivanje radnika, kapitalistički način proizvodnje i povijesni materijalizam.

Marksizam je ideologija sadržava shvaćanje o klasnoj borbi kao pokretaču povijesti, o besklasnom društvu, komunizmu, kao njezinu cilju, koji se može ostvariti revolucijom kapitalističkoga društva.

A tek ono o malim ljudima vegetarijancima, znal' tko koji si to "revolucionarni"?

Sve je to... slicno kolo 

5 godina

Ima smisla.

Ljudi neće ništa raditi, uživat će, sve će raditi AI i roboti. 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

1 0 hvala 0
4 godine
prepuštanje algoritamske raspodjele tehnokratskoj eliti bez promjene vlasništva nad sredstvima za proizvodnju samo produbljuje eksploataciju ergo prijedlog 50 posto vlasništva nad umjetnom inteligencijom kojeg većina građana podržava. Altman i njegova banda za sada "nude" 5%

2 0 hvala 1
15 godina
Gebirgs kaže...
Sirotanovic kaže...

Sve je to... slicno kolo 

Oy vey... It's a coincidence!

18 godina

Kakvo je ovo sugavo vrijeme gdje drzave strepe pred privatnim tvrtkama...

Drzava ko drzava je izgubila smisao, nit stiti gradane niti radi za dobrobit istih.

Truth in engineering.

3 0 hvala 1
16 godina
Barista kada je tocno to bila uloga drzave?Kroz povijest se samo mijenjao oblik vladavine i nacina kontrole manjine nad vecinon. Ako je doslo vrijeme da koncept drzave se zamijeni konceptom firme koju tocno razliku cini osim sta ce ti tvoja podredenost bit ocitija? Da li zelis rec da su osobe koje upravljaju drzavama najpametnije, najsposobnije, naj postenije ili su samo najzeljnije te pozicije? A onda opet u drugu ruku cime su osobe koje ne rade nista zasluzile da ih se tretira isto kao nekoga ko mijenja svijet?
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2026 8:40 (stirko55).

1 0 hvala 0
21 mjesec
kada je tocno to bila uloga drzave?

Komunizam 🤔

"A onda opet u drugu ruku cime su osobe koje ne rade nista zasluzile da ih se tretira isto kao nekoga ko mijenja svijet?"

E to je problem u komunizmu, dogodi se stagnacija što nema tko mijenjati svijet ! Osim u Kini i Vijetnamu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2026 22:08 (Sirotanovic).
16 godina
To ti je slicno ko sta ljudi vicu treba oporezovat ultra bogate i sta je najsmisnije to uvik pocmu vikat oni bogati, ali naravno prag za oporezivanje krece od necega viseg id onoga sta oni imaju i onda ovi bogatiji samo kazu zadto bi se ja trudija da oni sta sisu od drzave ubiru plodove i onda nastane zastoj. Ljudima je koncept kapitalizma nepojmljiv jer je vecina ljudi po prirodi lijena i zavidna, jako los kombo

0 0 hvala 1
8 godina
stirko55 kaže...
To ti je slicno ko sta ljudi vicu treba oporezovat ultra bogate i sta je najsmisnije to uvik pocmu vikat oni bogati, ali naravno prag za oporezivanje krece od necega viseg id onoga sta oni imaju i onda ovi bogatiji samo kazu zadto bi se ja trudija da oni sta sisu od drzave ubiru plodove i onda nastane zastoj. Ljudima je koncept kapitalizma nepojmljiv jer je vecina ljudi po prirodi lijena i zavidna, jako los kombo

To viču oni koji su se dobro uhljebili/obogatili na tuđem znoju i muci. I to je koncept kapitalizma - da siše sebi podređenu državu i tuđe plodove.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
8 godina
Sirotanovic kaže...
kada je tocno to bila uloga drzave?

Komunizam 🤔

"A onda opet u drugu ruku cime su osobe koje ne rade nista zasluzile da ih se tretira isto kao nekoga ko mijenja svijet?"

E to je problem u komunizmu, dogodi se stagnacija što nema tko mijenjati svijet ! Osim u Kini i Vijetnamu.

Postoje li zbilja osobe koje ne rade ništa?
Osim onih zilijardera rođenih sa srebrnom žlicom u ustima, i istagramuša i sličnih, ali to baš nije simptomatično za komunizam (koji zapravo nigdje niti nije ostvaren).
Koji krater recimo radi Trumpova unuka?

5 godina

Once upon a time, polagah predmet zvan Privredna ekonomija (danas poslovna, mislim) i prof.dr.sc ekonomije nama počeo predavati kako u socijalizmu radniku od prihoda tvornice ide 70% prihoda, dočim tvornici ostaje 30% (to je ona floskula "tvornice radnicima")

A, na trulom zapadu, tvornica i privatni vlasnik uzmu 80% prihoda, a "jadnim" radnicima ostane 20% prihoda.

*Pošto sam imao gajstarbajtere u obitelji, odmah mi je zasvijetlila crvena lampica alert pa sam diga ruku i rekao mu; "Da, ali na zapadu moja tetka ima u tvornici kao obična radnica 2500 DM "osobni dohodak", a mi u Jugoslaviji za isti posao 700 DM (preračunato, svakako) i baš me briga koliko uzme privatnik" !!!!.

Izuo sam ga iz cipela, jer kontra stava nije imao (vjerojatno je mislio slično, no morao je predavati po tadašnjim udžbenicima) počeo je nešto mumljati pa je jadan konsterniran napustio predavanje.

Sljedeći ispit kod njega čista petica, samo smo neformalno razgovarali o životu.

*S tim da nisu tada ni iznajmljeni stanovi u Njemačkoj bili skupi, imali su 30 godina iznajmljeni trosobni stan ona i tetak, troje djece i opet su se s 55 godina vratili u Jugoslaviju, sazidali lijepu kućerinu, kuća na moru, mirovinica kao iz bajke.

Djeca normalno ostala u Dojčlandu, koji će qlinac ovdje.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

3 0 hvala 2
10 godina
Zaporožac kaže...

Once upon a time, polagah predmet zvan Privredna ekonomija (danas poslovna, mislim) i prof.dr.sc ekonomije nama počeo predavati 

Funny enough, imao sam predmet "ekonomika poljoprivrede", i tu se, vec je RH bila, ucila te sr@nja koja se znalo da nece nikome nikada trebati. Usporedba kolicine godista traktora u YU s nekim zemljama, kolicina zemlje koju seljak obradjuje itd. Opcenito, curriculum u RH je zaostao u tim nekim vremenima, a vode ga osobe koje su stranacki pogodne.

Istrazivacki rad i kontinuirano obrazovanje, 0 bodova.

I onda sam igrom slucaja naisao na jednu platformu za samoobrazovanje (0kn tecaj), jedno 20-ak godina kasnije, i naidjem na jedan tecaj stanovitog Koreanskog profesora koji uci "Kako Apple koristenjem optimiziranih logistickih lanaca u proizvodnji zaradjuje novac". 

I zamalo nisam pao sa stolice. 

Bas sam razgovarao sa suprugom kako Koreanci danas uce kako Apple radi stvari da bi stvorili ljude koji kuze kako Apple funkcionira, kako globalni giganti koji znaju posao funkcioniraju, i koliko je to drugi svemir od nas. 

21 mjesec
E da je pameti pa napraviti neku ravnotežu između ta dva ekstemna sistema kapit. i komun. , pokupiti najbolje od svega a odbaciti loše!
Na svijetu ima hrane dosta za sve, ima resursa dosta za sve ali nema za ljudsku pohlepu!
Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina
Zaporožac kaže...

Once upon a time, polagah predmet zvan Privredna ekonomija (danas poslovna, mislim) i prof.dr.sc ekonomije nama počeo predavati kako u socijalizmu radniku od prihoda tvornice ide 70% prihoda, dočim tvornici ostaje 30% (to je ona floskula "tvornice radnicima")

A, na trulom zapadu, tvornica i privatni vlasnik uzmu 80% prihoda, a "jadnim" radnicima ostane 20% prihoda.

*Pošto sam imao gajstarbajtere u obitelji, odmah mi je zasvijetlila crvena lampica alert pa sam diga ruku i rekao mu; "Da, ali na zapadu moja tetka ima u tvornici kao obična radnica 2500 DM "osobni dohodak", a mi u Jugoslaviji za isti posao 700 DM (preračunato, svakako) i baš me briga koliko uzme privatnik" !!!!.

Izuo sam ga iz cipela, jer kontra stava nije imao (vjerojatno je mislio slično, no morao je predavati po tadašnjim udžbenicima) počeo je nešto mumljati pa je jadan konsterniran napustio predavanje.

Sljedeći ispit kod njega čista petica, samo smo neformalno razgovarali o životu.

*S tim da nisu tada ni iznajmljeni stanovi u Njemačkoj bili skupi, imali su 30 godina iznajmljeni trosobni stan ona i tetak, troje djece i opet su se s 55 godina vratili u Jugoslaviju, sazidali lijepu kućerinu, kuća na moru, mirovinica kao iz bajke.

Djeca normalno ostala u Dojčlandu, koji će qlinac ovdje.

Misliš - koji će qlinac u kapitalističkoj Hrvatskoj?
U doba SRNJ i SFRJ su i cijene bile malo drugačije, zato si i mogao raditi tamo a sagraditi kuću ovdje. Teško da su si tvornički radnici gradili kuće u Njemačkoj. 

Koliki je osobni dohodak djece-rudara u Kongu?

8 godina
Sirotanovic kaže...
E da je pameti pa napraviti neku ravnotežu između ta dva ekstemna sistema kapit. i komun. , pokupiti najbolje od svega a odbaciti loše!
Na svijetu ima hrane dosta za sve, ima resursa dosta za sve ali nema za ljudsku pohlepu!

Komunizam nikada nigdje nije ostvaren. Socijalizam tu-i-tamo jest, gdje ga kapitalističke armije, tajne službe i drakonske sankcije nisu uspjele zatući.

16 godina
Problem socijalizma i komunizma je sta zagovara jednakost u nekim obliku, ali koncept jednakosti kao takav jednostavno ne moze funkcionirati

2 0 hvala 0
21 mjesec
I to sve ali i mi ljudi u globalu nismo dovoljno "prosvijetljeni" ako je to prava riječ ili svjesni, pa da živimo mirno u ravnopravnom društvu, onako naivno, stoički i platonski kao u Star treku , da radimo na boljem sutra i upremo u ostvarivanje tog plana. a ne ovako svako za svoje dupe, tipa Alija Sirotanović kopa velikom lopatom a ostalih deset češka jaja i misli samo radi budalo da ja ne moram!

Ali da ,sile osovine kapitalizma svim silama rade na tome da takvo društvo propadne! No realno i bez takvih psihopata teško da bi pravi komunizam uspio , ipak svak od nas ima veći ili manji ego!
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.8.2026 14:43 (Sirotanovic).
13 godina
stirko55 kaže...
Problem socijalizma i komunizma je sta zagovara jednakost u nekim obliku, ali koncept jednakosti kao takav jednostavno ne moze funkcionirati

problem socijalizma i komunizma je u tome što su članovi komunističke partije uvidjeli da bi prelaskom na komunizam vlast birao narod, a kao i svi diktatori koji se dokopaju vlasti - ne žele niti u primisli mogućnost da narod nekog drugog osim njih postavi na vlast

...i tako su nam prodali vječni prijelazni model u kojem nema izbora i u kojem su uvijek oni na vlasti

18 godina
stirko55 kaže...

Može takav sustav sasvim lijepo funkcionirati, samo ne tamo gdje su ljudi đubrad.

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
stirko55 kaže...

Može takav sustav sasvim lijepo funkcionirati, samo ne tamo gdje su ljudi đubrad.

Ne moze jer jednakost znaci jednako za sve i svakoga, a svi ne zasluzuju jednako jer statisticki ne mogu doprinositi jednako

16 godina
picajzla0707 kaže...
stirko55 kaže...

problem socijalizma i komunizma je u tome što su članovi komunističke partije uvidjeli da bi prelaskom na komunizam vlast birao narod, a kao i svi diktatori koji se dokopaju vlasti - ne žele niti u primisli mogućnost da narod nekog drugog osim njih postavi na vlast

...i tako su nam prodali vječni prijelazni model u kojem nema izbora i u kojem su uvijek oni na vlasti

Mislim da se ovo tvoje dotice totalno drugog problema, a to je zasto su potrebni predstavnici vlasti kao takve pogotovo u sistemima u koji se dicis time da narod bira. Kad toliko virujes narodu i odlukama koje moze donijeti daj im da su sve odluke na njima, a ne gdje odreena osoba iznosi svoje stavove o trenutnim temama i onda ti njoj das povjerenje na 4-5 godina di dode milijon drugih tema u kojima se ne slazes sa njihovim stavovima a to nisi mogao znati u vrijeme glasanja.

15 godina

Šokantno, frajer firme čiji je model i jedini model privatnost je, pazi sad, šokiran odnosom prema privatnosti AI divova.

Da se to netko možda ne boji konkurencije? Ili smo mi svi ludi.

Samo nek se rogati bodu, probušit će taj napuhani balon uskoro. I raspad će biti predivan.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
stirko55 kaže...
Veliki Brat kaže...
stirko55 kaže...

Ne moze jer jednakost znaci jednako za sve i svakoga, a svi ne zasluzuju jednako jer statisticki ne mogu doprinositi jednako

Može jer naravno da niti svi moraju doprinositi jednako niti svi moraju dobiti jednako. Dovoljno je da doprinose koliko mogu a dobiju koliko im je potrebno.

Ali imaš primjera gdje takav sustav uredno funkcionira, čak na planetu Zemlji: kibuci u Izraelu i Inuiti. U nekim segmentima i američki indijanci.

Znači to nisu iznišljeni hipotetski konstrukti, nego vrlo realna i funkcionalna društvena uređenja.

Interesantno, što su uvjeti preživljavanja teži, to su i ti sustavi "komunističkiji".

Dokazano je da je u jednom trenutku ljudska populacija bila svedena na cca. 10.000 jedinki; što misliš, jesu li ti ljudi funkcionirali po principima bližima komunizmu ili kapitalizmu?

Bi li ti i ja danas bili živi da je jedan svojatao resurse i izrabljivao druge?

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice