Stiže AV2 kodek: bolja kvaliteta videa uz 30% manj

poruka: 15
|
čitano: 3.256
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stiže AV2 kodek: bolja kvaliteta videa uz 30% manj".
9 godina

Pa hajd, AV1 i AV2 su opoen source codeci.

Koja je njihova razlika u tom pogledu od H.264 i H.265?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Stiže AV2 kodek: bolja kvaliteta videa uz 30%
av1 je usporediv sa VVC/h266 koji bas i nije dosad zazivio a izgleda niti nece.
Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina

Opet će trebati novi hardver za decoding ili će raditi i na sadašnjem hardveru koji podržava AV1?

Moj PC  
3 0 hvala 2
16 godina

Ovo je posebno važno za 4K i 8K video, jer bi moglo potaknuti pružatelje usluga da nude sadržaj više rezolucije bez da ga ograničavaju isključivo na najskuplje pretplatničke pakete.

A jeste humoristični...

Moj PC  
14 0 hvala 1
9 godina
pqweasdyxc kaže...

Opet će trebati novi hardver za decoding ili će raditi i na sadašnjem hardveru koji podržava AV1?

Po Guglu, noviji GPU-ovi bi ga trebali podržavati, pod noviji mislim na RTX 5xxx, čak i RTX 4xxx. Vjv ne hardverski nego kombinacijom GPU-a i SW-a (drivera).

17 godina
EricCartman kaže...

Pa hajd, AV1 i AV2 su opoen source codeci.

Koja je njihova razlika u tom pogledu od H.264 i H.265?

Uzmi Jubitu primjer, a to je njima jako bitno da ono kaj guraju van potroši znatno manji bandwith.

Jubitu večinom nudi VP9 i AV1 video, i kolko ja vidim u zadnje vrjeme 95% novih Shorts video uploada ide u AV1 video formatu.

- AV1 debelo manji streaming bandwith vs VP9

Ako gledaš Pametnjakovič mob SoC-eve, tu je pravi cirkus vezano za AV1 hardverske video dekodere koji se na njima nalaze ili ne nalaze.Recimo Qualcomm, "njihovih malo stariji SoC-evi nemaju AV1 dekodere", ili realno Qualcomm kao da baš ne voli AV1 video codec.Glupost na kvadrat, kao da je dodati AV1 hardver na Android SoC jako veliki problem.

"Norkinova prezentacija pokazala je da AV2 nudi čak 30% bolju video kompresiju od trenutnog AV1 standarda.U praksi to znači da će streaming servisi moći isporučiti video iste kvalitete koristeći 30% manje internetskog prometa."

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 21:41 (rambox).
9 godina

Ja šta god sam skinuo s jubitoa, kad mije trebao neki video za montažu, bilo je u AAC codecu.

Kako to? Fakat me zanima jer sam još relativno slab na području codeca.

9 godina
Kad je youtube uveo av1, napomenuli su da će stari mobiteli trošit više struje na dekodiranje, zato što nemaju podržan čip za to.
Možda opet dodje do toga ako uvedu av2, svi stariji mobiteli će više crpit bateriju.
17 godina
moderator

Umjesto da pozdravljam, ja "odzdravljam" pojavu novog kodeka AV2. Tek smo se navikli da nam GPU-ovi (bili samostalni, bili integrirani u procesore) podržavaju HEVC/H.265 kodek, a tek noviji procesori i GPU-ovi VP9 i AV1, i sad dolazi AV2, za kojeg će vrlo vjerojatno trebati posebni dekoder (jedini način da ne treba novi hardver je da je AV2 zapravo samo enkoder, znači da AV2 generira video streamove koji se mogu dekodirati AV1 dekoderom, a onda je postojanje AV2 kodeka svima nama irelevantno, jer ga gotovo nitko od nas ni neće koristiti, nego ćemo koristiti AV1 dekodere)? Fala, ne treba.

Inače, sadržaje koje uploadam na YouTube, uploadam kodirane kodekom HEVC. Uploadao sam ih nešto i kodirane kodekom AV1, no pri istom bitrateu slika mi se čini mutnija. I još k tome AV1 je hardverski zahtjevniji kodek. Tako da rekoh zbogom AV1, pa makar on bio otvoren, i držim se provjerenog HEVC-a. I sad nam stiže hardverski još zahtjevniji kodek, kojeg u ovome trenutku ne podržava ništa od hardvera (ni dekodiranje ni kodiranje). Opet netko ima fiks ideje. Kupovali smo novi hardver za Windowse 11, a sad ćemo kupovati još noviji hardver (još nepostojeći) da možemo gledati AV2 videe (bez pretjeranog opterećivanja CPU-a)?! How yes no.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 21:33 (mbaksa).

6 0 hvala 2
17 godina
EricCartman kaže...

Ja šta god sam skinuo s jubitoa, kad mije trebao neki video za montažu, bilo je u AAC codecu.

Kako to? Fakat me zanima jer sam još relativno slab na području codeca.

To je audio format, a kaj si skinul u video formatu to je nekaj sasvim drugo.

T700 kaže...
Kad je youtube uveo av1, napomenuli su da će stari mobiteli trošit više struje na dekodiranje, zato što nemaju podržan čip za to.
Možda opet dodje do toga ako uvedu av2, svi stariji mobiteli će više crpit bateriju.

Da to je realnost, bez AV1 dekodera sav posao reprodukcije pada na leđa klasičnog procesora.

Konkretan primjer iz prošlosti, Exynos 2100 je bio prvi Samsung SoC koji je dobio AV1 dekoder. Samsungov konkurent iste generacije Snapdragon 888 nema AV1 dekodera, kako i zašto nije imao to je sad za raspravu uz pivu i čips.

https://www.gsmarena.com/exynos_2100_vs_snapdragon_888_sustained_performance_and_throttling_on_the_samsung_galaxy_s21_ultra_v-news-47769.php

https://www.cnet.com/tech/mobile/qualcomm-new-snapdragon-phone-chip-wont-support-av1-video-streaming/

https://www.androidauthority.com/qualcomm-av1-encoding-3271556/

Qualcomm kao da više voli taj novi VVC video codec, ali on nije Free ili za njega bi trebalo plačati fučkaj ga sad.

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina

-av je i sw i hw.. tj u intel cpu istovremeno se koriste simdovi za sse4.2-avx1-2 s igpu kao video fičeri (i važno je da cpu nije F serija..) više kao driver-soft, no u siliciju-simdu pa je brz-hw.. nešto između..

-teoretski može biti svašta, može soft mod pa će raditi na svemu za što proizvođač želi, napravi driver, omogući.. no u bizu to obično nije tako, novac.. vjerojatnije suprotno, kupi novo..

-važan zamo za videoediting i to viša klasa, za prosječne juzere bi trebalo biti sporedno-bezbolno, čak i omogućeno čisto driverom.. a tad samo o snazi cpu ovisi koliko će moći, i to bolje-jače nego za ostalo što se u emulaciji inače radi s fičerom kojeg gpu nema pa cpu emulira.. jer opet, to su intel simdovi, interne mogućnosti i ovisi kako je podešeno, npr u biosu +4gb dekoding i resizebar.. kao fičeri koji omogućuju puni pristup itd.. + cpu s igpu mada se ona tad realno ne koristi dok se koriste jače kao nvidia-rtx.. pomoćni koprocesor, nezaposlen pa može raditi dok ostatak sysa to ne osjeti kao problem-manjak.. može biti dobro, može loše, ovisi što žele, koliko naplatiti ili cjenovno konkurirati.. a pošto intel desetljeće baulja ni nagađanje nije zahvalno, 50%.. :)

edit.. npr usporediti s nvidia duplim driverima za gaming ili studio.. ovisi što juzer treba-želi.. isti hw radi na dva različita načina (mada su razlike često neprimjetne..) slično može biti za av1-av2 a veće razlike mogu biti na amd ili intel bez igpu dok na intelu s igpu (quickvideo) .. teoretski može biti kao mac na m-čipu još samo da ima unified memoriju.. i to tad radi glatko.. može biti super-đabe, može biti novac.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 22:56 (ihush).

1 0 hvala 0
12 godina

Ja na mobitelu ponekad kad gledam youtube shortsove prvi put mi se video prikazuje u boljoj rezoluciji, a kad završi i krene ispočetka rezolucija se smanji. Dosta mi je to čudno jer pretpostavljam da kad ga player jednom izvrti da cijeli video drži u memoriji pa ga samo treba opet reproducirati, ali očito to tako ne radi...

1 0 hvala 0
9 godina
CVET2 kaže...

Ja na mobitelu ponekad kad gledam youtube shortsove prvi put mi se video prikazuje u boljoj rezoluciji, a kad završi i krene ispočetka rezolucija se smanji. Dosta mi je to čudno jer pretpostavljam da kad ga player jednom izvrti da cijeli video drži u memoriji pa ga samo treba opet reproducirati, ali očito to tako ne radi...

Možda ide po kvaliteti veze, pa stavlja bitrate koji najbolje paše, znam da Youtube prekodira svaki video na više bitrateova za takve svrhe.

13 godina

Ja sam jos uvijek na RealVideu, bolju kompresiju nisam jos vidio....

a kada si storam filmove doma, to obavezno u avi....

1 0 hvala 1
13 godina
mbaksa kaže...

Umjesto da pozdravljam, ja "odzdravljam" pojavu novog kodeka AV2. Tek smo se navikli da nam GPU-ovi (bili samostalni, bili integrirani u procesore) podržavaju HEVC/H.265 kodek, a tek noviji procesori i GPU-ovi VP9 i AV1, i sad dolazi AV2, za kojeg će vrlo vjerojatno trebati posebni dekoder (jedini način da ne treba novi hardver je da je AV2 zapravo samo enkoder, znači da AV2 generira video streamove koji se mogu dekodirati AV1 dekoderom, a onda je postojanje AV2 kodeka svima nama irelevantno, jer ga gotovo nitko od nas ni neće koristiti, nego ćemo koristiti AV1 dekodere)? Fala, ne treba.

Inače, sadržaje koje uploadam na YouTube, uploadam kodirane kodekom HEVC. Uploadao sam ih nešto i kodirane kodekom AV1, no pri istom bitrateu slika mi se čini mutnija. I još k tome AV1 je hardverski zahtjevniji kodek. Tako da rekoh zbogom AV1, pa makar on bio otvoren, i držim se provjerenog HEVC-a. I sad nam stiže hardverski još zahtjevniji kodek, kojeg u ovome trenutku ne podržava ništa od hardvera (ni dekodiranje ni kodiranje). Opet netko ima fiks ideje. Kupovali smo novi hardver za Windowse 11, a sad ćemo kupovati još noviji hardver (još nepostojeći) da možemo gledati AV2 videe (bez pretjeranog opterećivanja CPU-a)?! How yes no.

Ne znam, ali kao hardwerofill nekako volim kada me prisile da kupim novi HW...

Jednostavno odlucili su za mene dok bih se ja, uzaludno i nepotrebno, neckao jel bolje 3k eura u banci ili 3k eura u grafickoj...

thanks na AV2, nadam se da ce next gen GPU to imati! PLS!!!!!! :)))))

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice