Svemir se širi brže nego što smo mislili, a znanst

poruka: 16
|
čitano: 6.827
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Svemir se širi brže nego što smo mislili, a znanst".
17 godina

Kad će krenut sa smanjivanjem?

3 0 hvala 1
17 godina

67,4 km/s/Mpc je bilo širenje nakon "praska" (CMB). Danas je to oko 73,5 km/s/Mpc. S obzirom da su prostor i vrijeme relativni, koliko je uloženo u širenje svemira, toliko je oduzeto od univerzalnog vremena. Zato vidimo kako se širenje ubrzava.

1 0 hvala 0
8 godina
zar postoji svemir nakon 400000km od površine zemlje...s obzirom da je to rub svemira...bilo u svim medijima zadnjih dana
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
5 1 hvala 1
17 mjeseci
Re: Svemir se širi brže nego što smo mislili, a zn
Hcmaa prosvijetliti me o tome ?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina

Naj...li smo 

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2026 12:05 (EricCartman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Sirotanovic kaže...
Hcmaa prosvijetliti me o tome ?

ljubite jedne druge...kao ča sam ja ljubio vas

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
16 godina
Gajotres kaže...

Kad će krenut sa smanjivanjem?

Shrinkflacija? Koliko sam, na policama ducana primjetio, vec je krenula, sad samo da se prosiri na ostatak svemira. 

14 godina

Širi se točno u šta?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 mjeseci
To kako kozmička kornjača nosi breme svemira pa kako stari i raste tako i na njenim plećima raste i svemir.

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Turtle#:~:text=The%20World%20Turtle%2C%20also%20called%20the%20Cosmic,(or%20tortoise)%20supporting%20or%20containing%20the%20world.
4 godine

Pitao sam pametnijeg od sebe što je na kraju svemira, ima li svemir kraj, što je iza, praznina ?

Naš mozak je evoluirao da preživljava u svijetu gdje svaka kutija ima poklopac, svaka soba zid, a svaki otok obalu. Ideja da nešto postoji, a nije u nečemu, protivi se svakom našem iskustvu.
Evo gdje nastaje "kratki spoj" u logici:

Svemir nije objekt, on je "scena": Mi smo navikli da su predmeti (lopta, kuća) unutar nekog prostora. Ali svemir jest sam prostor. Ne postoji "vani" jer su prostor i vrijeme nastali tek sa svemirom. Izvan svemira (teoretski) ne postoji čak ni praznina, jer je i praznina "prostor".
Analogija s balonom: Zamisli da si dvodimenzionalno biće koje živi na površini balona koji se napuhuje. Ti poznaješ samo dužinu i širinu. Možeš obići cijeli svoj svijet i nikada nećeš naći zid, rub ili kraj. Za tebe je taj svijet beskonačan, iako je balon (iz perspektive nas u 3D) konačan. Ti ne možeš izaći "izvan" površine balona jer treća dimenzija (unutrašnjost ili vanjština) za tebe ne postoji.

Problem jezika: Kad kažemo da se svemir širi, automatski se pitamo "u što se širi?". No, on se ne širi u nešto, nego se stvara više prostora između stvari koje su već unutra.

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Zaporožac kaže...

...

Problem jezika: Kad kažemo da se svemir širi, automatski se pitamo "u što se širi?". No, on se ne širi u nešto, nego se stvara više prostora između stvari koje su već unutra.

Svemir se udaljava? 

17 godina
Zaporožac kaže...

Ti ne možeš izaći "izvan" površine balona jer treća dimenzija (unutrašnjost ili vanjština) za tebe ne postoji.

I time je AI priznao da postoji nešto u što se svemir širi. Uglavnom bilo koja analogija sa prostorom pada u vodu.

7 mjeseci

Hmm, znači ukratko svemir će se prije proširiti do kraja, nego što će Rimčevi robotaxiji provozati bez ljudskog vozača. Interesting 

Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
konjRR kaže...
Zaporožac kaže...

...

Svemir se udaljava? 

Udebljava.
S obzirom da je i najčišći vakuum zapravo prostor ispunjen kvantnim fluktuacijama i virtualnim česticama, meni se tu nameće pitanje ne krši li se tako jedno od temeljnih načela fizike, ono koje kaže da energija ne može nastati iz ničega (niti se pretvoriti u ništa).

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 14:34 (Al Crane).
16 godina
Hrža kaže...

Hmm, znači ukratko svemir će se prije proširiti do kraja, nego što će Rimčevi robotaxiji provozati bez ljudskog vozača. Interesting 

Ispravka netocnog navoda. rimcevim robotaxijima ne trebaju vozaci vec odavno! 

17 mjeseci
Ne trebaju im šoferi već operateri za volanom ... kako moČno zvuĆi operater 💪
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice