Tko na umjetnoj inteligenciji zarađuje, tko plaća,

poruka: 8
|
čitano: 4.692
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tko na umjetnoj inteligenciji zarađuje, tko plaća,".
20 mjeseci

Sve će to popraviti "nevidljiva ruka slobodnog tržišta" ako netko od velikih zatreba pomoć, do tada samo jako, bitna je kratkoročna dobit!

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina

Marža od 60 posto!?!
U krivoj sam brnaši. 

2 0 hvala 0
17 godina

Kratki osvrt na brojeve i konkretne rezultate sa druge strane medalje, oliti gledišta (bez cenzure, u bebu):

- Apple je u cijeloj priči prošao kao Big Head iz Silicon Valleya, seljak luđi krumpir veći. Prvo su bili penalizirani jer su imali flop sa AI, dakle nesposobni napraviti Siri 2.0, bijela zastavica, kapitulacija, par pokušaja, par najava, na kraju kifla, pa potpišu ugovor sa Googleom za Gemini, jer su oni kao najbolji u tom trenu. Ako ne mozemo napraviti, onda kupimo od onih koji mogu. Pa su na kraju nagrađeni jer nemaju CAPEX za AI kao ostali. A nemaju CAPEX, jer su probali, ali su nesposobni i nisu uspjeli nista. A malo im je veći niz "uspjeha": Apple Car (10 B), Apple Vision (40 B), Apple AI ($ xx B??? nepoznato).

- Google, sa $404 je pao na $315 po dionici. Pad je bio malo žešći. 22%. Kao i većina u mag7 ekipi, kuhaju knjige (po naški, kreativno knjigovodstvo, po američki Enron style reporting). Rekordni prihod i dobit (Q2 FY26 Revenue 119.8B, Earnings 112.19B). A u toj zaradi su prikazani udjeli od SPCX koji su na dan objave vrijedili $92B. Dakle magla u kutiji. Sto se tiće claoud zarade, dosta ide od Anthropica, kojeg sponzoriraju brutalno. Cirkularno financiranje, Google njima lovu, Anthropic njima najam za infru. Bitno da se lova vrti.

- Microsoft, ista priča kao Google, samo druge imenice. Sponzoriraju OpenAI, a za uzvrat OpenAI plaća infru. Lova ide cirkluarno, mi vama, vi nama. Pri tome umjetno pumpaju prihode i dobit. Ja vama, vi meni, na kraju imamo puno svi. A onda izvještaju izgledaju rekordno i svi smo super.

Neću sad u detalje Nvidia (OpenAI <-circular-> Nvidia) , Oracle i Metu, jer je ista priča.

Mozda samo malo META i SPCX. Ajmo nakrcat data centre sa GPU-ovima i RAM-om, jer ne mozemo zadovoljiti potrebe (narativ kod quarter reporta, da opravda ulaganje, za zapravo je samo FOMO - Fear Of Missing Out), par mjeseci kasnije, jbg iznajmljujemu infu drugima jer nemamo real use case i ROI, i nemamo šta vrtit, jer su nam modeli POS (peace of shit, naucio nedavno akronim).

A i Zuki se nasrao na zadnjem quarter reportu: "Ja gledam na umjetnu inteligenciju drugačije nego drugi. Ja mislim da sve osobe žele napredovati i raditi na osobnom usavršavanju kako bi postali bolji. Mi ćemo raditi AI koja će pomagati upravo u tome". Prijevod: "Sad si radio na 2-3 stvari, a sad ćemo ti omogućiti da radiš na 10 stvari i žongliraš sve u paraleli. Dodati ćemo kvartalnu i godišnju metriku kod ocijenjivana da vidimo kako ti ide. Iscripti ćemo tvoj ljudski congnitive load do maksimuma, dok ne pukneš, imati ćeš informacijski overload, jer ćeš apsorbirati sav AI slop koji AI generira i morati ćeš sa njim žonglirati kako god znaš. Postat ćeš "bolja" osoba. Burnout??? Hm ... možda. ;-))))" Ali Zuki je i inaće poznat kao veliki dobrotvor, i osoba koja uviek radi za opće društveno dobro. Pa sve ovo uzeti sa velikom rezervom. :D

5 0 hvala 1
12 mjeseci

meni isto text bas nije sjeo, posebno me muci analogija lopate. Struja, hladjenje, podatkovne mreze, optika, zemlja kao placovina za datacentre, to su mozda lopate, samo one idu tvrtkama, ne idu u zuljevite ruke.

Mislim da su stvari kudikamo kompleksnije, a ako cemo izbjeci kompleksnost onda bi ja to rekao ovako. Svi znamo da ce AI i buduca ekonomija bazirana oko njega donesti velike promjene i novu ekonomiju, no niko pojma nema tko i kako ce pokupiti vrhnje. Nova ekonomija se jos uvijek radja, sa sansama da bude nedonosce u prvoj iteraciji. U tome procesu pravo pitanje je sto ce biti prava vrijednost unutar te nove ekonomije koju ce netko ili mozda i danasnji ulagaci moci iznesti do kraja.

0 1 hvala 0
20 mjeseci
Re: Tko na umjetnoj inteligenciji zarađuje, tko pl
"to su mozda lopate, samo one idu tvrtkama, ne idu u zuljevite ruke".

Meni pričaš o lopatama (sirotanovićka) 😅
Srce ,ruke i lopata!

Ma nije nikoga spasila lopata nego autor aludira da su za vrijeme zlatne groznice zaradili najviše oni koji su prodavali lopate, ovi sa žuljevima na rukama su dobili žuljeve uz par sretnika koji su uspjeli.

Samo kad sam pročitao lopate prvo sam pomislio da autor misli na ruske lopate za probijanje ukrajinskih redova o čemu su izvještavali dnovinari iz njegove profesije!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2026 14:52 (Sirotanovic).
17 godina

Kada dode kraj novac ce ostati kod onih koji su izvan kruga "cirkularne ekonomije" u kojima se ovi genijalci nalaze. Nadam se uskoro. 

1 0 hvala 0
8 godina

Isto kao i kineska industrija auta, previše igrača gura glavu u previše stvari što znači da prije ili kasnije će ih dosta ispast vanka a samo par ostat na vrhu. Sad kad će se ta konsolidacija dogodit teško je reć ali vrijeme beskonačnog ulaganja se jednom mora zaustavit jer i ulagaću očekuju povrat svog novca plus zarada kojeg večina AI firmi još nema. Kako je napisano zarađuju još uvijek samo prodavači lopata.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Tko na umjetnoj inteligenciji zarađuje, tko pl
nikonja kaže...

Isto kao i kineska industrija auta, previše igrača gura glavu u previše stvari što znači da prije ili kasnije će ih dosta ispast vanka a samo par ostat na vrhu. Sad kad će se ta konsolidacija dogodit teško je reć ali vrijeme beskonačnog ulaganja se jednom mora zaustavit jer i ulagaću očekuju povrat svog novca plus zarada kojeg večina AI firmi još nema. Kako je napisano zarađuju još uvijek samo prodavači lopata.

U krugu ce svi da kazem priprosto n4h3b4t. Ovi okolo kruga ce jednostavno nastaviti prodavat lopate drugima jer lopate ce nam uvijek trebat 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice