Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa

poruka: 181
|
čitano: 34.259
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa ".
16 godina
Re: Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windo
sirka666 kaže...

Znači vama je uredu da proizvod koji se plaća stotinjak dolara/eura/nečega ujedno i prati sve što radite? Takvo nešto bih očekivao od free softwarea a ne od nečega za što moram iskeširati XY novaca.

Niti mi je u redu, niti mi nije u redu, boli me kifla. I znam da sam proizvod. Sve radi odlično i to je ono kaj mi je bitno. Ja sam nijhov proizvod, oni su moj proizvod i to jeftin. Rade i bez aktivacije za kućnu upotrebu. Znači besplatan. 

12 godina
sirka666 kaže...

Znači vama je uredu da proizvod koji se plaća stotinjak dolara/eura/nečega ujedno i prati sve što radite? Takvo nešto bih očekivao od free softwarea a ne od nečega za što moram iskeširati XY novaca.

stotinjak dolara je ako si potpuni tutlek, pa ideš šopingirat na hrvatskim trgovinama

na hrpu stranica poput pixel codes imaš legalne win licence (oem ili retail) za kupiti po par eura

daleko veći problem je, meni osobno, kad ideš kupit mobitel u kojem os dolazi uz cijenu mobitela, što te može koštat i više od soma eura, pa te svejedno špijuniraju i mo'š se hebat s 'personal' mobitelom

danas je zadržati osobne podatke toliki napor da zapravo graniči s opsesijom, dakle ako baš hoćeš biti potpuno siguran, moraš tome posvetit pola života i pretvorit se u pustinjaka

ne zato jer rado dajemo osobne podatke, nego zato jer je sila koja od nas iste krade i koristi jednostavno prejaka da bi se odupirali, a pitanje je za što - za ono za što mene osobno zapravo zaboli dupe - oćete moje podatke, eto vam ih, udavili se u njima

17 godina

Ljudi vi nikako da shvatite da vecina ljudi nije takva.

Mnogi koji ne paze na privatnost su takvi, ne zato sto im je svejedno, nego zbog neznanja i nerazumijevanja konsekvenci koristenja odredjenih usluga i tehnologija.

To sto vas "boli kifla" i sto mislite da ste sklopili dobar deal sa djavolom, to ne odrazava vecinu normalnih ljudi.

Ovakvi clanci, promovisanje privatnosti i brige o vlastitim podacima su namijenjeni ovim prvima i ne odnose se na vas. Ne vidim zasto imate potrebu da sabotirate taj trud?

Vecini osoba privatnost znaci nesto - dostojanstvo, slobodu. Nisu svi spremni biti bitch korporacijama za nesto kikiriki software-a.

Da ponovim: "Being stripped of privacy is fundamentally dehumanizing..."

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2026 21:26 (knight).

2 0 hvala 1
11 godina

ovi operativni sustavi su male bebe po pitanju privatnosti u odnosu na mobilne.

većina ljudi kod setupa mobitela ni ne gleda (ni ne zna) što klika i odabere ono da daje svoju privolu za opsežno skupljanje podataka, personalizirane reklame itd.

a kakve sve dozvole daju sumnjivim aplikacijama da ne pričam...

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2026 21:33 (digitall).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Ja npr nikad ali nikad nisam otvorio fejsbuk profil ni neku sličnu pizdariju...ne postojim na netu, osim što koristim windowse 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-još kad bi postojali kriteriji, privatnost, sigurnost, kompatibilnost, podrška, gaming.. i cijena softa, osa, appsa.. pa bi tad možda i argumenti došli na red :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
4 godine

Vi "zaštićeni" ni ne kontate koliko ste puno proizvoda kupili zbog subliminalnih poruka u reklamama između serija, filmova, na ulici, u trgovinama itd 

Dobro jutro ! 

合気道 五段 Me, myself and I

2 0 hvala 0
17 godina
moderator
picajzla0707 kaže...
daleko veći problem je, meni osobno, kad ideš kupit mobitel u kojem os dolazi uz cijenu mobitela, što te može koštat i više od soma eura, pa te svejedno špijuniraju i mo'š se hebat s 'personal' mobitelom

Upravo zbog toga nadam se da će Linux što prije postati viabilna opcija za mobitele. To je puno veći problem nego s osobnim računalima, jer ne možemo zaobići proizvođače sklapanjem svojih mobitela. Možda neki proizvođač to uvidi kao kompetitivnu prednost pa počne proizvoditi (smislene) mobitele s Linuxom pa kad to jednom krene, lakše će se i drugi odlučiti za isto.

picajzla0707 kaže...
danas je zadržati osobne podatke toliki napor da zapravo graniči s opsesijom, dakle ako baš hoćeš biti potpuno siguran, moraš tome posvetit pola života i pretvorit se u pustinjaka

ne zato jer rado dajemo osobne podatke, nego zato jer je sila koja od nas iste krade i koristi jednostavno prejaka da bi se odupirali, a pitanje je za što - za ono za što mene osobno zapravo zaboli dupe - oćete moje podatke, eto vam ih, udavili se u njima

U pitanju je princip. Ljudska prava nisu opcionalna, nisu stvar izbora. Jednom kad se počnu doživljavati kao opcionalna, gotovo je! Onda to više nisu ljudska prava, nego postaju privilegije za koje ćeš se morati klanjati gospodaru da ti ih da.

Nitko ne kaže da ljudi moraju ulagati ne znam kakav napor da si zaštite privatnost. Samo neka ne sabotiraju ili omalovažavaju druge ljude koji stoje iza svojih prava, štite ih, bore se za njih. Bio ti toga svjestan ili ne, oni se time indirektno bore i za tvoja prava, čak i kad je tebi svejedno. Otpor kršenju ljudskih prava je naša obveza. U suprotnom više nismo ljudi (ako čovjeka definiramo kao slobodno biće koje...).

16 godina

-opet.. što god govorim ne slušate (ne čitate) :) .. istina, plahte, no želite li znati ili kratke sms poruke? onak, smisao tema je ispaliti doskočicu ili vic?

-evo što drugim riječima kaže ai, za problem licenci-kodeka i vlasništvo.. nije to problem linuxa, osa, nego prava-vlasništva no posljedica je da juzer nešto nema, mada je lako riješivo npr install restricted-extras ..

Problem nepodržanosti i licenci za video kodeke na Linuxu proizlazi iz sukoba između filozofije slobodnog softvera i patentnih prava komercijalnih formata.

Glavni razlozi i rješenja uključuju:

1. Patentna prava i pravna ograničenja

Mnogi popularni kodeci poput H.264 (AVC), H.265 (HEVC) i AAC zaštićeni su patentima koje drže konzorciji poput MPEG LA.

Problem: Distribucije Linuxa sa sjedištem u SAD-u (poput Fedore ili Red Hata) ne smiju legalno uključiti ove kodeke "iz kutije" bez plaćanja licencnih naknada.

Posljedica: Korisnici nakon instalacije često ne mogu reproducirati MP4 datoteke ili gledati Netflix bez dodatne konfiguracije.

2. Razlike među distribucijama

Restriktivne distribucije: Fedora i openSUSE striktno izbjegavaju vlasnički softver. Korisnici moraju dodati vanjske riznice poput RPM Fusion kako bi instalirali potrebne kodeke.

User-friendly distribucije: Ubuntu i Linux Mint nude opciju "Install third-party software" tijekom same instalacije, čime automatski rješavaju problem licenci preuzimanjem paketa kao što je ubuntu-restricted-extras.

3. Hardverska akceleracija

Poseban problem u 2025. i 2026. godini je VA-API (Video Acceleration API). Zbog pravnih rizika, neke distribucije (poput Fedore) onemogućile su hardversko dekodiranje H.264/H.265 formata unutar standardnih grafičkih upravljačkih programa (Mesa), što uzrokuje veće opterećenje procesora i brže pražnjenje baterije na prijenosnicima.

4. Alternativa: Slobodni formati

Zajednica Linuxa promiče formate koji su slobodni za korištenje bez naknada:

AV1: Najmoderniji kodek koji podržava Alliance for Open Media.

VP9 i Ogg/Theora: Googleovi i Xiph standardi koji služe kao alternativa patentiranim formatima.

Kako riješiti problem?

Većina korisnika rješava ove probleme na jedan od tri načina:

Instalacija metapaketa: Na Debian/Ubuntu sustavima koristi se naredba sudo apt install ubuntu-restricted-extras.

Korištenje Flatpaka: Aplikacije instalirane putem Flathuba (poput VLC-a ili Firefoxa) često dolaze s vlastitim, već licenciranim kodecima u izoliranom okruženju.

VLC Media Player: Ovaj player koristi vlastite interne biblioteke (libavcodec) koje često zaobilaze sustavne licence, omogućujući reprodukciju gotovo svih formata.

-dakle, ne zato jer ja to kažem, ovako to kaže AI.. pa ako i dalje ne vjerujete ili sumnjate u ono što navedem kao razloge-probleme.. i ono zašto i dalje linux neće 'već sutra' zamijeniti npr win-os.
-dodatno za videoeditore..

Evo pregleda stanja za najvažnije profesionalne formate u 2026. godini:

1. Apple ProRes (Standard za montažu)

ProRes je "zlatni standard" jer je optimiziran za glatku montažu bez opterećenja procesora.

Status na Linuxu: Izvrsna podrška putem FFmpeg biblioteka.

Korištenje: Profesionalni alati kao što su DaVinci Resolve, Kdenlive i Shotcut mogu bez problema čitati i eksportirati ProRes datoteke. Budući da je Apple otvorio specifikacije, Linux implementacija je stabilna i legalna za krajnjeg korisnika.

2. Sony XAVC i XDCAM

Sonyjevi formati koji se koriste u profesionalnim kamerama (poput FS7, FX3, FX6) temelje se na H.264 ili H.265 standardima s visokim bitratom.

Problem: Besplatna verzija DaVinci Resolve-a na Linuxu često ne podržava H.264/H.265 dekodiranje zbog licenci (korisnik vidi samo zvuk, ali nema slike).

Rješenje: Korisnici moraju kupiti DaVinci Resolve Studio (plaćenu verziju) koja uključuje licence za ove kodeke ili prethodno konvertirati materijal u ProRes/DNxHR koristeći alate poput Shutter Encoder.

3. Avid DNxHR / DNxHD

Glavni konkurent ProRes-u, razvijen od strane Avida.

Status na Linuxu: Potpuno podržan. Smatra se "sigurnom lukom" za Linux montažere jer nema pravnih prepreka za implementaciju, a nudi vrhunsku kvalitetu slike prikladnu za color grading.

4. RAW formati (Blackmagic RAW, REDCODE, Sony RAW)

Blackmagic RAW (BRAW): Savršeno podržan u DaVinci Resolveu na Linuxu jer je to njihov izvorni format. Postoje i dodaci za druge programe.

RED (.R3D): Podržan u profesionalnim alatima, ali zahtijeva snažan hardver (GPU akceleracija) za tečan rad.

Ključni savjeti za video montažere na Linuxu:

Izbjegavajte distribucije s prestrogim licencama: Za video montažu su bolji izbor Ubuntu, Pop!_OS ili Manjaro, jer lakše omogućuju instalaciju vlasničkih drivera za NVIDIA grafičke kartice (koje su nužne za hardversko ubrzanje kodeka).

Transkodiranje je pravilo, a ne iznimka: Profesionalni workflow na Linuxu često započinje konverzijom snimki iz komprimiranih formata (Sony XAVC, Canon H.265) u ProRes 422 ili DNxHR. To eliminira probleme s licencama i osigurava maksimalne performanse tijekom rada.

Provjerite GPU podršku: Na Linuxu, NVENC (NVIDIA) i VA-API (Intel/AMD) su ključni za izvoz (rendering) videa. Provjerite jesu li instalirani paketi poput libva-utils ili nvidia-utils.

Ako planirate ozbiljan rad s Hi-Res formatima, DaVinci Resolve Studio na Linuxu je jedina aplikacija koja u potpunosti rješava problem licenci za gotovo sve Sony, Panasonic i Apple formate unutar jednog sučelja.

-i problem.. tj može se rekodirati, u drugi format.. no to je u većem bizu kao tv distribucija 'nemoguće' tj kamere-snimke.. dupli posao, vrijeme-storage.. standardi i posljedice, tad juzer za sebe, ako ne ovisi o ostatku, može.. no kad je dio lanca realno ne može, tj može ali .. dok istovremeno to zbog licenčnih ograničenja eliminira free verziju kako bi imali pravo korištenja kodeka, dok pod win-mac može i free davinci, jer licenca dolazi s druge strane itd.. tj kao argument-prednost nečeg free-đabe-fossa.. u vezi videokodeka i svega s tim povezanog, jednostavno linux zbog licenci gubi, nema, .. pogotovo ne free.
-GPU .. glavna komponenta za sve što se tiče videa, gaminga.. i multimedije, recimo za gaming.. što ako nešto nije podržano? nema? skupo plaćeni fičer-čip.. pod win-mac radi, pod lin.. sve je danas multimedija, browseri-sadržaj.. samo je pitanje snage-resursa ili koliko brzo gpu nešto može, 10-100fps-a.. no traži 'isto', fičer.. ili ako ga gpu nema, ako nije omogućen kroz driver-api.. tad cpu-emulacija i jasno vam je tad kakve su perfromanse u odnosu na hw-gpu-čip..
-tako ispada da linux nije 'samo za surfanje'.. najmanje za surfanje, za sve ostalo više-jači.. mreža-serveri-servisi.. dominantan, no u multimediji suxa i to ne zbog samog osa, nego vlasnštva-licenci. ok?
-kao da to nije dovoljno, dodati i audio probleme, support, mixeri-kodeci-standardi.. i prosječnog juzera (nedefinirana kategorija) kao i njegovo znaje, snalaženje ili terminalske upute za aptgetanje.. tj jednako kao što se većina učenika boji matematike, tako se većina juzera boji tipkanja-terminala.. nije teško, no dok ne znaju, dok ne probaju ... a moderni osevi imaju gui, klikanje, ne mrak terminala, tj ono što upravo najviše ubija linux, tisuće istih-različitih guija-DE-frontendova i time fragmentacija ionako malog udjela u desktopu.. kvaka22, upravo zato i vrti se u krug, no nije ni primarna namjena linuxa da bi bio juzerski de os.. nego serverski, adminski, guruovski.. onog tko zna, ne prosječnog juzera.

-ili to što je apple 'otvorio' prores.. onak, nitko u branši se ne želi s tim igrati, koristiti i sutra dobiti tužbu.. tj kranji juzer za osobne potrebe i biz razlika..

Neslužbena podrška na Linuxu (2011.): Ključni trenutak za Linux bio je listopad 2011., kada su developeri FFmpeg-a (osnova za gotovo sve Linux video alate) samostalno, putem obrnutog inženjeringa (reverse engineering), implementirali besplatni ProRes enkoder i dekoder.

Važno za 2026. godinu:
Iako Apple i danas u svojim "White Paper" dokumentima napominje da su FFmpeg implementacije "neovlaštene" i da mogu uzrokovati pogreške, one su u praksi postale standard na Linuxu. Krajem 2025. godine, FFmpeg je čak uveo Vulkan hardversku akceleraciju za dekodiranje ProResa, što dodatno poboljšava performanse na modernim grafičkim karticama bez potrebe za Appleovim službenim SDK-om.

Ukratko: ProRes je vlasnički (proprietary) format, ali je njegova specifikacija javno poznata od 2015., dok je na Linuxu "otvoren" trudom zajednice još od 2011. godine.

-jasno vam je (? ili nije?..) .. zašto ai na ''otvoren'' ima navodnike? i moguće posljedice? reversni inženjering vs stvarno otvoreno? .. može raditi 'ali'.

-i što kad juzer kupi npr novi laptop.. npr posljednji primjer tema lenovo i BT .. jer se wlan-lan-bt radi kao jedna komponenta, dok laptop-oem u pravilu to sve poveže kroz fn-tipke, bios, s dodatnim nekim softom-bloatom.. nešto što nije driver ili čista app nego na pola.. i to samo pod win, kao i za flashanje biosa.. i tad neovisno što bt može raditi, što nije krivica linuxa-osa, što zasebni bt modul-stikić radi.. juzer nema onu funkcionalnost na lin koju ima na win-mac, .. android za tablet, radi.. svi rade, osim pod linux distrom, i to opet ne zato jer linux nešto ne bi mogao nego zbog proizvođača i nepostojećeg supporta, jer su svima važniji mobiteli-tableti ili win-mac za desktop.. nikom linux.. pa ne rade taj poludriversoft za linux i posljedica da bt ne radi, mada ima sve potrebno da bi radio, odnosno možda proradi kroz godinu kad se sve uključi u kernel-driver podršku.. i ponvavljanje ciklusa jer svake godine izađe novo, tj s linuxom za takve stvari ispada da treba pričekati.. ili opet kvaka22, da proizvođač želi prije napraviti support što bi bila posljedica tržišta da juzeri masovno s win pređu na lin.. no dog tog nema, ništa od tog.. kao što je tako već desetljećima i nema neke naznake ili razloga da se to promjeni, tj da nije došlo važnije mobilno tržište tad bi lin možda imao šansu, ovako je opet sporedan.. netko drugi je u fokusu itd..

-pa i sam rad pod raznim osevima, guijima.. pod win-macom je prikaz nrp ovog foruma, 'boji'.. čišći, font, render.. sve nekako radi, kao i na mobačima-tabletima.. na lin možemo piplati postavke, podešavati svaku nijansu, .. no nikako ne dobijemo 'ono pravo'.. uz razmvljenost distri-guija, što bi se možda popravilo da sve masovno pređe na recimo kde-plasmu, tj da lin ima jedan glavni moderni gui za gpu-grafički prikaz.. i da time barem tu sitnicu popravi, tj to bi ovisilo o linuxu-osu.. no ni to neće, jer svi žele 'slobodu' tj postojanje desetaka guija je sloboda ali i kaos, nekome gušt no posljedično problem i opet nema naznaka da će se promijeniti jer takvi su ljudi-gurui, oni koji o tome recimo odlučuju ili se kao mi svađaju-raspravljaju.. dva čovjeka, tri stranke (mišljenja) .. :) ..

-što je prosječni juzer? .. recimo surfa, plaća online račune ebankingom-mobačem ili na računalu, gejma, gleda netflix, sluša glazbu.. ne kompajlira kernel, ne programira u pythonu, ne indexira baze, .. ne želi tipkati u mraku ako može lakše klikati.. tj kao što mi je lakše rufusom klikati i napraviti stikić, to je zajedničko svim juzerima, neovisno što napredni može-zna i natipkati.. a moderni os i moderni gui traže gpu i koriste ju.. naravno ako licence omogućavaju, ..

-zato.. kad se pojavi ovakva tema i inače korektan autor kao mbaksa koji kvalitetno može opisati, testirati.. no zabrije u recimo ljutnju-bijeg od win umjesto u realnost-objektivnost.. tj ne ono što me osobno ljuti pod win kao silovanje-gluposti.. ima toga beskonačno, nego ako procjenjujem za druge, tad ne sudim osobnim stavom ili ljutnjom o nekom osu ili ne dajem preporuku po navijačkim kriterijima.. nego ono što je za neku konkretnu osobu-upotrebu primjereno.. a to ne može biti linux, ako surfa, gejma, radi s videom itd.. tj mbaksa radi s videom, no nije vezan ostatkom lanca u branši, dok ostali u temi recimo gejmaju-većina.. i za te dvije grupe linux nije optimalan, jer naprosto nešto od fičera-licenci fali.. ne zato jer ja nešto kažem, kaže isto i ai, znanje-logika, i opet, ne zato jer je linux dobar-loš nego interesi-vlasništvo-licence.. biz.

-sigurnost? .. smiješno.. npr na hakerskim danima prvi u pravilu padne mac, jer je računalo-nagrada.. tj svi ga napadnu kako bi ga osvojili.. i zato mac padne prvi, linux zadnji... dok koriste iste exploite recimo browsera što nije stvar osa itd.

-praćenje, telemetrija.. opet, koliko to radi os, koliko nrp browser i ostale apps? .. npr jučer sam morao dozvoliti chromeu na mobaču pristup zbog paketomata.. i to za pošiljku koja je trebala biti dostavljena na vrata.. onak, ko te pita, ... pišanje protiv vjetra i bljutav osjećaj kad nemaš izbor.. no to rade svi, par puta uhvaćen firefox kako dila podatke googleu.. neovisno o paranoji i alukapicama ili to da nisam zanimljiv kao jamesbond pa sam miran.. ovih dana upozorava hep za neku lažnu app koja traži osobne podatke.. nije win-mac-lin.. nego mobač-app.. sigurnost i privatnost? trumpizam?

-svi želimo veću plaću, najbolji auto, dati gol ko luka modrić.. i imati najbolje računalo, koje radi, vrti krizu, sve.. i biti sigurni, bez smeća, malwarea, prevara.. a odgovor je os? ili linux distra? .. os je ipak samo os, ostalo ovisi o nama, ponašanju, realnost, mogućnost.. sreća..

-ako linux u startu nema neki fičer kao kodek-licencu, može li biti usporediv s win-mac? što da igra nema sjenčenje ili trejsing ili neku hd rezoluciju.. što bi tad uspoređivali i kako, kruške i jabuke? i tad su kruške jače po kojem kriteriju? dok je tad pogrešan zaključak da je neki os bolji-lošiji.. jer opet, nije to stvar osa, nego appsa koje proizvodi proizvođač i vlasništva.. pa će tako autodesk proizvoditi za win ili lin.. ako neće, neće.. hoće li adobe portati photoshop? hoće li sony-philips otvoriti-osloboditi svoje vlasništvo .. ili će nastaviti crpiti tantijemsku zaradu? .. biz, ne os.

-a da bi linux postao adekvatna zamjena za npr win, tad mora podržavati-zamijeniti ono što može-radi win.. uključivo licence, gaming-video, bt, support.. pa i malware ako je to ono što privlači masovnost, kao muhe na govno.. jer to je tako, a kad bi bio jedan glavni DE kao kde, tad bi barem fragmentacija bila manji problem.. onak, ništa od pluseva koji bi pomogli linuxu u teoretskom preuzimanju win migrranata.. tj može kratkoročno.. dok juzer ne dođe do ongo da mu nešto ne radi, a to je svako malo nešto .. tj guru koji može sve sam može na bilo kojem osu, njemu i win radi odlično ili bolje od prosječnog koji to ne zna npr podesiti ili pribaviti pravu verziju pa i crack.. tj o tome koliko je osoba guru-znalac za nešto ovisi kako će dobro-loše to koristiti, jel to kuhanje, sviranje gitare ili soft-računala.. 'isto je'... tj ne ovisi o žici gitare nego o tome da znamo svirati a ako nam žica fali, tad nije kriva gitara, dok je linux u takvoj situaciji da stalno fali neka žica za prosječnog gui-klikabilnog juzera u modernom de-osu, kao win-mac ili mobilni adnroid-ios.. tj kakve veze za rezultat ima ako mi fali driver ili ako fičer nije omogućen zbog licence, rezultat ono što treba raditi, ne radi.. i to nije krivica ali ni zasluga osa, nego stanje a to stanje se neće uskoro promijeniti, neovisno o našim željama ili frustracijama koje nam ms gura u win .. npr od jeseni igre koje traže tpm i antičit, što ako to uskoro zatraži npr netflix? bilo koji servis-online? .. tj kao što printer traži papir-tintu, to je tad uvjet, ne stvar osa nego onog što želimo konzumirati a nekad je to bilo za ebanking plaćanje kao i msoffice koji su držali poslovne juzere na win i tad mada office ili banking više nisu ograničenje-uvjet, nisu ni korist linuxu, više 'šteta' jer se sve migrira na mobač..

-što ako online usluge-servisi zatraže tpm i neki antičit? što ako to isto ima win-mac a nema lin? što ako nema neki fičer? što tad možemo birati? .. ljutiti se? .. ljudi su inteligentna bića (recimo, poneki..) i prilagodljivi.. prilagoditi? tko čemu-komu? mogu prilagoditi izgled, raspored ikona-menija.. onako skindip, možda i nešto više, no ja se moram prilagoditi svijetu, većima.. trumpek.. realnost, jednako vrijedi za računala, korištenje.. dok pišanje protiv vjetra ne pomaže, tj brzo juzer primjeti da je zapišan, mada je pomislio da će uspjeti.. neće ili manje od jackpot šanse-sreće.

-što npr znalac kao mbaksa može kao riješenje dati za lenvo laptop i bt problem? .. računalo je ispravno, pod win (i mac) to sve radi..
-što može za gejming? ok koristiti steamos ili neku distru .. i što .. igre će raditi ili će se krešati? hoće li slika biti ispravno prikazana ili texture livade nalikuju na krovni crijep? radi li cuda i kodek u rekodiranju videa? .. tj već smo apsolvirali da cijena osa kao win nije kriterij, jer može i đabe pa i legalno sve dok nije piraterija-crack.. dok istovremeno ne može davinci kao free jer tad fičer-kodek ne radi..

-treba li mbaksa dati te odgovore i može li? .. ne, nije to njegova krivica-odgovornost.. nije uzrok ni riješenje, ali zato ne treba opisivati linux kao čarobni prah koji će riješiti naše probleme, ljutnju ms glupostima.. neće, tj hoće možda taj problem no otvorit će druge probleme.. nije šija nego vrat, nije govno nego se pas posro itd.. rezultat i prosječan korisnik, kao i napredni ili u nekoj branši, gamer, video, ostalo.. pri čemu svi surfaju i koriste interenet, konzumiraju sadržaje, plaćaju račune itd.. kriterij za izbor-preporuku osa je tad što?

-tj nije li primarni kriterij da nešto RADI, ne da ne radi..?

-teoretski, specijalizirano računalo, podešeno za jednu namjenu, npr gaming, može biti bolje-brže-optimalno za tu namjenu, ako uzmemo da je prosječan hw 'isti' u svima.. to je čista logika-fizika-matematika i zaključak.. tako radi mac ili sonyPS.. a linux je skoro identičan što se tiče osa.. no nije što se tiče licenci-vlasništva, sasvim suprotno .. i tad je bez stvarnog izbora jedini alternativni izbor win, usprkos ms glupostima-smeću i svime što uz to ide kao telemetrija-bloat-ai-.. uz podsjetnik, ne biramo mi što želimo, nego što nam je ponuđeno, biz upravlja.. tad možemo birati 'boju' kao boju čarapa, auta.. no ne stvarna svojstva ono bitno, neovisno što će reklame ili predizborne kampanje nešto obećavati u našem interesu bilo kupca ili glasača.. ista igra, isti trik-privid.. trumpizam, pa do tog da u izborniku biosa imam jednu opciju-stavku, nema druge.. onak biraj što, .. izbor? - da radi.

-teoretski to može biti linux, no realno nije, jer biz-vlasništvo to ne želi.. ne pitamo se mi što želimo nego oni-biz. ok?
-distre.. beskonačno mnogo, izbor.. no postoji li distra koja bi recimo zamijenila recimo maca ili sony-pleyku? .. i zašto ne? .. vlasništvo-kodeci-fičeri.. to je ono što to onemogućava, pa sve do tužbi za pear-pc ili korištenje pleyki kao superračunala.. (nekad popularno, sad samo kao primjer).. odnosno, imamo tisuće distri koje ne rade ono što bi željeli... dok sve rade ono što prosječan juzrer ne traži, npr server-programiranje.. potrebna je defragmentacija DE, u KDE plasma.. kad do tog dođe, tad će linux imati pravu šansu, postati pravi juzerski os, moderan s guijem .. ne bez guija u terminalu, to već je.

2 0 hvala 0
15 godina

Ova tema je gold mine.

Nikad nek ne bude obrisana/zaključana.
Ne uskračujte nam ovo!

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina
mbaksa kaže...

U pitanju je princip. Ljudska prava nisu opcionalna, nisu stvar izbora. Jednom kad se počnu doživljavati kao opcionalna, gotovo je! Onda to više nisu ljudska prava, nego postaju privilegije za koje ćeš se morati klanjati gospodaru da ti ih da.

Nitko ne kaže da ljudi moraju ulagati ne znam kakav napor da si zaštite privatnost. Samo neka ne sabotiraju ili omalovažavaju druge ljude koji stoje iza svojih prava, štite ih, bore se za njih. Bio ti toga svjestan ili ne, oni se time indirektno bore i za tvoja prava, čak i kad je tebi svejedno. Otpor kršenju ljudskih prava je naša obveza. U suprotnom više nismo ljudi (ako čovjeka definiramo kao slobodno biće koje...).

u svemu se slažem s tobom, ali pravo na privatnost kao jedno od ljudskih prava ne bi trebalo biti svakodnevna borba

u ničemu nisam omalovažavao tu borbu i neka se bori kome se da, moje su borbe davno završile

5 tjedana
picajzla0707 kaže...

u svemu se slažem s tobom, ali pravo na privatnost kao jedno od ljudskih prava ne bi trebalo biti svakodnevna borba

u ničemu nisam omalovažavao tu borbu i neka se bori kome se da, moje su borbe davno završile

Ja se borim za svoju privatnost samo zato da mi ne iskaču reklame za proizvode koje namjeravam kupiti, jer mi preko cookies i sličnih fora znaju i kad prdnem a ne kad surfam po internet trgovinama..

Jednostavno neću da budem artikal u ovom potrošačkom društvu, i zato koristim alternativne pretraživače bez Google DNS-ova ili kliknem VPN u Firefoxu .

O mojim potrošačkim navikama znaju koliko i Antiša iz Donjeg Miholjca o opusu Šekspirevih drama. Znači ništa!

Korištenje Linuxa mi ipak omogućava kakvu-takvu privatnost, a Windowsi su mi se toliko ogadili da kad moram upaliti nečiji komp je toliko glup osjećaj i doslovno mi vrijeđa inteligenciju.

P.S. O meni, mojim prijateljima, političkim stavovima , glazbenom ukusu itd. znaju skoro sve Zukebergovi algoritmi u Fejsu ionako, pa društvene mreže koristim u zadnje vrijeme za trolanje sa lošim forama... Provociranje adezejovskih i sdepeovskih ikona i šefova na Fejsbuku mi je hobi i rekreacija, jer posao u elektroprivredi i pošti sam isključio davno te 10 kava dnevno i igranje Solitaire non-stop ne vidim kao primarni cilj u životu i ispunjenje hrvatskog karijernog sna.

Radije ću crnčiti 8 sati kod privatnika i raditi 3 puta više za istu plaću, ali barem neću biti tipični uhljeb i osjećati ću se dobro ovako bez grižnje savjesti.

typing... scrolling...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2026 21:21 (dejvid2).
12 godina
dejvid2 kaže...

Ja se borim za svoju privatnost samo zato da mi ne iskaču reklame za proizvode koje namjeravam kupiti, jer mi preko cookies i sličnih fora znaju i kad prdnem a ne kad surfam po internet trgovinama..

pa dobro, ne volim niti ja reklame i koristim ublock origin, kliknem na pop up prozor da ne dopuštam kolačiće i tak to

ali to je otprilike max, već i ta borba protiv kolačića mi je sve zamornija, iako još ne odustajem

koliko u tome uspijevam zadržat svoju privatnost nemam pojma, vjerojatno ne baš puno i zbog mobitela gdje vuku što im paše, ali dovoljno mi je i da se riješim reklama

ofkors ne blokiram reklame svugdje, primjerice na bugu je adblock isključen i još ponegdje gdje tih reklama nema previše, gdje je koliko toliko normalna stranica

sve više od toga mi je opterećenje, jednostavno mi se ne da nadmudrivat se sa korporacijama koje imaju i vremena i sredstava da budu uvijek korak ispred

16 godina
dejvid2 kaže...
..

Jednostavno neću da budem artikal u ovom potrošačkom društvu, i zato koristim alternativne pretraživače bez Google DNS-ova ili kliknem VPN u Firefoxu .

..

-mlad, naivan.. ff podaje podatke googleu, realnost-biz-novac, dok vpn sevisi služe tome da oni koji žele neke podatke lakše do njih dođu, logikom muhamed-brdu.. no pozitivno je što si mlad i time manje skepotocinik .. i to je ok :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2026 0:11 (ihush).
11 godina

hahah vpn, linux, ovo, ono.. i onda fejs... hahah

ne želim da me itko primjeti kad idem gradom ali zato vozim ružičasti šleper na kojem su montirani zvučnici iz kojih vrišti vidi meeee, i trubim cijelim putem... genijalno

vjerojatno mobitel ne koristi uopće i ima foliju na glavi da ga gps sateliti ne gađaju u mozak

16 godina

Ti nisu ni zavjese, to je intima i privatnost na elektrin stup na ulici 😂

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Ma ok je to, ako znaš kako funkcionira algoritam na Youtbue-u pa i valjda na Facebook-u (nemam Facebook)

Kad znaš algoritam onda ga možeš iskoristit u svoju korist, da izbacuje bolje video zapise, koje tebi odgovaraju.

Tip:
Probajte ovo , uzmite neki kraći video (dvije tri minute) i pogledajte ga od početka do kraja.
Sljedeći video koji ti tražilica izbaci biti če duži. (Zato što je algoritam zaključio da imaš veći raspon pažnje)

3 0 hvala 0
16 godina

-ajmo sažeti-resetirati temu...

-tema je (moguća, priča o..) prelaz-migracija win juzera na linux i preciznije pojedinu distru koja bi bila nešto za 'proaječnog korisnika'.

-prvo, zašto? zašto bi win juzer migrirao?

mogući razlozi:

-onako, avanturista, želi vidjeti nešto novo? .. turist? turisti nisu migranti.. avanturisti također, normalan juzer bez razloga ne mijenja eko sustav na koji je navikao i ima potrebno, tj mora postojati razlog, ona zelenija livada, prisila i sl.

-kao moguć okidač je klasično ms silovanje, gluposti, izmišljeni uvjeti za win11 kao tpm-ostalo.. no jel to dovoljno? tj to je tako odavno, zašto bi baš sad to bio okidač ako do sad nije bio, uz podsjetnik kako se žaba skuha polako tj ne iskoči iz lonca.. inercija vs avantura itd.

-tpm i ostalo nisu ekšli uvjeti za win11.. može najnormalnije bez, pri čemu nam upute daje sam ms ili pomoć rufusa, kao i to da je taj uvjet samo za normalne home-pro winver-licence, installer-skripta u tim verzijama koja to traži-uvjetuje.. dok ISTI-identičan os, bez ijednog promjenjenog bytea kao IoT to ne traži, tj imaš-nemaš, fičer.. jednako kao imaš ili nemaš printer.. no tu verziju normalan juzer nema, nije retail, maloprodajna.. nije u juzerski dostupnim kanalima, nego za oem-e i direktno instaliranje u firmi-proizvođaču uređaja-računala.. ta verzija u samoj installer skripti nema taj uvjet, sve je i dalje opcija, kao gpt, secboot, bilo što.. postavke biosa-firmwarea, uefi-ostalo..

-što će reć, juzer ne mora s win ekosustava ako je to razlog.. jedino je problem kako pribaviti no internet-google i tu je.. kao što nabavite pirateriju-ostalo, pri čemu ovo nije piraterija, nije distribucija ili hack-crack.. legitimno, legalno, jedino što nije omogućeno običnim juzerima dostupnom downloadu kao home-verzije.. + i to samo za novo računalo-uređaj, kad nam install treba.. ne za već postojeće juzere koji već imaju os i time nemaju potrebu pribavljati ga, instalirati itd..

-no postoji drugi, bolji razlog.. gašenje ms supporta-ažurianja za win10, .. silovanje, tjeranje.. a pošto je za win11 uvjet recimo tpm, to znači da sva stara računala do 2018. mogu u smeće.. no ne moraju, jer nam opet, ms i rufus taj uvjet eliminiraju.. tj o tome već sve znamo.. uz dodatak, ni win11 nije riješenje ako je problem gašenje supporta, tj nove licence home-pro imaju trajnost 24-36mj.. što će reć, danas instaliran os kao win11 može izgubiti support za 2-3god.. prošle 2025te je to značilo 27me-28-me.. a to je opet vrlo blizu, dok iot-enterprise imaju trajnost-support do 2032.. obje verzije, 10-11.. tj isti os, sve isto osim izgleda.. bez tih lažnih uvjeta s dužim supportom koji će trajati +5god duže od aktualne winver.. pa ako je to razlog, tad je juzeru zanimljivije nadograditi-zamijeniti licencu, ostaviti isti ili sličan os, svejedno 10-11.. i preći na iot verziju-licencu-support, .. uz jedini problem da mu nije dostupno kao normalna verzija-licenca, no kako se snađe za ostali soft, snaći će se.. ili neće :)

-tj to je već ista situacija kao u migraciji na linux.. tj jednako je potrebno pribaviti odgovarajuću distru, napraviti installer-stikić, instalirati os.. nema nadogradnje, time je ostanak na win lakši i juzer ne mora učiti nešto novo, uz sve dokumente, postavke, pa i appse.. što je tad vjerojatniji scenarij za juzera koji je do sad bio na win?

-no ok.. može na lin.. i krene u izbor-traženje distre koja će odgovarati njegovim potrebama.. logično mjesto za početak je distrowatch.. ili razne teme-forumi i čitanje preporuka, pri čemu juzer treba znati da svi sude po svojim preferencijama, navikama, potrebama.. ne po njegovim i da ono što je dobro za osobu x ne mora biti za y .. tj mora nekako znati što i kako izabrati .. a opet, linux je jedan, gnu-kernel.. distre su samo nakupine softa, sys-dll, koje je neki znalac-guru posložio, ali prema svojim potrebama-željama.. kao pečenje pizze ili ukus sladoleda.. korisnik-konzument bi trebao birati za sebe.. a da bi stvarno birao, mora probati.. čak ne računati da će iz prve pogoditi onu pravu distru-izbor.. naprotiv, veća šansa je jackpot, odnoso poželjno je vidjeti razno, probati, pizzu, distru.. 'mora' se probati razno, da bi znali što uopće biramo..

-tako bi preporuka za juzera koji traži, bilo pribaviti više distri, naravno može jedna po jedna.. dovoljan je jedan usb-flash stikić, 8-16gb.. skinete prvu, napravite stikić, većinom je live a to znači da možete bootati i vidjeti-probati, nije baš isto kao instalirano no dovoljno za početak.. i to možete ponoviti za razne distre korištenjem istog stikića, pa do tog da možete na jedan posložiti više distri i bootati po želji..

-postoje live, većina.. a može i polu-install, tj persistent, koji je kao install ali na removable-stikiću-mediju, win ima win2go.. to su tad 'normalne' instalacije, može appsi, postavke, dokumenti... radi, ne baš sve isto kao normalna instalacija no dovoljno dobro i poželjno-preporučljivo imati, kao i installer-live.. ponekad pomaže .. za win juzere su takvi live recimo hirens ili strelec..

-pribaviti iso, snimiti.. sve je dostupno, google, upute.. uz par stikića moguć 'borbeni komplet' koji će zadovoljiti sve potrebe-situacije, različita računala-hw, mogućnosit boota npr mbr-uefi itd.. tj mala šansa je da će neki medij bootati na svemu zbog tih razlika, kao i ograničenja-zaštita npr secboot pa i to da juzer mora znati koje su f-tipke za bootmeni (ne ulaz u bios-postavke) .. i kako iz tog menija izbabrati boot medij-stikić tj ovisno o tome što bios podržava i kako je podešen, isti stikić možemo vidjeti u jednom od dva moda, gpt-mbr ili u oba moda-duplo.. i tad biramo boot-mod, pravi radi, pogrešan ne... kao da npr nema dirver ili je aktivirana zaštita (nedozvoljen pristup pri čemu je ekšli svejedno iz kojeg razloga, nemamo diriver ili zabrana ili pogrešan mod..)

-juzer sad može imati izbor, tek nakon što je to vidio-probao.. kao što je i uvjet-preduvijet priče o migraciji da uopće napravi linux-stikić.. tj ako to ne napravi, pribavi željenu distru ili distre, tad sigurno neće preći na linux distru. 

-usputno.. koliko juzera je zbog razloga gašenja supporta ili ove teme pribavila linux distru? dva? :) .. opet, ako do sad već nisu, ni neće.. jedan odgovor koji je za linux i juzere konstanta u inače promjenjivom svijetu :)) ..

-trajnost linux distri? .. nemaju silovanje-gluposti kao ms-win, ali ... support je ograničen, verzija, nekad je lts bio 5g, sad kraće, klasično svake druge-parne godine izlazi ubuntu-lts koji je temelj većine ostalih.. debian kao pravi temelj izlazi kad nešto stvarno naprave, dok suptoni tabor kao fedora baulja s pravilima pa i samim nazivom..  recimo da je 2-5god nešto između. Koliko je tad razlog prelaska s win ako je trajanje supporta uzrok? i što s IoT-ent koji traje duže.. tj takve verzije jamče desetljeće supporta, upravo jer su namjenjene za biznis-oem i ent .. kao klasično u bizu koji mora znati datume itd.

-koja distra? ubuntu, mint, fedora.. moja preporuka bilo što, više, ne jedna.. ali na kde-plasmi kao izbor DE, tj to je ono što juzer vidi-klika, gui-frontend.. a o tome ovise juzerske apps koje vidi-klika, sve na ekranu.. za razliku od mraka terminala i drugih potreba kao serverske-servisi.. gdje prikaz nije važan, nema ga.. i onaj najveći problem razmrvljenosti distri tom širinom ponude-mogućnosti-izbora različitih frontendova pri čemu svaka app ima front i back end.. i može podržavati neki gui ili ne podržavati.. kde je moderan gui, kao što ga imaju mac-metal i win-aero, oni imaju po jedan gui, svaka apps za mac-win radi na tom jednom gui-frontendu.. pod linuxom-distrama ovisi koji gui.. i eto problema samog izbora tj kompatibilnost.

-a sve je multimedija.. browser traži gui, ekran, gpu.. pa i fičere za videoakceleraciju-dekoder.. i ekšli kao što je nekad kriterij za gaming bio grafička-gpu, uz ostatak računala, sad je za sve to kriterij, za sve moderne oseve-guije, za sve appse koji koriste prikaz-ekran, od browsera preko playera do gaminga ili videoeditinga.. .. tj juzerske apps i ono što 'prsoječan juzer' na računalu ili uređaju koristi-treba, neovisno o platformi, osu, hw... npr mobitel-androidt-tablet..

-i da, na svemu osim linuxu to sve radi kao normalno, tj ima hw-čip koji to radi i ima gui-frontend koji to prikazuje.. a linux ima izbor-slobodu.. koje možemo staviti pod navodnike jer postanu kaos, fragmentacija, problem što linux ukupno ima 2% desktop korisnika koje dodatno razmrve takve razlike.. i nitko u bizu se ne fokusira na linux, čak ni vodeće distre kao ubuntu ili za gaming npr stamos.. 

-prolistajte distrowatch.. bilo koja od top 10-20 distri .. ili stota .. uz kratki opis i što sve nudi dovoljno za juzerski prvi korak.

-ja na to dodajem, kde .. i probati nobara, bazzite, ubuntu, mint, arč, debian.. čisto da vidite što se sve nudi, što je isto, što različito, tek tad možete stvarno birati.. npr arč, juzer dodaje sve, nešto nije dodao, nema.. čist os, dok debian ima ogromne pakete installere, pri čemu većinu juzer ne treba.. no početnik skida sve, misleći da je nešto za njega korisnog ili čista navika skupljanja po kriteriju više-bolje.. nije, nego je debian takva temeljna distra koja pokriva sve.. tj za kupnju autodijelova bi pandan bio da dođem kupiti metlice brisača i kupim za razne aute.. trebam za svoj, ostalo je višak-beskorisno, smeće.. distra ima sve, ali nije sve za sve juzere-računala-namjene.. tj upravo u tome je recimo prednost mint-a .. nešto što prosječni juzer koji ne zna sve-potrebno o linuxu pa ni što izabrati, dobije u nekom paketu.. tj samo zato je mint po popularnosti iskočio.. ne zato jer je nešto posebno dobar, dok ubuntu ima kvalitetan support, kao jedina ozbiljna distra tj caninical-šef.. ostalo sve ovisi o raznim guruima, trenutku i nečijem osobnom izboru-ukusu.. npr izbor svjetle-tamne teme desktopa-izgleda..

-kako ćemo znati razliku npr ubuntu-nobara ako ne probamo obje distre? npr kako koja podržava neku gpu ili što sve ima defaultno podešeno-instalirano, .. ubuntu je vrlo čist, zbog vlasničkih odnosa, licenci, .. juzer mora instalirati extras, pravila igre u biznisu, jer canonical se nada zaradi a tad bi vlasnik došao i uzeo novac + kazna.. mint to radi za juzera, pri čemu je sve isto, lako.. dodati-instalirati.. no juzer u startu ako to ne zna ovako je lakše.. imati outofbox nego da početnik to traži-dodaje..

-videoediting, gaming, steam, obs .. juzeri koji to trebaju-žele, će lakše proći s distrom koja to u startu donosi, dok se s recimo ubuntuom moraju 'namučiti'.. tj nije nešto posebno teško, no ovako je lakše, radi.. i zato nobara-kde, kao i svakako probati ubuntu-gnome.. ili debian-arč.. nakon što proba tih nekoliko distri-kombinacija, juzer će već znati što-kako za sebe izabrati.

-npr u ovoj temi je iskočila i distra bazzite.. distre koje prije recimo godinu nisu postojale.. i ja je nisam do sad probao, možda je odlična, možda bugovita.. možda bolja od nobare, možda smeće-spyware.. najvjerojatnije je 'isto' .. tj ista filozofija, razlozi-pravila, .. svakako ću je probati-vidjeti, možda zadržim nobaru, možda nešto deseto.. a za godinu će neka nova biti trenutna preporuka, to je tako na linuxu..

-problemi? rušenja, bugovi, nešto ne radi.. npr BT na laptopu, jer je oem-soft ovisno o npr driveru.. ili važnije-gore, ne radi neki fičer-kodek-enkoder zbog vlasništva-licenci.. npr 264.. tj tad ne korisit gpu fičer nego cpu emulaciju što troši snagu-resurse i ima lošije performanse a nije stvar osa nego vlasništva-licenci.. nije nešto što linux može riješiti, nego sony-adobe-apple.. vlasnici koji drmaju tim biznisom, kao i nvidia za cuda itd..

-pod win-mac ti fičeri rade, licenca dolazi kroz sam os.. ili recimo iz tog razloga da bi linux juzer koristio kodek u davinciju, mora koristiti komercijalnu studio verziju, free nema licencu za kodek.. i za sve tri platforme je isti soft no linux nema licence i onemogućeno je.. tj pod win može free, radit će sve.. pod lin ne može jer tad ne radi fičer ili mora plaćena verzija..

-cijena? .. soft-os je sad već u klasi kao 'free'-đabe.. zanemarivo, svaki juzer koji ima win licencu može nastaviti koristiti ju od win7 nadalje ili pribaviti za par eura, još bolje đabe, bez piraterije.. tj piraterija je pojam koji uključuje neovlaštenu distribuciju zakonom zaštićenog soft-sadržaja (igre, glazba-film..) ili hack-crack.. key-licenca nisu piraterija, dok win možete instalirati bez keya i aktivacije, radi osim customizacije.. pa cijena licence za win nije kriterij, odnosno ako se i plati u slučaju davincija se već vrati-izjednači..

-cijena nije razlog, mogućnosti osa nisu razlog.. što je razlog migracije? .. ljutnja na ms? uz inerciju juzera, navike.. ako baš mora, veća šansa je da će se snaći za IoT licencu nego preći i ostati na linuxu.

-ako ipak da šansu linuxu.. bolje da zna što-kako izabrati, vidjeti.. tad može stvarno izabrati nešto za njega, ne za mene.. hoće li kriterij biti izgled pozadine ili rad u nekoj igri.. to bira juzer, ne ja.

-a što juzer ne može birati? .. npr tpm i antičit za gaming.. pa oni koji igraju npr cod nemaju izbor linux.. opet, ne zato jer os nešto ne može, nego zato što treća strana ne proizvodi soft za linux platformu, kao što autodesk ne proizvodi acad.. ako juzer želi takav soft, tad nema izbor, tj win-mac.. ne lin .. uz šansu da i android dođe u igru..

-pri tome su macos, sony, android.. = 99% linux, sve je to isto-slično, *nix .. zajednički korjeni, identične naredbe.. no šanse za lin su nikakve, tj ako do sad nije, neće ni sad ili sutra.. jer se ništa takvog nije promijenilo da bi to bio okidač-razlog itd. tj još gore, jer bez androida bi linux imao tu šansu.. ovako za mobilne nema, dok mobilno tržište danas diktira smjer biznisa-zabave, pa će biznis-proizvođač prije poželjeti napraviti nešto za android nego za razmrvljene distre linuxa koje zadjedno drže 2-4% desktopa.. onak, neće..

-što je linux? mrežni, serverski os, od ogromnih farmi servera do malih kutijica koje rade poneki specijaliziran task kao nas-router-mediaplayer.. no nije desktop-juzerski os kao win-mac, ne primarno nego tek sekundarno, opcija kao i izbor guija..

-zamislite sad različite uređaje, koji recimo prikazuju neki sadržaj kao film-glazbu na nekom ekranu kao tv.. i zamislimo da imamo razne ekrane, oblike-dimenzije-rezolucije-specifikacije.. i da taj uređaj treba prikazati te sadržaje na x-različitih ekrana bez standarda.. možda podržava recimo hd-1080 rezoluciju i 60hz refresh.. što s ostalm mogućim kombinacijama? .. a ovo nije ekran-rezolucija, koji služi samo kao karikirano-banalni primjer opisa problema, nego sys-driverski dio koji se brine za iscrtavanje svega na ekranu, i to za os i appse trećih strana, koji da bi radili moraju imati nešto zajedničko.. tj zato je sloboda-izbora na linuxu = kaos=mana umjesto prednost, tj jednako bi bilo da ukinemo prometna pravila, obrišemo trake i ograničenja vožnje.. dobili bi divlji zapad i madmax na cestama umjesto prometa.. to je linux stanje, fragmentacija, pri čemu linux i nije primarno desktop juzerski os.. tj opet, što je prosječan juzer i koje su mu potrebe-želje.. kao i osobni automobil vs šleper-traktor..

-ne da linux nešto ne može, može, no postoji previše mogućnosti time i razlika kao i vlasništvo-licence.. tad ipak ne može, opet ne zato jer os ne bi mogao, nego zato jer nečeg nema.. nema antičita, nema acada, .. i tu linux ne može ništa, osim da postane pravi desktop os, dominantniji, što bi uvjetovalo defragmentaciju DE ponude jer čak da linux-ukupno zamjeni win, i preuzme 90% opet ostaje pitanje koji DE.. kde plasma, gnome ili nešto treće-deseto.. fedora nudi izbor 13 de ..

-ima li linux šansu (preuzeti win juzere..) .. ne.. ne zato jer linux nešto ne može, nego zato jer to nije stvar osa, nego vlasništva-interesa, kao i juzera koji bira za sebe a birati može samo od ponuđenog pri čemu juzer koristi appse i ekšli ne bira on os nego to rade appsi, ono što korisit-radi.. nekad je to bio word, ebanking.. sad je internet-multimedija.. ne nešto o čemu odlučujemo mi, juzeri nego koristimo-konzumiramo dok biz reklamno sve radi za nas, odnosno radi za novac..

-kad bi linux to mogao? kad bi ponuda appsa bila odgovarajuća, uključivo i antičitere, kao i licence-kodeke koje vlasnici drže za sebe kako bi i dalje dominirali nekom branšom kao video-produkcija i naravno da to neće ispustiti ili dati u free.. odnosno teoretski to može zamijeniti neki open-free kodek, no biz zna kako to otežati-eliminirati, tj previše je ovisnosti i promjena takvih stvari nije klik-next, .. do tad ništa od free-open ili mic po mic.. no tad migracija nije nešto što će se dogoditi ovakvim okidačem ili na novu godinu, nego neprimjetno kao plutanje kontinenata pri čemu spoj ne mora omogućiti lakšu migraciju npr afrikanaca u eu, jer je indija takvim sudarom s azijom stvorila himalaje-prepreku itd.

-migracija juzera? .. s win na lin? .. možda će s win na nešto novo, kao android.. no tko vidi migraciju? gdje? koji su to brojevi? činjenice? .. uz napomenu da skidanje neke distre ne znači i korištenje, tj pojedine distre zabilježe ogromne količine skidanja, no nema ih.. nema juzera, možda vide i nextaju.. a možda su u šumici :) ..

-juzer možda poželi promijeniti os, baciti ms-win, ms gluparije-silovanja.. no želje su jedno, realnost nešto drugo... ako i pogleda linux, tek mali dio i ostane..

-mislim, da ovakvim stavom više pomažem juzeru za napraviti izbor ili tranziciju nego s lažnim-zavaravajućim superlativima linuxa kao čarobnog praha.. ništa u biznisu ne radi bez novca-interesa vlasnika, a kad je u pitanju novac, podatci, bilo što čime se trguje-zarađuje, tad nema sigurne niše u zavjetrini, pa tako firefox prodaje podatke googleu, dok juzer koji misli da je time izbjegao google-chrome praćenje živi u zabludi.. a os je samo dio sveg tog ekosustava-platforme, primarno biznisa, neovisno što reklame vrište da sve rade za nas, rade za sebe, za novac...

-sažeto? naivni ste :) .. 

edit: no evo i sažetka:

🧮 6. Može li Linux preuzeti Windows korisnike?

Realno: ne u masi.

Ali može:

• preuzeti tehničke korisnike,

• preuzeti developere,

• preuzeti server i cloud (što je već napravio),

• preuzeti edge/IoT (što je već napravio),

• preuzeti specijalizirane radne stanice.

-dodao bi na sve rečenicu iz zagrade, već je to napravio.. dok dekstop-kućni 'prosječan' juzer ne spada u tu grupu.. na njega se ta 'tranzicija' ne odonosi..

+ kao polu-kriteirj, juzer koji koristi GPU.. i fičere, za gaming-video.. što je u srži definicija desktop-juzera DE..

+

🧭 7. “Korisnik ne bira OS, nego aplikacije”

To je apsolutno točno.

.. kao ono što ai-čapt potvrdi, ne zato jer 'ja tako kažem'.. :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2026 12:58 (ihush).

3 0 hvala 2
16 godina
ihush kaže...

ihuše, svaka ti dala nakon ove antologijske rečenice !!!

i samog nastavka, jel, u revijalnom tonu....

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2026 15:01 (Stric_Jura).
17 godina
moderator
Stric_Jura kaže...
ihush kaže...

ihuše, svaka ti dala nakon ove antologijske rečenice !!!

i samog nastavka, jel, u revijalnom tonu....

Njegovu gornju rečenicu doživio sam kao kad netko kaže "Da ne duljim, ..." 

16 godina

-smisao za humor-sarkazam? :) no i to je ok..

-neka nas je različitih .. 

edit.. a nešto o temi, sadržaju, mišljenjima, kritikama? .. ništa ili je sve već rečeno?

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2026 16:06 (ihush).

3 0 hvala 0
11 godina

bug forum mora pod hitno uvesti button pored ihush postova - sažmi

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
digitall kaže...

bug forum mora pod hitno uvesti button pored ihush postova - sažmi

CHAT GPT i copy-paste? 

4 godine
ihush kaže...

-tema je (moguća, priča o..) prelaz-migracija win juzera na linux i preciznije pojedinu distru koja bi bila nešto za 'proaječnog korisnika'.

-prvo, zašto? zašto bi win juzer migrirao?

mogući razlozi:

-onako, avanturista, želi vidjeti nešto novo? .. turist? turisti nisu migranti.. avanturisti također, normalan juzer bez razloga ne mijenja eko sustav na koji je navikao i ima potrebno, tj mora postojati razlog, ona zelenija livada, prisila i sl.

-kao moguć okidač je klasično ms silovanje, gluposti, izmišljeni uvjeti za win11 kao tpm-ostalo.. no jel to dovoljno? tj to je tako odavno, zašto bi baš sad to bio okidač ako do sad nije bio, uz podsjetnik kako se žaba skuha polako tj ne iskoči iz lonca.. inercija vs avantura itd.

-tpm i ostalo nisu ekšli uvjeti za win11.. može najnormalnije bez, pri čemu nam upute daje sam ms ili pomoć rufusa, kao i to da je taj uvjet samo za normalne home-pro winver-licence, installer-skripta u tim verzijama koja to traži-uvjetuje.. dok ISTI-identičan os, bez ijednog promjenjenog bytea kao IoT to ne traži, tj imaš-nemaš, fičer.. jednako kao imaš ili nemaš printer.. no tu verziju normalan juzer nema, nije retail, maloprodajna.. nije u juzerski dostupnim kanalima, nego za oem-e i direktno instaliranje u firmi-proizvođaču uređaja-računala.. ta verzija u samoj installer skripti nema taj uvjet, sve je i dalje opcija, kao gpt, secboot, bilo što.. postavke biosa-firmwarea, uefi-ostalo..

-što će reć, juzer ne mora s win ekosustava ako je to razlog.. jedino je problem kako pribaviti no internet-google i tu je.. kao što nabavite pirateriju-ostalo, pri čemu ovo nije piraterija, nije distribucija ili hack-crack.. legitimno, legalno, jedino što nije omogućeno običnim juzerima dostupnom downloadu kao home-verzije.. + i to samo za novo računalo-uređaj, kad nam install treba.. ne za već postojeće juzere koji već imaju os i time nemaju potrebu pribavljati ga, instalirati itd..

-no postoji drugi, bolji razlog.. gašenje ms supporta-ažurianja za win10, .. silovanje, tjeranje.. a pošto je za win11 uvjet recimo tpm, to znači da sva stara računala do 2018. mogu u smeće.. no ne moraju, jer nam opet, ms i rufus taj uvjet eliminiraju.. tj o tome već sve znamo.. uz dodatak, ni win11 nije riješenje ako je problem gašenje supporta, tj nove licence home-pro imaju trajnost 24-36mj.. što će reć, danas instaliran os kao win11 može izgubiti support za 2-3god.. prošle 2025te je to značilo 27me-28-me.. a to je opet vrlo blizu, dok iot-enterprise imaju trajnost-support do 2032.. obje verzije, 10-11.. tj isti os, sve isto osim izgleda.. bez tih lažnih uvjeta s dužim supportom koji će trajati +5god duže od aktualne winver.. pa ako je to razlog, tad je juzeru zanimljivije nadograditi-zamijeniti licencu, ostaviti isti ili sličan os, svejedno 10-11.. i preći na iot verziju-licencu-support, .. uz jedini problem da mu nije dostupno kao normalna verzija-licenca, no kako se snađe za ostali soft, snaći će se.. ili neće :)

-tj to je već ista situacija kao u migraciji na linux.. tj jednako je potrebno pribaviti odgovarajuću distru, napraviti installer-stikić, instalirati os.. nema nadogradnje, time je ostanak na win lakši i juzer ne mora učiti nešto novo, uz sve dokumente, postavke, pa i appse.. što je tad vjerojatniji scenarij za juzera koji je do sad bio na win?

-no ok.. može na lin.. i krene u izbor-traženje distre koja će odgovarati njegovim potrebama.. logično mjesto za početak je distrowatch.. ili razne teme-forumi i čitanje preporuka, pri čemu juzer treba znati da svi sude po svojim preferencijama, navikama, potrebama.. ne po njegovim i da ono što je dobro za osobu x ne mora biti za y .. tj mora nekako znati što i kako izabrati .. a opet, linux je jedan, gnu-kernel.. distre su samo nakupine softa, sys-dll, koje je neki znalac-guru posložio, ali prema svojim potrebama-željama.. kao pečenje pizze ili ukus sladoleda.. korisnik-konzument bi trebao birati za sebe.. a da bi stvarno birao, mora probati.. čak ne računati da će iz prve pogoditi onu pravu distru-izbor.. naprotiv, veća šansa je jackpot, odnoso poželjno je vidjeti razno, probati, pizzu, distru.. 'mora' se probati razno, da bi znali što uopće biramo..

-tako bi preporuka za juzera koji traži, bilo pribaviti više distri, naravno može jedna po jedna.. dovoljan je jedan usb-flash stikić, 8-16gb.. skinete prvu, napravite stikić, većinom je live a to znači da možete bootati i vidjeti-probati, nije baš isto kao instalirano no dovoljno za početak.. i to možete ponoviti za razne distre korištenjem istog stikića, pa do tog da možete na jedan posložiti više distri i bootati po želji..

-postoje live, većina.. a može i polu-install, tj persistent, koji je kao install ali na removable-stikiću-mediju, win ima win2go.. to su tad 'normalne' instalacije, može appsi, postavke, dokumenti... radi, ne baš sve isto kao normalna instalacija no dovoljno dobro i poželjno-preporučljivo imati, kao i installer-live.. ponekad pomaže .. za win juzere su takvi live recimo hirens ili strelec..

-pribaviti iso, snimiti.. sve je dostupno, google, upute.. uz par stikića moguć 'borbeni komplet' koji će zadovoljiti sve potrebe-situacije, različita računala-hw, mogućnosit boota npr mbr-uefi itd.. tj mala šansa je da će neki medij bootati na svemu zbog tih razlika, kao i ograničenja-zaštita npr secboot pa i to da juzer mora znati koje su f-tipke za bootmeni (ne ulaz u bios-postavke) .. i kako iz tog menija izbabrati boot medij-stikić tj ovisno o tome što bios podržava i kako je podešen, isti stikić možemo vidjeti u jednom od dva moda, gpt-mbr ili u oba moda-duplo.. i tad biramo boot-mod, pravi radi, pogrešan ne... kao da npr nema dirver ili je aktivirana zaštita (nedozvoljen pristup pri čemu je ekšli svejedno iz kojeg razloga, nemamo diriver ili zabrana ili pogrešan mod..)

-juzer sad može imati izbor, tek nakon što je to vidio-probao.. kao što je i uvjet-preduvijet priče o migraciji da uopće napravi linux-stikić.. tj ako to ne napravi, pribavi željenu distru ili distre, tad sigurno neće preći na linux distru. 

-usputno.. koliko juzera je zbog razloga gašenja supporta ili ove teme pribavila linux distru? dva? :) .. opet, ako do sad već nisu, ni neće.. jedan odgovor koji je za linux i juzere konstanta u inače promjenjivom svijetu :)) ..

-trajnost linux distri? .. nemaju silovanje-gluposti kao ms-win, ali ... support je ograničen, verzija, nekad je lts bio 5g, sad kraće, klasično svake druge-parne godine izlazi ubuntu-lts koji je temelj većine ostalih.. debian kao pravi temelj izlazi kad nešto stvarno naprave, dok suptoni tabor kao fedora baulja s pravilima pa i samim nazivom..  recimo da je 2-5god nešto između. Koliko je tad razlog prelaska s win ako je trajanje supporta uzrok? i što s IoT-ent koji traje duže.. tj takve verzije jamče desetljeće supporta, upravo jer su namjenjene za biznis-oem i ent .. kao klasično u bizu koji mora znati datume itd.

-koja distra? ubuntu, mint, fedora.. moja preporuka bilo što, više, ne jedna.. ali na kde-plasmi kao izbor DE, tj to je ono što juzer vidi-klika, gui-frontend.. a o tome ovise juzerske apps koje vidi-klika, sve na ekranu.. za razliku od mraka terminala i drugih potreba kao serverske-servisi.. gdje prikaz nije važan, nema ga.. i onaj najveći problem razmrvljenosti distri tom širinom ponude-mogućnosti-izbora različitih frontendova pri čemu svaka app ima front i back end.. i može podržavati neki gui ili ne podržavati.. kde je moderan gui, kao što ga imaju mac-metal i win-aero, oni imaju po jedan gui, svaka apps za mac-win radi na tom jednom gui-frontendu.. pod linuxom-distrama ovisi koji gui.. i eto problema samog izbora tj kompatibilnost.

-a sve je multimedija.. browser traži gui, ekran, gpu.. pa i fičere za videoakceleraciju-dekoder.. i ekšli kao što je nekad kriterij za gaming bio grafička-gpu, uz ostatak računala, sad je za sve to kriterij, za sve moderne oseve-guije, za sve appse koji koriste prikaz-ekran, od browsera preko playera do gaminga ili videoeditinga.. .. tj juzerske apps i ono što 'prsoječan juzer' na računalu ili uređaju koristi-treba, neovisno o platformi, osu, hw... npr mobitel-androidt-tablet..

-i da, na svemu osim linuxu to sve radi kao normalno, tj ima hw-čip koji to radi i ima gui-frontend koji to prikazuje.. a linux ima izbor-slobodu.. koje možemo staviti pod navodnike jer postanu kaos, fragmentacija, problem što linux ukupno ima 2% desktop korisnika koje dodatno razmrve takve razlike.. i nitko u bizu se ne fokusira na linux, čak ni vodeće distre kao ubuntu ili za gaming npr stamos.. 

-prolistajte distrowatch.. bilo koja od top 10-20 distri .. ili stota .. uz kratki opis i što sve nudi dovoljno za juzerski prvi korak.

-ja na to dodajem, kde .. i probati nobara, bazzite, ubuntu, mint, arč, debian.. čisto da vidite što se sve nudi, što je isto, što različito, tek tad možete stvarno birati.. npr arč, juzer dodaje sve, nešto nije dodao, nema.. čist os, dok debian ima ogromne pakete installere, pri čemu većinu juzer ne treba.. no početnik skida sve, misleći da je nešto za njega korisnog ili čista navika skupljanja po kriteriju više-bolje.. nije, nego je debian takva temeljna distra koja pokriva sve.. tj za kupnju autodijelova bi pandan bio da dođem kupiti metlice brisača i kupim za razne aute.. trebam za svoj, ostalo je višak-beskorisno, smeće.. distra ima sve, ali nije sve za sve juzere-računala-namjene.. tj upravo u tome je recimo prednost mint-a .. nešto što prosječni juzer koji ne zna sve-potrebno o linuxu pa ni što izabrati, dobije u nekom paketu.. tj samo zato je mint po popularnosti iskočio.. ne zato jer je nešto posebno dobar, dok ubuntu ima kvalitetan support, kao jedina ozbiljna distra tj caninical-šef.. ostalo sve ovisi o raznim guruima, trenutku i nečijem osobnom izboru-ukusu.. npr izbor svjetle-tamne teme desktopa-izgleda..

-kako ćemo znati razliku npr ubuntu-nobara ako ne probamo obje distre? npr kako koja podržava neku gpu ili što sve ima defaultno podešeno-instalirano, .. ubuntu je vrlo čist, zbog vlasničkih odnosa, licenci, .. juzer mora instalirati extras, pravila igre u biznisu, jer canonical se nada zaradi a tad bi vlasnik došao i uzeo novac + kazna.. mint to radi za juzera, pri čemu je sve isto, lako.. dodati-instalirati.. no juzer u startu ako to ne zna ovako je lakše.. imati outofbox nego da početnik to traži-dodaje..

-videoediting, gaming, steam, obs .. juzeri koji to trebaju-žele, će lakše proći s distrom koja to u startu donosi, dok se s recimo ubuntuom moraju 'namučiti'.. tj nije nešto posebno teško, no ovako je lakše, radi.. i zato nobara-kde, kao i svakako probati ubuntu-gnome.. ili debian-arč.. nakon što proba tih nekoliko distri-kombinacija, juzer će već znati što-kako za sebe izabrati.

-npr u ovoj temi je iskočila i distra bazzite.. distre koje prije recimo godinu nisu postojale.. i ja je nisam do sad probao, možda je odlična, možda bugovita.. možda bolja od nobare, možda smeće-spyware.. najvjerojatnije je 'isto' .. tj ista filozofija, razlozi-pravila, .. svakako ću je probati-vidjeti, možda zadržim nobaru, možda nešto deseto.. a za godinu će neka nova biti trenutna preporuka, to je tako na linuxu..

-problemi? rušenja, bugovi, nešto ne radi.. npr BT na laptopu, jer je oem-soft ovisno o npr driveru.. ili važnije-gore, ne radi neki fičer-kodek-enkoder zbog vlasništva-licenci.. npr 264.. tj tad ne korisit gpu fičer nego cpu emulaciju što troši snagu-resurse i ima lošije performanse a nije stvar osa nego vlasništva-licenci.. nije nešto što linux može riješiti, nego sony-adobe-apple.. vlasnici koji drmaju tim biznisom, kao i nvidia za cuda itd..

-pod win-mac ti fičeri rade, licenca dolazi kroz sam os.. ili recimo iz tog razloga da bi linux juzer koristio kodek u davinciju, mora koristiti komercijalnu studio verziju, free nema licencu za kodek.. i za sve tri platforme je isti soft no linux nema licence i onemogućeno je.. tj pod win može free, radit će sve.. pod lin ne može jer tad ne radi fičer ili mora plaćena verzija..

-cijena? .. soft-os je sad već u klasi kao 'free'-đabe.. zanemarivo, svaki juzer koji ima win licencu može nastaviti koristiti ju od win7 nadalje ili pribaviti za par eura, još bolje đabe, bez piraterije.. tj piraterija je pojam koji uključuje neovlaštenu distribuciju zakonom zaštićenog soft-sadržaja (igre, glazba-film..) ili hack-crack.. key-licenca nisu piraterija, dok win možete instalirati bez keya i aktivacije, radi osim customizacije.. pa cijena licence za win nije kriterij, odnosno ako se i plati u slučaju davincija se već vrati-izjednači..

-cijena nije razlog, mogućnosti osa nisu razlog.. što je razlog migracije? .. ljutnja na ms? uz inerciju juzera, navike.. ako baš mora, veća šansa je da će se snaći za IoT licencu nego preći i ostati na linuxu.

-ako ipak da šansu linuxu.. bolje da zna što-kako izabrati, vidjeti.. tad može stvarno izabrati nešto za njega, ne za mene.. hoće li kriterij biti izgled pozadine ili rad u nekoj igri.. to bira juzer, ne ja.

-a što juzer ne može birati? .. npr tpm i antičit za gaming.. pa oni koji igraju npr cod nemaju izbor linux.. opet, ne zato jer os nešto ne može, nego zato što treća strana ne proizvodi soft za linux platformu, kao što autodesk ne proizvodi acad.. ako juzer želi takav soft, tad nema izbor, tj win-mac.. ne lin .. uz šansu da i android dođe u igru..

-pri tome su macos, sony, android.. = 99% linux, sve je to isto-slično, *nix .. zajednički korjeni, identične naredbe.. no šanse za lin su nikakve, tj ako do sad nije, neće ni sad ili sutra.. jer se ništa takvog nije promijenilo da bi to bio okidač-razlog itd. tj još gore, jer bez androida bi linux imao tu šansu.. ovako za mobilne nema, dok mobilno tržište danas diktira smjer biznisa-zabave, pa će biznis-proizvođač prije poželjeti napraviti nešto za android nego za razmrvljene distre linuxa koje zadjedno drže 2-4% desktopa.. onak, neće..

-što je linux? mrežni, serverski os, od ogromnih farmi servera do malih kutijica koje rade poneki specijaliziran task kao nas-router-mediaplayer.. no nije desktop-juzerski os kao win-mac, ne primarno nego tek sekundarno, opcija kao i izbor guija..

-zamislite sad različite uređaje, koji recimo prikazuju neki sadržaj kao film-glazbu na nekom ekranu kao tv.. i zamislimo da imamo razne ekrane, oblike-dimenzije-rezolucije-specifikacije.. i da taj uređaj treba prikazati te sadržaje na x-različitih ekrana bez standarda.. možda podržava recimo hd-1080 rezoluciju i 60hz refresh.. što s ostalm mogućim kombinacijama? .. a ovo nije ekran-rezolucija, koji služi samo kao karikirano-banalni primjer opisa problema, nego sys-driverski dio koji se brine za iscrtavanje svega na ekranu, i to za os i appse trećih strana, koji da bi radili moraju imati nešto zajedničko.. tj zato je sloboda-izbora na linuxu = kaos=mana umjesto prednost, tj jednako bi bilo da ukinemo prometna pravila, obrišemo trake i ograničenja vožnje.. dobili bi divlji zapad i madmax na cestama umjesto prometa.. to je linux stanje, fragmentacija, pri čemu linux i nije primarno desktop juzerski os.. tj opet, što je prosječan juzer i koje su mu potrebe-želje.. kao i osobni automobil vs šleper-traktor..

-ne da linux nešto ne može, može, no postoji previše mogućnosti time i razlika kao i vlasništvo-licence.. tad ipak ne može, opet ne zato jer os ne bi mogao, nego zato jer nečeg nema.. nema antičita, nema acada, .. i tu linux ne može ništa, osim da postane pravi desktop os, dominantniji, što bi uvjetovalo defragmentaciju DE ponude jer čak da linux-ukupno zamjeni win, i preuzme 90% opet ostaje pitanje koji DE.. kde plasma, gnome ili nešto treće-deseto.. fedora nudi izbor 13 de ..

-ima li linux šansu (preuzeti win juzere..) .. ne.. ne zato jer linux nešto ne može, nego zato jer to nije stvar osa, nego vlasništva-interesa, kao i juzera koji bira za sebe a birati može samo od ponuđenog pri čemu juzer koristi appse i ekšli ne bira on os nego to rade appsi, ono što korisit-radi.. nekad je to bio word, ebanking.. sad je internet-multimedija.. ne nešto o čemu odlučujemo mi, juzeri nego koristimo-konzumiramo dok biz reklamno sve radi za nas, odnosno radi za novac..

-kad bi linux to mogao? kad bi ponuda appsa bila odgovarajuća, uključivo i antičitere, kao i licence-kodeke koje vlasnici drže za sebe kako bi i dalje dominirali nekom branšom kao video-produkcija i naravno da to neće ispustiti ili dati u free.. odnosno teoretski to može zamijeniti neki open-free kodek, no biz zna kako to otežati-eliminirati, tj previše je ovisnosti i promjena takvih stvari nije klik-next, .. do tad ništa od free-open ili mic po mic.. no tad migracija nije nešto što će se dogoditi ovakvim okidačem ili na novu godinu, nego neprimjetno kao plutanje kontinenata pri čemu spoj ne mora omogućiti lakšu migraciju npr afrikanaca u eu, jer je indija takvim sudarom s azijom stvorila himalaje-prepreku itd.

-migracija juzera? .. s win na lin? .. možda će s win na nešto novo, kao android.. no tko vidi migraciju? gdje? koji su to brojevi? činjenice? .. uz napomenu da skidanje neke distre ne znači i korištenje, tj pojedine distre zabilježe ogromne količine skidanja, no nema ih.. nema juzera, možda vide i nextaju.. a možda su u šumici :) ..

-juzer možda poželi promijeniti os, baciti ms-win, ms gluparije-silovanja.. no želje su jedno, realnost nešto drugo... ako i pogleda linux, tek mali dio i ostane..

-mislim, da ovakvim stavom više pomažem juzeru za napraviti izbor ili tranziciju nego s lažnim-zavaravajućim superlativima linuxa kao čarobnog praha.. ništa u biznisu ne radi bez novca-interesa vlasnika, a kad je u pitanju novac, podatci, bilo što čime se trguje-zarađuje, tad nema sigurne niše u zavjetrini, pa tako firefox prodaje podatke googleu, dok juzer koji misli da je time izbjegao google-chrome praćenje živi u zabludi.. a os je samo dio sveg tog ekosustava-platforme, primarno biznisa, neovisno što reklame vrište da sve rade za nas, rade za sebe, za novac...

-sažeto? naivni ste :) .. 

edit: no evo i sažetka:

🧮 6. Može li Linux preuzeti Windows korisnike?

Realno: ne u masi.

Ali može:

• preuzeti tehničke korisnike,

• preuzeti developere,

• preuzeti server i cloud (što je već napravio),

• preuzeti edge/IoT (što je već napravio),

• preuzeti specijalizirane radne stanice.

-dodao bi na sve rečenicu iz zagrade, već je to napravio.. dok dekstop-kućni 'prosječan' juzer ne spada u tu grupu.. na njega se ta 'tranzicija' ne odonosi..

+ kao polu-kriteirj, juzer koji koristi GPU.. i fičere, za gaming-video.. što je u srži definicija desktop-juzera DE..

+

🧭 7. “Korisnik ne bira OS, nego aplikacije”

To je apsolutno točno.

.. kao ono što ai-čapt potvrdi, ne zato jer 'ja tako kažem'.. :)

Hvala kolega !

S užitkom pročitah sažetak. 

合気道 五段 Me, myself and I Ni jedan narod na svijetu ne bi još uvijek smio prakticirati religiju i demokraciju. Amen, Деда Мраз
16 godina
Zaporožac kaže...
..

S užitkom pročitah sažetak. 

... nakon sedam godina u tibetu.. stižu prvi, s najjačim računalima koji mogu vrtiti krizu i scroll.. prve laste najavljuju proljeće i ''samo što nije..'' .. :))

- tnx.

15 godina

Promašio si "ceo fudbal".

Daj napiši tutorial za one koji se idu ženiti.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

-promašaj ili pogodak su relativni, pitanje tumačenja.. ili u očima gledatelja :)

-ženidba? pogrešna tema, tko želi pokrene-piše.. nešto ipak moraš napraviti sam, dobro ili loše.. želje su dobre, no rezultat ... :)

17 godina
ihush kaže...

...

TLDR;

I nije glavni problem duzina, nego nabacnost i nepovezanost. Razumijem, ovo je taktika da natjera protivnike da odustanu, ali ja ionako samo preskrolam. Sto moram priznati, ako sam na mobitelu, takodje nije lako.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2026 16:17 (knight).
16 godina

-nije lako.. no eto, 'pročitao si me' :) .. i što s tim?

17 godina
ihush kaže...

-nije lako.. no eto, 'pročitao si me' :) .. i što s tim?

Nije lako, napisao si kilometre recenica...i sto s tim? :) 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice