Par crtica ...
Na ugovorima s AI tvrtkama (Anthropic, Google) SpaceX ne razvija i ne prodaje vlastite komercijalne AI modele korisnicima u tom segmentu.
Prihod od 2,6 milijardi dolara generira se pruženim računalnim kapacitetima i infrastrukturom (iznajmljivanje/pružanje servera i data centara za treniranje modela). Riječ je o pružanju Cloud/AI infrastrukture (slično modelima koje nude CoreWeave, Lambda Labs ili veliki hyperscaleri), a ne o prodaji samih AI rješenja.
Tako da SPCX ne zarađuje od umjetne inteligencija, nego ima prihode od najma HW stacka, a i na tome gubi kad se sve zbroji i oduzme.
A zašto gube?
Masovna ulaganja u opremu (GPU-ove, izgradnju data centara, hlađenje i napajanje), taj segment je izuzetno kapitalno intenzivan i trenutačno stvara značajan negativan novčani tok (gubitak).
Ukratko, CAPEX se ne vraća za njih. Samo krpaju gubitke. Jer na kraju dana, bolje manji gubitak, nego veći gubitak.
A kako smo došli do mega ulaganja?
Plan a) je bio izgraditi Cloud/AI infrastrukturu koja će pokretati Tesla lvl 5 autonomna vozila. Od vozila odustali, jer ih kinezi razbili ko beba zvečku.
Plan b) je bio izgraditi Cloud/AI infrastrukturu koja će pokretati 2.5 milijarde humanoidnih robota koje Tesla misli proizvoditi. Opet ga kinezi razbili ko beba zvečku.
* Za plan a i plan b nema garancije na cemu je Musk točno bio i koliko je to bilo jako. Ili trava, ili bijelo, ili gljive. Ja sam skloniji verziji sa halucogenim gljivama.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nedavno sam pročitao da Only Fans ima promet veći od SpaceX Launch odjela - nisam mogao vjerovati i išao provjeravati - istina je.
"Revenue SpaceX launch: ~US$5–6 billion.
Only Fans: ~US$6.5–7 billion gross platform revenue (creator earnings + platform commission)"
S tim da Only Fans ima daleko manje troškove i veću zaradu na istom prometu. Jedini profitabilni dio SpaceX-a je Starlink.
-trava i c) .. (obična krađa ili piramidalni ragpull trilijardom na ipo .. daleko lakši, pragmatičniji cilj, novac, ne roboti, autonomno vozilo, marsovci.. tj ono što ide pod marketing a-b odgovore..) :)
No comment needed :D
https://www.cnbc.com/2026/08/05/spacex-moon-crash-share-price-elon-musk.html
Ma zaboli Elončkovića šta mi trubimo i kako firma ide jer ima para više nego pola EU skupa. Zanimljivo kako se svi zapletu šta radi sa firmama a ne zašto pacijent sa svim tim parama ne napravi ništa od društvene koristi za sve.... znam debilna leftardska ideja kako bi bilo ljepo da si ljudi pomažu, jbg debil!
A kako smo došli do mega ulaganja?
Plan a) je bio izgraditi Cloud/AI infrastrukturu koja će pokretati Tesla lvl 5 autonomna vozila. Od vozila odustali, jer ih kinezi razbili ko beba zvečku.
Plan b) je bio izgraditi Cloud/AI infrastrukturu koja će pokretati 2.5 milijarde humanoidnih robota koje Tesla misli proizvoditi. Opet ga kinezi razbili ko beba zvečku.
* Za plan a i plan b nema garancije na cemu je Musk točno bio i koliko je to bilo jako. Ili trava, ili bijelo, ili gljive. Ja sam skloniji verziji sa halucogenim gljivama.
Sve tocno osim da su ih kinezi razbili.
Tesla ima najbolji i rasireniji sustav samovožnje u zapadnom svijetu. Tesla je doslovno ugasila proizvodnju starih automobila Model X i S da se fokusira na robote i robotaxi, a vidimo kako dobro napreduju sa FSDom i po Europi zadnjih par mjeseci.
Od kineza nema ni K na tom polju kod nas.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so