Smart Home Indoors – Bugovo besplatno digitalno li

poruka: 31
|
čitano: 6.926
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Smart Home Indoors – Bugovo besplatno digitalno li".
14 godina

Odlično 👍

Sve da i imam,otkud mi
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 mjeseca

Uglavnom samo "gimmick", rijetko kada uistinu korisno.

Pametne su one stvari koje rade i ne znaš za njih, jedino pametno ovoga tipa i radi kako sam i očekivao jesu Leha sjenila za prozore. Stvar je dovoljno jednostavna da može biti izrazito pouzdana. Vjerujem da su i drugi slično dobri.

Robotski usisavači, Bože me oprosti, u osnovi ponekad usisa dobro. Ovaj jedan kojeg imam doma tvrdi da bude i brisal podove sa mokrom krpom. Krpica je cca 20 x 5cm površine plus par kapi vode, a kat na kojem radi je jako puno kvadrata. Jednu te istu krpicu povlačiti po cijelom podu sa par kapi vode, Bože me sačuvaj. Nisam to nikada pustio da pere, ali nikada - gadi mi se.

Termostati "pametni" ovaj kaj dojde sa Vailantom je posve ok. možeš mu pristupiti sa drugog kraja planete ako treba i poštimati sustav grijanja, košta kikiriki i ne glumi da je iPad, nema potrebe za tim kada već imaš iPad ili mobitel, no onaj čas kada nema interpleta, nema niti loklanog pristupa - debilana. 

Klime već po defaultu dolaze sa WiFi-jem i remote control opcijom. Prije nego dojdes doma, ako se sjetis, upaliti si klime da rashlade, samo treba pristup interpletu.

Sve to je ok, no nekako mi intuicija govori - stvari za koje nemaš vremena, treba izbaciti iz života. Ima nešto i u tome procesu da si podigneš rolete sam, i da malo zastaneš i pogledaš svijet oko sebe.

Na primjer, naši organi u našem tijelu rade savrešno Smart. za sve se sami brinu i jednostanvo ne znaš za njih, nemaš pojma niti kako rade. Ne znaš za njih dok ti suptilno ne počmu javljati kako stvari idu loše.

Mi ih ignoriramo, a oni i dalje se trude raditi smart dokle ide ide.  E, to je SMART dragi moji, ovo gore je tek "gimmick".

8 0 hvala 3
14 godina

Imao sam "pametnu" klimu. Pa mi se samostalno palila u sred noći - vrlo brzo je isključena sa interneta i postala je normalna glupa klima.

1 0 hvala 0
17 godina

koliko će trebati da ubace oglase i pretplatu na "pametne" uređaje?...Samsung već fura taj film

I'm Afraid of Americans

2 0 hvala 0
12 mjeseci
Re: Smart Home Indoors – Bugovo besplatno digitaln
Što god kupujem od kućnih aparata pokušavam da budu što gluplji oni što je bolje da budu glupi. Stavio sam regulator grijanja najgluplji , milina okreneš krug na 27 i super, po noći 26.
Viđam po kućama smart regulatore, ljudi ljuti što su to uopće kupili a skupo, majstor naredio i zaključao te oni ne znaju (a nisam im ni ja mogao pomoći bez upustva), te sad pale na prekidač, pa kad im je vruće i po noći onda gase. Žali bože novca.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina

Ne bi se slozio sa vama. Ja imam smart home ali sam ga slozio sam. Home assistant na raspberry pi 4b i gomila jeftinih senzora. Najkorisnije za rasvjetu. Vanjsko i unutrasnje stpeniste, garaza, kuhinja su samo neki od svjetala koje godinama ne palim na prekidac. Kucno grijanje koje se sastoji od 3 klime potpuno automatizovano. Kad niti jedan mobitel nije na wifi prelazi u mod grijanja podesen kad nismo kuci. Bojler imam slozen da palim preko timera valjda jedno 7 ili 8 godina a vec jedno 4 godine upravljam njime daljinski. Ponavljam slozio sam od kineskih komponenti. Nije 100% pouzdano ali nije ni kriticno da bude 100% pozdano. Problem kod smart home jeste da ima dosta proizvodjaca i oni zakljucaju sistem pa samo njihove proizvode mozes koristiti pa sam zato slozio kinesku varijantu na koji mozes nakaciti manje vise bilo sta za sta je neko napravio integraciju za home assistant....Svi prekidaci u kuci su mi na wifi nakaceni npr....

2 0 hvala 0
17 godina

Imam robotski usisavač Xiaomi S20+ koji ima brisanje poda i super sam zadovoljan s njime, odlično usisa i osnovno obriše, što ako radi svaki dan je i više nego dovoljno. No banana je što sprema raspored čišćenja u cloud-u i ako izgubi internet, poglupavi te ga moram uključivat ručno. Minus samo takav. Na to da ga moram praznih dnevno i prat mu krpe mi je postao standard, ali eto, to je cijena da nisam primio usisavač i močo već godinu dana

Glede ostalih smart stvari, razmišljao sam o wifi klimi ali sam odustao jer realno gledajući, ionako ako je vruće, bit će ugodno samo dok klima radi, a klima ionako relativno brzo rashladi čim se upali tako da ne vidim smisao prethodnog hlađenja i trošenja para samo radi 5 minuta nelagode kad dođem doma i upalim krlimu te čekam da se stan rashladi

Rasmišljao sam i o automatskim roletama i na kraju došao do zaključka da one imaju smisla samo za slučajeve ako nisam doma a želio bih da se rolete spuste zbog npr. oluje koja je krenula. Ovo da mi diže rolete u neko vrijeme, kao da me probudi, mi je više gimmick nego stvarno korisna stvar, a često niti ne želim da se tad dignu, a bogmer niti kasnije (volim da mi je spavaća soba uvijek zamračena, preko dana da se ne pregrije, preko noći da nema svjetla)

Od ostalog, imam pametnu Samsungovu veš mašinu (ne jer sam želio da je pametna, ali eto, jest) koja mi "pametno" pokazuje na mobu koliko joj još traje program pranja, omogućava da skinem custom program (jer kao od 20 standardnih programa trebam još neki?), i koja mi iritantno svaki tjedan javi koliko mi je uštedjela vode jer je "eko". Problem njene pameti je još što usred pranja mjeri težinu rublja i odluči da sam ju prepunio, i onda mi program od 1:45h, prebaci automatski usred pranja na 3h, što je super iritantno kad shvatim u 22:30 kad želim objesit veš i ići spavat da će prati još bar sat i pol jer eto, smart.

Sve u svemu, puno nepotrebnih i dapače jako iritantnih gimmicka koji na nikoji način ne olakšavaju život

1 0 hvala 0
6 godina
Ges kaže...

Imam robotski usisavač Xiaomi S20+ koji ima brisanje poda i super sam zadovoljan s njime, odlično usisa i osnovno obriše, što ako radi svaki dan je i više nego dovoljno. No banana je što sprema raspored čišćenja u cloud-u i ako izgubi internet, poglupavi te ga moram uključivat ručno. Minus samo takav. Na to da ga moram praznih dnevno i prat mu krpe mi je postao standard, ali eto, to je cijena da nisam primio usisavač i močo već godinu dana

Glede ostalih smart stvari, razmišljao sam o wifi klimi ali sam odustao jer realno gledajući, ionako ako je vruće, bit će ugodno samo dok klima radi, a klima ionako relativno brzo rashladi čim se upali tako da ne vidim smisao prethodnog hlađenja i trošenja para samo radi 5 minuta nelagode kad dođem doma i upalim krlimu te čekam da se stan rashladi

Rasmišljao sam i o automatskim roletama i na kraju došao do zaključka da one imaju smisla samo za slučajeve ako nisam doma a želio bih da se rolete spuste zbog npr. oluje koja je krenula. Ovo da mi diže rolete u neko vrijeme, kao da me probudi, mi je više gimmick nego stvarno korisna stvar, a često niti ne želim da se tad dignu, a bogmer niti kasnije (volim da mi je spavaća soba uvijek zamračena, preko dana da se ne pregrije, preko noći da nema svjetla)

Od ostalog, imam pametnu Samsungovu veš mašinu (ne jer sam želio da je pametna, ali eto, jest) koja mi "pametno" pokazuje na mobu koliko joj još traje program pranja, omogućava da skinem custom program (jer kao od 20 standardnih programa trebam još neki?), i koja mi iritantno svaki tjedan javi koliko mi je uštedjela vode jer je "eko". Problem njene pameti je još što usred pranja mjeri težinu rublja i odluči da sam ju prepunio, i onda mi program od 1:45h, prebaci automatski usred pranja na 3h, što je super iritantno kad shvatim u 22:30 kad želim objesit veš i ići spavat da će prati još bar sat i pol jer eto, smart.

Sve u svemu, puno nepotrebnih i dapače jako iritantnih gimmicka koji na nikoji način ne olakšavaju život

dodatak za wifi na klimi je koliko? 10 eur? ...

16 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Što god kupujem od kućnih aparata pokušavam da budu što gluplji oni što je bolje da budu glupi. Stavio sam regulator grijanja najgluplji , milina okreneš krug na 27 i super, po noći 26.
Viđam po kućama smart regulatore, ljudi ljuti što su to uopće kupili a skupo, majstor naredio i zaključao te oni ne znaju (a nisam im ni ja mogao pomoći bez upustva), te sad pale na prekidač, pa kad im je vruće i po noći onda gase. Žali bože novca.

Prije 3 godine sam preselio u drugi stan i ugrađen mi je pametni termostat. Oduševljen sam... Sam si namjestiš koje dane ti grije u kojem periodu do koliko stupnjeva. Jednostavnim okretanjem kotačića premostiš pametne postavke do sljedećeg zadanog ciklusa. Imam mobilni app i mogu s puta vidjeti koliko je stupnjeva u stanu i uključiti/pojačati grijanje ako je potrebno. Također, upravljaš i toplom vodom u spremniku protočnog bojlera. Određuješ na koliko stupnjeva će je grijati i eventualno isključiti da je tijekom noći ne podgrijava bez veze.

Također, zgrada mi ima i pametni portafon. Možeš se s mobitela javiti na zvono, otključati vrata, vidjeti tko zvoni. Npr. nalazim se na moru. Zvoni mi poštar/dostava. Javim se, otključam mu vrata i zamolim da mi ostavi paket pred vratima stana.

Vinko Krištić | BUG Marketing
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 12:51 (vincimus).
17 godina
My2Cents kaže...

Robotski usisavači, Bože me oprosti, u osnovi ponekad usisa dobro. Ovaj jedan kojeg imam doma tvrdi da bude i brisal podove sa mokrom krpom. Krpica je cca 20 x 5cm površine plus par kapi vode, a kat na kojem radi je jako puno kvadrata. Jednu te istu krpicu povlačiti po cijelom podu sa par kapi vode, Bože me sačuvaj. Nisam to nikada pustio da pere, ali nikada - gadi mi se.

Totalno si u krivu, kupi kvalitetan uređaj pa će raditi kako treba.  

Imama roborocka, ima baznu stanicu u kojoj ima čistu vodu i spremnik za prljavu, usisavač ima u sebi dodatni spremnik  koji koristi dok pere pod krpom i cijelo vrijeme šprica čistu vodu. Svako malo ide na baznu stanicu oprati krpu i vrati se gdje je stao da nastavi dalje. Ovisno o zaprljanju i veličini prostorije  određuje kad ide prati krpu.  Sve se može dodatno podesiti ako ti ne odgovara kako pere.  Čak i redosljed prostorija ili  npr prvo preusisa pa nakon toga tek pere ili sve od jednom, uglavnom hrpa opcija i to odlično radi. Krpu pere vručom vodo mradi dezinfekcije, a kad završi i opere je  ima sušenje krpe kako se ne bi usmrdila.

Doslovno jednom kad ga podesuiš zaboraviš na njega, staviš mu rutine i on sam ide na čišćenje. Samo ti javi kad treba ispraznit spremnik s prljavom vodom ili dopuniti čistu u bazi, to bude jednom tjednom valjda.  Ima i modela koji se spoje na vodovod i kanalizaciju pa ne moraš ni to. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 13:04 (Pixel).
6 godina
vincimus kaže...
Sirotanovic kaže...

Prije 3 godine sam preselio u drugi stan i ugrađen mi je pametni termostat. Oduševljen sam... Sam si namjestiš koje dane ti grije u kojem periodu do koliko stupnjeva. Jednostavnim okretanjem kotačića premostiš pametne postavke do sljedećeg zadanog ciklusa. Imam mobilni app i mogu s puta vidjeti koliko je stupnjeva u stanu i uključiti/pojačati grijanje ako je potrebno. Također, upravljaš i toplom vodom u spremniku protočnog bojlera. Određuješ na koliko stupnjeva će je grijati i eventualno isključiti da je tijekom noći ne podgrijava bez veze.

Također, zgrada mi ima i pametni portafon. Možeš se s mobitela javiti na zvono, otključati vrata, vidjeti tko zvoni. Npr. nalazim se na moru. Zvoni mi poštar/dostava. Javim se, otključam mu vrata i zamolim da mi ostavi paket pred vratima stana.

Smart lock je dobar i zbog jos jedne stvari. Nas je 4 u porodici. Trebaju mi 4 kljuca i jedan kod roditelja u prizemlju za svaki slucaj. Ako jedan kljuc izgubimo imamo problem. Prije su brave dolazile sa 6 kljuceva pa ok. sada dodju sa 5 i to je knap....Imam sigurno barem 5 brava po ladicama sa 3 ili 4 kljuca. Smart lock? Beskonacno kljuceva i to otisak prsta. Uvijek uz tebe i imas ih beskonacno ;) Mislim na korisnika tj kljuceva a ne prstiju ;)

2 godine
My2Cents kaže...

Pametne su one stvari koje rade i ne znaš za njih, jedino pametno ovoga tipa i radi kako sam i očekivao jesu Leha sjenila za prozore. Stvar je dovoljno jednostavna da može biti izrazito pouzdana. Vjerujem da su i drugi slično dobri.

Termostati "pametni" ovaj kaj dojde sa Vailantom je posve ok. možeš mu pristupiti sa drugog kraja planete ako treba i poštimati sustav grijanja, košta kikiriki i ne glumi da je iPad, nema potrebe za tim kada već imaš iPad ili mobitel, no onaj čas kada nema interpleta, nema niti loklanog pristupa - debilana. 

Klime već po defaultu dolaze sa WiFi-jem i remote control opcijom. Prije nego dojdes doma, ako se sjetis, upaliti si klime da rashlade, samo treba pristup interpletu.

Sve to je ok, no nekako mi intuicija govori - stvari za koje nemaš vremena, treba izbaciti iz života. Ima nešto i u tome procesu da si podigneš rolete sam, i da malo zastaneš i pogledaš svijet oko sebe.

Na primjer, naši organi u našem tijelu rade savrešno Smart. za sve se sami brinu i jednostanvo ne znaš za njih, nemaš pojma niti kako rade. Ne znaš za njih dok ti suptilno ne počmu javljati kako stvari idu loše.

Mi ih ignoriramo, a oni i dalje se trude raditi smart dokle ide ide.  E, to je SMART dragi moji, ovo gore je tek "gimmick".

uopće se ne slažem s tobom. poanta pametnih uređaja je da nam štede vrijeme i olakšaju organizaciju. po meni sve što imam, a imam puno toga, itekako ispunjava tu ulogu. klimu nema šanse da bi uzeo više bez wifija, isto tako i grijanje, isto tako rasvjetu, robotića...

maxus182 kaže...

Imao sam "pametnu" klimu. Pa mi se samostalno palila u sred noći - vrlo brzo je isključena sa interneta i postala je normalna glupa klima.

anegdota u stilu imao sam ženu koja je švrljala pa sam prešao na muškarce... 

Sirotanovic kaže...

dok ti vrtiš regulatore meni je sve to automatski podešeno i radi ko urica. isto tako ovlaživači i odvlaživači povezani sa pametnom stanicom i sve samo štima. ma divota.

12 mjeseci
millennial drago mi je da si zadovoljan , ali zaista mi nije problem napraviti tri koraka i nije da kurblam non stop 🤭nego možda sto puta godišnje zakrenem. Kažem volim jednostavno, iako imamo Miele perilicu i sušilicu koje imaju wi fi ali jednom isprobali i nikad više, klima nikad, eto od toga "smart" koristim sunčanu elektranu da provjerim kako radi i imam izvješće koliko je napravljeno struje. I ako računaš svjetla na senzore pokreta , te u vrtu ukrasna svjetla se sama pale kad padne mrak (senzor), no to nije smart.
14 godina
millennial kaže...
My2Cents kaže...

uopće se ne slažem s tobom. poanta pametnih uređaja je da nam štede vrijeme i olakšaju organizaciju. po meni sve što imam, a imam puno toga, itekako ispunjava tu ulogu. klimu nema šanse da bi uzeo više bez wifija, isto tako i grijanje, isto tako rasvjetu, robotića...

maxus182 kaže...

Sirotanovic kaže...

dok ti vrtiš regulatore meni je sve to automatski podešeno i radi ko urica. isto tako ovlaživači i odvlaživači povezani sa pametnom stanicom i sve samo štima. ma divota.

Vau ti mora da si jako "smart", nema drugog zaključka nikako. Tako si kul, čak ti vjerujem da iz podruma ne izlaziš jer imaš sve "automatizirano", tako si fensi. Žena ti ni ne treba, gledaš ih na internetima jel da? Ma da, tako i treba. Sigurno ti je i roleta spojena na internet pa se sama spušta, da ti mama ne mora spuštat. Jaoo što si kul sada.

2 godine
Sirotanovic kaže...
millennial drago mi je da si zadovoljan , ali zaista mi nije problem napraviti tri koraka i nije da kurblam non stop 🤭nego možda sto puta godišnje zakrenem. Kažem volim jednostavno, iako imamo Miele perilicu i sušilicu koje imaju wi fi ali jednom isprobali i nikad više, klima nikad, eto od toga "smart" koristim sunčanu elektranu da provjerim kako radi i imam izvješće koliko je napravljeno struje. I ako računaš svjetla na senzore pokreta , te u vrtu ukrasna svjetla se sama pale kad padne mrak (senzor), no to nije smart.

ne možeš napraviti tri koraka kad si recimo na drugom kraju planete ili jednostavno nisi doma, meni je ok imati što veću kontrolu, pa znam ako dođe do nestanka struje, poplave, biljke mi venu (), temperatura je previsoka ili preniska, netko mi se šeće po kući...

maxus182 kaže...
millennial kaže...
My2Cents kaže...

maxus182 kaže...

Sirotanovic kaže...

Vau ti mora da si jako "smart", nema drugog zaključka nikako. Tako si kul, čak ti vjerujem da iz podruma ne izlaziš jer imaš sve "automatizirano", tako si fensi. Žena ti ni ne treba, gledaš ih na internetima jel da? Ma da, tako i treba. Sigurno ti je i roleta spojena na internet pa se sama spušta, da ti mama ne mora spuštat. Jaoo što si kul sada.

uopće me ne čudi da ti je pametna klima postala glupa klima, valjda se prilagodila vlasniku. 

12 mjeseci
milenijal sad shvaćam tvoju stranu i slažem se da je za takve dobra opcija smart home. Ti si zaista onda smart homić 😜

No moja strana ide možda dva puta godišnje od doma na odmor , tako da meni zaista nije problem napraviti tri koraka ili u prolazu okrenuti kotač.
4 mjeseca

ha, nisam postao komentar zato da bi bio u pravu, nego da podijelim subjektivno mišljenje. Badave je, ne naplaćujem ga ;-)

Evo čačkam po mobitelu da se podsjetim koji to drek uređaj imam. iRobot Roomba combo J9+ bla bla. Imam ga vec dvije godine ili možda malo više, a kupio sam ga malo šabačkom logikom: kupi najjači model biti će valjda nekakav update da ga pobošaju ako i ne valja. Spasi se usisavanja ispod kreveta, dvosjeda, trosjeda, smanji naručivanje pomoći za čišćenj kuće. 

Koliko sam kasnije otkrio mnogi baš hračakju po tome modelu, ali eto budi ti sada pametan pa reci da nije smart uređaj loš nego je samo moj izbor loš :)

Recimo da usisavanje funkcionira, kako su uglavnom tvrdi podovi pa uspije pokupiti većinu onoga sto se  direktno vidi, no kada prođemo sa pravim usisavačem, hmm, sreća da su tvrdi podovi i da nema puno tepiha to je sve sto bum rekel. Zapravo, iritira kada na malim komadicima tepiha koje se nalaze u pojedinim sobama ponekad ostavi muce, koje umjesto da usisa lijepo ih se riješi na tepihu, ko malo dete kada briše usta u rukav, a nit ne kuži kaj radi :)

Usisna snaga je kriminalno slaba ako usporedim čak i sa običnim baterijskim usisavacem, evo ne budi lijen idem se prošetati i vidjeti sa čime uspoređujem, Samsung Jet 85 Premum, a drugi je Bosch Unlimited. Oba baterijska štapna, usisavaju milina jedna već godinama, Bosch je dosta stariji i oba tako finu vleku da lijepe četku za pod i dolaze sa nastavcima za usisvanje namještaja i skidanje muca, vrlo korisno. 

Što se tiče pranja recimo Karcher FC 7/8 cordles kada bi bio robotiziran na dobar način uz često ispiranje i pranje valjaka i korištenje mekane vode, e to bi odmah kupio. Imam još uvijek preteču tih modela i fino je to radilo, no bottom line, puno se patiš motaš kablove, pereš valjke, a mogao si sve i brže i lakše sa kantom i dobrim močom.

Topla voda, vruća voda, dezinfekcija, puno je tu termina. Toplina dezinficira ako traje dovljno dugo i ako je temperatura jako visoka, bilo bi dobro preko 70C, sve ostalo je tek ugodno toplo za većinu onoga što mislilmo da da dezinficiramo, pogotovo ako kratko traje. Za mnoge podove takve temperture su štetne pa je energetski učinkovitije pribjeći eco frendly kemijskoj dezinfekciji ako je potrebna. BTW mislim da si napisao "posuši da ne smrdi" To što smrdi znači da je prljavo, samo si sušenjem smrdljivu bioraznolikost stavio u mirovanje. Recimo, često ljudi kažu "izvadi veš odmah iz perilice da se ne usmrdi". Ako se smrad dešava, u perilici nešto gadno ne štima. Meni može veš uredno ostati u perilici cijeli dan i ništa ne smrdi, nikada. No vrlo oprezno doziramo deteržente, a pustim i perilicu da samu sebe opere. Nije na domet imati i mekanu vodu ili perilicu u koju ide i sol, isto kao i za suđericu.

Ogromna tema, a ja opet napisao predugačak post, sorry. Uglavnom ne kritiziram, samo neka se proizvodi i neka novotarije dolaze, to što možda nisu baš po mojoj mjeri, ha Bože moj.

17 godina

Ako krpa zadržava valgu naravno da se svašta namnoži uznutra, pa ne živimo u sterilnim uvjetima pod staklenim zvonom, zato robot suši krpu kako bi spriječio razmnožavanje bakterija , plijesni i sl. A gdje ima vode sigurno će se pojaviti kad tad.  Krpu sterilizira na visokoj temperaturi, podove ne pere visokom temperaturom. 
Prije kupnje takvog uređaja prvo se  pogledaju recenzije pa se ona kupuje , a neishitreno i ona kritizirati kako niti jedan ne valja.

Možeš ti sad komentirati što želiš, ali ima robota koji dobro odrade svoj posao. Ja sam sa svojim zadovoljan

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2025 10:56 (Pixel).

1 0 hvala 1
7 godina

Super je sve to nego,

kad postavljam Smart uređaje, želim imati ekskluzivnu mogućnost da samo ja upravljam Smart Kućom, i samo ja očitavam senzore.

tj. ne želim da kinezi ili bilo tko drugi ima mogućnost upravljanja Smart Kućom.

Može li se to?

1 0 hvala 0
2 godine
gpd kaže...

Super je sve to nego,

kad postavljam Smart uređaje, želim imati ekskluzivnu mogućnost da samo ja upravljam Smart Kućom, i samo ja očitavam senzore.

tj. ne želim da kinezi ili bilo tko drugi ima mogućnost upravljanja Smart Kućom.

Može li se to?

ne može, moraš se pomiriti s tim da će ti Kinezi povremeno paliti/gasiti grijanje, rasvjetu i slično. vole oni to, a i imaju puno slobodnog vremena. s druge strane ne brini ako imaš uređaj koji koristi Alexu ili nešto sa zapada, tu si 100% siguran da te nitko ne "prisluškuje".

https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/amazons-alexa-never-stops-listening-to-you/

After analyzing 11 devices from eight different manufacturers, the researchers found more than 1,000 involuntary activations.

https://english.elpais.com/technology/2024-03-29/do-alexa-google-and-siri-listen-to-our-conversations.html

https://www.gearbrain.com/amazon-alexa-listening-privacy-2634279634.html

12 godina
Home assistant, stari PC ili Rpi(moze i docker) i triba ce ti par dongova tipa za zwave,zigbee, bluetooth i threads
6 godina
om-prat kaže...
Home assistant, stari PC ili Rpi(moze i docker) i triba ce ti par dongova tipa za zwave,zigbee, bluetooth i threads

zigbee je dovoljan....

17 godina
Imao sam 40gstari vaillant bojler, ubacio sam kineski termostat za 40€ i odjednom sam mogao sa moba podesiti vrijeme grijanja i ako nema nikoga ugasiti grijanje ili staviti da zagrije kuću par sati prije pa dođeš na toplo. Vrlo korisno, podno isto, namjestim da grije ujutro i predvečer kad smo u kupaoni.Korisno, za klimu ne baš, lampe su bezveze, nema smisla.
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
zbuzanic kaže...
za klimu ne baš, lampe su bezveze, nema smisla.

ovisi što kome treba, mene je za klimu spasilo, povezano sa termostatom u uredima, kad temp padne ili pređe xx stupnjeva automatski se pali klima i meni šalje obavijest.

lampe isto korisno, uhvati me san ne moram ustajati samo s mobom sve pogasim, ili ako želim malo prigušiti svjetla, promijeniti kelvine...

17 godina
Ne bi se slozio, 2 godine sam koristio glupi termostat koji se okrece koji mi je dosao i cudio se velikim racunima. Dvije godine vec koristim pametni netatmo termostat placen 100e. Racuni su cim sam igradio znatno manji 20-30%. Svaki vikend negdje idem cesto prije zaboravim ugasiti smanjiti/grijanje, termostat prepozna da nisam kuci i automatski prepozna i smanji temperaturu. Prvi mjeseci termostat uci navike, koja mi je temperatura po noci, kad sam na poslu kad se vracam, sad vec samostalno regulira po mojim navikama i vise ga ni ne diram. Najbolji pametni uredjaj koji imam, otplatio se sam za 3 mjeseca.
12 mjeseci
Znači ugradim pametni termostat i odmah račun za grijanje bude manji 20-30%. Gdje to ima za kupiti - prodano 😜

A čuj vi putnici koji ne boravite čitavo vrijeme u kući dorbo razumijem, može se uštediti ako ne griješ dva dana od sedam. No paradoks je da se najviše potroši grijanja ako ga pališ i gasiš, osim ako živiš u stanu te si okružen sa susjedima koji te griju pa ti malo podgriješ prije svog dolaska.
U kućama kad upališ grijanje ne gasiš dok ne dođe proljeće, nit smiješ ugasiti radi cijevi od vode , kao i uređaja perilice , sušilice , baterija,...
17 godina
Meni su po racunu odmah vidljive bile ustede, govorim iz svog iskustva. I svrha i glavna prednost takvog uredjaja je manja potrosnja, veca efikasnost. To isticu i na kutiji. Imas potpuni monotoring nad potrosnjom, a on te na pocetku savjetuje kako jos dodatno ustedjeti. Sad sam procitao na internetu da je prosjek 25-40% ustede, sto se poklapa i sa mojom racunicom. Kad nisam kuci ne gasi se grijanje nego spusti tipa na 17-18 i odrzava. Nocu ne dozvoljava ispod 20. Kad ustanem i vratim se s posla bude 23-24. Grijem se na struju, termo blok radijatori uz kombinaciju pametne klime, zavisno koliko je zima vani pali se ili jedno ili drugo ili zajedno. Nemam okolo nikog da grije al je dobra izolacija. Bit je da termostat uci, kad je skupa i jeftina struja, da prepozna kad nikog nema kuci i sam smanji grijanje, da prepozna kad dolazim. Svi problemi koje sam imao s tim mehanickim sto se okrece su poznati, nije precizna temperatura vec priblizna, razlika kad se ukljuci iskljuci oscilira i do 4c, pa bude ili prehladno ili prevruce, nema daljinske kontrole... Ovaj termostat je precizan na 0.1c, i grijac bojler rade samo kad treba. Znam dosta ljudi koji ga imaju i na kucama i u stanovima. Preporucio bih ga svakome. Da ostvaris i 10% manje potrosnje isplati se.
12 mjeseci
Uredu. Samo ovo za preciznost što si naveo može biti ali. Imam senzor temperature termostata u podu u podnom grijanju , sam sam ga postavio i naredio da ne dodiruje foliju koja grije nego koji milimetar razmaka sam ostavio. Te sam termostat postavio da se držati temperature poda (ima mogućnost sobne temp. , poda ili kombinacije pod i sobna) radi woodoora parketa da ga ne prži kako u uputama piše da ne voli vrelo (drvo je u pitanju ipak ) i Logičnije mi je tako postaviti ipak je podno grijanje. Postavio sam na pod dva zasebna termostata da pokazuju temperaturu poda i pokazuje 1 stupanj celzijev manje od nadređene temperature ali to je na površini parketa , tako da je senzor znači vrlo precizan. Radi se o marki grijanja MySun.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Pitanje za ekipu koja termostatima regulira temperaturu po cijeli dan - kako (i ako) zračite kuću? 

S obzirom da nema baš puno smisla grijati prostoriju sa otvorenim prozorima, jedini način za korištenje 'smart' grijanja je držati sve u kući zatvoreno praktički cijeli dan? 

1 0 hvala 0
17 godina
Maniaxx kaže...

Pitanje za ekipu koja termostatima regulira temperaturu po cijeli dan - kako (i ako) zračite kuću? 

S obzirom da nema baš puno smisla grijati prostoriju sa otvorenim prozorima, jedini način za korištenje 'smart' grijanja je držati sve u kući zatvoreno praktički cijeli dan? 

dok sam živio u kući, provjetravao bih 1-2x dnevno povlačenjem propuha, a to radim i sada dok sam u stanu na toplani.

Jedini način koji znam za provjetravanje bez gubitka topline je ugradnja rekuperatora, no tu se mora uzeti u obzir cijena potrošnje struje i staviti na papir uštedu naspram potrošnje goriva za zagrijavanje ako provjetravaš na ikoji drugi način

vincimus kaže...
Sirotanovic kaže...

Pametni termostat je recimo promašaj ako imaš podno grijanje jer podno mora imati konstantnu temperaturu cijeli dan, inače troši jako puno energije na ponovno zagrijavanje. Tako ako staviš da ti po danu soba bude na 23°C, a po noći na 21°C, podno će se ugasiti po noći i pod će se potpuno ohladiti jer će se uključiti tek kad temp padne ispod 21°C, i onda opet kad dođe dnevni režim, što znači da će centralno počet grijat konstantno dok se temp zraka ne digne na 23°C i to GUTA energiju

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice