Priče o elementima #14: Magnezij – divlji metal ko

poruka: 15
|
čitano: 3.428
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #14: Magnezij – divlji metal ko".
18 godina

Magnezij je bitan i za spavanje. Čitam kako se različiti oblici magnezija više ili manje dobro apsorbiraju u tijelu. Pri tome su oksidi najloši, a citrati najbolji ako se dobro sjećam. Može li neki info zašto je tome tako, o kakvom mehanizmu se tu radi?

Gledam te!

0 0 hvala 0
16 godina

hmm prof. Raos niste valjda praznovjerni?

13 ?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Priče o elementima #14: Magnezij – divlji meta
16 godina

eh, pa tražio na Bugu, ali eto nema #13, vaši web admini su onda praznovjerni?

P.S. - najbedastije - ja komentirao na srebru, 2x....

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2026 12:54 (Stric_Jura).
18 godina

Naša tražilica je anemična, kljasta i ima teži oblik alchajmera.

Idi na guglo i upiši:

"priče o elementima #13 :site www.bug.hr"

ili tako nešto, ovisno što tražiš.

This space for rent!
18 mjeseci
Molio bih Vas u uredništvu da ostavite članke ,da duže vremenski držite na početnoj stranici.
Dogodilo mi se već nekoliko puta da propustim članke, ako ne stignem pročitati u dan- dva nestane članak sa početne stranice.

Ako ja kao Vaš redoviti čitatelj propustim , možete misliti kako prosječni čitatelji propuste.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
Moze se kliknit i na autora pa se dobiju svi njegovi clanci

3 0 hvala 0
18 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Molio bih Vas u uredništvu da ostavite članke ,da duže vremenski držite na početnoj stranici.
Dogodilo mi se već nekoliko puta da propustim članke, ako ne stignem pročitati u dan- dva nestane članak sa početne stranice.

Ako ja kao Vaš redoviti čitatelj propustim , možete misliti kako prosječni čitatelji propuste.

Tekstovi ovog tipa ostaju 24 sata u prvih 4-5 objava, a 48 sati u otvornom bloku (znači na samom vrhu naslovnice).

Onda postoji tag znanost (čak i u glavnom meniju u vrhu naslovnice) https://www.bug.hr/znanost

Stavljeni su svi tekstovi u grupu (popis sa strane ili ispod, ovisno o uređaju na kojem se gleda, te na dnu teksta su redni brojevi svake objave - slike u prilogu)

K tome klik na autora ili zajednički tag (npr. https://www.bug.hr/tag/kemijski-elementiili https://www.bug.hr/tag/povijesni-pregled), vodi na pregled serije...

p.s.

I još jedan hint - novi nastavci povijesnog pregleda objavljuju se svake srijede ujutro! 

...
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.4.2026 2:49 (Miro).
18 mjeseci
Jasno , jadno , hvala , no nisam mislio na Rausove ili Bereckove uratke specifično , to je lijepo složeno i nema zamjerke , nego s mobitela kad skrolam dolje i ako puno članaka i vijesti objavite u roku dan - dva jednostavno vijesti nestanu sa naslovnice.

Mislim da bi bilo dobro produžiti dolje stranicu da imamo i starije članke za pronaći, pa što duži popis to bolje. Mi ljudi volimo skrolati, kao na fejsbuku u nedogled.
18 mjeseci
I ako bude neki redizajn forumskog izgleda u načinu pregleda s mobitela onda bih Vas molio da loading crtu obojate u neku drugu boju osim plave , zato što kad internet zašteka na plavoj podlozi se nikako ne vidi loading plava crta i često kliknem još jednom misleći da nije miš kliknuo ili da nisam kliknuo pa mi tada ode dva koraka unatrag umjesto jednom.
14 godina

danen  E, to sam čekao. Neće ni to ići, jer magnezij reagira i s tim „inertnim“ plinom, dajući magnezijev nitrid, Mg3N2

Hmm, dusik inertan? Pa neznam bas, mozda bolje Ar ? 

Tezi je od zraka, nije skup, nije toksican... 

0 0 hvala 0
7 godina

Ja najvolim komponente bicikala od magnezija, tipa rame(okviri) i vilice, jer su ultralake i relativno elastične (prema aluminiju), samo što s vremenom brže degradiraju i korodiraju a i problematičnije/kompliciranije/skuplje su za masovnu izradu (osim možda po Kinezima ).
Ali znanost o materijalima još uvijek ima tu štošta za reć.  
https://newatlas.com/allite-super-magnesium-alloys/56343/

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2026 8:56 (Al Crane).

1 0 hvala 0
7 godina
Stric_Jura kaže...

hmm prof. Raos niste valjda praznovjerni?

13 ?

Jab' taj sretni broj rezervirao za neki od radionuklida tipa izotopa uranija, plutonija ili polonija, ali svaki broj biti će dobar kad dođu na red 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
10 godina

Da dogovorim prvom čittelju. Kemijski oblik magnezija utječe na njegovu apsorpciju zato što se ion Mg2+ nalazi u drugom kemijskom okruženju. Citratni se anion veže čvrsto za Mg2+ te ga stoga lakše prenosi preko želučane stijenke u krv. A što se pak tiče priloga br. 13, to ne pitajte mene. Ja sam ga stavio pod tim brojem na stranicu, a što se poslije s njim dogodilo to trebate pitati urednika. U svakom slučaju nisam praznovjeran. 

1 0 hvala 4
16 godina

Hvala profesore na ovim tekstovima, dobro dođu i inače, a jučer je dobro došao i u pub-kvizu, pitanje o 10 elemenata poznatih u antici...

sad  prijedlog: umjesto elementa, jedna molekula - voda, da nam objasnite zašto je ona univerzalno otapalo - malo bolje i podrobnije nego što dosad znam - zbog polarnosti tj. pozitivnog naboja na vodikovoj strani i negativnog na kisikovoj koja pomaže vezivanju s drugim ionskim/polariziranim molekulama...

mislim da bi to bilo zanimljivo čitateljima da shvate kako je pojavnost međudjelovanja koju kao ljudi vide samo makro uvećanje osnovnih kemijskih i fizičkih svojstava elemenata i spojeva...

općenito da se vidi triunitizam kemija-fizika-astonomija kroz uvećanje/smanjenje kroz koje gledamo...

Ju je je? Je ju je!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice