Priče o elementima #9: Antimon – skriveni metal

poruka: 8
|
čitano: 2.710
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #9: Antimon – skriveni metal".
16 godina
Priče o elementima #9: Antimon – skriveni metal

Vrhunsko stivo

3 0 hvala 0
17 mjeseci
Re: Priče o elementima #9: Antimon – skriveni meta
Svaka ćas, ali falila mi još informacija kako je antimon dobio naziv i zašto je simbol drugačiji: ime mu dolazi od grčkih riječi anti i monos što znači onaj koji ne dolazi sam. Simbol dolazi od latinskog naziva za antimonov sulfid - stibium.

U tekstu bi se dalo ispraviti piše "antinon" u dijelu gdje se spominju trijumfalna kola i gdje se spominje vino u kaležu od antimona.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Sirotanovic kaže...
Svaka ćas, ali falila mi još informacija kako je antimon dobio naziv i zašto je simbol drugačiji: ime mu dolazi od grčkih riječi anti i monos što znači onaj koji ne dolazi sam.

Zanimljiva informacija. Ja sam dosad mislio da je dobio naziv po oktrivatelju.

17 mjeseci
Isto sam bio uvjeren da je po nekoj osobi dobio ime.

Evo jedna glupa "hrvatska" a može proći i kao "srpska" fora: Na nekom kvizu bilo pitanje kemijski element početno slovo "A" koji je dobio naziv po nekoj osobi?

Kolega kaže Americij i pogriješi , ja kažem Antimon 😅 i pogriješim... a točan odgovor je bio Einsteinij 🤯!!!
Ono razmišljamo wtf, početno slovo "A"!
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.3.2026 11:55 (Sirotanovic).
16 godina

a Murrica je dobila ime po Amerigu Vespucciu dakle....

Ju je je? Je ju je!
17 mjeseci
To reci komisiji koja je pravila pitanja za kviz 😅
Ali tehnički nije točno , Amerika jest dobila ime po Amerigu ali element je dobio naziv po kontinentu 🤔

Ali vrh je što element pod A slovom se smatra Einsteinij.
18 godina
Sirotanovic kaže...
To reci komisiji koja je pravila pitanja za kviz 😅
Ali tehnički nije točno , Amerika jest dobila ime po Amerigu ali element je dobio naziv po kontinentu 🤔

Ali vrh je što element pod A slovom se smatra Einsteinij.

Pa u Srbiji je normalno da oni citaju i pisu po Karadzicu (kako citas tako i pises), tako da Einsteiniji kod nas bi pravilno u Srbiji bio Ajnstajniji, tako da prema njihovim gramatickim propisima nije pogresno. Da je glupo, glupo jest, ali nije pogresno.

Stres je neizbježan !!!
17 mjeseci
Sve pet Toza razumijem ali u RH Ajnštajnij se piše Einsteinij pa su svi sudionici kviza bili začuđeni . Eto možemo to smatrati kao trik pitanje za znalce.

Ma dosta su unas zapetljali hrvatski odmičući što dalje jezik od srpskohrvatskog. Pa sad ima kupus starih riječi koje pišemo kako čitamo , dok nove strane riječi koje su primljene u narod pišemo kao stranci.
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2026 12:22 (Sirotanovic).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice