Poticaji za solare: lokacija određuje povrat inves

poruka: 44
|
čitano: 8.368
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Poticaji za solare: lokacija određuje povrat inves".
2 godine
Re: Poticaji za solare: lokacija određuje povrat i

dax-lax: Istina, u pitanju je trofazni priključak ali zašto mi na mono bio manje od trećine za 3F. 

HEP postavlja izričito ograničenje predaje od maksimalno 3,68 kW (16 A) po jednofaznom priključku zbog "stabilnost mreže".

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2026 0:06 (n4rd3v).
22 mjeseca
bus kaže...

Ja sam stavio solare bez poticaja i isplatio ih za 7 godina.. dalje je free struja... pa dok traje. A vi kalkulirajte dal vam se isplati ili ne sa baterijama ili bez.  jbga sad više nema netiranja pa nije takva računica, ali su paneli puno jftiniji nego prije 7 godina.. kad se i PDV na njih plaćao...

Slična priča kolega, samo sam ja ušao u prvu rundu odbitka PDV-a i uštedio 2000 eura. Ugradio sam panele prije 5 godina na kontinentu u Slavoniji on grid, sa dvosmjernim brojilom i bez baterije, garancija na panele 25 godina .... Evo još cca. 2.5 godine i besplatna struja. 

6 godina
HCMAA kaže...

palo mi napamet...zar se EV nebi mogao koristiti ka baterija za solar on/off grid...i AI mi za novi twingo kaže da on to podržava...njegov punjač je dvosmjeran...i za punjenje i za napajanje 

baterija korist istu kemiju...za twingo je kapacitet 27,5kWh

znači solarni on grid sa poticajima

ev twingo sa poticajima i njegovu bateriju koristiš za kućne potrebe...eventualno 2-3kWh baterija kad twingo nije u blizini

Ima V2H / V2L / V2G

Pocinje pomalo dolazit na aute

18 godina

O ovome ja pisem vec par godina pa se ljudi rugaju.
https://octopusenergy.de/octopus-powerdrive
Znaci pune ti auto kad ima viska stuje i prazne kad fali a ti si u appu definiras kad ti treba auto sa koliko struje. Sve automatski i chill.
E-Auto fahren für 0 €– bis zu 16.000 km pro Jahr möglich
Sodium baterije budu kroz pet godina toliko jeftine da budu ih svi zivi imali doma neovisno o solarima EV ili necem trecem. Kupis 10kWh bateriju das operateru da puni i prazni po volji i imas besplatnu struju.

Ako trebate jeftine baterije onda je ovo po meni best buy website.

https://www.hofman-energy.com/batteriespeicher-k7361-de

Primjera radi 10.24kWh 

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2026 15:07 (NEW_MAN).
13 mjeseci
Svakakav kaže...

..mali addendum; 

Sumarno, dok EU nudi novac i pravni okvir da se energetsko siromaštvo počne rješavati u korijenu (smanjenjem potrošnje kroz modernizaciju domova), naša politika i dalje primjenjuje zastarjele socijalne kriterije. Rezultat je taj da najranjiviji ostaju zatvoreni u krugu visokih računa i hladnih domova, dok poticaje za zelenu tranziciju uglavnom koriste oni koji već imaju financijska sredstva za investiranje.

Pa nema novca u dobrim namjerama, nije niti cudo da ne funkcionira.

Avaj tema, da uporavo zbog logike profitabilnosti, tj normalnog mentalnog sklopa koji zeli maksimalizirati profit solari kostaju uvijek tocno koliko te koista i struja. Kada struja ide gore, idu i projketi solaria gore. mozda cijena panela ide dole ali ne ide cijena projekata i ugradnje.

To pa znaci da profitiras na devijacijama, oscilacijama i u maratonu, isto kao i na burzi. Plus ako imas problema sa opskrbom energijom onda garantirano profitiras.

Znaci, pregrizes govno i ugradis solare, istrese za kompletan veliki dobro dizajniran sustav cca 15 do 20k i cekas. Vecina koja zivi u kucama bi to mogla jer realno to nije puno para.

Nakon x godina, a tim brze sto cijene energije budu brze isle gore, budes sam sebe tapsal po ramenu kak si dobro napravil posel sa solarima.

Trik je u tome da je sustav dobro dizajniran, da imas komponete sa dugim jamstvom, postojecom podrskom, dobro predimenzionirane. Cilj je ne imati ulaganja osim pranja solarnih panela.

Dakle najbolje ako sam postanes expert u istome i ne oslanjas ne trecu stranu da ti pomaze kroz vrijeme exploatacije.

Ne bi bilo zgorega pogledati povijest tuce pa uplatiti osiguranje za istu u nadi da nece biti preskupo ili odmah dizjanirati zastitu od iste.

I onda waiting game, kao sa dionicama ako su tvrtke iole stabilne, isplatiti ce se, pogotov ako vozis kakav EV.

Netko je spomenuo EV kao bateriju za solare, da neki EVovi to mogu, dvosmjerno, puni sebe ili postaje izvor EL energije, no ne mogu svi.

Onaj kome auto treba samo do ducana i tak, win win situacija, gdje jamstvo na takvo vozilo postaje presudno za sigurnost investicije.

Svaki nepredvidjeni trosak nagriza povrat.

Ja si brijem da bum krov jedne od kuca pokrio solarima, no uopce me ne zanimaju subvencije i petljanje sa drzavom, posebno ako je uvjetovano placanjem ovlastenih projekatanata u klasi korisnosti kao placanje gradjevinske dozvole.  "Daj pare, znamo da imas".

Ako ne ide bez placanja haraca onda hocu pare nazad i hocu tu usranu subvenciju koja se preusmjerava u dzepove "ovlastenih i certificiranih".  Nemojte me krivo shvatiti, sav sam za certifikate, no iskljucivo pod uvjetom da ja nesto dobijem za isto, npr osiguranje uz placeni projekt me bude ispalo 70% manje i sl. Hocu vidljivu i jasnu korist od placanja certifikata i pojekata, a ne samo zeleno svijeto "Sada imas amen, smijes se igrati sa solarima".  

Steta sto je tekst samo reklama za tu nekakvu exel tablicu oblecenu u web sucelje.

15 godina

Kako biste rješili pitanje siromašnih koji su recimo na papiru siromašni, a rade na crno i dobivaju na ruke tko zna koliko što se ne vidi nigdje u sustavu? Defakto možeš i dobrom dijelu roma besplatno obnoviti kuće i odmah ih leglaizirati. Nekako sumnjam da bi pozitivno gledali na to da se takvim primjerima ljudi besplatno obnavljaju kuće za desetke tisuca eura, a istovremeno si ekipa s prosjecnim primanjima ne može ni priuštiti stan, a kamoli kucu. Pa je ono, gle, zašto bi bio budala i radio, kada bolje prolaze ovi što rade na crno a država im sve ostalo daje jer su na papiru evo, jadni i siromašni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2026 16:58 (Fallen87).

0 0 hvala 0
21 mjesec
Kuća mora biti legalizirana i imati sve uredne papire da bi mogli ostvarili poticaje, te da vam je to jedina nkeretnina.

Nema tu nekog troška harača za uhljebništvo kolega MojeDvijeCente, platiš projektantu i on sve obavlja, i još 150 eura nadzor koji sve provjeri kad bude gotovo.

"Ne bi bilo zgorega pogledati povijest tuce pa uplatiti osiguranje za istu u nadi da nece biti preskupo ili odmah dizjanirati zastitu od iste".

ima osiguranja koje pokrivaju to. Recimo plaćam Croatia osiguranje već godinama , te smo samo dodali i za panele u slučaju leda i nije nešto podiglo cijenu osiguranja.

Zaista bune ljude bezveze s tim da je poricaj 50%, e pa nije, nego je maksilalno kao što je kolega gore naveo 2200 eura poticaja, a to računaju da je 50% od onog ograničenja od elektre na 3,68kW za monofazne priključke. 3,68kW je prosječna potrošnja kućanstva u RH.
I to me stalno kopka, ja bih ugradio sebi trofaznu ali sigurno je priključak skup?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
15 godina
Možeš ti to sve o svom trošku. Možeš si i sam složiti sve komplet, ali samo ako ćeš biti off grid. Ne možeš dobiti on grid suglasnost, odnosno, nećeš moći povlačiti struju iz mreže za vrijeme lošeg vremena ako ugradiš sve na svoju ruku. Ubaci u priču 300-400kwh baterije, onda se već može o tome razmišljati. Do tada će se igrati po njihovim pravilima ili se neće igrati.
Pričam sa jednim poznanikom iz DE. Okolica Hamburga. Kaže, ja imam 800w, sleš, dvije ploče. Ok, kaj radiš s time? Veli da je to snaga koju si smiješ sam ugraditi i spojiti na kuću. Sad je to valjda na 1000w dignuto. Sve preko treba projekt. Kad sam spomenuo da me 10kw panela i 12 inverter koštaju manje od 7500, kaže da bi za to gore morao projekt plaćati skoro 3 puta više. Lik je na ulasku 40ih i sparky je koji se bavi simensovim vjetrenjačama tak da zna o čemu govori. Ovo kod nas je sad bagatela i treba iskoristiti tko može.
21 mjesec
Savjet je ne uzimati najjeftiniju ponudi, dobro paziti na odabir kakve kabele ugrađuju. Bitnija je kvaliteta nego da tu štediš gdje ne bi trebao.

Takošer paneli, svaka grneracija je sve učinkovitija tako da išćite najnovije.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
To sa panelima je kao i sa svim drugim novim stvarima. Svake godine izađe nešto mrvu poboljšano. Kod mene je trina vertex s+. 450w, dualglass, 22.5% efikasnost. Razliku koju će donjeti novi paneli kroz godine saniraš dodatnim panelom ili dva a paneli su najjeftinija stavka u cijeloj priči.
Slažem se da solidna roba mora biti minimum i vjerujem da svi renomirani izvođači ne stavljaju neko smeće u ponudu.
Inverteri su gotovo svi iste građe s kineske strane. Solar edge, fronius, sma, voltron kao nešto skuplje zapadne opcije ali su tolko skuplje da se u manjini biraju.
16 godina
Uvik ista prica sa EU, imaju dobre ideje koje birokracija ubije. Tako sa solarima, 15% cijene je materijal sve ostalo je papirologija i neke dozvole i sranja da bi to bilo “po pravilu”
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 1 hvala 0
17 godina
My2Cents kaže...
Svakakav kaže...

..mali addendum; 

Sumarno, dok EU nudi novac i pravni okvir da se energetsko siromaštvo počne rješavati u korijenu (smanjenjem potrošnje kroz modernizaciju domova), naša politika i dalje primjenjuje zastarjele socijalne kriterije. Rezultat je taj da najranjiviji ostaju zatvoreni u krugu visokih računa i hladnih domova, dok poticaje za zelenu tranziciju uglavnom koriste oni koji već imaju financijska sredstva za investiranje.

Pa nema novca u dobrim namjerama, nije niti cudo da ne funkcionira.

Avaj tema, da uporavo zbog logike profitabilnosti, tj normalnog mentalnog sklopa koji zeli maksimalizirati profit solari kostaju uvijek tocno koliko te koista i struja. Kada struja ide gore, idu i projketi solaria gore. mozda cijena panela ide dole ali ne ide cijena projekata i ugradnje.

To pa znaci da profitiras na devijacijama, oscilacijama i u maratonu, isto kao i na burzi. Plus ako imas problema sa opskrbom energijom onda garantirano profitiras.

Znaci, pregrizes govno i ugradis solare, istrese za kompletan veliki dobro dizajniran sustav cca 15 do 20k i cekas. Vecina koja zivi u kucama bi to mogla jer realno to nije puno para.

Nakon x godina, a tim brze sto cijene energije budu brze isle gore, budes sam sebe tapsal po ramenu kak si dobro napravil posel sa solarima.

Trik je u tome da je sustav dobro dizajniran, da imas komponete sa dugim jamstvom, postojecom podrskom, dobro predimenzionirane. Cilj je ne imati ulaganja osim pranja solarnih panela.

Dakle najbolje ako sam postanes expert u istome i ne oslanjas ne trecu stranu da ti pomaze kroz vrijeme exploatacije.

Ne bi bilo zgorega pogledati povijest tuce pa uplatiti osiguranje za istu u nadi da nece biti preskupo ili odmah dizjanirati zastitu od iste.

I onda waiting game, kao sa dionicama ako su tvrtke iole stabilne, isplatiti ce se, pogotov ako vozis kakav EV.

Netko je spomenuo EV kao bateriju za solare, da neki EVovi to mogu, dvosmjerno, puni sebe ili postaje izvor EL energije, no ne mogu svi.

Onaj kome auto treba samo do ducana i tak, win win situacija, gdje jamstvo na takvo vozilo postaje presudno za sigurnost investicije.

Svaki nepredvidjeni trosak nagriza povrat.

Ja si brijem da bum krov jedne od kuca pokrio solarima, no uopce me ne zanimaju subvencije i petljanje sa drzavom, posebno ako je uvjetovano placanjem ovlastenih projekatanata u klasi korisnosti kao placanje gradjevinske dozvole.  "Daj pare, znamo da imas".

Ako ne ide bez placanja haraca onda hocu pare nazad i hocu tu usranu subvenciju koja se preusmjerava u dzepove "ovlastenih i certificiranih".  Nemojte me krivo shvatiti, sav sam za certifikate, no iskljucivo pod uvjetom da ja nesto dobijem za isto, npr osiguranje uz placeni projekt me bude ispalo 70% manje i sl. Hocu vidljivu i jasnu korist od placanja certifikata i pojekata, a ne samo zeleno svijeto "Sada imas amen, smijes se igrati sa solarima".  

Steta sto je tekst samo reklama za tu nekakvu exel tablicu oblecenu u web sucelje.

pa projekt za solare te kosta 200-300 eura, nije neka stavka  u ukupnoj cijeni

16 godina
A koliko te kosta montiranje solara jer ih nesmis sam postavljat?
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 0
16 godina

Koliko bi kostalo u HR 10kwp Huawei set sa montazom i prijavom bez baterije i poticaja

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice