Revolucija ili prevara? Donut Labova "čudesna" sol

poruka: 18
|
čitano: 6.190
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Revolucija ili prevara? Donut Labova "čudesna" sol".
16 godina

Nekako je logično da ne zele da svima daju pristup radi konkurencije i dok ne počnu masovno da proizvode. Ali naravno ne bi bilo prvi put da je i prevara

0 0 hvala 0
5 godina
Re: Revolucija ili prevara? Donut Labova "čudesna"
cristaln kaže...

Nekako je logično da ne zele da svima daju pristup radi konkurencije i dok ne počnu masovno da proizvode. 

To se zaštiti patentima.

15 godina
Gallu kaže...
cristaln kaže...

Nekako je logično da ne zele da svima daju pristup radi konkurencije i dok ne počnu masovno da proizvode. 

To se zaštiti patentima.

A svi znamo koliko  Kinezi mare za patente i pravila. Ako te baterije stvarno postoje i ako ih se domognu kinezi, CATL će postati firma koja će ih proizvoditi, sa ili bez plaćanja vlasničkih prava

dolazim odmah - Godot
15 godina

Takva baterija ako je stvarno izbace bi pokopala klasicne benzinske i dizel motore...

3 0 hvala 0
18 godina

Nista manje senzacionalno od bilo koje Musk-ove prezentacije, samo nitko ne dize buku na njegovr lazi i poluproizvode, po principu MS Windowsa,  onda godinama popravljaju svoj poluproizvod na vas trosak. Kako trebutno stvari stoje s SSB-om, pa evo, vec se moze kupiti na trzistu od drugog proizvodaca, no ne s bas takvim senzacionalnim karakteristikama. Dakle, postoji mogucnost da je netko otkrio tajnu nit i napravio trajnu, brzu i sigurnu bateriju koja ce se jos usavrsavati nekih 20 godina dok ne dostigne razinu obecanog.

e.......

1 1 hvala 0
16 godina
Za kineze ionako vridi ona ne laje pas zbog sela, tako da triba vidit sta ce bit od ovoga. U najgoru ruku da bar da nekakav mali pomak u svijetu baterija bilo bi super
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 0 hvala 0
17 godina
Gallu kaže...
cristaln kaže...

To se zaštiti patentima.

Davno na faksu nam je rekao profesor kako velike firme samo uzmu od male firme patent bez plačanja i onda ih na sudu toliko iscrpe da manje firme ili propadnu ili odustanu. Plus Kinezi jel.  

16 godina
Gallu kaže...
cristaln kaže...

To se zaštiti patentima.

Patent koji glasi na tebe i mene ne vrijedi ništa. Ni koliko je crno pod noktom. 
S druge strane je korporacija s 5000 pravnika i milijunskim budžetima. Kažu ti: tuži nas. Procesu traje 15 godina, košta više nego možeš i zamisliti i na kraju si sretan ako se žele nagoditi s tobom za neku siću. Patent u praksi vrijedi kad ga drži BMW ili Microsoft.

18 godina
Meni se cini da je ova baterija bs i da ne postoji.
13 godina

Mislim da nikoga ne bi trebalo zanimati je li rijec o SSB ili superkondenzatoru vec je li laz ili stvar zaista radi. Drzim im palceve da uistinu uspiju jer bi to bio najbitniji izum za covjecanstvo u zadnjih 15ak godina te zadnja stvar koja sputava cistu i ekolosku mobilnost. Pozitivno je sto su podigli zbilja puno prasine na CES-u te obecali dokaze u vrlo kratkom vremenu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 10:26 (kerum).
Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina

99.99999% da se radi o klasicnom venture capital bullshitu, "fake it unil make it"

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Prema navodima samog startupa (dizajner Ville Piippo) imaju "60-70" uposlenika. A prema informacijama koje sam uspio pronaći na Reddit imaju samo 22 uposlenika, a osnovani su 2024. godine.
Bez patenata, bez stručnog osoblja nema objektivne podloge za vjeru u bilo što što su iznijeli na CES-u. Nemaju reputaciju, pa mogu ići stazom senzacionalizma bez ograda.

Koliko je sve uvjerljivo može se vidjeti na priloženog linka  ( može se odmah preći na 21. minut)

Izvršni direktor Donuta Marko Lehtimäki od ranije je poznat po senzacionalnim najavama, ovdje je njegova najava iz prošle godine o njihovom projektu AI "superinteligencije".

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 11:38 (1student).

2 0 hvala 2
5 godina
učo kaže...
Gallu kaže...
cristaln kaže...

To se zaštiti patentima.

A svi znamo koliko  Kinezi mare za patente i pravila. Ako te baterije stvarno postoje i ako ih se domognu kinezi, CATL će postati firma koja će ih proizvoditi, sa ili bez plaćanja vlasničkih prava

Da postoje - vjerojatno bi ih kinezi već proizvodili :)

7 godina

baterija postoji u 3D isprintanom obliku...očekujem od bug-a da sljedeće godine mene pošalu ju Vegas...budem imao warp pogon napravljen od kartona

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
jozef kaže...
Gallu kaže...
cristaln kaže...

To se zaštiti patentima.

Patent koji glasi na tebe i mene ne vrijedi ništa. Ni koliko je crno pod noktom. 
S druge strane je korporacija s 5000 pravnika i milijunskim budžetima. Kažu ti: tuži nas. Procesu traje 15 godina, košta više nego možeš i zamisliti i na kraju si sretan ako se žele nagoditi s tobom za neku siću. Patent u praksi vrijedi kad ga drži BMW ili Microsoft.

Npr Google Maps:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Billion_Dollar_Code

17 godina
Fake. Imo.
Zakaj? Zato jer da imaju to kaj kažu, ne bi na CESu predstavljali. Takva tehnologija vrijedi trilijune dolara. Ne bi se sam tak razbacival po CESu i youbito novinarima daval po 30 minuta *izdarija kak drzi napon na - 30 do 100C, 2x kapaciteta, nezapaljiva, puni se za 5 min (270 ampera rokali sa valjda 6 kvadrata kablom, yeah right), dizajna kakav očeš... Trump bi ih odmah raidal.
Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina

Općenita primjedba: zanimljivo kako Bugov algoritam (pretpostavljam da je to automatizirano) za izabir vezanih članaka nije stavio prethodni članak o toj temi (Finska solid-state baterija puni se za pet minuta i drži kapacitet do 100.000 ciklusa - Tehnika @ Autonet) od prije 5 dana, nego članke "Amazon kupio Bee: Alexa dobiva AI pratitelja za život izvan kuće", "CES 2026 je otkrio: Jedanaest trendova koji će definirati tehnološku godinu" i "Dolby Vision 2 stiže ove godine, evo što donosi" 

0 0 hvala 1
16 godina
segregator kaže...
jozef kaže...
Gallu kaže...
cristaln kaže...

To se zaštiti patentima.

Npr Google Maps:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Billion_Dollar_Code

npr: https://www.imdb.com/title/tt1054588/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice