Zato je rvacka smanjila "dobit" malih elektrana za 20% od 01.01.2006.
A smanjuju se prava vec godinama. Govnari adezejovi.
Brkoni
Zato je rvacka smanjila "dobit" malih elektrana za 20% od 01.01.2006.
A smanjuju se prava vec godinama. Govnari adezejovi.
Brkoni
Većina je mislila u tome zaradit umjesto smanjit troškove, kako je i zamišljeno.
Kod mene na krovu 10kW ali već mjesecima čekam na zamjenu brojila. Moraju a ne žele
Koliko znam, moraš platiti zamjenu brojila, barem je tako bilo kod mene. Morao si dobiti dopis od HEP-a sa svim relevantnim podacima.
Osim ako nemaš potpuni offline grid, onda te baš briga.
Koliko znam, moraš platiti zamjenu brojila, barem je tako bilo kod mene. Morao si dobiti dopis od HEP-a sa svim relevantnim podacima.
Osim ako nemaš potpuni offline grid, onda te baš briga.
Da da, kad zatražiš provjeru mogućnosti, što sam ja tražio i dobio još krajem prošle godine, unutra su podaci za zamjenu brojila. To je plaćeno prije nekoliko mjeseci.
Problem je što ovisi o nadležnoj elektri. Iako se oni po ugovoru obvezuju da je zamjena brojila unutar 30 dana od uplate, to se rijetko ili nikada ne desi. Recimo, ćale sebi ugradio elektranu u 8.mj 25. Dvosmjerno ugradili krejem 5.mj. 26. pa si ti misli.
Ustvari nisam upoznao nikog kome su sve po ps-u napravili vremenski. Fala k..cu da kasni natječaj pa možda i stignem sve predat.
Krenuo sam u ugradnju početak 3.mj. ove godine. Sve je drugo spremno. Ploče na krovu, inverter posložen, oštemal 25m fasade da dovučem kabel gdje sam s hepom dogovorio novi ormar i od tada čekanac.
Nisu ocekivali da ce ljudi instalirati toliko solarnih ploca, sad ce kao i za elektricne aute ukinuti benefite. EU voli samo da prica o zelenoj energiji.
Svatko koga znam da ima solare je psotavio minimalno 1kw jacu nego sta mu treba. Meni to nije jasno. Ako nemas offgrid baterijski sistem, stvarno nema potrebe. Zapravo je cijela implementacija solara trebala ic sa baterijskim sustavom gdje po noci one odrzavaju kucu.
Mogao bi i hep nakon 30-40godina konačno ažurirat merežu sa modernijim trafostanicama i baterijskim bufferima da riješi taj problem.
Nisam prijavio kupnju baterija na natječaj jer su baterije još tako-tako ali sada po malo dolaze packovi koji mogu izdurat 6000-8000 ciklusa punjenja, kaj je čisto ok.
Zbog tog plana da ugradim bateriju sam uzeo i HV (200-700V) hibridni inverter umjesto LV (48V) jer su gubitci dosta manji. Deye lifepo4 modularni (GB-LM4) pack 3 komada dali bi mi taman nešto preko 12kWh/320V i puno manje grijanje invertera zbog pretvorbe.
Svako malo nam u kraju nestane struje u serijama po pola sekunde i dopizdilo mi više da mi elektronika doma pati. Imam ups za net i home assistant ali nemam za kompove i kosa mi se diže.
Strujića još nemam ali u daljem planu je.
Brkoni
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS