Trump potpisao uredbu o osnivanju nacionalne strat
- poruka: 37
- |
- čitano: 3.872
- |
- moderatori:
vincimus
Stvar je samo u tome kada će društvo prihvatiti blokchain na taj način da ga ne prati isključivo kao robu...
mislim da si sam sebi dao odgovor
I to je tako, i uvijek je bilo tako i bit će.
Napisao sam to misleći na sve inovacije koje kao takve prvotno služe kako bi se pojedine elite ekonomski ili financijski okoristile njima, da bi one kasnije počele vršiti neku širu funkcuju za boljitak društva, pa kroz povijest imaš primjere: električna energija, lijekovi, nuklearna energija... Sve što je otkriveno, najprije se koristi kao oružje ili kao sredstvo zarade. Danas-sutra zasigurno će i blokchain biti upotrijebljen za neko šire društveno dobro. Već spomenuti Cardano tj njegov tvorac Charles Hoskinson već godinama obilazi svjetske državnike pokušavajući progurati i implementirati dobrobiti blokchaina u društvene sustave sa primjenjivim rješenjima u financijskim, zdravstvenim, poljoprivrednim, školskim, itd sustavima, "kroz pametne ugovore", a k tome je i ekološki prihvatljiv, kako se radi o "proof of stake" sustavu kojem nisu potrebni megavati energije i basloslovne količine grafičkih procesora ...
evo primjeri ( izvor je Copilot ):
Cardano je primijenjen širom svijeta u različitim projektima, a evo nekoliko zanimljivih primjera:
Etiopija – obrazovni sustav: Etiopsko Ministarstvo obrazovanja koristi Cardano za praćenje akademskih rezultata više od 5 milijuna učenika. Blockchain osigurava transparentnost i jednostavan pristup podacima za studente i poslodavce.
Gruzija – zemljišne knjige: U Gruziji se Cardano koristi za digitalizaciju zemljišnih knjiga, osiguravajući sigurno i transparentno upravljanje vlasništvom nad nekretninama.
Scantrust – praćenje proizvoda: Ovaj projekt koristi Cardano za praćenje podrijetla proizvoda i autentičnosti, posebice u industrijama gdje je sigurnost proizvoda ključna, poput prehrambenih i farmaceutskih sektora.
World Mobile: Ova kompanija koristi Cardano za pružanje internetske povezivosti u ruralnim područjima Afrike. Cardano osigurava decentraliziranu infrastrukturu za komunikaciju.
Talao – digitalni identitet: Cardano je temelj za sustave digitalnog identiteta koji omogućuju korisnicima sigurno upravljanje osobnim podacima bez potrebe za posrednicima.
Ovi primjeri pokazuju kako blockchain tehnologija može donijeti koristi u stvarnom životu. Ima li neki od ovih projekata koji te posebno zanima? 😊
Proučavao sam i NFT, gdje mi je trebalo jako kratko da dođem do istog zaključka.
Svaki zagovornik crypta ce spomenuti "printanje novca" kao argument, ali je činjenica da se novac stvara "iz duga" i ekonomija tako funkcionira. Prepiranje oko toga je besmisleno jer se svatko moze lako informirati i odlučiti "koja ekonomija" za njega ima više smisla.
Ako si uložio trud u ucenje o cryptu i pritom zaradio to je super za tebe. Ja sam se radije posvetio dionicama i nekretninama. Trgovanje cryptom je za mene kao lutrija, zbog volotilnosti koju je nemoguće predvidjeti. Neki crypto guru je izjavio da je volotilnost dobra jer omogucuje zaradu u kratkom roku - super za njega, ocito je to jedan od onih kojima je casa uvijek napola puna, jer ja to tumačim kao mogućnost da popušiš sve u kratkom roku, pa kasnije imas puno slobodnog vremena za razmišljati o tome...
Uglavnom, najveći problem koji imam s cryptom je u tome što se promovira kao način za brzu zaradu. Očajni ljudi ulažu i žele se obogatiti na brzinu. "Stručnjaci" na internetu dijele savjete i na tome zarađuju. "Edukacija" se uglavnom obavlja na youtubeu.
Drugi problem koji imam s tim je što ga ljudi smatraju valutim, sredstvom placanja, a Bitcoin u praksi to nije (znam, ima mjesta di se može nešto kupiti bitcoinom, ali ne mogu u pekari kupit kruh njime).
Za kraj, u što se tu ulaže? Na burzi ulažeš u firme koje posluju i zarađuju, kad kupiš nekretninu imas nešto čemu istovremeno raste vrijednost i dobivaš rentu - kad kupiš bitcoin što točno imaš? U svijetu novca, kome treba to što imaš, osim drugom bitcoin traderu? Da svi bitcoini svijeta nestanu sada, bi li to primjetio itko osim bitcoin tradera?
Pad burze koji se upravo događa svi osjećamo - jer predstavlja stvarne firme koje se bave korisnim radom i njihovo poslovanje utječe na sve nas koji živimo u stvarnom svijetu.
Prekompleksna je to tema da bi se isplatilo u nju uopće ulaziti, na forumima je meni to na kraju = gubitak vremena bez nekakve nagrade, što više često se ulazi u prepucavanja i rasprave što kao posljedicu donosi dodatni gubitak vremena. Za što? Da bi nekome dokazao da je moj najveći? Da sam financijski bogat? Da sam najpametniji? Srećom ne patim od kompleksa i manjka samopuzdanja tako da mi je to sasvim ne bitno i *ebe me se što netko tko nije dio mog života misli o meni. Upravo zato nisam odgovorio i kolegi na ranije pitanje oko portfelja i ulaganja jer mi se jednostavno ne da trošiti vrijeme.
Moja baza su dionice, pa nekretnine, pa tek onda kripto. Takav mi je nekakav i omjer u portfelju. Vjerujem u dobru diversifikaciju, ali spreman sam i na rizik, uz to sam pretežno longterm investitor.
Tvoj problem koji imaš s kriptom je što generaliziraš gledajući shitcoine, memecoine i one koji su "najbučniji" i najdostupniji, a iza scene ima puno kvalitetnih coina koji imaju nekakvog smisla, zaleđe i priču. No slično je i sa dionicama, imaš nahajpane tvrtke čija se vrijednos umjetno pumpa, a realno stanje je u potpunom kontrastu. Znači i tu treba uložiti vrijeme na analizu.
Gledaš na burzu poprilično jednodimenzionalno, a stvari su daleko kompleksnije. Na kraju je sve definirano ponudom i potražnjom, ali stvaranje te potražnje je već daleko kompleksnija priča.
Očajni ljudi ulažu pretežno u prevare, piramide, ponzije, sve što donosi nerealna obećanja i prinose. Očajni ljudi su obično nestrpljivi zbog situacije u kojoj se nalaze. Očajni ljudi ne definiraju kompletan kripto ili burzu već samo otkrivaju iskusnom investitoru što treba izbjegavati i od čega bježati.
Na kraju krajeva svatko je krojač svoje sreće.
Pa nije besmisleno raspravljati ako si meni uspio promijeniti mišljenje iz "sve je to shit" u "možda to i nije baš tako". I dalje neću u to ulagati, ali iz razloga što sad znam da puno ne znam, a ne jer sam "siguran" da se radi o sranju. Ubuduće ću umjesto potpunog ignoriranja bacit oko i na crypto, čisto da znam šta se događa.
Investiram long term i klonim se investicija kojima se trebam aktivno bavit jer stvarno nemam vremena za to, niti mi je potreba. Zato mislim da si dobro napisao i ovo o očajnim ljudima koji nasjedaju na obećanja o zaradi preko noći - potreba, situacija, želja da nešto riješe u kratkom roku. Tako postaju lake mete prevaranata, a o tim prevarama se pise svakodnevno...
Pa nije besmisleno raspravljati ako si meni uspio promijeniti mišljenje iz "sve je to shit" u "možda to i nije baš tako". I dalje neću u to ulagati, ali iz razloga što sad znam da puno ne znam, a ne jer sam "siguran" da se radi o sranju. Ubuduće ću umjesto potpunog ignoriranja bacit oko i na crypto, čisto da znam šta se događa.
Investiram long term i klonim se investicija kojima se trebam aktivno bavit jer stvarno nemam vremena za to, niti mi je potreba. Zato mislim da si dobro napisao i ovo o očajnim ljudima koji nasjedaju na obećanja o zaradi preko noći - potreba, situacija, želja da nešto riješe u kratkom roku. Tako postaju lake mete prevaranata, a o tim prevarama se pise svakodnevno...
nažalost takvi kao ti su u manjini na ovom, a i drugim mjestima online rasprave. ovdje uglavnom dolaze ljudi sa već zabetoniranim stavom i teoretski dolaze prezentirati svoje "znanje", a u slučaju ne slaganja uvijek su spremni za beskonačne rasprave. malo je ekipe koja će spremno saslušati argumente druge strane, razmisliti i biti spremni prilagoditi i mijenjati svoje stavove zbog novih saznanja. da je više takvih imali bi daleko konstruktivnije i korisnije rasprave.
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/ova-je-drzava-odlucila-prijeci-na-bitcoin-evo-kakva-je-situacija-cetiri-godine-kasnije---902039.html
🤣🤣🤣
Budale.
A vi navijate za to dalje.
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/ova-je-drzava-odlucila-prijeci-na-bitcoin-evo-kakva-je-situacija-cetiri-godine-kasnije---902039.html
🤣🤣🤣
Budale.
A vi navijate za to dalje.
što kažeš?