Tajanstvena kineska svemirska letjelica vratila se

poruka: 8
|
čitano: 7.891
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tajanstvena kineska svemirska letjelica vratila se".
4 mjeseca

Vjerovatno špijuniraju Plenkovićeve poteze i mjere da bi ih mogli implementirati u Kinu..

JK

3 0 hvala 0
8 godina

"po njezinom zadnjem lansiranju astronomi amateri primijetili su da je ona u orbitu bila ispustila nekoliko manjih satelita, koji su pak emitirali određene signale iznad zapadne obale SAD-a"

Kcer mi je astrolog amater, cashnuo sam 450 EUR za teleskop i bacim pogled nekad, ali prizori nisu bas impresivni. Ocito trebamo vecu investiciju.

Posto rodjendan dolazi, koliko veci amater treba biti da skuzis ispustanje manjih satelita, a o emitiranju odredjenih signala ispustenih satelita pogotovo? Pitam cisto po pitanju investicije u opremu jer bas me zanimaju te neke teme u koje su ukljuceni amateri :)

2 0 hvala 1
13 godina
Re: Tajanstvena kineska svemirska letjelica vratil
Gebirgs kaže...

"po njezinom zadnjem lansiranju astronomi amateri primijetili su da je ona u orbitu bila ispustila nekoliko manjih satelita, koji su pak emitirali određene signale iznad zapadne obale SAD-a"

Kcer mi je astrolog amater, cashnuo sam 450 EUR za teleskop i bacim pogled nekad, ali prizori nisu bas impresivni. Ocito trebamo vecu investiciju.

Posto rodjendan dolazi, koliko veci amater treba biti da skuzis ispustanje manjih satelita, a o emitiranju odredjenih signala ispustenih satelita pogotovo? Pitam cisto po pitanju investicije u opremu jer bas me zanimaju te neke teme u koje su ukljuceni amateri :)

Pod astronoma amatera idu gotovo svi koji na neki način nisu sufinancirani ili već nekako žive od toga. 

Ako ja/ti/netko treći npr. promatramo sve te nebeske pojave s nekim takahashi, astrophysics triplet ili quadruplet apokromatom velikog otvora od hrpe para, imamo to u malom prstu a nikakva organizacija nas ne plaća, mi smo i dalje astronomi materi.

Tu čak ni samo nebo nije granica.

Discalimer. -iako bi ih veoma rado posjedovao, nemam takahashija, a još manje AP-a. Plak

8 godina
dax-lax kaže...

Pod astronoma amatera idu gotovo svi koji na neki način nisu sufinancirani ili već nekako žive od toga. 

Ako ja/ti/netko treći npr. promatramo sve te nebeske pojave s nekim takahashi, astrophysics triplet ili quadruplet apokromatom velikog otvora od hrpe para, imamo to u malom prstu a nikakva organizacija nas ne plaća, mi smo i dalje astronomi materi.

Tu čak ni samo nebo nije granica.

Discalimer. -iako bi ih veoma rado posjedovao, nemam takahashija, a još manje AP-a. Plak

Hvalim lijepo na podijeljenom znanju.

Mogu li samo jos biti radoznao posto vec vladate temom bolje od mene, kojim orudjem mozemo detektisati radio emisiju nekih ispustenih satelita od strane te neke tajanstvene Kineske svemirske letjelice? Ako znate ofc ili imate neku viziju kako stvar radi.

6 godina

većina ljudi to neće nikada saznati,

ovo je samo naznaka da postoje i viši stupnjevi vlasti od medijskih eksponiranih političara.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.9.2024 19:01 (gpd).

0 0 hvala 0
15 godina

-trebaš resurse supersile u milijardama, ljude-opremu-masu.. za pratiti-skenirati širi spektar valova (signala, bilo koje vrste..) i nadati se da će netko primijetiti neki 'bip'.. dok on možda u tom trenutku nije uključen pa je recimo 99% vremena uzaludno traženje i kad znaš što tražiš .. nije to više klasa sputnik koji je išao bip-bip suptotno od tajnog, jer je ekšli bio reklama cccp-a.. ili imati sreće no tad traži dijamante, igraj loto šanse su veće.. :)

-čak nije dovoljno biti supersila, treba biti nešto kao ujko(sem) koji ima baze po cijelom svijetu, npr australopiteki pokrivaju južnu hemisferu, jer Zemlja je kugla, rotira.. nato, otan, od sjevera do juga, istok-zapad, tad imaš šanse promil u odnosu na jackpot..

-kad znaš frekvenciju signala, imaš ključ, znaš vrijeme preleta nad nekom točkom-koordinatom .. imaš sve podatke koje ima recimo kina-vlasnik satelita, .. i tad nije lako pa do teško-nemoguće, odnosno kao što se već u postu prije objašnjava, amateri i amateri.. obični-kućni nemaju šanse, oni iza kojih stoje institucije-milijarde možda dok ih često nazovu amaterima jer formalno nisu plaćeni, formalno su novinari, sportaši, ne agenti tajne službe ili nekog odjela komunikacije natoa i sl. .. recimo veća šansa da je to neki anonimni zaposlenik recimo hep-a koji ima ured, plaću mada ga je vrlo malo ljudi vidjelo u firmi-institutu ili nekoj takvoj instituciji koja po potrebi radi nešto za državu-službe, kao što je to recimo cambridgeanalityca ili stotine sličnih-paravan firmi-institucija koje kao nešto rade kao konzalting, dok ne dođe do skandala pa ih zatvore-nestanu (ne nestanu, promjene naziv, adresu..) itd..

-uz članak.. kažu ameri, da kinezi bacaju neke signale.. može li im se vjerovati? nagađaju ili znaju? tj realno-činjenično može biti oboje, želja kine i suprtona amera, no time to nije postala činjenica kao ni peđin vuk, mada je moguće pa i realno za očekivati da kina to radi. Kako 'znati' što su danas činjenice ili istina? 'vjerovati'? vjersko pitanje ili političko mi-oni? obje strane što god da rade, ovisno o trenutnim potrebama će nešto izjaviti, za-protiv, potvrditi-opovrći, ponekad istinu, ponekad laž ili ono 'a možda je..' .. možda, koje pokriva sve i dovoljno je blizu istine-činjenica pa da svi prihvatimo to možda, .. a možda su u šumici :) recimo upravo izmišljen, najmanje moguć scenarij.. lažu oboje s interesom.. npr kinezi da su lansirali satelit, jer to je image, troškovi za vojsku-plaće pa recimo lažu da nešto rade, dok zabušavaju.. no plaćica ide, kao i to da taktičkim dimom zavaravaju protivnika kao iskrcavanje za dan-d i sl. dezinformacije su dio informatičkog rata, hladnog rata itd. pa da jednako iz istog-sličnog razloga lažu-izmišljaju ameri, da kao nešto korisnog rade, prate 'nebo' i potencijalne protivnike, da ne spavaju, da su potrebni-korisni, da se opravdaju milijarde-fondovi, pa i samo kao protuporpaganda, 'kao vidim te' kad stražar u mraku viče na šušanj i iduće jutro priča priče ekipi kako su došli neprijatelji, medvjedi, apači, svemirci.. mada je možda pao list-žir-jabuka ili zec opalio lisicu.. pa do tog da je spavao-sanjao itd.

-kako vjerovati bilo kojoj informaciji pogotovo kad je u kontekstu rata, špijunaže, kontraobavještajaca, dezinformacija i utrke.. nogometaš trzne lijevo, zaobiđe desno, zašto bi u politici-ratu ili radu supersila bilo drugačije? možda?? ..

-ne pitam vjerovati, ovoj vijesti ili ljevo-desnima.. nego kako? temeljem čega, činjnica-provjerljivosti? .. tko može atestirati postojanje satelita? tko može atestirati ispravnost-originalnost recimo osobne iskaznice-vozačke? novčanice? pri tome novčanica-osobna ima zaštitne mehanizme, moguću kontrolu, .. vijest nema, ovakva vijest nema mogućnost neovisne-objektivne provjere, čak ni vijest o elijencima u a51 za koju možemo znati-vjerovati da je fejk, no provjeriti-dokazati je teško.. dok će bilo čemu uvjek vjerovati recimo 5% populacije, bilo da je to vjera, politika, film.. laž. možda? zdrav razum-logika? tad je opet svaki scenarij moguć, dok život često donese upravo nevjerojatne scenarije za koje bi u filmu rekli da pretjeruju.. pa na kraju opet vjerujemo u nešto što mi odlučimo, što nam je ok, bez pravog kriterija-objektivnog, jer ako smo ljudi tad nismo objektivni nego subjektivni, moramo biti :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 tjedana
protjeran
Gebirgs kaže...

Koliko je taj hobi ozbiljan?

Budući da ste već platili neki teleskop 450 eura, sljedeći korak bi bila prodaja toga što imate i kupovanje nečega ozbiljnijeg, nešto tipa Celestron NexStar Evolution 9.25

https://www.space.com/15693-telescopes-beginners-telescope-reviews-buying-guide.html

Ranije se išlo na Japetić Star Party i Petrova Gora Star Party, od nedavno postoji i Lika Star Party, više na:

https://zvjezdopisi.com/category/astronomija/promatranja/

8 godina
Username001 kaže...

Koliko je hobi ozbiljan?

Pa prilicno ozbiljan. Ovo ljeto je putovala u RH na ljetovanje s teleskopom u prtljazi i platila za extra veliku torbu u kojoj je bio teleskop :)

Kcer se sada uhvatila prodaje trenutnog teleskopa da vrati lovu u pot (sto je vise moguce), pa da to iskoristimo za uzimanje neceg boljega. Kada to odradi, mozemo porazgovarati o necem drugome.

Veliko hvala za link s preporukama :)

Btw, pogledao taj Celestron, pa to je masina od 3.500 EUR? Posteno!

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 10:39 (Gebirgs).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice