Samovoljne zabrane punjenja električnih vozila u g

poruka: 109
|
čitano: 19.881
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Samovoljne zabrane punjenja električnih vozila u g".
16 godina

Mogu li ja onda uvesti sebi u garažu malu benzinsku pumpu? Što bi zakon rekao o tome?

6 21 hvala 2
10 godina
Re: Samovoljne zabrane punjenja električnih vozila
Losa usporedba.
18 godina

Istraži pa javi (i napravi vodič kako)

TheVeka
16 godina
Loša? Pa upravo analogno onome što EV vlasnici tvrde ja bih bio diskriminiran jer ja nemogu puniti auto nego van garaže u punionici koja se zove benzinska... a oni bi htjeli svoju punionicu otvoriti u garaži!? Kaj ti tu nije jasno?
18 godina

Za otvaranje benzinske pumpe, kao i za postavljanje EV punjača, postoje jasna pravila. Ako ih ispuniš u garaži, ne vidim zašto ne bi mogao...

Onima kojima se nešto i može objasniti ne treba ništa niti objašnjavati. Onima kojima sve treba objašnjavati ionako se ništa ne može objasniti.
16 godina
Pa ako su suvlasnici donjeli jasno pravilo o zabrani ne vidim u čemu je problem?

6 16 hvala 0
18 godina
izith kaže...

Za otvaranje benzinske pumpe, kao i za postavljanje EV punjača, postoje jasna pravila. Ako ih ispuniš u garaži, ne vidim zašto ne bi mogao...

Ne vidiš jer ti je tematika strana.

Za razliku od benzinske pumpe el. punjač je benigna instalacija i vrlo ju je jednostavno i jeftino izvesti ispravno.

No problem punjenja EV-a u natkrivenim garažama je najmanje problem punjenja vozila, a puno više problem mogućeg izvora požara (čija vjerojatnost se povećava pri svakom punjenju) i modernog voznog parka, koji uz količine plastike u modernim vozilima značajno povećava požarno opterećenje garaža.

A trenutno aktualna regulativa (pogotovo u RH) uopće ne adresira tu tematiku.

Tako da su najveća opasnost ovdje škvadra iz EV clinica koji siluju situaviju samo zato da bi sebi osigurali posao, a kad se dogodi sranje (a dogoditi će se) onda neće preuzeti odgovornost, nego će upirati prstom na "institucije" i sl.

Kome se da neka čita:

https://www.nfpa.org/news-blogs-and-articles/blogs/2022/11/28/evs-and-parking-structures

https://oliverfps.com/2026/05/increasing-fire-protection-in-modern-parking-garages/

Gledam te!
18 godina

Ako pročitaš članak i očitovanje EV Clinica imaš dovoljno argumenata tamo, ne moram ti ih ja ponavljati ovdje. Ukratko - SVAKI automobil je rizik od požara, većina novih ima li-ionske baterije, bili EV, PHEV ili mild hibridi, a statistika ne pokazuje da bi EV bili riskantniji. Upravo zato je selektivna zabrana apsurdna i u tome je cijela stvar. Kad zakon propiše bolju protupožarnu zaštitu za garaže ili nešto treće, možda se situacija promijeni. A mislim da se slažemo i da je paralela s benzinskom pumpom besmislena.

Onima kojima se nešto i može objasniti ne treba ništa niti objašnjavati. Onima kojima sve treba objašnjavati ionako se ništa ne može objasniti.
5 godina
Zakon je takav da u garažu smiješ ugraditi punjač za EV, a benzinsku crpku ne smiješ.
17 godina
Za početak, bilo bi dobro da postoji malo više znanja. Ne radi se o nikakvim punjačima nego o najobičnijim utičnicama. Istim onim koje se koriste za usisavač ili klima uređaj. Ako postoji nekakva kutijica na zidu, to također nije punjač, nego dodatna kontrola s raznim funkcijama poput identifikacije ili timera. EV je predviđen i atestiran za takvo punjenje i potpuno siguran. Zakon to nalaže. Inače ne bi bio u prodaji.

10 0 hvala 0
10 godina
Pa da losa je. Ovo je usporedba je li ti smijes ukljuciti usisavac u uticnicu u garazi koja je spojena na samo tvoje brojilo, ili npr acu busilicu.

Jer punjene elektricnog auta je usporedivo sa tim, te nista nije na tudi (javni) racun pa da si ti diskriminiran.

11 godina
izith kaže...

Ako pročitaš članak i očitovanje EV Clinica imaš dovoljno argumenata tamo, ne moram ti ih ja ponavljati ovdje. Ukratko - SVAKI automobil je rizik od požara, većina novih ima li-ionske baterije, bili EV, PHEV ili mild hibridi, a statistika ne pokazuje da bi EV bili riskantniji. Upravo zato je selektivna zabrana apsurdna i u tome je cijela stvar. Kad zakon propiše bolju protupožarnu zaštitu za garaže ili nešto treće, možda se situacija promijeni. A mislim da se slažemo i da je paralela s benzinskom pumpom besmislena.

Možda i jest statistički točno, ali džabe kad MUP kaže drugačije. Dok se propisi ne promijene, upravitelj zgrade nema izbora jer ne može ignorirati MUP-ov stav i nadati se da neće biti problema ako nešto krene po zlu.

12 godina

Malo je teže ugasiti litij nego fosilno gorivo. Ali da, požari na EV-ima nisu svakodnevnica, tako da statistički i zdravorazumski ovo nema nikakvog smisla.

Nadglednik dina
Moj PC  
6 0 hvala 0
5 godina
Statistički gledano požar na EVima je puno riječi nego na benzincima.
Postoje baterije kao što je LFP. Koje su potpuno sigurne. Zakonodavstvo bi možda moglo ići u tom smjeru da u zgradama dopušta samo određene vrste baterija koje su intristično sigurne.
16 godina

Sta zakon kaze o situaciji gdje je moja zgrada pri gradnji na sva garazna mjesta stavila oznaku zabranjeno punjenje elektricnih vozila, osim na moje garazno mjesto, da li ja onda mogu punit jer nije jasno naznaceno da ne smijem i ako se nesto desi tuzit investitora jer nije jasno naznacija?

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 0 hvala 0
18 godina
Gallu kaže...
Postoje baterije kao što je LFP. Koje su potpuno sigurne. Zakonodavstvo bi možda moglo ići u tom smjeru da u zgradama dopušta samo određene vrste baterija koje su intristično sigurne.

To je nemoguće izvesti, ljudi nemaju načina kontrolirati.

Na stranu što ni LFP nisu apsolutno sigurne.

stirko55 kaže...

Sta zakon kaze o situaciji gdje je moja zgrada pri gradnji na sva garazna mjesta stavila oznaku zabranjeno punjenje elektricnih vozila, osim na moje garazno mjesto, da li ja onda mogu punit jer nije jasno naznaceno da ne smijem i ako se nesto desi tuzit investitora jer nije jasno naznacija?

Imaš li punjač na tom mjestu?

Ne znam baš zašto bi i kako tužio investitora.

17 godina
iSammy kaže...
izith kaže...

Možda i jest statistički točno, ali džabe kad MUP kaže drugačije. Dok se propisi ne promijene, upravitelj zgrade nema izbora jer ne može ignorirati MUP-ov stav i nadati se da neće biti problema ako nešto krene po zlu.

- Famozno "Mišljenje MUP-a" je mišljenje i ništa drugo.

- Ne navodi niti se temelji na bilo kakvom zakonu, propisu ili pravilniku.

- Navedeno mišljenje ne propisuje nikakve obaveze niti zabrane.

- Mišljenje nema apsolutno nikakvu pravnu težinu. To nije zakon, propis niti pravilnik.

- Mišljenje je protivno postojećim propisima prema kojima je upotreba i punjenje električnih vozila u skladu sa zakonom (atesti, homolagacija)

- Svaki pravnik ili pripravnik će u slučaju pravnog spora ovo mišljenje osporiti u roku od 5 minuta.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2026 21:29 (DexCro).
10 godina
sina-k kaže...
Pa ako su suvlasnici donjeli jasno pravilo o zabrani ne vidim u čemu je problem?

Nijedan zakon/dogovor/ugovor nije iznad Zakona o obveznim odnosima i Ustava. Ti bi nekome sprječavao korištenje njegove imovine (što mu je Ustavom zajamčeno i nije protivno nikakvom zakonu) jer se tebi i još nekome ne sviđa? Onda po toj logici suvlasnici mogu zabraniti ulaz u zgradu crncima, ženama, višima od 1.90 i nižima od 1.60, nekome tko nosi bijelu majicu ili ako nije ošišan. Ili pristup u garažu zelenim autima, crnim Mercedesima i bijelim Golfovima čija tablica završava na F.

Ovo su gluposti koje padaju na sudu samo tako, ako nije protuzakonito (a nije), mogu kolektivno lajati na mjesec (i platiti kakvu kaznu).

Tebe isto ništa ne sprječava da uzmeš par kanistera benzina i držiš ih u garaži (na siguran način). Što bi rekao da to suvlasnici zabrane?

8 godina
Gallu kaže...

Pa ne i baš, iako nije baš lagano uspoređivat fosilna i EV vozila jer su EV vozila u prosjeku puno mlađa, ali eto ako uzmemo u obzir redovito servisiranje i održavanje jednih i drugih, puno je veča šansa da će se samozapaljenje dogoditi na nekom EV nego na fosilnom. Ako na to nadodaš dotrajale instalacije u večini garaža koje nisu nikad mjenjanje, pa na to nadodaš cca 30ak EV koji vuku po cca 3-4kW.... jako brzo se može dogodit sranje i koje će onda osiguranje pokrit štetu cca 50ak auta u nekoj večoj garaži?

Iz sličnog razloga je večini auta na plinski pogon zabranjen ULAZ u garaže a isto tako šansa da tek tako eksplodiraju sa redovnim održavanjem je mala do nikakva.

Uglavnom, u novim zgradama gdje su instalacije primjereno izvedene ja iskreno ne vidim problema, iako se nebi bunio da su garaže odvojene nekakvim zidom koji bi zaustavio širenje potencijalnog požara na susjedna auta - ali u starim zgradama/garažama je previše varijabli!

18 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
sina-k kaže...

Nijedan zakon/dogovor/ugovor nije iznad Zakona o obveznim odnosima i Ustava. Ti bi nekome sprječavao korištenje njegove imovine 

U zgradama nije njegova imovina, on je suvlasnik. U vlastitoj kući može.

Da bi bilo što takvo mijenjao (npr. dovukao vod i stavio punjač) mora dobiti odobrenje većine stanara, Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, čl. 39. st. 3.

10 godina

Ako je zajedničko, ali ako pripada njemu tj. on je vlasnik tog parkirnog mjesta - parkirno mjesto nije zajednički dio zgrade. Punjač može staviti ako instalacija postoji.

Jedan od primjera je i rasvjeta - rođak je htio bolju rasvjetu na svom parkirnom mjestu (jer je između stupova), nije trebala nikakva posebna suglasnost da povuče kabel iz razvodne kutije, postavi svoj osigurač i malo kontrolno brojilo i LED lampe. Brojilo je stavio tek toliko da se osigura ako se netko krene praviti pametan da njegova rasvjeta povećava zajednički račun. Upravitelj zgrade (firma, ne sjećam se koja) je rekla slobodno stavi, nikako ne utječeš na druge niti tvoja instalacija prelazi preko tuđeg posjeda.

A i ista stvar su šupe/skladišni prostori - to je tvojih 6 kvadrata kojih si ti vlasnik, možeš tamo što hoćeš, ne može ti nitko zabraniti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2026 14:45 (Nuclear_Phoenix).
18 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Ako je zajedničko, ali ako pripada njemu tj. on je vlasnik tog parkirnog mjesta - parkirno mjesto nije zajednički dio zgrade. Punjač može staviti ako instalacija postoji.

Jedan od primjera je i rasvjeta - rođak je htio bolju rasvjetu na svom parkirnom mjestu (jer je između stupova), nije trebala nikakva posebna suglasnost da povuče kabel iz razvodne kutije, postavi svoj osigurač i malo kontrolno brojilo i LED lampe. Brojilo je stavio tek toliko da se osigura ako se netko krene praviti pametan da njegova rasvjeta povećava zajednički račun. Upravitelj zgrade (firma, ne sjećam se koja) je rekla slobodno stavi, nikako ne utječeš na druge niti tvoja instalacija prelazi preko tuđeg posjeda.

A i ista stvar su šupe/skladišni prostori - to je tvojih 6 kvadrata kojih si ti vlasnik, možeš tamo što hoćeš, ne može ti nitko zabraniti.

Parkirno mjesto, kao i npr. stan ili šupa je dio zgrade, nije zajednički dio zgrade.

No to ne znači da smiješ što želiš, ni u vlastitom stanu ni u garaži.

Za tu strujnu instalaciju ne samo da je trebao dozvolu već i projekt. Kao što ni ne smiješ, npr. držati puno goriva u garaži ili šupi, dovesti kabel od svog brojila itd.

10 godina
Glupost
Meni se nisu slagali da stavim punjac, odnosno bili su protiv toga.

Samostalno sam napravio projekt o svom trosku i spojio se na punjacem na vlastito brojilo.
Apsolutno mi nitko od suvlasnika to ne moze zabraniti, jer nikakav zakon nije na njihovoj strani. Brzo su odustali kad sam rekao da me mogu slobodno tuzit.

Ne svida se ni meni sta susjed pusi, pa ja ljeto osjetim miris, al ko me pita sta, covjek pusi u svom stanu i ima svako pravo na to
10 godina

Onda to samo znači da ništa nije dovoljno jasno definirano ili se upravitelji ne drže zakona. Šupe se su svi prepravili, dodaju se pregrade, lokoti, police... Nećeš sad držati tamo bačvu od 200L benzina nego 2 kanistera od 3 litre za kosilicu i 2 litre ulja.

Projekt za 2 LED lampe, 10 metara 3x0.75, 6A osigurač i brojilo u nadžbuknoj kutiji? Spojeno na postojeću razvodnu kutiju? Ok, netko ti napravi "projekt" za punjač, gdje u zakonu piše da ti ne smiješ na svoje mjesto na postojeću instalaciju (ako odgovara i postoji) staviti punjač? To je tvoje vlastito parkirno mjesto, taj punjač nije ništa drugačiji od punjača za el. romobil, bicikl ili trimer/kosilicu.

5 godina
Nisu apsolutno sigurne. Ne postoji tehnologija vozila koja je apsolutno sigurna, ali LFP baterije su sigurnije od bilo kojeg drugog izvora energije za vozila.
18 godina
sporttest kaže...
Glupost
Meni se nisu slagali da stavim punjac, odnosno bili su protiv toga.

Samostalno sam napravio projekt o svom trosku i spojio se na punjacem na vlastito brojilo.
Apsolutno mi nitko od suvlasnika to ne moze zabraniti, jer nikakav zakon nije na njihovoj strani. Brzo su odustali kad sam rekao da me mogu slobodno tuzit.

Ne svida se ni meni sta susjed pusi, pa ja ljeto osjetim miris, al ko me pita sta, covjek pusi u svom stanu i ima svako pravo na to

Ako si to napravio prije zakona koji sam naveo gore, sve OK. Ako nakon, mogu ti raditi gadne probleme.

Tu je veći problem neznanje / nebriga suvlasnika i predstavnika suvlasnika o tome.

Nuclear_Phoenix kaže...

Onda to samo znači da ništa nije dovoljno jasno definirano ili se upravitelji ne drže zakona. Šupe se su svi prepravili, dodaju se pregrade, lokoti, police... Nećeš sad držati tamo bačvu od 200L benzina nego 2 kanistera od 3 litre za kosilicu i 2 litre ulja.

Projekt za 2 LED lampe, 10 metara 3x0.75, 6A osigurač i brojilo u nadžbuknoj kutiji? Spojeno na postojeću razvodnu kutiju? Ok, netko ti napravi "projekt" za punjač, gdje u zakonu piše da ti ne smiješ na svoje mjesto na postojeću instalaciju (ako odgovara i postoji) staviti punjač? To je tvoje vlastito parkirno mjesto, taj punjač nije ništa drugačiji od punjača za el. romobil, bicikl ili trimer/kosilicu.

Sve je jasno definirano, dapače.

Da, projekt. Ako nešto radiš unutar svog prostora, a ne utječe na druge, sve pet. Nitko te neće gnjaviti za promjenu izgleda šupe ili boju zidova u stanu.

Želiš li micati zidove, mijenjati neke instalacije, zatvarati balkon i brdo drugih stvari? Neće samo tako ići.

Želiš imati 3 litre goriva u garaži? Može. želiš li 23? Ne može.

Projekt za takvu instalaciju? Obavezno. Brojilo (u ovom slučaju, podbrojilo ako je pod tvojim brojilom) možeš staviti sam, ako je spojeno na glavnu instalaciju može ga staviti isključivo HEP. Ako je podbrojilo služi samo za okvirnu evidenciju onog tko naplaćuje tu zajedničku potrošnju, ali nema pravni učinak.

Staviti punjač u svoju garažu / parkirno mjesto u zgradi možeš samo ako imaš odobrenje većine suvlasnika.

18 godina

Zapravo u garaži ne smije držati niti decilitar goriva. Niti gume, niti kutije s božićnim ukrasima... To što svi to rade je jedna stvar, to što će ti pri bilo kojem problemu MUP to nabiti na nos da si kriv (i vjerojatno te još dodatno kazniti), a osiguravajuće društvo odbiti isplatiti odštetu potpuno druga.

Gledam te!
13 godina
DexCro kaže...

- Svaki pravnik ili pripravnik će u slučaju pravnog spora ovo mišljenje osporiti u roku od 5 minuta.

baš u roku 5 minuta, sumnjam

ako sudac uzme u obzir mišljenje mup-a, kao što uzimaju i mišljenje ovlaštenog sudskog vještaka, onda to mišljenje unutar presude postaje nešto više od 'mišljenja'

e sad, na koji način odvjetnik može osporiti ovo mišljenje, to ne znam, pretpostavljam da bi morao dobiti 'mišljenje' neke druge stručne osobe i opet ovisi što će sudac uzet kao relevantno

18 godina
izith kaže...

Meni paralela s benzinskom u garaži uopće nije besmislena, zapravo vrlo dobro karikira situaciju - jer postoje vrlo detaljni pravilnici što se u kontekstu benzinske postaje smije i pod kojim uvjetima (jer su opasnosti dobro poznate i cijela priča nije nova), za razliku od punjenja EV-ova (gdje je priča vrlo svježa i ljudi ne barataju toliko dobro problematikom).

Ako tebi ništa ne znači da se doslovno zgrada može srušiti zbog požara u garaži u podrumu zgrade onda ne znam što da ti dalje kažem. Znači požar se proširi toliko brzo da vatrogasci ne stignu niti reagirati, me biti toliko jak da ugrozi nosivu konstrukciju (koja nije projektirana za toliko požarno opterećenje) i da ljudi stradaju. A za što? Za to da EV clinic zaradi koju pinku više?

Igrom slučaja sam iz branše i mogu ti reći da niti strana, a pogotovo domaća regulativa nije dorasla problemu.

Prva stvar koja bi bila potrebna je napraviti novi proračun konstrukcije za povećano požarno opterećenje (po trenutnim smjernicama koje se koriste u RH, a to su austrijske iz prošlog tisućljeća to za garaže iznosi 200 MJ/m², u što je ispod brojke za stambeni prostor - 300 MJ/m²). U statici je požar opterećenje kao i bilo koje drugo (npr. snijeg) i ako je prenisko riskiraš da ti koeficijenti sigurnosti nisu dovoljni. Kako se tebi i EV clinicu da zajebavati s time meni nije jasno. Aka, pa da, ljudi imaju ustavno pravo ugroziti statiku višestambene zgrade...

Drugi korak je uvođenje sprinkler instalacije, što ljudi jedva čekaju, da iskeširaju desetine tisuće eura jednokratno na dokumentaciju i izvođenje, a i zatim i još koju tisućicu godišnje na atest. A to samo za lokalizaciju požara, ne i gašenje.

Jednostavno, garaže u principu nisu pripremljene za to.

No to EV evanđeliste ne zanima, jelda?

Gledam te!
18 godina
picajzla0707 kaže...
DexCro kaže...

baš u roku 5 minuta, sumnjam

ako sudac uzme u obzir mišljenje mup-a, kao što uzimaju i mišljenje ovlaštenog sudskog vještaka, onda to mišljenje unutar presude postaje nešto više od 'mišljenja'

e sad, na koji način odvjetnik može osporiti ovo mišljenje, to ne znam, pretpostavljam da bi morao dobiti 'mišljenje' neke druge stručne osobe i opet ovisi što će sudac uzet kao relevantno

Taj dio je istina, mišljenje MUP- nije pravno obvezujuće, do te mjere da ga same pojedine inspekcije MUP-a nisu dužne provoditi.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice