Prvi prototip digitalnog eura trebao bi biti objav

poruka: 84
|
čitano: 18.759
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prvi prototip digitalnog eura trebao bi biti objav".
2 godine
neaktivan
Re: Prvi prototip digitalnog eura trebao bi biti o
digitall kaže...

ove nepismene kriminalce što zazivaju zaostali keš treba u zatvor.

tko će ti što oduzet ako si pošteno zaradio?! nikad se nikom nije dogodilo niti će se ikad ikom dogodit.

a jebiga, znam da je neke sramota da se vidi transakcija uplate dami noći i sl.

fala bogu pa je keš uskoro prošlost 

Nikad se nikom nije dogodilo da mu netko nešto uzme što je pošteno zaradio? Da li si se ti rodio prekjučer?

Strašno. Upravo zbog ovakvih kratkovidnih stavova, da ne upotrijebim neku jaču riječ, je upravo i moguć put u vrli novi svijet.

Nije uopće stvar u praktičnosti, to je samo jedna od mrkvi kojima se ljude navodi da prihvate nešto što u krajnjoj liniji nije u njihovom interesu, samo

što to nisu u stanju vidjeti jer se drže sitnih praktičnosti, kao onaj Šveđanin koji samog sebe čipira da može beskontaktno rukom plaćati u McDonaldsu i sl.

CBDC tj. digitalna valuta koju izdaje centralna banka ima jedan zastrašujuć problem, a to je što to nije i ne može biti privatna imovina (kao što je to npr. gotovina)

pa prema tome to nije novac. Već ovo bi svakom sa zrnom soli u glavi bilo dovoljno da mu se digne sva kosa na glavi od same pomisli na cbdc. A ljudi su mislili da je fiat loš xD.

CBDC nema svojstva privatne imovine, to treba ponavljati i ponavljati, dok ljudi ne shvate što to znači.

3 godine

Papirnati i kovani novac će nestati prirodnim putem.

Zamislite situaciju da npr.. karticom tekućeg računa možete kupiti, bilo što, bilo gdje !

Na tržnici, pekari, kafićima itd.

Osobno nisam imao u rukama ni jednu kunu već godinu dana, jer sve plaćam karticom, dakle...već sam prešao na digitalni novac.

Ovaj strah o neovisnosti, trpanju novaca u kućne sefove, strahu da će vam netko (vlast) blokirati digitalni novac mi je smiješan.

Tko se toga boji, uvijek može kupiti nekretnine, zlato, i druge plemenite metale, odn "čvrste stvari" koje toliko vole.

Ako ste već nešto mafijali svakako vam ode i kuća, i jahta, stan...

TZv. digitalni novac će svakako spriječiti da se gomila novac bez pokrića.

Pogledajte što se zadnjih dana događa u mjenjačnicama novca..

Hrpa ljudi mijenja eure u kune po tečaju 7.70 kn  zašto ..kad mogu sve lijepo položiti u banku prije Nove Godine, pa i poslije ?

Prljavo stečen novac, eto zašto.

@gkelekov Da nije bilo domovinskog rata, Hrvatska bi sada bila 3-4 godine bliže ostatku svijeta !
Moj PC  
6 8 hvala 0
10 godina
Nub.Saibot kaže...
digitall kaže...

tko će ti što oduzet ako si pošteno zaradio?! nikad se nikom nije dogodilo niti će se ikad ikom dogodit.

Nikad se nikom nije dogodilo da mu netko nešto uzme što je pošteno zaradio? Da li si se ti rodio prekjučer?

točno. nikad nikom.

što se ne može reći za keš, jer i pošteno zaređeni keš bude često ukraden.

ako se nešto i ukrade s računa mora se vratiti jer je osigurano čak i da banka bude opljačkana ili propadne.

a tebe muči što je keš "tvoja imovina" a sve drugo nije... omg

prvi savjet uloži u nepokretnu imovinu, a drugi mani se razmišljanja osamdesetogodišnje bakice koja gura keš (koji s vremenom propada) u madrac.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 0:29 (digitall).
7 godina
protjeran
digitall kaže...

Ne znam jel zivimo na istom planetu. Eno rodbini od supruge u Kanadi prosle zime blokirali racune jer su poslali post podrske truckerima za prosvjede i neku sicu uplatili na njihov racun. Prvo je vlada blokirala racun pomoci za prosvjednike,a onda i racune onih koji su uplacivali pa i njihov. A sjecam se da su pricali kao i ti kad je pocela prica o kriptovalutama pa smo potegli temu na moru i sad ne mogu vjerovati da su bili toliko naivni. Ne bez gotovine nema ni slobode i demokracije. Govorit ces samo ono sto odobrava onaj koji ti jednom tipkom moze  oduzeti i osnovno za zivot.Uistinu ne mogu vjerovati da odrasloj osobi to nije jasno.

2 godine
neaktivan
digitall kaže...

točno. nikad nikom.

ako se nešto i ukrade s računa mora se vratiti jer je osigurano čak i da banka bude opljačkana ili propadne.

prvi savjet uloži u nepokretnu imovinu, a drugi mani se razmišljanja osamdesetogodišnje bakice koja gura keš (koji s vremenom propada) u madrac.

Ono što se može a što ne može uzeti...za to treba malo pokrenuti moždane vijuge. Nije teško. CBDC sam po sebi i nije nova ideja, još su keynesijanci prije 80 godina predlagali nekakav oblik "creditsa" koji bi se političkim odlukama davali, oduzimali, zamrzavali itd. itd. itd.
Ako moždane vijuge ne idu, prouči malo kako je novac kamiondžija u Kanadi zamrznut temeljem političke odluke. Da li moram spominjati Kinu i njihovu povezanost tvog broja na računu sa tvojim social scoreom?
Mislim, zaista nije teško kad se malo uključi mozak. Za ostale ostaju usporedbe sa bakicama i sl. kao da je tu stvar u tome da je nešto zaostalo. Kako bi netko rekao, fulao si cijeli fudbal. Dakako, ne očekujem da nešto shvatiš, ali netko pametniji će pročitati pa probati malo razmisliti.
Ne shvaćaš koncept privatne imovine, zapis na CENTRALNO KONTROLIRANOM ledgeru
nije tvoja privatna imovina. To je nešto podložno programiranju, kontroli, inflaciji, deflaciji i svakom drugom obliku manipulacije centralnog entiteta koji može biti nezainteresiran i benevolentan akter ali može biti i nešto posve drugo. Primjera iz povijesti ima koliko hoćeš. Da me se krivo ne shvati, ne pokušavam te u išta uvjeriti, više je nego očito da si dio one mase koja se okreće kako vjetar puše i nema nikakve sramote u tome, velika većina je takva, ali uvijek postoje i oni drugi pa da ponovim. CBDC nije privatna imovina, pa shodno tome nije novac.

11 godina
digitall kaže...

točno. nikad nikom.

Jesi se ti jučer rodio? Ništa tebi nije osigurano. Nitko normalan ne čuva veće količine novaca u bankama osim u njih par po Austriji i Švicarskoj. Jedna veća kriza, banka propadne, nahrane vjerovnike i puf, nema tvojeg novca. Nemoj biti naivan. Prosječan čovjek je zadnji u lancu kojem će vraiti novac u tom slučaju.

Te priče o sve ćemo preko kartica i mobitela funkcioniraju samo kad je dobro. Kad je kriza svi bježe na bankomate i u banke po keš. Keš je kralj. Nestane struje, možeš si karticama i digitalnim novčanicima guzicu obrisati. 

Dobro je imati digitalno, olakšava brdo stvari, ali keš ostaje i treba ostati.

Evo osobnog iskustva od prije mjesec dana: Došao u dućan, uzeo stvari, došao na blagajnu, kartica odbijena. Odmah panika. Ne mogu ući u digitalno bankarstvo, ne mogu ništa. Tek onda vidim na stranici banke da rade održavanje sustava, kojeg su sjebali i probili rok za nekoliko sati od najavljenog. A ja budala nisam imao ni kune keša. Eto ti te velebne digitalizacije na djelu.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 10:25 (Entry Point).
2 godine
protjeran
Razumite ove koji ne mogu uključiti vijuge. Teško ih je uključiti nakon tri četiri sarme 😁

Btw novac ti gubi na vrijednosti bio u madracu ili na računu.

0 2 hvala 0
2 godine
protjeran
Čisto informativno - koliko držiš keša van računa?
14 godina

Cudi me da nitko nije primjetio sada u Kanadi kad su bili prosvjedi vozaca kamiona kako su im smrznuli racune i oteli lovu,hmmmmmm.....zanimljivo.

EDIT:Hoggy

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 10:35 (lmutak).
Moj PC  
4 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Cca 500e
10 godina

dobro je našli ste jedan primjer u povijesti, bravo.. daj još i Kinu ubacite u priču! možda i neku afričku zemlju... onda možemo reći i ovako; pa meteor vam može pogodit u kuću i to točno u sobu gdje držiš keš, zar ne? okvirno ista vjerojatnost kao da ti se nešto dogodi s novcima na računu (ako nisi muljator).

Entry Point da, osigurano je, do nekog iznosa. da, normalni ljudi čuvaju novce u bankama, da, banke ne propadaju svaki dan. zadnje što u krizi propadne je banka, prije propadne država. ima li smisla držati ogromnu količinu keša kod kuće i bojati se?

btw nitko normalan ne drži ogromne količine ni vamo ni tamo, jer propada. većina ih ulaže u fondove i sl. što znači da je opet na nekom računu a ne u kešu...

Nub.Saibot  ja sam uvijek protiv kripto valuta, kao i protiv keša. vidim da ne kužiš što pišem cijelo vrijeme. btw i keš ti se može oduzeti, u čemu je problem...

btw i ovo na računu je tvoja privatna imovina, čak i nakon smrti, ide u ostavinsku. misliš da je to državna ili bančina imovina?

i ako već idete u te krajnosti isto tako ti država može blokirat nepokretnu i pokretnu imovinu, tako da o čem uopće pričamo...

ovo je problem keša;

https://forum.bug.hr/forum/post/komentari-clanaka-bughr/prvi-prototip-digitalnog-eura-trebao-biti-objav/6579652.aspx

Moj PC  
0 7 hvala 0
2 godine
protjeran
Većina ljudi ne ulaže u ništa.
10 godina

Sljedeći korak nakon uvođenja CBDC je: spaljivanje vašeg zarađenog CBDC-a ukolliko ne potrošite određeni iznos u određenom roku, strogo namjensko odobrenje za kupovanje samo određenih roba i usluga, automatska naplata kazni i ovrha, sustav socijalnog kreditiranja osmišljen s ciljem bodovanja građana ovisno o njihovom društvenom, financijskom ponašanju, političkom opredjeljenju povezan sa vašim CBDC računom (Kineski model), smanjivanje pragova povlačenja gotovine uz konstantno pumpanje vijesti "terorizam, nezakonite aktivnosti, korupcija...".

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 11:37 (Noel).

7 1 hvala 3
10 godina
Noel kaže...

Sljedeći korak nakon uvođenja CBDC je: spaljivanje vašeg zarađenog CBDC-a ukolliko ne potrošite određeni iznos u određenom roku, strogo namjensko odobrenje za kupovanje samo određenih roba i usluga, automatska naplata kazni i ovrha, sustav socijalnog kreditiranja osmišljen s ciljem bodovanja građana ovisno o njihovom društvenom, financijskom ponašanju, političkom opredjeljenju povezan sa vašim CBDC računom (Kineski model), smanjivanje pragova povlačenja gotovine uz konstantno pumpanje vijesti "terorizam, nezakonite aktivnosti, korupcija...".

a to sve se ne može provesti sada odmah preko banaka?

16 godina
Sa suzbijanjem kriminala? Zaboravio si napomenuti terorizam i pedofiliju, sve to rješava ukidanje gotovine i baš zato se ukida! Konačno ćemo ugledati svijet bez kriminala, lav pase s janjetom, to je fantastično. A možda samo ostanemo bez ljudskih sloboda, jedini efekt.
Idi i radi nešto korisno!
10 godina

a možda da stavimo alu foliju na glavu...

čipiran si, prate te, imaš mobitel, znaju koje točno serijske brojeve novčanica imaš u džepu, dok te špricaju chemitralsima na ravnoj ploči...

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 19:01 (digitall).
7 godina
protjeran
digitall kaže...
Noel kaže...

Nevjerojatno. Kao da @Noel vodi konverzaciju sa umjetnom inteligencijom. Bas nista što je napisao ne razumijes? Ili spamas propagandu?

10 godina
Hoggy kaže...
digitall kaže...
Noel kaže...

Nevjerojatno. Kao da @Noel vodi konverzaciju sa umjetnom inteligencijom. Bas nista što je napisao ne razumijes? Ili spamas propagandu?

što točno nije činjenica od svega što sam napisao?

za razliku od njega koji lupa kao da ćemo sutra postati komunistička država.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 19:51 (digitall).
7 godina
protjeran
digitall kaže...
Hoggy kaže...
digitall kaže...
Noel kaže...

Zar ti nije vec odgovoreno konkretno i jasno? Oprosti

,al tu cu prekinuti jer stvarno mislim da ne pricam s covjekom. Glupost nas je vec odvela u komunizam i opet ce jer nismo nista naucili..Ta lideri svijeta se klanjaju WEFu otvoreno, koji je vec otvoreno rekao ljudima: "Necete imati nista, a bit cete sretni." I na tome se radi - otvoreno. Sto je to ako ne neokomunizam? Ukidanje gotovine, sistem socijalnih kredita, cenzura koji se vec uvode na zapad jesu osnova neokomunizma. Mi koji dobro pamtimo vrlo jasno vidimo o cemu se radi.

3 godine
Tko god zeli ful kontrolu nad financijama u obliku svega digitalnog/provjerljivog - vi ste jebeni idioti, NPC-evi, botovi i puno gorih pridjeva i imenica.

Prijatelju iz Kanade su BLOKIRALI racun jer je PODRZAO kamiondzije u obliku donacije. Ne teroriste, ne pedofile, ne rasiste. Kamiondžije. U super ‘naprednoj i progresivnoj’ Kanadi. Smece od zemlje i smece od buducnosti koju dobar dio ovdje podrzava. To sto zelite obit ce vam se u glavu. A radit cete i dalje za 1000-2000 eura i biti roblje. LP

8 0 hvala 0
10 godina
Hoggy kaže...
digitall kaže...
Hoggy kaže...
digitall kaže...
Noel kaže...

Zar ti nije vec odgovoreno konkretno i jasno? Oprosti

,al tu cu prekinuti jer stvarno mislim da ne pricam s covjekom. Glupost nas je vec odvela u komunizam i opet ce jer nismo nista naucili..Ta lideri svijeta se klanjaju WEFu otvoreno, koji je vec otvoreno rekao ljudima: "Necete imati nista, a bit cete sretni." I na tome se radi - otvoreno. Sto je to ako ne neokomunizam? Ukidanje gotovine, sistem socijalnih kredita, cenzura koji se vec uvode na zapad jesu osnova neokomunizma. Mi koji dobro pamtimo vrlo jasno vidimo o cemu se radi.

zijev...

nagađanja i lupanja da ćemo sutra biti kina, rusija... evo gaće mi se tresu.

djeco, skulirajte se i folije na glavu i sve će biti u redu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.12.2022 10:35 (digitall).
16 godina
Ovo blokiranje računa zorno prikazuje što je cilj veće kontrole nad sredstvima i životima pojedinaca. Ukidanje slobode. Slobode govora (cenzura), financijske slobode, prava na rad, a napokon i ukidanje fizičke slobode.
Dati kontrolu nad svojim financijama lopovskim političarima može samo budala.
17 godina
Keso kaže...
Ovo blokiranje računa zorno prikazuje što je cilj veće kontrole nad sredstvima i životima pojedinaca. Ukidanje slobode. Slobode govora (cenzura), financijske slobode, prava na rad, a napokon i ukidanje fizičke slobode.

Blokiranje računa je normalna procedura u prevenciji nezakonitih postupaka.

A bilo je i efikasno, kako se ispostavilo.

15 godina
digitall kaže...

ne preferiram keš, ali ovo se dogodilo u Kanadi, blokirali su račune ljudima samo zato što su prosvjedovali

edit kolege su već navele primjer al vidim da si ti to olako shvatio, jer dok nije u mom dvorištu šta se ja imam brinuti za to, najčešće takve ljude poput tebe dočekaju stvari za koje izričito tvrde da se njima neće dogoditi

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.12.2022 13:32 (loky4i4).
11 godina
Old Iggy kaže...
Keso kaže...

Otkad je to prosvjed protuzakonit???

Ti bi stvarno dao svoju slobodu u ruke HDZeovaca i ocekivao da oni to nece iskoristiti? hahahhahahahha smijesan si 

Nikad ama bas nikad nije dobro ispalo kad se necija sloboda dala nekome u ruke da se upravlja sa njome cak da su i trenutno na vlasti ljudi koji su 100% posteni a nisu ali ajde ajmo reci da jesu. Ne moze se garantirati da za 10, 15 godina nece doci neka budala na vlast koja ce iskoristavati sve te pogodnosti da mogu ljudima uzeti slobodu na treptaj. Ta prica da ce se iskorjeniti kriminal ako se sve bude pratilo, nece kao uvijek naci ce se neki drugi nacin da kriminal postane opet profitibilan. Da su ljudi na vlasti posteni tu sada pricam za sve znaci za vlast Hrvatske, EU, SAD-a, Rusije, Kine itd. ne bi bilo toliko vjesti o korupciji na vrhu gdje su razni politicari bili potplaceni od raznih firmi da bi oni mogli sto lakse prodati svoj proizvod ili uslugu, da bi mogli raditi tvornice tamo gdje ne smiju, iskopavati rude tamo gdje ne smiju itd... ima tu tona stvari zasto je neki politicar pao i dogadjat ce se takve stvari uvijek i zauvijek, a zasto ce se dogadjati zato jer su ljudi gresnici, svi ljudi prave greske, mogu biti izmanipulirani, mogu postati zavisni, ljubomorni, opiceni moci, zele se brzo i lako obogatiti. Daleko smo od idealne civilizacije i zato mislim da nikad ne smijemo dati svoju slobodu u ruke i ocekivati da nas nece prevariti mozda nece ovaj sto je sada ali bude dosao netko tko hoce jer ljudi nisu savrseni i zajebat ce vas namjerno ili nenamjerno. 

Sve treba provjeravati i propitivati a ne samo obican narod

2 godine
protjeran
The_K kaže...

Ti bi stvarno dao svoju slobodu u ruke HDZeovaca i ocekivao da oni to nece iskoristiti? hahahhahahahha smijesan si 

Pusti ga, vidiš da se radi o običnom uhljebskom mediokritetu, takvi klimači glavom su najopasniji, a životni moto mu je "ništa ne propitkuj".

Takvi misle da je doktorima najbitnije tvoje zdravlje, policiji tvoja sigurnost, a političarima tvoja perspektiva, a zapravo ne razumiju da je potpuno kontra toga, jer tek tada njihova uloga ima smisla.

Ne vrijedi uopće raspravljati s onima koji ne vide da se digitalizacijom zapravo uvodi potpuna kontrola i praćenje naših sredstava za život.

17 godina
The_K kaže...
Old Iggy kaže...

Svaki je prosvjed protuzakonit kad nije u skladu sa zakonima države u kojima se odvija, a praktički je svuda nezakonit kad se radi o blokiranju kritične infrastrukture (bolnice, ključne transportne točke), napadu na policiju, ljude koji nemaju veze s prosvjedom i slično.

16 godina
Biti će Kina 2.0 ali na globalnoj razini, smiješ misliti i reći samo ono što ti veliki brat dopusti. Uz ovoliko glupih ljudi koji se raduju kad svoj novac i financijsku slobodu predaju u ruke lopovskih političara, to će biti prilično brzo. Svaki put me iznenadi koliko su ljudi zapravo gluplji od onog što mislim. Sami sebi štetu čine, pucaju si u vlastita koljena i još navijaju za to.

4 0 hvala 0
3 godine
Najjace mi je kad ljudima das 700-800 eura mjesecno, ili 1000, taman da zive od mjeseca do mjeseca i budu ‘zadovoljni’ i onda ti ljudi podrzavaju svako govno koje im serviras. Koliko se jeftino prodajete 🤣🤣🤣 Eto kako je nacisticka njemacka nastala, a uvijek sam se pitao kako je to moguce, lijepo, malo pomalo, grickanje slobode mic po mic i eto nas.

3 0 hvala 0
10 godina

djeco draga, da čujem što vam točno sada država ne može blokirati, a moći će kad ne bude keša? sve ti isto može napraviti i sada pa i pretresom uzet keš, nekretnine, pokretnine, dušu i tijelo, pa i zabraniti ti kupiti nekretninu/pokretninu tim kešom kojeg svi imate u milijunima naravno (jer porezna vidi tko je kupac)... ostat će ti opcija kupit kruh u pekari (jeeee), jer čak i ako hoćeš samo platit neki račun tim svojim milijunima u kešu, vidjet će se što si platio i čime pa te opet mogu silovati radi toga... ajmo malo zbrojit dva plus dva, iq sobne temp...

tu brijete kao na neku slobodu (a nemate pojma šta je pravi komunizam), a koristite smartphone, smartwatch, internet, milijarde podataka o sebi dijelite na sve strane, pa čak i financijske, web shopovi, revolut i sl., znaju o vama više nego što znate sami o sebi...  

nitko živ ne zna gdje sve završavaju podaci koje skupljaju milijuni raznih aplikacija, pa čak i vaši passwordi https://www.xda-developers.com/lastpass-customer-data-passwords-vaults-stolen/

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.12.2022 20:17 (digitall).
Moj PC  
1 5 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice