Velika Britanija zabranjuje društvene mreže mlađim

poruka: 53
|
čitano: 8.324
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Velika Britanija zabranjuje društvene mreže mlađim".
18 godina

Bravo!

Sad će nam Aldo objasniti kakav to ima negativan utjecaj na B2B sales SpaceX-a

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Moj PC  
8 8 hvala 1
12 mjeseci

Bravo i ja kazem. Svaka cast kotura se,

Meni malo fali sto obrazovni sustav ne prati izazove vremena u kojem zivimo.

Nisam bas primjetio ili cuo da se u skolskim programima obraduju socijalne mreze sa posebnim naglaskom na zamke koje iste nose.

Pripremljena djeca su sigurna djeca, dok su zabrane mozda prva mjera. Sto ces kad ti neiskusno celjade napokon padne u sape divlje zvijeri u obliku socijalnih mreza, lazanije, lopova, predatora i ostalih bolescina koje se tamo nalaze?

4 7 hvala 0
16 godina

🤡 Britanija uvodi „internet putem putovnice“ Britanska vlada doslovno je uvela internet putem putovnice. Stanovnici će sada moći koristiti društvene mreže tek nakon što potvrde svoj identitet putem putovnica, digitalnih identifikacijskih dokumenata, sustava za prepoznavanje lica ili kreditnih kartica. Formalno, odluka se promiče kao mjera „zaštite djece“. Ograničenje je došlo nakon što je zemlja zabranila društvene mreže za djecu i tinejdžere mlađe od 16 godina, rekao je premijer Keir Starmer. ➡️Prema Starmeru, društvene mreže čine djecu nesretnom i ovisnima, dok će im ograničenje „vratiti djetinjstvo“. Britanska vlada planira donijeti zakon prije Božića 2026., a zabrana bi trebala stupiti na snagu do proljeća 2027.

Moj PC  
3 0 hvala 2
16 godina
Re: Velika Britanija zabranjuje društvene mreže ml
Mislim da je ovo jadno, treba u svako kucanstvo postavit par kamera radi sigurnosti djece, oni koji nemaju dicu se nemaju cega bojat, kamere samo prate ima li nasilja nad djecom
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

11 3 hvala 6
5 godina
Odlicno💪💪💪💪
Moj PC  
3 5 hvala 0
14 godina
Ajde nešto dobro od tamo... Samo opet provedba toga bude teška.

Ja sam više da se gerijatriji uvede limit. Kakva sranja jbte pišu, dočekali da mogu nekontrolirano srat, a da ih niko ne istambura poslje. Postali stručnjaci za sve i svašta, od epidemiologa do povjesničara.
Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 13:19 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 9 hvala 0
6 godina
Bravo UK!

5 4 hvala 0
16 godina

Zašto je jadno?  Negativan utjecaj mreža nad kojima nemaš kontrolu. Odrastanje bez društvenih mreža je bilo sasvim zadovoljavajuće u mojim godinama. I dalje smo se nalazili vani, isli igrati nogomet, u park, na kupanje... I bilo je fantastično.

Idealno bi bilo otvaranje glavnog računa na mobitelu pod strogom kontrolom. Država može pružiti vjerodajnicu uređaju. A kasnije svaka aplikacija šalje upit prema mobitelu jel osoba punoljetna ili ne. Kad se napuni 18 godina zaštita se automatski isključi i idemo dalje. Bez ikakvih curenja podataka, skeniranja osobni ili bilo šta drugo. Jednostavno rješenje. Država i ovako i onako zna sve o tebi... pa ne vidim iz kojeg razloga ne koristimo njihove servise za verifikaciju.

Infarkt... ma kakav god da je... od srca je.
18 godina
Odlična stvar, nadam se da će isto i kod nas doći.
Moj PC  
5 6 hvala 0
17 godina
NixHR kaže...

A ti svom djetetu ne znaš sam odrediti što smije, što ne smije, to treba HDZ za tebe određivati?

7 godina
dejo6 kaže...
NixHR kaže...

A ti svom djetetu ne znaš sam odrediti što smije, što ne smije, to treba HDZ za tebe određivati?

Ne treba HDZ već stručnjaci iz relevantnih područja, što je očito i odrađeno. Roditelji se danas sve manje bave djecom, a djeca nemaju iskustva ili znanja da umjereno konzumiraju sadržaje koji su im bez limita na dlanu.

I to je itekako problem.

15 godina
dejo6 kaže...
NixHR kaže...

Cijenjeni kolega, promašili ste cijeli stadion 

U ovom slučaju država brani "konzumaciju" proizvoda, a "vi doma" branite korištenje pribora za konzumaciju" istog! 
Dok vi imate mogućnost provoditi prevenciju, država ovakvim aktom reducira (ili barem pokušava reducirati) troškove liječenja! 

Volio bih vidjeti ovakav stav i u Hrvatskoj, barem bi možda spasilo koji mladi život, recimo dok se dva hormonima narajcana teenagera voze na romobilu i drugi vozaču pokazuje nešto na mobitelu, a kada se zberlaju, padnu i polome se (ako imaju sreće, a ne polome vratove) njima i njihovim  i  od roditelja su SVI KRIVI osim njih samih, hrać pljuc! 
Nije problem kada se ekipa napije, recimo, pa koja se generacija nije napila (osim štrajkbreakera), ali kada  i  stanu na romobilčeka, kakamikaza na Ntu, dok još nekoga ne sataru! 

Primjera je jako puno, moglo bi se elaborirati naširoko! Onog trenutka kada "kažeš neku tešku riječ, baciš velik težak kamen", nazad nema, a posljedice, mogu biti trenutne/kratkoročne - smrt nečija, ili dugoročne - netko u kolicima do kraja života, ili u krevetu vegetacija, biljka! 
Izbor je na "vama", karikirano, svatko može odlučiti učiniti nešto ili ne učiniti, kako, ikako ili nikako! 

ATJ Lučko
7 godina

Na dan, kada postajem Pionir... 

Kako netko prije reče, država već zna sve o nama, i sve nam može učiniti: još je samo jedan korak preostao za orvelijansku kontrolu - spriječiti zlomisao. Što su subjekti koje Partija oblikuje mlađi, tim bolje.
Nedajbože da ih neka društvena mreža navede u sumnju da možda za neke njihove vršnjake postoji i neka druga, puno crnja stvarnost, i da ih sve što ih otac/mati/država uče baš i nije istina ili moralno ispravno, ili čak za njihovo vlastito dobro.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 18:51 (Al Crane).

6 0 hvala 4
18 godina

MEne samo zanima kako to misle provodit.

Ne znam kako oni misle zabraniti djetetu da gleda youtube? Internet NE zna tko ga koristi, Youtube NE zna, TikTok NE zna. Ne vidim način da to naprave.
Svatko može lažirati godine, napraviti mail na tuđe ime i starost. Slikat se, pa recimo ja se slikam u njegovo ime.

Nisam za zabranu. Djecu treba educirati kako se te mreže koriste, a ne zabraniti.

3 0 hvala 0
12 godina

Koristio sam Facebook od 2008. a Instagram od nekoliko godina kasnije. Konačno, u 33. godini sam malo došao pri zdravoj pameti pa sam i sa te strane napravio značajan korak. Nisam koristio društvene mreže u cilju poslovanja pa samim time mi nisu bile potrebne za život. U 11. mjesecu prošle godine sam jedan dan samo sve pobrisao bez razmišljanja. Ne brinem više o tuđim problemima, ne punim glavu tuđim "uspjehom" i lažnim predstavljanjima savršenih života koja podsvjesno utjeću na vrstu ophođenja prema svima. Život mi je bio dobar ali od tada mogu reći da stvarno dobro živim. Brinem isključivo o svojim problemima, i od svojih bližnjih. Ne zanimaju me bombastične vijesti, i uopće me nije briga tko je koga ubio, silovao ili pokrao.

Naravno, ne podržavam držanje klinaca pod staklenim zvonom. Ja sam prošao svakakvih situacija u životu i spreman sam na hrpu raznih situacija. Sa trenutnim iskustvom, ne treba mi konstantno čitanje negative ili gledanje nečijeg izdrk*vanja.

Savjetujem svakome u sličnoj životnoj situaciji da napravi isto. 

2 0 hvala 0
20 mjeseci
Hellraiser kaže...

Ne znam kako oni misle zabraniti djetetu da gleda youtube? Internet NE zna tko ga koristi, Youtube NE zna, TikTok NE zna. Ne vidim način da to naprave.
Svatko može lažirati godine, napraviti mail na tuđe ime i starost. Slikat se, pa recimo ja se slikam u njegovo ime.

Nisam za zabranu. Djecu treba educirati kako se te mreže koriste, a ne zabraniti.

Očito edukacija nije dovoljna s obzirom na broj zloupotrijeba društvenih mreža među mladima. Uostalom, mladi su svjesni kako se treba koristiti, pametniji su od nas u tom smislu ali odluče suprotno jer je poželjnije ponašanje među tom generacijom.

16 godina

2 1 hvala 0
20 mjeseci

E za to bi trebalo biti da je odgovorna osoba (koja je nasjela) automatski odgovorna za taj iznos odnosno mora ga vratiti.

11 godina

Alternativni naslov: Velika Britanija uvodi obveznu provjeru identiteta za sve osobe starije od 16 godina na društvenim mrežama i internetskim forumima.

Reakcije forumskih sveznalica je očekivana, s obzirom na to da mnogi olako prihvaćaju ovakve mjere bez ozbiljnog promišljanja. Očito se radi o tehnološko nepismenim osobama, to uključuje i samouke sistem admine na privremenom radu na baušteli. 

Još gore je što velik dio medija samo prenosi vijesti, bez ikakve kritičke analize ili propitivanja mogućih posljedica.

Za sve koji smatraju da je ovo razumna i bezazlena mjera, vrijedi postaviti par pitanja:

- Je li prihvatljivo uploadati osobne dokumente privatnim tvrtkama, uz pretpostavku da ih one nikada neće izgubiti ili da neće doći do curenja podataka? Dovoljno je prisjetiti se slučajeva poput curenja privatnih dokumenata korisnika na Discordu.

- Je li prihvatljivo stvarati sustav koji omogućuje preciznije povezivanje i praćenje aktivnosti pojedinca na različitim internetskim platformama?

- Je li prihvatljivo da sljedeći korak bude obveza za mobitele i druge uređaje da automatski analiziraju sadržaj koji korisnici stvaraju i razmjenjuju kako bi pronašli „nedopušteni sadržaj“, što se već razmatra kroz pojedine zakonske prijedloge?

- Je li prihvatljivo da nakon toga uslijede ograničenja ili zabrane korištenja VPN-a, čime bi se Velika Britanija približila elitnim državama poput Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Bjelorusije, Iraka, Irana, Kine i Rusije?

Žalosno je što odraslim ljudima uopće treba objašnjavati da ovakve mjere nemaju veze sa zaštitom djece. Djeca, kao i odrasli, imaju pravo na privatnost, a odgovornost za njihov odgoj i sigurnost prvenstveno je na roditeljima. Stvarni problem, o kojem vlasti i tehnološke kompanije ne govore, su algoritmi društvenih mreža koji potiču ovisnost, polarizaciju i izloženost štetnom sadržaju. No to je problem koji se ne može riješiti jednostavnim političkim sloganima i administrativnim mjerama.

Možda bi bilo jednostavnije zabraniti pristup društvenim mrežama osobama starijima od 50 godina.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 21:34 (pravi_covijek).

9 1 hvala 1
7 godina
Hellraiser kaže...

Jel bi educirao djecu da ne piju alkohol i ne puše i drogiraju se pa da im je i to dopušteno uz "edukaciju"? Ne bi? Ni ja..jer djeca, radi manjka iskustva, uz svu edukaciju svijeta jednostavno ne znaju što im šteti, a kod roditelja uz svu moguću edukaciju uglavnom prevladava kurcobolja.

E pa ovisnost o društvenim mrežama i ovisnost o internetu je jednako smeće za djetetov mozak kao i gore navedeno.

16 godina
Hellraiser kaže...

Izuzetno jednostavno. Kako država zna tko si i šta si? Ako inicijalizaciju mobitela povežeš sa oibom ili bilo kojim drugim načinom aktivacije gdje roditelj pri paljenu unese informacije o djetetu i gdje mobitel sam podesi ili zabrani apsolutno sve nepoželjne aplikacije do +18. Pa sam google i apple imaju mogućnost postavljanja za malodobnu djecu gdje roditelj ima punu kontrolu. 

Što onda ne dopustiti full control u tom slučaju da se veže malo ozbiljnije? 

Youtube? Easy, već danas imaš video zapise gdje YT traži prijavu na mrežu kako bi bio siguran da nisi maloljetan. Lako se produži i na sve ostale mreže. A Facebook, YT i svi ostali već imaju informacije o svojim korisnicima. Na državi je da uvjetuje kompanijama da se ili drže postavljenih granica ili će biti blokirani u određenoj regiji. 

Te firme žive za novac i prilagodit će se pravilima u roku odmah (uvjerem sam da već imaju ugrađen taj safety feature).

Kažeš: 

"Nisam za zabranu. Djecu treba educirati kako se te mreže koriste, a ne zabraniti."

Pa iz kojeg razloga branimo cigarete i alkohol za -18? Zašto navedeno ne bi slobodno stajalo po kafićima dostupno svima? Pa svi znamo da se to ne smije konzumirati i da je loše za zdravlje. 

Mozak u razvoju je izuzetno podložan sugestijama. Pa i onim najmanjim.

Sada zamisli samo kako to ide kad te netko od malena kondicionira da koristiš njegove usluge/proizvod/servise a mama i tata rade po cijele dane kako bi zaradili za pristojan život obitelji...

18 godina

Zabrana svakako treba, ali to ne treba raditi drzava, to je apsolutno totalitarni pristup u stilu 1984.

Moze se uvesti u sklopu postojecih "child" accounta na operativnim sistemima i ta opcija da OS reportira prilikom spajanja na stranicu da je maloljetnicki account (koliko je to jednostavno/tesko zaobici je druga tema, ali nema puno razlike u odnosu na age-verfification).

Tvrditi kako su roditelji neodgovorni pa drzava treba zbog toga da preuzme kontrolu nad njihovom djecom je vrhunac bezobrazluka. Kao eto, posto neki su roditelji neodgovorni i dopustice da djeca koriste "normalne" accounte, sad treba SVI odrasli da daju licne dokumente za pristup internetu.

Dakle, tom logikom ce sutra reci, posto u nekim porodicama postoji porodicno nasilje - treba svima instalirati video nadzor u kuce.

Neodgovorni, nemarni i popustljivi roditelji ce biti neodgovorni i sa age-verification zakonima, jednostavno ce pustiti djecu da koriste internet i mreze preko njihovih accounta.

2 0 hvala 0
18 godina

Ako inicijalizaciju mobitela povežeš sa oibom ili bilo kojim drugim načinom aktivacije gdje roditelj pri paljenu unese informacije o djetetu i gdje mobitel sam podesi ili zabrani apsolutno sve nepoželjne aplikacije do +18. Pa sam google i apple imaju mogućnost postavljanja za malodobnu djecu gdje roditelj ima punu kontrolu. 

Ne valja ni to kod Google i Apple, jer je vezano za account, za koji sad vec traze sve vise osobnih podataka.

Zasto uopste ima potrebe vezati za bilo sta - OIB i sl.? Zasto ja kao roditelj nemam PRAVO i ODGOVORNOST da uradim prvo postavljanje mobitela - tj. da se podrazumijeva da onaj ko postavlja mobitel ili laptop je RODITELJ. I nakon toga jednostavno napravim djeciji account. Toliko jednostavno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 21:58 (knight).
16 godina
pravi_covijek kaže...

Alternativni naslov: Velika Britanija uvodi obveznu provjeru identiteta za sve osobe starije od 16 godina na društvenim mrežama i internetskim forumima.

Reakcije forumskih sveznalica je očekivana, s obzirom na to da mnogi olako prihvaćaju ovakve mjere bez ozbiljnog promišljanja. Očito se radi o tehnološko nepismenim osobama, to uključuje i samouke sistem admine na privremenom radu na baušteli. 

Još gore je što velik dio medija samo prenosi vijesti, bez ikakve kritičke analize ili propitivanja mogućih posljedica.

Za sve koji smatraju da je ovo razumna i bezazlena mjera, vrijedi postaviti par pitanja:

1- Je li prihvatljivo uploadati osobne dokumente privatnim tvrtkama, uz pretpostavku da ih one nikada neće izgubiti ili da neće doći do curenja podataka? Dovoljno je prisjetiti se slučajeva poput curenja privatnih dokumenata korisnika na Discordu.

2- Je li prihvatljivo stvarati sustav koji omogućuje preciznije povezivanje i praćenje aktivnosti pojedinca na različitim internetskim platformama?

3- Je li prihvatljivo da sljedeći korak bude obveza za mobitele i druge uređaje da automatski analiziraju sadržaj koji korisnici stvaraju i razmjenjuju kako bi pronašli „nedopušteni sadržaj“, što se već razmatra kroz pojedine zakonske prijedloge?

4- Je li prihvatljivo da nakon toga uslijede ograničenja ili zabrane korištenja VPN-a, čime bi se Velika Britanija približila elitnim državama poput Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Bjelorusije, Iraka, Irana, Kine i Rusije?

Žalosno je što odraslim ljudima uopće treba objašnjavati da ovakve mjere nemaju veze sa zaštitom djece. Djeca, kao i odrasli, imaju pravo na privatnost, a odgovornost za njihov odgoj i sigurnost prvenstveno je na roditeljima. Stvarni problem, o kojem vlasti i tehnološke kompanije ne govore, su algoritmi društvenih mreža koji potiču ovisnost, polarizaciju i izloženost štetnom sadržaju. No to je problem koji se ne može riješiti jednostavnim političkim sloganima i administrativnim mjerama.

Možda bi bilo jednostavnije zabraniti pristup društvenim mrežama osobama starijima od 50 godina.

1. Ako država taj dio preuzme na sebe super jednostavno. Gdje kod prvog paljenja mobitela podesiš račun za djecu i uneseš te podatke kako bi napravio verifikaciju da uređaj zna da ga koristi djete. Aplikacija više ne gleda dokumente, osobne , ili bilo šta drugo. Jednostavno pita nešto tipa "If user over 18 - continue, if not - block"

2. Prate te i ovako i onako. Jedino ako koristiš VPN i tor.... pa si u layerima na google.hr ? Obično klinci već od drugog osnovne rokaju po Tor-u 

3. Ti se šališ? Pa danas svaka aplikacija prati ponašanje korisnika. Gdje i kako ih spremaju nemam pojma. I ne zamaram se sa tim. Ako ne plaćaš za proizvod, ti si proizvod.

4. Zašto bi zabranili VPN ako mobitel jasno govori "Hey i am under 18". Ako radi na taj način... možeš biti i u Ugandi... Tik tok bi trebao jednako zabraniti pristup pod uvjetom da se pravila uvedu globalno (no opet ponavljam.... i google i apple imaju opciju da se mobitel registrira za djecu pa možda nema potrebe za tim).  Čak i da uvedu zabranu na VPN... slažem se da bude zabranjen za one ispod 18. Apsolutno ne vidim nikakvog razloga da maloljetna osoba koristi VPN. 

16 godina

Dobro napisano. 

"Neodgovorni, nemarni i popustljivi roditelji ce biti neodgovorni i sa age-verification zakonima, jednostavno ce pustiti djecu da koriste internet i mreze preko njihovih accounta."

Ako uvedeš zakonsku obvezu registracije uz drakonsku kaznu sa random provjerama... vjerujem da ce barem 90% roditelja slušati zakon. Ostatak koji ne ferma zakone je isto kao i u svim ostalim slučajevima sa brzinom vožnje i sl. No bit svega je da se pomogne djeci da se sami razviju bez utjecaja aplikacija koje navode na ovo ili ono. 

18 godina

"Ti se šališ? Pa danas svaka aplikacija prati ponašanje korisnika. Gdje i kako ih spremaju nemam pojma. I ne zamaram se sa tim."

Gledaj, ne prati svaka aplikacija. I ima sve vise ljudi koji se zamaraju s tim stvarima jer to nikako nisu sitnice (takve sitnice npr. dovedu Trumpa na vlast.)

"Ako ne plaćaš za proizvod, ti si proizvod."

To vazi samo za proizvode kompanija koje svoje poslovanje zasnivaju na surveilance economy. I cak i tada, moralo bi biti transparentno i jasno sta ti dobijas sta gubis time sto odustajes od intimnih podataka i privatnosti - sto nikako nije slucaj. Doslovno svjesno iskrivljavaju, prikrivaju i lazu korisnike - tako da to nikako nije fer i posten deal.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 22:13 (knight).

1 0 hvala 0
11 godina
sbcreation kaže...
pravi_covijek kaže...

1- Je li prihvatljivo uploadati osobne dokumente privatnim tvrtkama, uz pretpostavku da ih one nikada neće izgubiti ili da neće doći do curenja podataka? Dovoljno je prisjetiti se slučajeva poput curenja privatnih dokumenata korisnika na Discordu.

2- Je li prihvatljivo stvarati sustav koji omogućuje preciznije povezivanje i praćenje aktivnosti pojedinca na različitim internetskim platformama?

3- Je li prihvatljivo da sljedeći korak bude obveza za mobitele i druge uređaje da automatski analiziraju sadržaj koji korisnici stvaraju i razmjenjuju kako bi pronašli „nedopušteni sadržaj“, što se već razmatra kroz pojedine zakonske prijedloge?

4- Je li prihvatljivo da nakon toga uslijede ograničenja ili zabrane korištenja VPN-a, čime bi se Velika Britanija približila elitnim državama poput Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Bjelorusije, Iraka, Irana, Kine i Rusije?

1. Ako država taj dio preuzme na sebe super jednostavno. Gdje kod prvog paljenja mobitela podesiš račun za djecu i uneseš te podatke kako bi napravio verifikaciju da uređaj zna da ga koristi djete. Aplikacija više ne gleda dokumente, osobne , ili bilo šta drugo. Jednostavno pita nešto tipa "If user over 18 - continue, if not - block"

2. Prate te i ovako i onako. Jedino ako koristiš VPN i tor.... pa si u layerima na google.hr ? Obično klinci već od drugog osnovne rokaju po Tor-u 

3. Ti se šališ? Pa danas svaka aplikacija prati ponašanje korisnika. Gdje i kako ih spremaju nemam pojma. I ne zamaram se sa tim. Ako ne plaćaš za proizvod, ti si proizvod.

4. Zašto bi zabranili VPN ako mobitel jasno govori "Hey i am under 18". Ako radi na taj način... možeš biti i u Ugandi... Tik tok bi trebao jednako zabraniti pristup pod uvjetom da se pravila uvedu globalno (no opet ponavljam.... i google i apple imaju opciju da se mobitel registrira za djecu pa možda nema potrebe za tim).  Čak i da uvedu zabranu na VPN... slažem se da bude zabranjen za one ispod 18. Apsolutno ne vidim nikakvog razloga da maloljetna osoba koristi VPN. 

Dobro mislim što je ovo, mi govorimo o konkretnoj implementaciji, nije filozofija. Ako ne znaš o čemu pricas, barem se informiraj.

1. Država NE preuzima taj dio, bit će kao i kod OSA (online safety act), ćemu filozofiranje. Odgovornost je na websiteu, uređaju
2. To nema veze s raspravom
3. Ti imaš izbor, ne moraš koristiti aplikaciju, i aplikacija ne šalje podatke centralnoj databazi
4. Opet ti zašto, pa najavili su da je to sljedeće na dnevnom redu

Kvaliteta rasprave je zaista spala na niske grane.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 22:22 (pravi_covijek).
18 godina

Mislim da sudrustvene mreze samo vrh ledenog brijega, sto se njih tice svejedno mi da ih zabrane potpuno i odraslima, kao heroin. Problem je sto je ovo samo koncept, ko odlucuje koji sajt mora zahtijevati provjeru godina? Sta ako je to normalan sajt, forum, okupljaliste  za ljude koji komentarisu politicke teme? Bug.hr? Sta kada drzava kaze, vi niste pogodni za maloljetnike, morate traziti provjeru godina? Najmanje to ima veze s dobrobiti djece.

5 0 hvala 0
18 godina
sbcreation kaže...

Zašto je jadno?  Negativan utjecaj mreža nad kojima nemaš kontrolu. Odrastanje bez društvenih mreža je bilo sasvim zadovoljavajuće u mojim godinama. I dalje smo se nalazili vani, isli igrati nogomet, u park, na kupanje... I bilo je fantastično.

Idealno bi bilo otvaranje glavnog računa na mobitelu pod strogom kontrolom. Država može pružiti vjerodajnicu uređaju. A kasnije svaka aplikacija šalje upit prema mobitelu jel osoba punoljetna ili ne. Kad se napuni 18 godina zaštita se automatski isključi i idemo dalje. Bez ikakvih curenja podataka, skeniranja osobni ili bilo šta drugo. Jednostavno rješenje. Država i ovako i onako zna sve o tebi... pa ne vidim iz kojeg razloga ne koristimo njihove servise za verifikaciju.

Ask the Chinese people how it went... tamo doslovno vise ne mozes prdnut da ti to netko negdje u partiji ne evidentira i ne updata profil. 

Ljudi, jeste li hebeno retardirani, ili ste samo zadojeni?! Još više kontrole HDZ hobotnici bi išli davat? Pa da imaju u realtime mogućnost da sve izbore od sad pa do vjecnosti izmanipuliraju i svaku oporbu i opoziciju u trenu nastanka uguše i satru? Ja ne znam što se to s ljudima dogodilo nakon kovid ludila, kel to smrtni strah pretvorio ovo drustvo u preplasene kukavice i placi@#%%e, no hebo me pas ako je ovo vise normalno... da parafraziram: slobodu bi zamijenili s bajkom o sigurnosti, a onda bi popusili oboje...

btw. djeci bi branili drustvene mreze, a istovremeno bi za njih organizirali ovakve predstave? https://www.facebook.com/share/v/1BKozkkaC1/

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2026 23:05 (Aldo).
8 godina

Na internetu postoje razni kreteni i kretenske organizacije koje mogu biti zločudne.Nije to igračka.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice