Rimac vraća milijune eura, Verne nastavlja u potpu

poruka: 142
|
čitano: 28.975
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Rimac vraća milijune eura, Verne nastavlja u potpu".
10 godina
Re: Rimac vraća milijune eura, Verne nastavlja u p
Hrža kaže...
My2Cents kaže...

Vidim jalnuski diletanti si nemreju pomoc, kiselo vam je kaj vraca, bilo bi bolje da ne isporuci taxi i da ne vrati peneze. Zamisli koja bi to extaza onda bila, tipkovnica bi se istopila!

Fala Bogu da vrne ako nemre ili ne zeli isporuciti.

Napred Rimac, jalnusi buju navek same jalnusi.

Petric, hocemo PR iz Matinog ureda za kontrolu stete. Jamcno je neki od miliona uletio i u vase dzepove sudeci po pisanju morlanih jalnuskih vertikala na vasem forumu, jeltem. 

Zapravo meni bi bilo bolje da se dotepenec vrati u svoju matičnu zemlju, pa neka ga ona ili njegov brat s kamena maminjo financiraju. Pa neka skupa njih muzu, varaju, lažu i kradu. To bi nam zapravo bilo najbolje, možda i da fanove poput tebe povede također za sobom, skupa sa cijelim Markovim trgom. E onda bi bilo vatrometa, don perinjona i ostalog na ulicama lepe naše. 

ovaj forum zna da sam protiv Rimca i da mislim sve najgore o njemu, medutim ovo sta ti pises je cisti nacionalizam.

Prije svega on je hrvat, podrijetlom iz hercegovine (koja je vecinski hrvatsko stanovnistvo). 

nema potrebe za takvim porukama, ima mate svojih krimena 

16 godina

56561

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci
sporttest kaže...
Hrža kaže...
My2Cents kaže...

Vidim jalnuski diletanti si nemreju pomoc, kiselo vam je kaj vraca, bilo bi bolje da ne isporuci taxi i da ne vrati peneze. Zamisli koja bi to extaza onda bila, tipkovnica bi se istopila!

Petric, hocemo PR iz Matinog ureda za kontrolu stete. Jamcno je neki od miliona uletio i u vase dzepove sudeci po pisanju morlanih jalnuskih vertikala na vasem forumu, jeltem. 

Zapravo meni bi bilo bolje da se dotepenec vrati u svoju matičnu zemlju, pa neka ga ona ili njegov brat s kamena maminjo financiraju. Pa neka skupa njih muzu, varaju, lažu i kradu. To bi nam zapravo bilo najbolje, možda i da fanove poput tebe povede također za sobom, skupa sa cijelim Markovim trgom. E onda bi bilo vatrometa, don perinjona i ostalog na ulicama lepe naše. 

ovaj forum zna da sam protiv Rimca i da mislim sve najgore o njemu, medutim ovo sta ti pises je cisti nacionalizam.

Prije svega on je hrvat, podrijetlom iz hercegovine (koja je vecinski hrvatsko stanovnistvo). 

On je "Hrvat" samo na papiru, krvlju je obični dotepenec kao i njegov pokojni otac kriminalac.

10 godina
Hrža kaže...
sporttest kaže...
Hrža kaže...
My2Cents kaže...

On je "Hrvat" samo na papiru, krvlju je obični dotepenec kao i njegov pokojni otac kriminalac.

On je hrvat svidalo se to tebi ili ne, budemo li prebrojavali tvoje obiteljsko stablo, poprilicno sam siguran da i tu ima nekog izvan trenutnih granica RH.
Jel tako govoris protiv svako stranca koji dode u ovu zemlju, ili si u tom slucaju dosta libelralan?
mrzis li svakog neplaca koji je usao, svakog filipinca?

17 godina

Ako ima više putovnica znači da je svačiji, ako si svačiji onda si ničiji nitko ništa. Temelji svega što je uradio su pokojnikovo muljanje i jedino se u to uložio trud- hdz approved.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.5.2026 15:25 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 mjeseci
Hrža kaže...

Dragi moj da si ti domicilni pisal bi Dom Perignon, jer Hrvati postuju druge kulture do te mjere da ne pisu imena fonetski i zele znati od kud sto dolazi jer to ima vrijednost. Ostalo, no comment, ovo je fakat gadan hrkljus u glavi, masu puta gori od ovih morlanih vertikala koje trpaju i trpaju, a ne znaju sta trpaju i gdje bi trebali trpati. Moj savjet ti je da se odviknes od tih destruktivnih misli, jer nose doslovno 0 dobroga, iskljucivo negativa.

11 mjeseci
Al Crane kaže...

Dakle da skratimo priču: propovijedaš više društvenog samoangažiranja pojedinaca, ali ne kad su takvi državni promašaji u pitanju. Zanimljivo. 

LoL pa cemu ovo, vidljivo je da nisi bedast ali se ovdje trudis ispasti bedast do jaja :).  ne uzimas moje cjelokupno tipkanje u obzir nego samo ono sto pase poanti koju zelis poslati. Takav "cherry picking" nikada ne rezultira korisnim zakljuckom.

Evo ti copy iz nekih mojih drugih postova ponovljenih leftiticarima masu puta, no opet moram ponoviti da leftiticari nisu Lijeva politicka opcija.

Tu su Vam adrese:

https://uskok.hr/en

https://www.eppo.europa.eu/en

https://anti-fraud.ec.europa.eu/index_en

Lista zakona kojim se ganjaju igraci koji se zaigraju:

https://www.zakon.hr/z/100/opci-porezni-zakon

https://www.zakon.hr/z/117/zakon-o-sprjecavanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2026_03_27_306.html

https://www.zakon.hr/z/423/zakon-o-sprjecavanju-sukoba-interesa

https://www.zakon.hr/z/98/kazneni-zakon

Naravno da su moji postovi shvaceni kao provokacija i da su pobrali more negativnih likeova, dok u isto vrijeme trubite kako se doticni ogrijesio o zakon, odmahujete rukom da se zakonski rjesava krsenje zakona.

Zelite nesto rijesiti ispod stola, nezakonskim metodama? Mozda kako je netko spomenuo po metodi divljeg zapada, bacimo ga u katran nafutrajmo ga perjem i onda na kraju mozda vjesala?

Ja iz toga izcitavam nepreglednu kolicinu fruistracija, bijesa, samo emocije, razum ili znanje 0 bodova.  I sto ste na kraju dobili, samo hrpu negative? To zelite, negativu? Rimac je govno, i sta imas od toga? sto je suma sumarum?

Mislis da bi bez Rimca bilo vise obradjenih poljoprivrednih povrsina u RH? LOL 

Ono sto se vjerovatno sa Rimcem desava, moje nagadjanje nemam nikakvih dokaza, jest da  se mali sa ekipom docepao subvencija koje je mislio jamiti netko drugi. Taj netko drugi je ostao totalno bijesan sto su mu pare pobegle i sada vodi kampanju pljuvacine koristeci uglavnom more korisnih tikvana koji sire negativu posve besplatno 

4 godine
ihush kaže...
 -kakiš ko grlica :) ..

-redom, npr kriteriji ili treba li bug uopće pisati o rimcu.. dok je bio hype, pisali su svi i uprava vodovoda.. :) a bug je ipak it, sve što ima veze s čipovima je time includano-legitimno kao tema, ili treba spomenuti autonet .. onak, treba li bug pisati o rimcu? stvarno?

-a zatim može ono o čemu, znanje, pitanja, tumačenja.. i btw, to je Petric, nije ć-č-š-ž.. :-)

.. pa da piše kulinarka, pekara, ribičko društvo.. netko izvan struke, no bug je duplo u struci, it+auti.. odnosno tko bi mogao kvalitetnije napisati članak, postavljati pitanja itd.. mila? mladež hdza ili bbb? .. onak, ne da kakiš nego sereš ko slon.. :)

-pitanje nije zašto su pisali, nego što-kako su pisali, koliko su postavili pitanja, koliko su legitimno tražili odgovore umjesto magle-dima i fascinacije flešnovca-hypea.. slijepo gutali ko šaran udicu, mada je dobar dio krtizirao, pitao.. i bio kartoniran-sankcioniran iz tog razloga, što vidimo danas je je bilo točno.. onak, bljakasto uvlačenje zbog novca, sendvičari itd.. ili od poznatih imena carić, naravno sve to je hr-jal.. osim što danas vidimo i činjenica? to ništa ne mijenja? + čak prevare-kriminal i sl. ili trik, ne moraju nikad biti otkriveni-znani-objašnjeni.. kao NLO ili alcapone... no to ne znači da je sve ok, nije automatski dobro-loše, pa ako nema dokaza za loše, da je dobro.. ne u danšnjem svijetu gdje se može provjeriti.. ne biti naivan ko sobarica, osim kad je sendvičarenje objašnjenje naivnosti, onak, plaćeni si za posao, tad si kurva-profesionalac i to je ok.. no kad ufati, snosiš posljedice ili barem neugodu.. odnosno može doći 'princ' s konjem i štititi čast djeve.. ako je dovoljno naivan u priči za djecu :)

-nevera.. na taj dio priče sam recimo ponosan, kao kad lukamodrić zabije gol... bez nekog objašnjenja, navijanje, štoveć.. no to s pričom o prodaji-broju nema veze, ponos za rekorde. (i točka, ostalo je bulšitiranje brojkama, navlakuše za investitore i porezne muljaže..). Naravno, na hypevalu sve prolazi, čak i ako si skeptik.. a na to dođe eu novac, pa dolazak velikih brandova, bugatti.. ono, kao kad mađioničar pili pomočnicu svi gledamo predstavu, očarani.. umjesto činjenica, no tako rade majstori magije i dima.. čini li to nešto činjenicom-istinom ili dobrim trikom? .. moglo je čak biti istina! :)

-slično je sad s investicijom u datacentre-topusko i priči oko tog.. flešanje velikim novcem, no nakon prvog skeptičnog odmahivanja, zbog ostalih igrača u igri, ovo čak ima šanse biti više od priče... moguć suprotan primjer kad iz skepse pređem u 'vjernika', no to je primarno ovisno o podatcima-informacijama.. tj kako inače o bilo čemu donosimo sud, mišljenje, odluku.. bacanjem pismo-glava? :)

-kako svaki dobar trik može uspjeti? .. pa ima nešto istinitog.. ne mora sve biti laž-magla, .. a tu dolaze mediji-novinari, pitanja.. čak ne investitori ili politika, svatko za sebe u svom dijelu interesa, jer to ne mora biti za javnost, to je posao medija.. javni interes, informiranje.. i tad na kvalitetnim informacijama odluke-zaključci.. ne 'vjerovanje' bez info-činjenica.. ok?

-jel krivac isključivo bug? -ne, mediji-mnoižina + politika.. svi.. lokalno-državno, jednako.. tj nitko se nije uhvatio teme, ne čačkati govno bez konkretne koristi ili di sam tu ja kume.. no to bug ne čini nevinim, ostali me ne zanimaju pa tu tipkam-kritiziram.. ok?

-što je bilo na prezentaciji kako ga ja nazivam ne-vozila? plenki-tomek, novinari-mediji, svi.. i na poziv mobačem, ... neće? .. kotač? .. čovac iza kulise? fejk mobač poziv? igrokaz? čega? od tad svi se distanciraju, nema fotkanja.. indikativno? .. ali ima rendera, ratkape i pogoni kao vgp.. investicije milijuna bez zaposlenih ili prometa, wc-papir 200€.. promet firme koja investira .. belgijanac koji otvara firmu u češkoj nakon pada zida istok-zapad.. pa se širi, a sad je formalno luxembourgh.. onak, pobox.. trippleirish? i kod komšija radi ista firma, isti posao... trava-korov, do neke ovakve prilike kad će otvoriti 'neznamštosadizmislimonešto'.. ista ekipa-osobe.. onak, teoretski može, no ne kad je u pitanju javni novac i 'transparentnost', npr tko je vlasnik čega, ugovor, ime i pečat, nešto što se smatra dokumentom? .. ništa... gradi se pogon a nema ni jedan dokument s imenom rimac.. onak, kao da pokažem razglednicu s mora i prodam nekom naivnom kupcu komad obale, hotele pa i čitav grad split s rivom i palaćom.. do pjace :) .. u privatnom bizu može čak i to, dok ne dođe porezna i lupi kaznu, ako uhvate.. no u javnom novcu, ne može.. mora postojati ugovor, dokument, odgovornost.. trag.. a imamo samo ratkape i odgode rokova.. kao i najnovija do kolovoza, no eto kraj prije tog roka.. nema smisla razvlačiti trakavicu još par mjeseci? ..

-a najgori dio 'alarma' počinje u tjednu prije te prezentacije nevozila, renejmanjem firme i branda u verne.. tri dana prije, .. to se s brandom ne radi, uz problem ugovora, formulara-zaglavlja, ono na kog glasi koja firma, slično kad bi osoba promijenila ime.. tko je tko? tko s kim što ugovara? tko je dobio eu novac, tko je odgovoran? .. a to ima logičnog smisla ako se upravo želi nešto prikriti-muljati.. idelano, zar ne? .. nije to medijima ili bugu bio razlog za 'podizanje obrve'.. ne danas nego prije par godina.. istovremeno su kartonirali takve postove.. činjenice? vlasništvo i novac opravdavaju sve? bug tad može umjesto autorskog članka navesti plaćeni oglas ili novinari mogu biti djelatnici oglasnika koji prodaju prostor.. ili-ili, pa i oboje ili između.. no nešto je tu trulo-loše jer teško je povjerovati da su eto, jadni, samo bili naivni, prevareni-zavarani.. djeca s mađioničarem imaju mogućnost takvog odgovora, odrasli-profesionalci ne baš.. itd.

-češljati ugovore s državom? to je posao tužiteljstva-dorha-remetinca.. porezne, no mediji mogu-trebaju-moraju i to pokriti, opet kako koji, kulinarka-mila-forbes.. svaki na svoj način, npr trenutno aktualno za datacentre.. hoće li? ima li to veze s bugom ili nema? -ima.. mora li bug pisati o ugovorima npr zemljišta? -ne, to može index, htv, županijske novine-radio.. ali može i to ako želi, barem izraziti skepsu ili nešto u vezi npr iznosa investicije, 13 ili 50 milijardi nije baš isto a oba iznosa su za naše pojmove ogromni.. i tema bi mogla biti 'prevažna' ako do realizacije dođe.. važnije od tog jel lukamodrić zabio goli ili neverin rekord kruga.. odnosno, može se i dalje pisati o ajfonima, satovima koji prate otkucaje srca i pomažu u jogi.. pa i aranžiranju cvijeća na stolu mada to nema veze s it-časopisom, no eto, svi to možemo imati na stolu pa je i to 'legitimna' tema.. a datacentar svakako to je i ima dovoljno mesa-načina za komentirati, npr gdje-kako pribaviti struju, napraviti elektranu, investicija sa slovencima, nešto deseto, pa do tog što sve dodatnog treba, npr koliko grafičkih-nv čipova i može li nv-proizvođač to proizvesti-isporučiti ili trumpek zabraniti izvoz.. ili bilo što deseto-stoto po raznim kriterijima.. ili ajfon. :)

-datacentar može biti stvaran plan-želja.. dovoljno da nema čipova pa da nema ništa od plana.. ili da nema struje ili potres-poplava i odgoda.. a što je s rimčevim verne-robotaxijem? zašto su bile odgode rokova, kad je već prije par godina imao prezentaciju... i 'samo je kotač, nešto..' .. ako je tad sve bilo spremno, 2-godine nije mogla biti nastavljena prezentacija vozila? naravno, jer to je nevozilo.. :)

-ali smo zato u renderima dobili ratkape, one s vernea, na ponyju.. kako to? tko radi te fotke? slučajno? čemu? .. fejkanje nikad nije bez razloga a nije ni sučajno tj nema objašnjenja zašto bi bilo tako.. pa objašnjenje, .. sva ta vozila su ista-slična, oblik, farovi.. možda slučajno.. a možda je to čitavo vrijeme bio rimčev plan, kinez-pony.. uz par detalja kao naljepnica-spojler i ratkapa.. kako kažu francuzi (i dellboy) voala, novi auto, verne.. možda je zato sličan? možda zato ima verne ratkape na renderima? .. a kao detalj su to zaboravili, ispustili.. kad su vidjeli da je priči kraj.. pa nitko nije ni pokušao barem na 3dprinteru napraviti te bezvezne ratkape ili barem naljepnice koje bi preljepili u imitaciji da barem za jednu fotku izgleda 'pravo' umjesto rendera..

-češljati ugovore? .. nema se što češljati, nema dokumenta dostupnog javnosti o vgp-rimac odnosu, osim izjave u medijima.. nema ništa u zemljim knjigama, vlasništvu, ništa.. kao da rimac ne postoji.. a gradi se pogon, veliki biz, eu investicija, hype.. i nema ničeg.. ni ratkape? .. do sad, a sad i službeno, nema.. povrat novca i to je to.. - može li to biti to? nikom ništa? odgovornost? laž-muljaža? mateša neki dan dao ostavku.. oče to .. možda kasni desetljeće, no dođe kad-tad.. pa će možda i ovo doći do spa-remetinca.. a možda i do novinara, ako još postoji netko s tim porivom i kriterijma pisanja o bilo kojoj temi, o životu i važnim stvarima pa i prevarama ili zabavi..

-ulaženje u političko blato? problem? hdz, sdp i par godina aktualno za zg-možemo? npr zg-bike biz? ili stupićgrad sa stazicama koje vode u oz? problem je politika? svete krave? ubojstvo u drnišu? .. može se biti i apolitičan, pa ipak pisati, pitati, biti objektivan, kritičan i govnu reči da je govno, ne da je kolač.. :) .. može se i pogriješiti, svi griješimo (koji rade).. (ja ne griješim!) :))

-bio je i nedodirljivi konzum-todorić.. bio je i hanžek, o telekomima postoji neka šutnja dok se htv pljucka kao vlast, globalno imamo trumpeka ili eu-song i politizacija kriterija s izraelom i bojkotom do odnosa u natou.. sve je politika, šutjeti? politička korektnost? svašta.. no i to je dio formule, npr možemo li dobiti nv-čipove.. pa mora biti uzeto u obzir, ako smo odrasli, ako ekšli razmišljamo, ako nismo djeca ili 'vjernici'.. odnosno plaćenici za pr. ..

-npr, nije tema, usputno.. kao posljedica ubojstva mladića, par sutkinja pod suspenzijom.. možda i posljedice, možda se sustav 'prodrma'.. no obično to završi kroz par dana i opet ništa, nerad.. nitko kriv. Želimo bolje? ... tad se o tome mora pričati, mediji, politčari, svi.. i donjeti odluke, ne kažem zakone, nego odlučiti i provesti.. napraviti nešto da bude bolje, sustav, ne ovo ubojstvo ili slučaj i vrijedi za sve ostale primjere neovisno o branši, jel to za it-računala ili rimca, bug ili neki mila-kulinarka časopis.. nešto kao jogurtaši ali za istač :) .. možemo li? kriteriji! odluka i napraviš..

Sad imam vremena pa da ti normalno odgovorim;

Kad maknemo te tvoje stilske figure i skribomaniju, dotaknuo si se nekoliko odličnih i legitimnih točaka o kojima se itekako isplati raspravljati.
Prezentacija 'ne-vozila' i Verne brendiranje: Tu si potpuno u pravu. Ono krepavanje sustava na poziv mobitelom pred Plenkovićem i Tomaševićem bio je prvorazredni blam i ogroman crveni alarm. Preimenovanje tvrtke tri dana prije prezentacije?

Svatko tko ima mrvu poslovne logike tu je podigao obrvu. To su legitimne mete za kritiku i tu se slažemo.
Što je posao IT medija? Pitaš jesu li novinari trebali češljati ugovore s državom i tražiti skrivene vlasnike po Luksemburgu? Ne, to je posao za istraživačke novinare Indexa, Forbesa ili policiju. Posao IT i tech časopisa je secirati tehnologiju.

Kad Bug piše o Verneu ili Neveri, on analizira autonomiju, baterije, softver i čipove.
Jesmo li 'gutali udicu'?
Kažeš da se 'slijepo gutalo'. Ako pogledaš tekstove i komentare Bugovih autora (uključujući i Petrica kojeg spominješ), itekako se propitivala razina autonomije. Od samog početka se pisalo da je Level 5 autonomija u tim rokovima čista znanstvena fantastika i to je jasno komunicirano javnosti. Kritika nije bila prešućivana.

Hype vs. činjenice: Tehnološki mediji moraju pratiti hype jer je to dio industrije. Pratio se i Elon Musk kad je obećavao prelazak Amerike s obale na obalu bez vozača još 2017. godine, pa se to nije dogodilo ni danas. Znači li to da je tech tisak trebao ignorirati Teslu? Naravno da ne. Pratiš najavu, a onda bilježiš stvarnost.

Sve te priče o 'sendvičarima' i urotama su zabavne za forumske teorije, ali stvarnost je jednostavnija: medij prenosi vijest o projektu teškom stotine milijuna eura jer je to posao medija. A sada, kada su rokovi stigli do zida i kada se priča rasteže do krajnjih granica, isti taj Bug piše o odgodama i nerealiziranim obećanjima.

Dakle, trik s maglom i renderima prolazi neko vrijeme, ali matematika i operativni rezultati na kraju uvijek presude.
Tu se zapravo slažemo, samo što ti u tome vidiš urotu medija, a ja vidim klasičan ciklus tehnološkog hypea koji upravo udara u zid stvarnosti."

Objašnjavam ti razliku između tech novinarstva i PNUSKOK-a/istraživačkog novinarstva.
Tu imaš rupu u razmišljanju.

合気道 五段
11 mjeseci
Gallu kaže...
Ti ne vidiš problem da netko obeća nešto što je očito nemoguće napraviti, da to nemaju firme sa višestruko većim kapitalom, niti će imati u skorijoj budućnosti? Da dobije sredstva koja su se mogla utrošiti u nešto korisnije i da samim tim činom ugrozi mogućnost financiranja nečeg što bi nam stvarno trebalo? Školstvo kao što si rekao npr...
A kako kod nas institucije odrađuju posao što se tiče kriminala, bolje ne pričati. Ili završi u nekoj ladici na hlađenje ili je ne tema...

Bilo je ocito da ljudi mogu samo blejati u mjesec dok nisu sletjeli na njega, bilo je ocito da u atomu nema nikave energije i da je nuklearna energija samo budalastina, puno toga je bilo ocito ne moguce pa je danas normalno. Normalno je i postalo da pricamo sa racunalom kao u StartTreku, nadam se da cu dozivjeti "beam me up Scotty", a da nije foton. Nije nimalo ne moguce postici full autonomus driving ako smo to uspjeli zamisliti pogotovo ne danas kada je financiranje, pristup infromacijama i resursima jako dobro uredjen.  Treba samo masta, petlja, upornost i pokoji funkcinirajuci kliker medju usesima bez unizavanja potencijala koji svi imamo.

O institucijama sam vec natuknuo, nema te institucije koja ce raditi svoj posao bez da ju gradani preko svojih predstavnika ne kontroliraju. Dok ne budes znao tko je tvoj predstavnik, sto i kako radi, te sto mora raditi i po cemu radi, pocevsi od predstojnika zgrade ako zivis u istoj, pa sve do samog vrha vlade, institucije budu radile kako im se sprdne, a to je uglavnom da se nista ne radi, jer para ide radio ne radio, samo da se ne "talasa" kako bi rekli susedi sa istoka. 

Sve "uredjene zemlje" su uredjene jer to gradjani zele i aktivno sudjeluju, i to jasno vidis po jednom vrlo cesto spominjanom kulturoloskom fenomenu koji blakanci ne razumiju. Dojde u Svicarsku ili neku uredjenu zemlju, iznajmi stan, stan ima balkon a on na balkonu lijepo digne rostilj krene dimiti, pusti si potiho cajke i pusi Dunhill. Kad tamo susjedi krenu sa prituzbama i legalnim akcijama po pravlinicima i to sluzbenim.  Isti taj se nadje uvredjen sere kako je to njegov stan koji on placa, no sljedeca opcija mu je odkaz najma, hoces neces. Nadalje nas nadobudni balkanac nece odvajati smece. baca kako mu se sprdne u bilo koju kantu, "pa to je samo smece , jesam vas, nece te mi". Domaci ljudi otkrili koji balkanac to radi, ide prijava, ide kazna, ide extra balkanska metoda, za balkanca odkaz vrtica za djecu.

Balkanc promjenio plocu, ispricava se, moli - preklinje da nije znao, glup sam, necu vise nikada. Funkcionira samo ljudi ne mogu imati stav "ne da mi se" ili "ima komunalni redar". Ljudi nisu roboti, svaku priliku da ne rade svoj posao ce iskoristi ne 100% nego 1000%, jednak okako ce svaki covjek 1000% primjetiti ono sto ga smeta.

Poanta - aktiviraj se pa ce drzava biti uredjena. Aktivacije nije da zems vile i krenes na Markov trg, nego da razumijes sustav, kako radi i zasto radi tako kako radi i onda djelujes po zakonima tako da cinis dobro, a ne da se kurcis, prijetis, guras glupe principe koji koriste samo pumpanju supljeg ega.  

17 godina
Zaporožac kaže...
..

Sad imam vremena pa da ti normalno odgovorim;

Kad maknemo te tvoje stilske figure i skribomaniju, dotaknuo si se nekoliko odličnih i legitimnih točaka o kojima se itekako isplati raspravljati.
Prezentacija 'ne-vozila' i Verne brendiranje: Tu si potpuno u pravu. Ono krepavanje sustava na poziv mobitelom pred Plenkovićem i Tomaševićem bio je prvorazredni blam i ogroman crveni alarm. Preimenovanje tvrtke tri dana prije prezentacije?

Svatko tko ima mrvu poslovne logike tu je podigao obrvu. To su legitimne mete za kritiku i tu se slažemo.
Što je posao IT medija? Pitaš jesu li novinari trebali češljati ugovore s državom i tražiti skrivene vlasnike po Luksemburgu? Ne, to je posao za istraživačke novinare Indexa, Forbesa ili policiju. Posao IT i tech časopisa je secirati tehnologiju.

Kad Bug piše o Verneu ili Neveri, on analizira autonomiju, baterije, softver i čipove.
Jesmo li 'gutali udicu'?
Kažeš da se 'slijepo gutalo'. Ako pogledaš tekstove i komentare Bugovih autora (uključujući i Petrica kojeg spominješ), itekako se propitivala razina autonomije. Od samog početka se pisalo da je Level 5 autonomija u tim rokovima čista znanstvena fantastika i to je jasno komunicirano javnosti. Kritika nije bila prešućivana.

Hype vs. činjenice: Tehnološki mediji moraju pratiti hype jer je to dio industrije. Pratio se i Elon Musk kad je obećavao prelazak Amerike s obale na obalu bez vozača još 2017. godine, pa se to nije dogodilo ni danas. Znači li to da je tech tisak trebao ignorirati Teslu? Naravno da ne. Pratiš najavu, a onda bilježiš stvarnost.

Sve te priče o 'sendvičarima' i urotama su zabavne za forumske teorije, ali stvarnost je jednostavnija: medij prenosi vijest o projektu teškom stotine milijuna eura jer je to posao medija. A sada, kada su rokovi stigli do zida i kada se priča rasteže do krajnjih granica, isti taj Bug piše o odgodama i nerealiziranim obećanjima.

Dakle, trik s maglom i renderima prolazi neko vrijeme, ali matematika i operativni rezultati na kraju uvijek presude.
Tu se zapravo slažemo, samo što ti u tome vidiš urotu medija, a ja vidim klasičan ciklus tehnološkog hypea koji upravo udara u zid stvarnosti."

Objašnjavam ti razliku između tech novinarstva i PNUSKOK-a/istraživačkog novinarstva.
Tu imaš rupu u razmišljanju.

- krenimo od 'rupe' :) ..

-naravno po redu, od početka, prezentacije ne-vozila.., ne da vozilo ne vozi, nego imamo i lažan poziv mobitelom i daljinski iza kulise.. da je samo kvar, sve se može pokvariti.. popraviš, nastaviš. U utrkama F1 ekipa u boxu promjeni kotač, .. rimac tim? nastavak prezentacije? .. pazi problem, da kotač radi, da autić vozi.. što s pozivom i daljinskim, što bi prezentacija da je nastavljena prezentirala vs što je najavljeno prezentirati? .. i odmah pitanje, jel to posao IT časopisa? tehnologija? karikirano i mobitel i daljinski ostaju u domeni časopisa koji nije npr financijski ili pravni..

-tko ima mrvu poslovne logike.. bi podigao obrvu.. i gle čuda, podigli su, plenky-tomek (pa i zgurko).. po tiho, nestali iz kadra-framea, mada se do tog trena svi guraju na fotkanje, trenutna promjena .. s razlogom .. jedini koji se nakon te prezentacije nevozila pojavljuje u kontekstu rimac-verne je ministar zadužen za projekt.. i to za produljenje rokova, par puta.. pri čemu nakon godine više ne daje ni izjave-odgovore na pitanja.. nema što više reći..

-verne i nevera.. ok, autonomija, performanse.. + bug ima i autonet.. ali ovo je tema o projektu verne, ne o neveri.. i kad je bug ili autonet pisao o performansama, potrošnji, bateriji.. vernea? jesu li pisali o boji vozila, ratkapama.. o pogonu, o proizvodnji potrebnih barem 60 komada za homologacijske ateste.. dali je bilo koji novinar vidio ta vozila i gdje su proizvedena, testirana, nitko, sam rimac daje vijesti dok novinari kao petric dobiju turu po pogonu nevere i zaborave pitati za verne.. onak, gdje je barem jedan šaraf ili ratkapa.. a zašto ratkapa? pa zato jer je na renderima i na apps-mobaču za naručivanje robotaxija vidljiva ta ratkapa, kao bilo koji jedinstveni vizualni znak .. i aktualni pony na slici ima te vernove ratkape.. naravno, klasični render koji trpi sve.. no za fotkati sliku koja nije render iz mašte treba takvo vozilo u stvarnosti, .. vozilo koje bi tad novinar vidio-fotkao.. taj dio posla novinari nisu napravili jer naprosto nisu imali što fotkati, nema vozila ili nevozila, nema ni ratkape.. obrva se ne podiže?

-prezentiram ti pogon za proizvodnju vozila, nemaš što fotkati, ako fotkaš nešto to je nevera ili rimac podjeli promo materijale, dok novinari na turi dobiju sendvič, možda i ostale poklone kao penkale, kravate, mobitel-bonove do novčane nagrade za vjernost.. tj moguće je biti naivan, glup, ćorav, pošten.. koruptivan, lažljiv, potkupljen? u dobroj vjeri-namjerama? moguće.. naivna-korisna budala itd. no može li novinar biti npr ćorav? apsurd?

-da pišu o bateriji-autonomiji.. čega? tj nije li ti jasno da vozilo mora postojati, moraju ga novinari vidjeti, voziti, testirati.. da bi o njemu tad kao autori-testeri pisali.. a ako se piše o renderima i promomaterijal koji daje rimac, tad to nije novinarski članak, nego plaćeni oglas, sendvičarenje itd.

-piše li ijedan časopis-medij o tehničkim specifikacijama i performansama robotaxija-verne? npr ubrzanje 0-100kmh? nosivost putnik-par+prtljaga kapacitet u litrama? postoji li tehnički podatak prtljažnika? .. nije li to podatak koji se navodi u tehničkom opisu svih vozila svih časopisa? -pronađi jedan bugov text-članak .. -nema, jer se nema o čemu pisati.. osim o nevozilu ili prešutiti ili pr materijali koji idu po tarifi oglasnika..

-kritika? ne da je prešućivano nego su forumaši kartonirani za činjenice-istinu.. jer je mate ljut.. svi mediji kojima je novac od reklame bio važniji od činjenica, no ostali me ne zanimaju, ovo je bug-forum, kao i tema verne (ne tesla, nevera .. ili zašto ne grejp-bike biz.. o kojem je bolje šutjeti?) .. :)

-točno, musk je obećavao, .. no to je druga tema, ovo je tema robotaxi-verne, rimac, povrat eu novca, 87-192mil eura, ovisno koliko je povučeno.. tj s rimcem uvjek postoji problem 'brojaka', količine-novac, nešto matematičkog... npr broj ugovorenih-prodanih vozila (nevera) vs porezna .. no to je druga tema, dok je u kontekstu robotaxija unazad 5-10god koliko je priča trajala, izjava rimca (dok je bio slavan, dok je bio lik o kojem školska djeca pišu sastavke..) izjavljuje da je ugovorio s londonom-berlinom po 70 komada ... kao i to da je prije dvije godine po zg flota 60-70kom već treba voziti, prije dvije godine, prezentacija nevozila pred ljeto, kraj ljeta flota kreće.. novinari? zaborav? naravno, odgode, odgode.. i tek kreće gradnja pogona za proizvodnju, onak, kauzalnost-slijed? logika? kako će nešto biti isporučeno u upotrebi ako prvo-prethodno nije napravljeno? kao da netko u romanu pomješa stranice-slijed radnje.. a novinari ne-pišu? identično kao što je i samo ne-vozilo.. ? :)

-tj pišu o odgodama, nerealiziranom.. tek sad, proljeće 26te.. do tad? naivno?

-urota medija? .. ne, nego sendvičarenje ili naivnost ili novčana ovisnost a možda i nešto koruptivno.. npr ima li sličnosti s aferom hipodrom ili sportskim savezima.. no to nisu teme za bug, ali verne je. (točka).

-rebrendanje koje se radi 3 dana prije prezentacije.. kad vidimo što je prezentirano, tad to dodatno podiže obrvu, tj pokušaj spojiti točke, 2-i-2.. i klasična novinarska pitanja, zašto itd.. obrva se ne podiže?

-završavaš da trik s maglom prolazi neko vrijeme.. a ono, bug-novinari baš posljednji skuže vic ili podignu obrvu? vjerni do kraja? oda sendviču? :) ..

-gle, novinarima je posao pitati, postavljati pitanja.. ne papati sendviče, mada svi moramo jesti.. tj to je razlika ako želiš biti novinar ili oglasnik itd.

-moraju li bugovci biti istraživački novinari? -ne... no ne moraju biti ni sendvičari, naivni, ćoravi a možda i ono lošije.. odnosno, gdje-kad su pisali o performansama-mogućnostima-specifikacijama verne-robotaxija? koliko litara ima prtljažnik? 0-100? test punjenja i doseg? .. odnosno, u novonastalom stanju.. o kinezu-ponyju i uberu, hw+sw.. a što je tad verne-rimac? domaći posrednik kroz čiji mb-oib-firmu prolazi račun? što je tad rimac u toj priči, što ne bi mogao biti npr kiosk-tiska ili pošta ili ina-benzinska? jer ako ne proizvodi hw-auto, ni jedan dio, osim ratkapa, ako ne daje soft, platformu.. što je tad verne? .. možda čak nije za bug-autonet temu, dok o ini i pošti imaju razloga pisati..

-npr pitanje ako VGPark gradi nešto, neki pogon-halu, prostor uz južnu obilaznicu-savu.. i po riječima rimca, preneseno u medijima, bugu, .. gradi se što? gradi tko? tko je vlasnik, investitor? ... i s državnim-eu novcem, to više nije privatni biz i podatak, nego javni.. no u tom dijelu nema rimca, nema ni jednog dokumenta (dokument je neki službeni papir.. nešto što ima 'težinu'..) koji bi osim vgp-a povezao rimca s tim projektom-gradnjom, nikakve ugovorno-dokumentirane poveznice vgp i rimac, .. a rimac to gradi, pogon za proizvodnju, kako bi mogao proizvesti verne-robotaxije.. i to je trajalo par godina, uz odgode, pa i nedavne s istekom 31.03. do kolovoza.. tj taj pogon je trebao biti predan u ruke rimcu, po textovima koje su mediji prenosili, .. treba tražiti-linkati? a nikome se obrva nije podigla na činjenicu da neki takav dokument ne postoji s imenom rimac-verne-robotaxi.. nije to istraživačko novinarstvo nego elementarno i nije izvan okvira časopisa bug-autonet jer je to pogon za proizvodnju tj trebao je biti pogon za proizvodnju tih vozila.. predmet onog o čemu bi časopis pisao, pa je logično provjeriti, kao što su se našetavali po sv.nedelji i divili neverama koje tamo stoje, mijenjaju se spojleri-farovi i nešto se kao radi.. onak, nevere-radiona.. konstantno ista slika, samo se boje haube mijenjaju i spojleri.. odnosno jedino što s robotaxijem-verneom ostaje dosljedno su ratkape koje bi sad morao imati autić pony, kako bi bio usklađen s renderom appsa za poziv-naplatu..

-pisao je tako bug, nedavno.. naslov, prva komercijalna dostupna usluga u eu, .. nije, jer nije dostupna, jer nije komercijalna.. nego je u testnoj fazi i dostupna samo izabranim insiderima.. oximoronizam, tj ili je javno dostupno ili nije.. ili je komercijalno ili nije.. ovo nije ni jedno no obrve se ne podižu.. jer je to sve novo-normalno, posao, oglasnik, sendvić..

Rimčev Verne u partnerstvu s Pony.ai i Uberom pokreće prvu komercijalnu robotaksi uslugu u Europi - Transport @ Autonet -- vidi sliku-ratkapu. To je novinarstvo ili plaćeni oglas?

My2Cents kaže...
--

O institucijama sam vec natuknuo, nema te institucije koja ce raditi svoj posao bez da ju gradani preko svojih predstavnika ne kontroliraju. Dok ne budes znao tko je tvoj predstavnik, sto i kako radi, te sto mora raditi i po cemu radi, pocevsi od predstojnika zgrade ako zivis u istoj, pa sve do samog vrha vlade, institucije budu radile kako im se sprdne, a to je uglavnom da se nista ne radi, jer para ide radio ne radio, samo da se ne "talasa" kako bi rekli susedi sa istoka. 

.

-podvučeno.. za to trebamo informacije, medije.. činjenice. .. tj netko mora nešto znati, informaciju, da bi se bilo što moglo napraviti, za-protiv, dobro-loše.. i zato su mediji važni, možda najvažniji dio društva u današnjem globalnom svijetu, pa se koriste kao glavna poluga vlasti.. npr kako ćemo eliminirati 'drniš' ako ne dobijemo vijest-informaciju.. a posljedično će sutkinje biti sankcionirane, sustav bolji.. ili neće, no ako to ne znamo, ako nema medija-vijesti.. tad ni šanse ne postoje.

-zato je i ovakva tema, bug-verne.. važna i zato je važno da novinar bude novinar, mada se živi od novca-sendviča, postoje granice-norme..

-kritika, skepsa, cinizam.. pa i jal .. ne treba krtiku odbacivati, naprotiv, kao i opoziciju poziciju vlasti, nužno kao kontrolni mehanizam.. dok sendvičari lupe etiketu, kartoniraju mišljenje ili činjenice-informacije dok su za jednu stranu.. a čak i sad, kad je priči kraj, nema posipanja pepelom, simbolike.. ništa, čak ni neugode.. loš znak, propast osnovnih pravila pristojnosti no to nije samo za medije, svi-politika je postala takva u liku trumpa itd.. a to je loše i treba mijenjati, opet kao podvučen dio citata..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2026 11:05 (ihush).
11 mjeseci
ihush kaže...

-podvučeno.. za to trebamo informacije, medije.. 

Ne mogu se ne sloziti sa osnovnom idejom, no rezem i ostavljam samo ono sto mi je trn u oku i sto dokazano ne funkcionira.  Mediji, su sve ali nisu  ne ovisni. Oni su poluga u rukama onih sa novcem, jer more novinara ima more racuna koje treba platiti. To je normalno i nije za osudu, nego trazi razumjevanje. Neovisno novinarstvo koje bi bilo neovisno financirano se moze desiti samo i jedino onda ako gradjani budu financirali isto sto nikako ne iskljucuje trajnu potrebu da ti isti gradjani mogu razumjeti i provjeriti sve sto "neovisni" novinari pisu.

Ne mozes  nikako stvoriti ektiketu "neovisni novinar" koja bi automatski znacila istinitu, valjanu i korisnu informaciju. Uvjek ces imati ljude koji ce u nekom trenutku spremno prodati svoj kredibilitet zbog neke potrebe i to ce trajno sakrivati.

To je karakteristika ljudi koju moras ugradit u svaki sustav. Jedni nacin da se tome stane na kraj su drugi ljudi koji se aktivno informiraju o bitnim stvarima. Prvo da znaju razluciti sto su bitne stvari, pa onda da znaju razumjeti funkcioniranje bitnih stvari.

Swinganje javnog misljenja je ogroman posao, jedan od lukrativnijih jer je vecina u kategoriji "ne da mi se" i onda ih treba malo piknuti i pogurati da bez stvarnog razumjevanja "lajkaju" neki klinac koji se "prodaje".

Ja kazem samo ovo, kada Vam se ne da, sto se bunis?

Na kraju dolazimo do politike koja ima svoju najbolju definicju i koja kaze : "Umjece mogucega"

Taj temelj fali ovoforumskim moralizatorima, dok neki su ga mozda i svjesni ali im odgovara more mogucih manipulaicja koje proizlazi iz tudjeg ne znanja.

17 godina
My2Cents kaže...
..

.. da, kao što je moguće da je ovo obično neznanje :)

(edit: .. skraćeno filozofiranje o neznanju i nečijem ne znanju, pitanje što se želi reći..) npr poštenje, čast, kontrola, mehanizmi koji eliminiraju prevaru, laž.. npr kriminal-korupcija, sustav, ne pojedinac o kojem bi tad ovislio želi li biti pošten ili ne, želi li istinu ili laž pa i to što može biti u zabludi, vjerovati.. no to ne mora biti istina-činjenica itd.. ono što posljednje vrijeme ponavljaju u usa kao i kralj u govoru, checks&balances.. gdje svaki dio vlasti u trodiobi može u slučaju da drugi zastrane ispraviti stvar.. barem teoretski :) .. u svakom sustavu mora posotjati 'osigurač'.. na kraju su to samo obični ljudi koji 'moraju' biti pošteni ako žele dalje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2026 12:11 (ihush).
14 godina

biti će urnebesno zanimljivo vidjeti koji tupson će se odlučiti SVOJU lovu baciti u bunar bez dna... naročito sada kada je i zadnjem naivcu jasno da se radi o 100% lažnjaku.

puno je vjerojatnije da će se uskoro na tržištu radne snage pojaviti stotine inženjera iz te tvornice magle... i koji će vjerojatno u svojim cv-ima pažljivo zaobilaziti taj "detalj"...

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2026 14:05 (ludi kekec).

0 0 hvala 0
19 mjeseci
Čujte i lažnjaci nekad postanu vizionari jel, jako je bitan tajming. Lako je kad se ima kad smo u plusu i cijene pristupačne. Zna biti stresno i lažnjacima, ovaj vizionarima, taman te krene pa Rusija napadne , onda sve ode gore i inflacija, pa onda Amer napadne pa još lošija situacija...
Jučer kupio toaletni papir sedam eura 🙄 zamisli da sad imaš kohortu zaposlenika , jedino ti ostaje da im smanjiš plaću te da manje jedu pa će i manje toaletnog papira trošiti!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 mjeseci
Zaporožac kaže...

Međutim, zašto mislim da nema potrebe za 'posipanjem pepelom'?

Posao tehnološkog časopisa...

Posao novinara, ne osobito naporan ni izazovan, sastojao bi se u tome da pobroje sve sve neostvarene najave i laži pa javnost oprezno upozore kako čovjek koji je dobio 200 milijuna eura javnih sredstava na račun jednog hrabrog obećanja vlastita obećanja rijetko ispunjava. Takvih novinara, međutim - vidimo i to - kod nas naprosto nema.

Mate Rimac našao se posljednjih tjedana na nišanu onih medija koji su sve do jučer bili zauzeti svakodnevnim poliranjem imidža poduzetničkog heroja našeg vremena, pišući vlastite verzije školskih zadaća na temu “Zašto volim Matu Rimca”.

Priča o Mati Rimcu od početka je bila priča o onima koji tu priču pričaju, kao i o onome što pritom prešućuju. A pričali su, naravno, mainstream mediji, među kojima je i BUG. Oni su fascinaciju Rimcem pretvorili u idolatriju, a idolatriju u mjeru zdravog razuma: tko Matu Rimca ne obožava, tko mu se otvoreno ne divi i kome nisu zabavni njegovi Facebook statusi, taj je automatski razvrstan u društvo iracionalnih zavidnika i hejtera. Ako je scena postavljena tako, onda nikoga neće čuditi da je "novi Tesla" ušao u školske udžbenike s lažnim podatcima, hagiografijom i panegiricima, gdje klinci o njegovom životu pišu domaće zadaće i pjevaju pjesme u osnovnim školama, kada ga nacionalni paviljon na svjetskoj izložbi Expo postavi rame uz rame s Nikolom Teslom i kada mu javno sveučilište, kao nesvršenom studentu VERN-a, svečano uruči počasni doktorat. Ovakav tretman nije imao ni Ivica Todorić u svojim najslavnijim danima, s tim da je Todorić barem držao šapu nad reklamnom industrijom i novinskom distribucijom, pa je novinarska ljubav prema njemu bila iznuđena. Ljubav prema Rimcu rodila se spontano, iz želje komercijalnih medija da ideologiji slobodnotržišne inovativnosti napokon nalijepe ljudski lik. Oni su postavili kut gledanja: mi smo dobili gledanje kulta.

7 godina
My2Cents kaže...
Al Crane kaže...

Dakle da skratimo priču: propovijedaš više društvenog samoangažiranja pojedinaca, ali ne kad su takvi državni promašaji u pitanju. Zanimljivo. 

LoL pa cemu ovo, vidljivo je da nisi bedast ali se ovdje trudis ispasti bedast do jaja :).  ne uzimas moje cjelokupno tipkanje u obzir nego samo ono sto pase poanti koju zelis poslati. Takav "cherry picking" nikada ne rezultira korisnim zakljuckom.

Evo ti copy iz nekih mojih drugih postova ponovljenih leftiticarima masu puta, no opet moram ponoviti da leftiticari nisu Lijeva politicka opcija.

Tu su Vam adrese:

Lista zakona kojim se ganjaju igraci koji se zaigraju:

https://www.zakon.hr/z/100/opci-porezni-zakon

https://www.zakon.hr/z/117/zakon-o-sprjecavanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2026_03_27_306.html

https://www.zakon.hr/z/423/zakon-o-sprjecavanju-sukoba-interesa

https://www.zakon.hr/z/98/kazneni-zakon

Naravno da su moji postovi shvaceni kao provokacija i da su pobrali more negativnih likeova, dok u isto vrijeme trubite kako se doticni ogrijesio o zakon, odmahujete rukom da se zakonski rjesava krsenje zakona.

Zelite nesto rijesiti ispod stola, nezakonskim metodama? Mozda kako je netko spomenuo po metodi divljeg zapada, bacimo ga u katran nafutrajmo ga perjem i onda na kraju mozda vjesala?

Ja iz toga izcitavam nepreglednu kolicinu fruistracija, bijesa, samo emocije, razum ili znanje 0 bodova.  I sto ste na kraju dobili, samo hrpu negative? To zelite, negativu? Rimac je govno, i sta imas od toga? sto je suma sumarum?

Mislis da bi bez Rimca bilo vise obradjenih poljoprivrednih povrsina u RH? LOL 

Ono sto se vjerovatno sa Rimcem desava, moje nagadjanje nemam nikakvih dokaza, jest da  se mali sa ekipom docepao subvencija koje je mislio jamiti netko drugi. Taj netko drugi je ostao totalno bijesan sto su mu pare pobegle i sada vodi kampanju pljuvacine koristeci uglavnom more korisnih tikvana koji sire negativu posve besplatno 

My2Cents kaže...
Gallu kaže...
Ti ne vidiš problem da netko obeća nešto što je očito nemoguće napraviti, da to nemaju firme sa višestruko većim kapitalom, niti će imati u skorijoj budućnosti? Da dobije sredstva koja su se mogla utrošiti u nešto korisnije i da samim tim činom ugrozi mogućnost financiranja nečeg što bi nam stvarno trebalo? Školstvo kao što si rekao npr...
A kako kod nas institucije odrađuju posao što se tiče kriminala, bolje ne pričati. Ili završi u nekoj ladici na hlađenje ili je ne tema...

Bilo je ocito da ljudi mogu samo blejati u mjesec dok nisu sletjeli na njega, bilo je ocito da u atomu nema nikave energije i da je nuklearna energija samo budalastina, puno toga je bilo ocito ne moguce pa je danas normalno. Normalno je i postalo da pricamo sa racunalom kao u StartTreku, nadam se da cu dozivjeti "beam me up Scotty", a da nije foton. Nije nimalo ne moguce postici full autonomus driving ako smo to uspjeli zamisliti pogotovo ne danas kada je financiranje, pristup infromacijama i resursima jako dobro uredjen.  Treba samo masta, petlja, upornost i pokoji funkcinirajuci kliker medju usesima bez unizavanja potencijala koji svi imamo.

Sve "uredjene zemlje" su uredjene jer to gradjani zele i aktivno sudjeluju, i to jasno vidis po jednom vrlo cesto spominjanom kulturoloskom fenomenu koji blakanci ne razumiju. Dojde u Svicarsku ili neku uredjenu zemlju, iznajmi stan, stan ima balkon a on na balkonu lijepo digne rostilj krene dimiti, pusti si potiho cajke i pusi Dunhill. Kad tamo susjedi krenu sa prituzbama i legalnim akcijama po pravlinicima i to sluzbenim.  Isti taj se nadje uvredjen sere kako je to njegov stan koji on placa, no sljedeca opcija mu je odkaz najma, hoces neces. Nadalje nas nadobudni balkanac nece odvajati smece. baca kako mu se sprdne u bilo koju kantu, "pa to je samo smece , jesam vas, nece te mi". Domaci ljudi otkrili koji balkanac to radi, ide prijava, ide kazna, ide extra balkanska metoda, za balkanca odkaz vrtica za djecu.

Balkanc promjenio plocu, ispricava se, moli - preklinje da nije znao, glup sam, necu vise nikada. Funkcionira samo ljudi ne mogu imati stav "ne da mi se" ili "ima komunalni redar". Ljudi nisu roboti, svaku priliku da ne rade svoj posao ce iskoristi ne 100% nego 1000%, jednak okako ce svaki covjek 1000% primjetiti ono sto ga smeta.

Poanta - aktiviraj se pa ce drzava biti uredjena. Aktivacije nije da zems vile i krenes na Markov trg, nego da razumijes sustav, kako radi i zasto radi tako kako radi i onda djelujes po zakonima tako da cinis dobro, a ne da se kurcis, prijetis, guras glupe principe koji koriste samo pumpanju supljeg ega.  

My2Cents kaže...
ihush kaže...

-podvučeno.. za to trebamo informacije, medije.. 

Ne mogu se ne sloziti sa osnovnom idejom, no rezem i ostavljam samo ono sto mi je trn u oku i sto dokazano ne funkcionira.  Mediji, su sve ali nisu  ne ovisni. Oni su poluga u rukama onih sa novcem, jer more novinara ima more racuna koje treba platiti. To je normalno i nije za osudu, nego trazi razumjevanje. Neovisno novinarstvo koje bi bilo neovisno financirano se moze desiti samo i jedino onda ako gradjani budu financirali isto sto nikako ne iskljucuje trajnu potrebu da ti isti gradjani mogu razumjeti i provjeriti sve sto "neovisni" novinari pisu.

Ne mozes  nikako stvoriti ektiketu "neovisni novinar" koja bi automatski znacila istinitu, valjanu i korisnu informaciju. Uvjek ces imati ljude koji ce u nekom trenutku spremno prodati svoj kredibilitet zbog neke potrebe i to ce trajno sakrivati.

To je karakteristika ljudi koju moras ugradit u svaki sustav. Jedni nacin da se tome stane na kraj su drugi ljudi koji se aktivno informiraju o bitnim stvarima. Prvo da znaju razluciti sto su bitne stvari, pa onda da znaju razumjeti funkcioniranje bitnih stvari.

Swinganje javnog misljenja je ogroman posao, jedan od lukrativnijih jer je vecina u kategoriji "ne da mi se" i onda ih treba malo piknuti i pogurati da bez stvarnog razumjevanja "lajkaju" neki klinac koji se "prodaje".

Ja kazem samo ovo, kada Vam se ne da, sto se bunis?

Na kraju dolazimo do politike koja ima svoju najbolju definicju i koja kaze : "Umjece mogucega"

Taj temelj fali ovoforumskim moralizatorima, dok neki su ga mozda i svjesni ali im odgovara more mogucih manipulaicja koje proizlazi iz tudjeg ne znanja.

Šta bi 30+ godina od stvaranja pravne države i završetka rata obični građani trebali istraživati tko je iz državne blagajne smrčio neke pare? Probaj tako reći u tim uređenim državama kao Švicarska, Švedska ili Njemačka da se građani trebaju pretvoriti u policijske doušnike i kriminalne istražitelje jer državne institucije ne rade svoj posao, ili su blokirane subverzivnim zakonima, ili nekim rodijacima u klupama.
Što onda građani ne bi preuzeli i izvršnu vlast u svoje ruke?

Novinari svako malo otkrivaju neki slučaj privrednog i političkog kriminala, najviši vladini administratori (ministri) gotovo u pravilu odlaze umrljani korupcijskim aferama, čak i sitni lokalni političari završavaju svoje kratke mandate dobro situirani za čitav život... i ujeo vuk magare, opet jovo nanovo, već 30+ godina... Ljudi masovno iseljuju jer im je lakše i otići iz takve žabokrečine nego boriti se s vjetrenjačama i ispravljati krive drine - i upravo to da će preostaloj rulji na kraju toliko doći voda do grla i pamet iz guzice u glavu da uzmu zublje i vile i krenu na Markov Trg najveći je strah uhljeba i kriminalaca na vlasti.
A
 ti i dalje uporno brabonjaj kako sistem ne funkcionira zbog pasivnosti oštećenih - a ne što je tako od početka namješten.

Šteta, iz nekog razloga ne mogu sad ovdje zakeljiti i par vrlo indikativnih i edukativnih slikica.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2026 13:19 (Al Crane).
7 godina

Trostruki post greškom mog sustava.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2026 12:40 (Al Crane).
7 godina

... i opet.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2026 12:41 (Al Crane).
11 mjeseci
John Dory kaže...

Mate Rimac 

Budem probao opet, ali samo zato jer me zaista zanima. Kako o kako to da je Mater Rimac kriv je jer je ulovio subvencije u kojem god iznosu ti napises?

Kako o kako to, da ne napadamo drvljem kamenjem vilama, katranom i perjem onoga koji je dijelio subvencije? mozda zato jer ekipa zeli maksimalno maknuti Matu Rimca kao konkurenciju za neke druge krugove subvencija?

Cini se da bi nounaru takvo pitanje billo glupo samo po sebi, nevrijedno ozbiljne disertacije! Kao sto nije vrijedno niti izrazito koruptivno uvodjenje extra profita kao porezne stavke. Poduzetnicku gamad treba do kosti oguliti porezima, jel' tak lefti?

A mozda samo necemo gristi ruku koja baca novce?

11 mjeseci
Al Crane kaže...
My2Cents kaže...

Kada se smiris, kada apaurin krene djelovati i sadrzaj tvoje krenijalane supljine izadje iz agresivne negativnosti, budemo komunicirali, do tada..Ajd bok!

12 godina

Zanima me ako netko zna, gdje bi se mogao pročitati kvalitetan tekst o AI razine 5.
Mislim o analitičkom promišljanju vremenskog okvira u kojem bi se dosegla razina AI 5. razine.

Dakle, tekst očišćen od politike i gomile pridjeva, superlativa, obećanja i laskanja.
Gdje se barem spominje da je ta mogućnost u okviru ovog stoljeća ... i na temelju čega.

Iako je ovaj forum baziran na temeljima IT prošlosti ovog časopisa, takav IT analitički osvrt nisam ovdje zapazio.

Kao ni na ostalim izvorima informacija u HR ... osim na ponekim forumima.

Dakle, može li se na temelju današnjih dosega na tom polju projicirati trenutak pojave Level-5?

Moje promišljanje je:
- praunuci današnjih maturanata bi mogli vidjeti nešto takvo ... ili
- pričekati budućnost kao  ... "Peti element" !??

0 0 hvala 0
19 mjeseci
stoicist kaže...

Zanima me ako netko zna, gdje bi se mogao pročitati kvalitetan tekst o AI razine 5.
Mislim o analitičkom promišljanju vremenskog okvira u kojem bi se dosegla razina AI 5. razine.

Dakle, tekst očišćen od politike i gomile pridjeva, superlativa, obećanja i laskanja.
Gdje se barem spominje da je ta mogućnost u okviru ovog stoljeća ... i na temelju čega.

Iako je ovaj forum baziran na temeljima IT prošlosti ovog časopisa, takav IT analitički osvrt nisam ovdje zapazio.

Kao ni na ostalim izvorima informacija u HR ... osim na ponekim forumima.

Dakle, može li se na temelju današnjih dosega na tom polju projicirati trenutak pojave Level-5?

Moje promišljanje je:
- praunuci današnjih maturanata bi mogli vidjeti nešto takvo ... ili
- pričekati budućnost kao  ... "Peti element" !??

Što je AI razine 5? 

12 godina

Priznajem, glupo zvuči i glupo sam napisao; AI razina 5.

Zapravo sam mislio ali i nisam napisao ovo:
- autonomno vozilo razine 5 neće biti moguće bez nekog oblika AI.

Može li se takav nivo autonomije vozila postići bez AI ... nema pojma, ali sumnjam.

0 0 hvala 0
4 godine
Novice kaže...
Što je AI razine 5? 

Da si pitao AI, znao bi  

(razina 5 predstavlja konačni cilj ili teorijsku viziju u budućnosti.)

Razine umjetne opće inteligencije (AGI)

Istraživački laboratoriji (poput Google DeepMind-a i OpenAI-ja) definiraju razvoj AI-a prema ljudskim sposobnostima:

Razina 1 (Chatbots/Botovi): Razina na kojoj se danas nalazimo. AI funkcionira kao virtualni asistent i obavlja osnovne zadatke.

Razina 2 (Reasoners/Zaključivači): Modeli koji mogu rješavati složene probleme na razini stručnjaka s doktoratom, uz korištenje dubokog logičkog razmišljanja.

Razina 3 (Agents/Agenti): Autonomni sustavi koji mogu samostalno planirati i rješavati zadatke koji traju danima, koristeći druge alate i softver.

Razina 4 (Innovators/Inovatori): AI sposoban za autonomno generiranje novih znanstvenih otkrića i inovacija.

Razina 5 (Organizations/Organizacije): Krajnja vizija AGI-ja (ili Artificial Superintelligence) gdje AI sustav može u potpunosti upravljati radom cijele jedne organizacije ili tvrtke, nadmašujući sve ljudske mogućnosti.

合気道 五段
17 godina
Zaporožac kaže...
Novice kaže...
Što je AI razine 5? 

Da si pitao AI, znao bi  

(razina 5 predstavlja konačni cilj ili teorijsku viziju u budućnosti.)

Razine umjetne opće inteligencije (AGI)

Istraživački laboratoriji (poput Google DeepMind-a i OpenAI-ja) definiraju razvoj AI-a prema ljudskim sposobnostima:

Razina 1 (Chatbots/Botovi): Razina na kojoj se danas nalazimo. AI funkcionira kao virtualni asistent i obavlja osnovne zadatke.

Razina 2 (Reasoners/Zaključivači): Modeli koji mogu rješavati složene probleme na razini stručnjaka s doktoratom, uz korištenje dubokog logičkog razmišljanja.

Razina 3 (Agents/Agenti): Autonomni sustavi koji mogu samostalno planirati i rješavati zadatke koji traju danima, koristeći druge alate i softver.

Razina 4 (Innovators/Inovatori): AI sposoban za autonomno generiranje novih znanstvenih otkrića i inovacija.

Razina 5 (Organizations/Organizacije): Krajnja vizija AGI-ja (ili Artificial Superintelligence) gdje AI sustav može u potpunosti upravljati radom cijele jedne organizacije ili tvrtke, nadmašujući sve ljudske mogućnosti.

LLM kao LLM pise gluposti... 

4 godine

Ma, nije istina

合気道 五段

0 0 hvala 0
16 mjeseci
My2Cents kaže...

Kako o kako to, da ne napadamo drvljem kamenjem vilama, katranom i perjem onoga koji je dijelio subvencije?

Rimac postoji ne unatoč, nego zbog Ivana Rimca i HDZ-a.

Na ostalo, preporučujem stručnu pomoć, evo prigodnih linkova:

https://bolnica-vrapce.hr/

https://www.pbsvi.hr/

https://www.pbu.hr/

https://www.pbl.hr/

https://www.sb-insula.hr/

5 godina
My2Cents kaže...

Cini se da bi nounaru takvo pitanje billo glupo samo po sebi, nevrijedno ozbiljne disertacije! Kao sto nije vrijedno niti izrazito koruptivno uvodjenje extra profita kao porezne stavke. Poduzetnicku gamad treba do kosti oguliti porezima, jel' tak lefti?

Opa! Koruptivno uvođenje? To su teške riječi. Ne znam zašto kukaš tu na forumu i tražiš od novinara da napravi nešto za tebe, umjesto da se uključiš i obratiš se institucijama koje se time bave. Evo da ti pomognem da ne moraš tražiti:

Možda i pomogneš u ponovnoj osudi kriminalne organizacije na čelu ove države.

Bajdvej, "leftići" nisu uveli ovu stavku. Valjda znaš tko upravlja državom, a možda i ne znaš....

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2026 10:46 (Gallu).
17 godina

Najače su izjave ovog napuhanog ministra turizma kako moramo u vremenima krize biti solidarni, a njegova zločinačka opteretila sustav abnormalnim dizanjem plača javnog sektora. Onda oni režiraju antiinflatorne mjere koje to uopče nisu, imbećili idioti dno dna govna talog .

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2026 10:54 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
I stalno se nađe debila koji po defaultu glasaju za zna se, samo da "leftići" ne dođu na vlast.
Umjesto da svojim glasom sudjeluju u demokratskoj higijeni i pokažu da nisu budale koje se daju šišati i prešutno odobravati kriminal vladajućih.
Kad vidiš da jedni rade sranja - promijeniš ih, dođe druga vlada, kriminalno goni ove prethodne, potrpa talog u buksu pa bi se vladajući malo i krenuli pitati što smiju, a što ne smiju, a ne stalno grlom u jagode.
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2026 11:02 (Gallu).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice