Daklem... Imaš službene HEP-ove stranice, na stranu što ne proizvodimo dovoljno struje već je i podosta uvozimo.
OIE su negdje na 40% ukupne potrebe.
Punjač na svakom okretištu? Good luck.
Struja će, kao i svi energenti postajati samo skuplja. Na stranu potreba pokrića prihoda izgubljenih sa strane goriva, OIE nisu jeftini i nikad neće biti, plus što moraš imati ne-OIE rezervu.
Gledajući HEP stranice ispada da uvozimo 40% struje, a istovremeno izvozimo 20% ukupne proizvodnje. Tko tu sad lud, tko će ga zna.
Ja sam gledao ourworldindata.org kojeg su dopunjavali za 2021 baš ovih dana.
Slažem se da su OIE, imaju doduše najveću cijenu "one time ulaganja" (nuklearke imaju najveću cijenu), ali imaju dugoročni dobar obrtaj vrijednosti. Uz 3-4 nove hidroelektrane i kada bi napravili još jednu svoju nuklearku, HR bi zbilja postala energetski neovisna.
Moje je mišljenje da je to najvrednija stvar, jer može utjecati puno na industriju i turizam, kada možeš držati "nižu" cijenu električne energije.
No idemo sad offtopic...
Nitko nije lud. Uvozimo 40% jer nemamo dovoljno proizvodnje.
A ponekad, kad se poklope zvijezde imamo nešto veću proizvodnju od potrošnje pa prodajemo.
3 - 4 HE, svoja NE? Jasno ti je da ćemo prije lakše i jaftinije iskrcati svoju posadu na mjesec?
Što misliš zašto cijena struje stalno raste?