Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku između M

poruka: 133
|
čitano: 25.853
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku između M".
5 godina

Bome je lega ihush skoro sve lipo iskomentarisa, osim dvi sitnice;

*Naredbom --lowpass -1.

Tada će MP3 imati spektar do 20 kHz ili više, pa vizualno može prevariti nekoga tko gleda samo gornju granicu.

*Djeca i vrlo mladi ljudi s besprijekornim sluhom mogu čuti do 20 kHz.

Međutim, već u ranim dvadesetima ta granica kod većine ljudi opada na 16 kHz – 18 kHz.

MP3 format koristi "psihoakustičko modeliranje" kako bi izbrisao frekvencije koje ljudsko uho slabije čuje, ili koje su maskirrane glasnijim tonovima. (prvi puta sam napisao masakrirane) 

Spektrogram možemo prevariti, ali uho ne.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

0 0 hvala 1
17 godina
Re: Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku izme

-još nisi 'budan' :)

.. ili čitaj pažljivije-pedantnije, sve piše.. pa i lowpass-off.. kao i činjenica vs mašta o pragu čujnosti + da bi čuli te granične zvukove potreban je extrem-glasno.. itd. tak da sve piše, samo treba čitati .. ili što već :)) .. popiti kavu.

edit: i ne, djeca, osim batmanovih, ne mogu čuti 20khz, tj ta granica je postavljena u standardu iznad praga čujnosti, koji je ovisno o izvoru, 18khz u idealnim-extremnim uvjetima slušnog testa, u stvarnosti niže, niže, još niže.. (svake sekunde.. sortofspik..) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2026 7:40 (ihush).
5 godina
ihush kaže...

edit: i ne, djeca, osim batmanovih, ne mogu čuti 20khz, tj ta granica je postavljena u standardu iznad praga čujnosti, koji je ovisno o izvoru, 18khz u idealnim-extremnim uvjetima slušnog testa, u stvarnosti niže, niže, još niže.. (svake sekunde.. sortofspik..) :)

Ne znam tko tu nije budan.

Duhovito ti je to sa Batmanom ali znanstveno netočno.

Jesi li zamijenio Khz i Hz ?

90% djece čuje besprijekorno 20 khz 

Zdravo ljudsko dojenče i mala djeca bez problema čuju frekvencije od 20 kHz, pa čak i malo iznad toga (do 22 kHz).

Gubitak s godinama (Presbiakuzija)

Ljudsko uho već oko 20. godine života počinje prirodno gubiti sposobnost primanja najviših frekvencija.

Stanice u unutarnjem uhu (kohleji) koje su zadužene za visoke tonove prve stradavaju jer su najizloženije zvučnim valovima.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
18 godina
Streetpunk kaže...

To bi ti trebao znati, SPEK ne služi da se sazna dali je to bio MP3 ili neki drugi format več dali je LOSSLESS ili nije...

Ne izvlači se. Je li ovo lossless ili nije?

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
14 godina

Jel su bespatni ti alati koje Ste naveli?

Morat ču probati

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

-još nisi 'budan' :)

.. ili čitaj pažljivije-pedantnije, sve piše.. pa i lowpass-off.. kao i činjenica vs mašta o pragu čujnosti + da bi čuli te granične zvukove potreban je extrem-glasno.. itd. tak da sve piše, samo treba čitati .. ili što već :)) .. popiti kavu.

Nije točno, u mlažim danima, u dvadesetima sam bez problema čuo 20 khz, u hifi vodsama sam već jako dugo i zato se često provjeravam jer me zanima koliko spektra mogu čuti. 
Trenutno kako sam na zalazu četrdesetih, još uvjek čujem ovaj dio 16-18 khz, s time da 16 čujem bez problema, 17 jedva, više ne nego da i onda kao da 18 opet čujem bolje, zanimljivo, ali sebi kažem 16 khz je moj trenutni doseg, što je sasvim ok.  U standardima je postavljena granica 22 kHz jer jer iznad praga čujnosti

6 godina

Tko ima kvalitetnije zvičnike/slušalice - neka proba...

Results of the public multiformat listening test (July 2014)

Gledam malo po netu - Opus na 256 zvuči jednako dobro kao original. Isprobati ću kada dođem doma...

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2026 13:31 (Gallu).

0 0 hvala 0
18 godina
Gallu kaže...

Tko ima kvalitetnije zvičnike/slušalice - neka proba...

Results of the public multiformat listening test (July 2014)

Gledam malo po netu - Opus na 256 zvuči jednako dobro kao original. Isprobati ću kada dođem doma...

Stvarno misliš da su ljudi iz ovog threada spremni na ABC/HR test, kad nisu nikad niti pravi ABX odradili?

Opus odlično zvuči i na puno manjim bitrateovima. Isprobaj i 192 i 160 kbit. ABX, naravno.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
18 godina
Streetpunk kaže...

Super alat za provjeru digitalnih formata je SPEK i to besplatan.

Samo za info, ima jos jedan free alat Lossless Audio Checker koji također provjerava i nakon toga radi LOG.

Primjer kada file nije flac (Upsampled vs Clean):

Da li mu slijepo vjerovat 100% da ili ne, to je na korisnik da odluci.

BTW:

Evo slike testa iz SPEK-a zadnje dvije stvari iz prethodne slike (Upsampled i Clean)

upsampled upsampled

clean clean

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.7.2026 18:08 (djigibao).
18 godina

LAC je imao gomilu false pozitivnih, kaj misliš zašto ga više ne razvijaju?

Problem leži u tome što su moderni lossy codeci puno kvalitetniji u maskiranju od mp3ja, i ti programi jednostavno nisu više bili u stanju detektirati pravi ili lažni fajl.

SPEK je samo vizualizator, ništa drugo. Na toj rezoluciji na kojoj ga 99% ljudi koristi ionako neće moći vidjeti frekvencijske artefakte, pogotovo ako je korišten visoki bitrate ili je napravljen cutoff tijekom masteringa.

Sve su vam to šarene laži koje vam prodaju samozvani kužatori, znalci, kung fu audiofili.

Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

- vrlo dobar, slikovit očev opis.. :)

.. + normalizacija + deemphasis u fazi pretpojačala.. koji vizualno na spektometru stvore 'zvuk', no to je samo podatak, bez razlike original ili šum.. točkica, nešto što bi tek uho moglo kvalitetno razlikovati i to pod uvjetom da ekšli čuje taj zvuk, da nije izvan čujnog praga ili maskiran-tih.. a spektogram prikazuje sve bez kriterija pa možda i npr šum audio kasete kao karikiran primjer..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 1
2 godine

nakon što sam pročitao ovih par stranica, mislim se kako mi je dobro u životu.

3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice