Sony priprema novu tehnologiju televizora koji će

poruka: 25
|
čitano: 6.834
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sony priprema novu tehnologiju televizora koji će ".
17 godina

Da, sigurno ću se vratiti s OLED-a na LCD. Ne razumijem tu opsesiju sa svjetlinom, gdje vi gledate TV? Na plaži? 

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
Moj PC  
13 2 hvala 0
17 godina

S trenutnim cijenama od 20-30 000 € su baš oled killer. A ovo zapeli na 90-tak " , pa koliko ljudi ima prostor za veži tv ?
Ta tehnologija je napredak , ali i dalje nije na razini oleda, to je samo napednije pozadinsko osvjetljenje, ostalo što pričaju čisti marketing.

A niti oled ne spava, popriličan napredak je bio u zadnjoj generaciji, a izgleda da nam uskoro stiže i plavi PHOLED što će značajno unaprijediti  oled panel i dodatno dignuti efikasnost i svjetlinu.
Pa sad oled bez problema debelo prebaci 2000 nits i to izgleda odlično,  s PHOLED  bi trebalo bez problema ići 3000+ ,  koliko više nam treba za kućnu uporabu.

Ali nije da neveseli svaki napredak i LED-a i OLED-a,  konkurencija ruši cijene i imamo bolje uređaje.
Ja nemam nikakav problem vratiti se s oleda na led ako se pokaže bolji

5 0 hvala 1
17 godina
Re: Sony priprema novu tehnologiju televizora koji
cinco44 kaže...

Da, sigurno ću se vratiti s OLED-a na LCD. Ne razumijem tu opsesiju sa svjetlinom, gdje vi gledate TV? Na plaži? 

To nije LCD već microLED, to nema veze s miniLED LCD ekranima... Radi se o mikroskopskim LE diodama, bez tekućih kristala u igri kao kod miniLED LCD monitora koji su aktualni na tržištu trenutno. Dakle monitor nema pozadinsko osvjetljenje, već svaki pixel je izvor svjetlosti kao i kod OLEDa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 11:49 (lllnuclearlll).
17 godina
Pixel kaže...

S trenutnim cijenama od 20-30 000 € su baš oled killer. A ovo zapeli na 90-tak " , pa koliko ljudi ima prostor za veži tv ?
Ta tehnologija je napredak , ali i dalje nije na razini oleda, to je samo napednije pozadinsko osvjetljenje, ostalo što pričaju čisti marketing.

A niti oled ne spava, popriličan napredak je bio u zadnjoj generaciji, a izgleda da nam uskoro stiže i plavi PHOLED što će značajno unaprijediti  oled panel i dodatno dignuti efikasnost i svjetlinu.
Pa sad oled bez problema debelo prebaci 2000 nits i to izgleda odlično,  s PHOLED  bi trebalo bez problema ići 3000+ ,  koliko više nam treba za kućnu uporabu.

Ali nije da neveseli svaki napredak i LED-a i OLED-a,  konkurencija ruši cijene i imamo bolje uređaje.

A koliko je OLED koštao kad je tek izašao?

15 godina

Mislim da svjetlina novih oleda nije više tolko problem kolko se i dalje bore s trajnošću. 

S vremenom spuštaju i svjetlinu kako koji pikseli gube snagu zbog organskog dijela, da bi slika zadržala uniformnost.

Ne čudi me da sony ide ovim putem kad je najbolji monitor na svijetu trenutno njihov bvm-hx3110 koji ima dupli lcd panel. Jedan šareni, drugi crno-bijeli, pa propušta točno svjetlo tamo gdje treba i koliko treba.

Mana mu je jedino ogromna potrošnja. Za cijenu se ne pita

EDIT:

lllnuclearlll , iako bih to jako volio, bojim se da još nije u pitanju micro led, nego rgb pozadinsko sa visokog gustoćom zona, ali ne kao micro, pixel za pixel. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 11:54 (dax-lax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Pixel kaže...

Ako se radi o microLED-u, kao što piše, onda to nije "samo naprednije pozadinsko osvjetljenje". Taj ekran nema pozadinsko osvjetljenje, kao što ga nema niti OLED. Svaki piksel je osvijetljen za sebe. Nema burn-ina, veliki paneli mogu se proizvoditi modularno, bijela je stvarno bijela, a crna je stvarno crna.
Prije možda dvije godine vidio sam microLED u Harrodsu. Cijena nije bila izvješena, ali prodavačica mi je rekla da je oko £200k. S obzirom na to da su televizori toliko napredovali da 98% korisnika ne vidi razliku između tog televizora i onog stotinu puta jeftinijeg (u tom trenutku), vjerojatno su od tada prodali pet komada. Ta je tehnologija trebala omogućiti jeftiniju proizvodnju većih ekrana, ali izgleda da je negdje zapelo, ili se želi mainstream kupce prvo iscijediti OLEDom koliko ide.

4 godine
cinco44 kaže...

Pa kako je krenulo s odlicnim mini ledom koji nema 100 mana oleda budes uskoro nazad na "lcd", svijetlina je potrebna za tocnu reprodukciju bijele, boja, i opcenito hdr gdje oled debelo kaska.

dax-lax kaže...

Mislim da svjetlina novih oleda nije više tolko problem kolko se i dalje bore s trajnošću. 

S vremenom spuštaju i svjetlinu kako koji pikseli gube snagu zbog organskog dijela, da bi slika zadržala uniformnost.

Ne čudi me da sony ide ovim putem kad je najbolji monitor na svijetu trenutno njihov bvm-hx3110 koji ima dupli lcd panel. Jedan šareni, drugi crno-bijeli, pa propušta točno svjetlo tamo gdje treba i koliko treba.

Mana mu je jedino ogromna potrošnja. Za cijenu se ne pita

EDIT:

lllnuclearlll , iako bih to jako volio, bojim se da još nije u pitanju micro led, nego rgb pozadinsko sa visokog gustoćom zona, ali ne kao micro, pixel za pixel. 

Svijetlina je i dalje itekakav problem na oledu jer one brojke kaj vidis ticu se samo 1% ekrana
Nije ovo nikakva "nova" tehnologija svi ce ici u tom smjeru samo da izmuzu ove organske olede kaj degradiraju

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 12:51 (Boris grozni).
17 godina
lllnuclearlll kaže...
cinco44 kaže...

To nije LCD već microLED, to nema veze s miniLED LCD ekranima... Radi se o mikroskopskim LE diodama, bez tekućih kristala u igri kao kod miniLED LCD monitora koji su aktualni na tržištu trenutno. Dakle monitor nema pozadinsko osvjetljenje, već svaki pixel je izvor svjetlosti kao i kod OLEDa.

Kao što sam rekao, to nije microled tv nego samo novi tip pozadinskog osvjetljenja, umjesto dosadašnjeg plavog/bijelog + quantum dot filter, sad koriste rgb pozadinsko osvjetljenje pa imaju puno precizniju kontrolu jer pozadinsko osvjetljenje prilagođavaju stvarnoj boji koja je na ekranu.  I ne moraš meni objašnjavati tehnologiju panela, jako dobro sam upoznat.

Nemoj ispravljati ljude ako ne znaš o čemu se radi

17 godina
lllnuclearlll kaže...
Pixel kaže...

A koliko je OLED koštao kad je tek izašao?

Ovo nije tek izašlo, LCD je već dugo tu, ovo je novo pozadinsko osvjetljenje i za sad samo na velikim panelima jer je teško ugurat rhb backlight na manje tve, a kad to budu mogli onda već budemo išli i na pravi microled tv.
Za sad skupa tehnologija, za koju godinu nadam se normalne cijene, ali opet, i oled ne miruje. Nitko se ne želi odreći prihoda i svi unaprijeđuju panele

17 godina
lllnuclearlll kaže...

To nije LCD već microLED, to nema veze s miniLED LCD ekranima..

LCD je, ne microLED. 

jozef kaže...

Ako se radi o microLED-u, kao što piše, onda to nije "samo naprednije pozadinsko osvjetljenje".

Ne radi se o microLED-u, niti to igdje piše. To je najobičniji LCD s nekim (navodno) super naprednim osvjetljenjem. 

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
17 godina
Pixel kaže...
lllnuclearlll kaže...
cinco44 kaže...

Kao što sam rekao, to nije microled tv nego samo novi tip pozadinskog osvjetljenja, umjesto dosadašnjeg plavog/bijelog + quantum dot filter, sad koriste rgb pozadinsko osvjetljenje pa imaju puno precizniju kontrolu jer pozadinsko osvjetljenje prilagođavaju stvarnoj boji koja je na ekranu.  I ne moraš meni objašnjavati tehnologiju panela, jako dobro sam upoznat.

https://www.samsung.com/us/micro-led/highlights/#MICRO-LED-TECHNOLOGY

Ovo je microLED panel, nikakav LCD.

"Samsung je već najavio svoj prvi micro-RGB televizor, impresivan 115-inčni model s cijenom od otprilike 32.000 dolara, koji nakon Južne Koreje stiže i na američko tržište. Čak je i LG, iako još bez službene najave, otkrio svoje planove osvojivši CES nagradu za inovaciju za misteriozni "premium LCD TV s Micro RGB tehnologijom".

32 000eur za LCD panel sa nekakvim novim pozadinskim osvjetljenjem? malo mi je to pretjerana cifra jer to nije nekakva posebno nova i dobra tehnologija već reciklaža stare sa nekakvim super-duper osvjetljenjem, al i svim manama LCD panela

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 13:51 (lllnuclearlll).
17 godina
lllnuclearlll kaže...
Pixel kaže...
lllnuclearlll kaže...
cinco44 kaže...

https://www.samsung.com/us/micro-led/highlights/#MICRO-LED-TECHNOLOGY

Ovo je microLED panel, nikakav LCD.

"Samsung je već najavio svoj prvi micro-RGB televizor, impresivan 115-inčni model s cijenom od otprilike 32.000 dolara, koji nakon Južne Koreje stiže i na američko tržište. Čak je i LG, iako još bez službene najave, otkrio svoje planove osvojivši CES nagradu za inovaciju za misteriozni "premium LCD TV s Micro RGB tehnologijom".

Tko normalan bi dao 32 000eur za LCD panel sa nekakvim novim pozadinskim osvjetljenjem.

Pričamo o tehnologiji iz naslova, kakve sad veze ima što si izvukao neki link na microled tv ?
Pravi microled prototipovi postoje vež neko vrijeme, opće se ne radi o tome, ovo što sad ide od 2026 godine su  rgb pozadinska osvjetljenja u top modele, samsung i kinezi to već imaju spremno, sony još usavršava jer želi da radi savrđeno, znači to nisu microled tv-i 

17 godina

Sad si modificirao post, pa da nadodam, to microled pozadinsko osvjetljenje je kompleksna tehnologija za implementaciju i skupo je,  poprilično podcjenjuješ o čemu se radi, očito nisi upoznat s problematikom niti poznaješ materiju

0 0 hvala 0
2 mjeseca

Znači da skratimo svađu, sony priprema novi kao i obično naspram konkurencije preskupi LED TV. Tenks, hard pass 

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Kad su proizvođači zamuljali nazive da zajebu protivnika (kupca).

Ovo što sony treba izbaciti je MINIled sa rgb ledicama umjesto klasično bijelih. Tu se i dalje priča samo o rasvjeti jer je za prikaz zaslužan klasičan LCD

MICROled postoji ali je tak zariban za dovoljno sitnu proizvodnju da se koristi u par tih 90+ cola telkama za 30k+€ koje nama ne trebaju. Čak su bile priče na jednom sajmu da micro led neće nikada doći na male ekrane i kućne korisnike. 

OLED je trenutno najbolja tehnika prikaza.

Miniled nema dovoljno svjetlosnih zona čak i u nanaprednijim telkama. Ako ne računamo Konka A8 ultra sa 230000 zona, najpoznatiji je Hisens sa 40000 zona, i to u behemotu od 115 cola, a 4k oled bilo koji ima 8294400. 

Zbog toga mračno nebo sa zvijezdama, vatromet, neboderi velegrada po noći nikad neće biti dobri sa miniledom, pa ni ovim novim rgb led-om. Tu je Oled kralj uz onaj Sonyjev dual layer lcd za profiće. Jedino kontrola pozadinskog na pojedinačni pixel može dati točne rezultate.

Moj PC  
0 1 hvala 1
4 godine
dax-lax kaže...

Ovo što sony treba izbaciti je MINIled sa rgb ledicama umjesto klasično bijelih. Tu se i dalje priča samo o rasvjeti jer je za prikaz zaslužan klasičan LCD

MICROled postoji ali je tak zariban za dovoljno sitnu proizvodnju da se koristi u par tih 90+ cola telkama za 30k+€ koje nama ne trebaju. Čak su bile priče na jednom sajmu da micro led neće nikada doći na male ekrane i kućne korisnike. 

Miniled nema dovoljno svjetlosnih zona čak i u nanaprednijim telkama. Ako ne računamo Konka A8 ultra sa 230000 zona, najpoznatiji je Hisens sa 40000 zona, i to u behemotu od 115 cola, a 4k oled bilo koji ima 8294400. 

Zbog toga mračno nebo sa zvijezdama, vatromet, neboderi velegrada po noći nikad neće biti dobri sa miniledom, pa ni ovim novim rgb led-om. Tu je Oled kralj uz onaj Sonyjev dual layer lcd za profiće. Jedino kontrola pozadinskog na pojedinačni pixel može dati točne rezultate.

24-30fps soap efect,
vrr flicker,
ubrzana degradacija boja zato se niti ne koriste za bilo kakav pro work ako su u pitanju boje, 
nepostojeca bijela na oledu, (samo woled panel je ima)
manji gamut od ips,
manja svijetlina,  
flickering,
opčenito oštrina,
oštrina teksta uzasno losa naspram IPS,
burn in,
potrošnja,
zagrijavanje, 
loš Hdr zbog manjka svijetline,
color tint na crnoj pri dnevnom ili slabijem svijetlu,
rapidno opadanje jasnoce pokreta pri manje fpsa,
problemi u windowed modu,
problemi s hdr u win sustavu i opcenito,
nevjerovatne jake i iritirajuce refleksije,
oled da bi izbjegao color cast i refleksije se mora gledati u potpunom mraku,
razne automatske prevencije burnina ti narusavaju sliku i doslovno ti onemogucavaju rad poput:
logo dimming,
automatic dimming-a,
brightness reduction gdje ti svijetlina ekrana padne za pola i nemozes nista,
kao i pixel refresher/compensation cycles takoder nemozes to prekinuti na nekim modelima vec moraš cekati da odrati.
Nemogucnost koristenja rezolucijskih upscalera odnosno tokom hdr ne podrzava nista vise od nativne rezolucije ide odma gasenje.
itd itd...
nabolji? trendovski precijenjeni drek za mase

17 godina
dax-lax kaže...

I još uzmi u obzir da broj zona koje se reklamiraju je isto marketing, treba dobro razlikovati broj zona u smislu  micro ledica (to su ove ogromne brojke)  i broj dimabilnih zona s kojima tv može pojedinačno upravljati, a to je daleko manje, obično 500-600 zona u boljim modelima.

15 godina
I, kolko si od ove čitabe iskusio svojim očima da ti je bilo neigrivo, da ti je uništilo cijelu imerziju? Ne mislim na prijepis s interneta.
Nemoj lagat, reci istinu.
4 godine
dax-lax kaže...
I, kolko si od ove čitabe iskusio svojim očima...

pa realno skoro pa svaku stavku

15 godina
Ok
17 godina

Koji muljator, taj oleda na stolu nikad imao nije niti je radio na njemu, samo trola na temelju što je negdje pročitao, koliko puta se već hvalio svojim ips panelima koje ima

1 1 hvala 0
10 godina

Ja imam oled G4  i curi smetaju kad smo skroz u mraku  nagle tranzicije scena (citaj presvijetlo)  u par navrata mi rekla da previše svjetla ima 💁‍♂️. Ovo je meni prvi oled koji imam  i naspram VA panela kojeg sam  imao do sad (sony XE9005)  svakako je bolji tv u svim segmentima . Ali moram pohvalit i sony pogotovo u SDR sadrzaju  da se dobro drži 

Bolje dvaput tri odjednom nego ni jednom jednu dvaput
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Pixel kaže...

Pričamo o tehnologiji iz naslova, kakve sad veze ima što si izvukao neki link na microled tv ?
Pravi microled prototipovi postoje vež neko vrijeme, opće se ne radi o tome, ovo što sad ide od 2026 godine su  rgb pozadinska osvjetljenja u top modele, samsung i kinezi to već imaju spremno, sony još usavršava jer želi da radi savrđeno, znači to nisu microled tv-i 

Ma moja greška, umjesto da čitam micro-RGB čitam micro-LED... Ovo su LCDovi što se spominju u članku, u pravu si.

14 godina
sseennoonn kaže...

Ja imam oled G4  i curi smetaju kad smo skroz u mraku  nagle tranzicije scena (citaj presvijetlo)  u par navrata mi rekla da previše svjetla ima 💁‍♂️. Ovo je meni prvi oled koji imam  i naspram VA panela kojeg sam  imao do sad (sony XE9005)  svakako je bolji tv u svim segmentima . Ali moram pohvalit i sony pogotovo u SDR sadrzaju  da se dobro drži 

Pa da, ni ja ne kuzim nikako tu fascinaciju sa brightness brightness. Bokte pa vec ovi sad dosta stari OLED-i tipa LG C1 ti sprze oci u odredenim scenama, i ionako je 99.9% HDR sadrzaja masterano za 1000 nita, tak da... ne znam zasto tolko ekipe zeli da im sunce s ekrana sprzi oci kao pravo, ultimativna imerzija? 

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
17 godina
lllnuclearlll kaže...
Pixel kaže...

Ma moja greška, umjesto da čitam micro-RGB čitam micro-LED... Ovo su LCDovi što se spominju u članku, u pravu si.

Ma na to marketing njiho i igra, da zbuni ljude. isto su radili s oledom pa nazvali tv QLED da zbune i da zvuči slično

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice