SpaceX u šest mjeseci spalio 260 Starlink satelita

poruka: 3
|
čitano: 2.528
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SpaceX u šest mjeseci spalio 260 Starlink satelita".
15 godina
SpaceX u šest mjeseci spalio 260 Starlink satelita

Starlink može kontrolirano spaliti sve svoje satelite kad i kako hoće, dok mi na tlu ne smijemo kontrolirano paliti plastiku i ostale materijale koji ispuštaju toksične i štetne plinove prilikom kontroliranog paljenja. I to još radi iznad naših glava, odlažući te plinove direktno u najviše slojeve atmosfere. Mi na tlu barem možemo nekako filtrirati izgaranje. Tako da opet ispada da je ekologija lijepa priča dok ljudima treba izbiti novce iz džepa, ali kad se radi o višim (u ovom slučaju poprilično visokim) interesima onda samo sagorijevaj. Kontrolirano, molim.

3 0 hvala 0
4 godine
Re: SpaceX u šest mjeseci spalio 260 Starlink sate
guslac kaže...

Starlink može kontrolirano spaliti sve svoje satelite kad i kako hoće, dok mi na tlu ne smijemo kontrolirano paliti plastiku i ostale materijale koji ispuštaju toksične i štetne plinove prilikom kontroliranog paljenja. I to još radi iznad naših glava, odlažući te plinove direktno u najviše slojeve atmosfere. Mi na tlu barem možemo nekako filtrirati izgaranje. Tako da opet ispada da je ekologija lijepa priča dok ljudima treba izbiti novce iz džepa, ali kad se radi o višim (u ovom slučaju poprilično visokim) interesima onda samo sagorijevaj. Kontrolirano, molim.

Odličan komentar!  Evo malo znanosti; 

Znanstvene studije (poput onih objavljenih u časopisu Geophysical Research Letters) upozoravaju na sljedeće brojke: Prirodni priljev aluminija u atmosferu putem meteorita iznosi oko 2,2 tone godišnje. S desecima tisuća planiranih satelita u "mega-konstelacijama" (SpaceX, Amazon Kuiper, itd.), količina aluminija koja umjetno sagorijeva u atmosferi vrlo brzo bi mogla premašiti 360 tona godišnje. To je povećanje od preko 16.000%. Aluminijev oksid ($Al_2O_3$) djeluje kao katalizator za kemijske reakcije koje uništavaju ozon ($O_3$). Pored toga, te čestice reflektiraju sunčevu svjetlost (albedo efekt), što može nepredvidivo utjecati na klimu u višim slojevima atmosfere.

Ukratko, rješavamo jedan problem (svemirsko smeće) tako što stvaramo potencijalno novi problem u atmosferi

19 mjeseci
Re: SpaceX u šest mjeseci spalio 260 Starlink sate
Znači Maskov plan je kad spali i zagadi ovu planetu iđe u mirovinu na Mars da pase travnjake .

Mega Giga plan vrijedan genija!
Daj malo novca uloži u neki plemenit cilj i ostavi svojoj brojnoj djeci zdravu Zemlju.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice