Može kakva skripta za ovo?
Može kakva skripta za ovo?
Vise je neki logicki slijed dogadaja koji sam mu unio kao pravilo. U trenu kada debugiram i primjetim da je napravio gresku, AI kod sljedece iteracije odgovora zapisuje gresku i zapisuje nacin na koji je ispravio gresku. Ja taj dio md filea procitam approvam i od tog trena on vise ne grijesi oko te odredene situacije.
To je vise moj nacin na koji ''ucim'' AI da se ne ponavlja. A za startnu poziciju su mi koristile od Anthropica MD fileovi.
Tak će i bit da, mislim da pisanje koda kao skill ide u povijest, odnosno da više neće biti bitno. Od sve više ljudi čujem, napisali cijele aplikacije, koje rade, testirane, bez da su otvorili IntelliJ, tisuće linije koda, bez da su ijednu napisali. I to je budućnost, možeš ti sad reć, ali AI ne zna ovo dobro, ne zna ono, ne zna možda sad. Sjetite se kak su prije godinu dvije za više tog pisali kak AI nije za to, ali sve manje ima tih stvari. Pisanje koda će ostat više kao hobi za entuzijaste.
I sad se isto može reć, ali ako jednog dana neće nešto radit, a ljudi neće učit programirat, kak će to popravit. Kažem, tog će vjerojatno bit minimalno, a za to ćeš morat imat par ljudi koji će morat znat razumjet kod, i to je to.
U svakom slučaju, tek ćemo vidjeti. I pametniji ljudi od nas se ne usude predviđati, svjetski stručnjaci u programiranju, pa i ja mislim da je bolje da se suspregnemo od izjava "tako će i biti".
Ja se svakako ne bojim za svoj posao.
Ovo gore što si napisao govore ljudi koji znaju programirati i koji su programirali 20-30-40 godina i frontend i backend i baze i svašta.
A takvih će onda biti sve manje i manje, a posljedično će i kod i testovi biti sve smećastiji i smećastiji.
AI može pomoći senioru koji zna što radi, ali u rukama juniora je nagazna mina.
A što će onda biti za 20 godina sve me strah. Gubitak znanja i stručnjaka će biti ogroman, a svi će postati konzultanti za aplikacije i moljenje AI-a da nešto napravi i nadati se da je napravio to dobro (ili samo bug još nije pronađen jer je testcase promakao AIu).
Ne znam jesi li kad debugirao i ispravljao tuđi kod, za domenu o kojoj nemaš pojma? Rađe bih krumpire kopao. Bar bih poslije mirno spavao.
Samo čekam kad porastu cijene AI-a pa će i taj kod koji vraća AI biti minimiziran što je više moguće kako bi se uštedilo na tokenima, pa ti to poslije debugiraj :-)
To je sve ok za aplikacije koje izbaciš danas, a sutra te boli briga za njih. Za enterprise produkte koje misliš prodavati i održavati sljedećih 10-15-30 godina, sretno s AI-em.
Da ne pričamo da je danas AI treniran na stackoverflowu i masi koda koji su pisali ljudi. Što će biti s razvojem budućih tehnologija, budućim codebaseom, od koga će AI učiti kasnije? Od samog sebe?
Ovo sve što pišes, ja mislim da će AI bit dovoljno dobar u tom da to neće biti problem, banalan primjer, u C-u si morao ručno upravljat memorijom, i onda je došla java s garbage collectorom i to više nije bio problem. Možda nije najbolji primjer, ali mislim da čovjek više neće trebat pisat kod, a realno nismo ni danas daleko od toga.
Jedino ovo što kažeš, cijene, to bi baš moglo otići u nebesa. Vidim da su i Anthropic i OpenAI i dalje neprofitabilni, ljudi agente koriste olako, i polako postaju ovisni o tom, ne samo developeri. I onda kad u jednom trenu odu cijene značajno gore, bit će drž nedaj.
Ovo sve što pišes, ja mislim da će AI bit dovoljno dobar u tom da to neće biti problem, banalan primjer, u C-u si morao ručno upravljat memorijom, i onda je došla java s garbage collectorom i to više nije bio problem. Možda nije najbolji primjer, ali mislim da čovjek više neće trebat pisat kod, a realno nismo ni danas daleko od toga.
Jedino ovo što kažeš, cijene, to bi baš moglo otići u nebesa. Vidim da su i Anthropic i OpenAI i dalje neprofitabilni, ljudi agente koriste olako, i polako postaju ovisni o tom, ne samo developeri. I onda kad u jednom trenu odu cijene značajno gore, bit će drž nedaj.
A ne znam, vidjet ćemo koliko će biti dobar i kako će ljudi znati pisati upute što da radi.
Uvijek dođeš na kraju u neku situaciju gdje AI ne zna nešto i gdje ti je lakše da sam isprobaš par kombinacija, ili tvrdi da zna, a to što napravi ne radi. A ako ne znaš kod i nisi ga kontrolirao od početka bit će to jaaaako teško.
Garbage collector je jednostavan, nije baš usporedivo.
Ili će sve firme koje drže do sebe morati uložiti lokalne modele kako ne bi bili ovisni o firmama koje prodaju cloud rješenja, pa će onda opet ovisiti o tim lokalnim modelima i skupom hardveru koje će morati upgradeati svako malo. Pa sljedeće verzije ko zna kak će raditi i sl.
Vozim automobil a ne znam ga popravljati, maksimalno sto mogu napraviti jest promjeniti gumu, pardon, moj auto nema rezernu gumu, eto, osudjen sam na HAK ;) I ni malo se oko toga ne brinem...
AI je odlican alat za ucenje i produbljivanje znanja ali je isto tako odlican u rjesavanju mase boilerplatea ali i vise od toga... Ne moram vise pisati 95% koda, ali sam i dalje osudjen na debugiranje, validiranje i kojekakve izmjene koje AI sam od sebe ili ne moze lako shvatili ili ja moram previse pisati da bi malo toga dobio...
Ne vidim da su se moje kognitivne sposobnosti umanjile, ali isto kako mi je 2000tih intelisense omogucio da zaboravim blesave detalje, generative developmen mi omogucuje da preskocim masu koda i dodjem do kompletnog rjesenja.... u 10-50 puta manje utrosenog vremena, tipkajuci, istrazivajuci i pisajuci komentare, rjesavajuci edgecaseove i sl.
Mislim da je pre malo vremena proslo od pojave chat GPTa a narocito modernig agentic workflow metoda da bi se iz toga mogao izvuci ikakav zakljucak. Morati ce za to proci neko konkretno vrijeme.
Ono sto vidim kao problem je sto ce masa newbea koristenjem tih metoda stvoriti masu legacy coda at day one :) srecom, vise nemanagebilnog, posla za mene :P
Tak će i bit da, mislim da pisanje koda kao skill ide u povijest, odnosno da više neće biti bitno. Od sve više ljudi čujem, napisali cijele aplikacije, koje rade, testirane, bez da su otvorili IntelliJ, tisuće linije koda, bez da su ijednu napisali. I to je budućnost, možeš ti sad reć, ali AI ne zna ovo dobro, ne zna ono, ne zna možda sad. Sjetite se kak su prije godinu dvije za više tog pisali kak AI nije za to, ali sve manje ima tih stvari. Pisanje koda će ostat više kao hobi za entuzijaste.
I sad se isto može reć, ali ako jednog dana neće nešto radit, a ljudi neće učit programirat, kak će to popravit. Kažem, tog će vjerojatno bit minimalno, a za to ćeš morat imat par ljudi koji će morat znat razumjet kod, i to je to.
Odavno je ozbiljno "pisanje koda" za entuzijaste. "Kod pisan" zadnjih 15 godina je cisti dokaz tome. Vecina developera nezna ni sto koristi ni zasto. Bitno je da "radi". To sto je bugovito, hardwerski prezahtjevno itd. nebitno. Sto se odvija u pozadini ne briga ih. Ovo je nista drugo nego nastavak trenda. Cemu drama?