Pored slabije prodaje povećao se izvoz, pa je slik

poruka: 46
|
čitano: 10.375
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pored slabije prodaje povećao se izvoz, pa je slik".
2 godine

1. Ne treba mi snaga, nego doseg

2. Nemaš ih gdje puniti

3. Za punjenje treba vremena

4. Još uvijek su preskupi, a punjenje više nije free

5. Čekam razvoj efikasnijih baterija zbog većeg dosega

6. Ne isplati mi se kupovati novi auto, a skeptičan sam prema polovnim strujućima, čak i mlađima od 5 godina 

7. Početkom prošle godine kupio sam fantastičan 3,5 godine star mini suv benzinac sa 66 tkm pa još barem 6 godina ne planiram novi, a do tada će se valjda i sve navedeno oko strujića posložiti

A da imam neograničene resurse? Dodge Charger iz '68. za gušt i električni Fićo za po gradu 🤘

Mučko Đubre
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 8:40 (Štrumpf Nazgul).
Moj PC  
30 1 hvala 1
16 godina

Jedan od većih problema jest što naš Fond radi ogromnu štetu sa svojim poticajima koji uvijek kasne, ne znaš kada će izaći, traju par minuta i funkcioniraju po principu najbrži prst.

Umjesto da daju troje ljudi po 3000€ ili da daju fond za infrastrukturu oni daju svakome 9000€ po autu. 

Nitko ne želi ispasti naivac i ne kupiti auto sa poticajem od 9000€ i zato se boje kupiti novi EV.

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
Re: Pored slabije prodaje povećao se izvoz, pa je
Tko bi rekao da ljudi bez ogromnih poticaja ne zele ili ne mogu kupiti beta test proizvode.
Nadglednik dina
Moj PC  
12 3 hvala 3
14 godina
Puno bolja kupovina je vozilo tipa Mazda CX 60 ili CX 80 sa 3,3 diesel motorom. Polovna, košta 40k Eura. Originqlna garancija je 6g ili 150000km.
Žalosno je što se cijene diesela u Europi podižu da bi se kompenzirale olakšice za električna vozila.
vicious
Moj PC  
8 3 hvala 0
18 godina
Losa infrastruktura, losa ponuda, lose kamate, slaba kupovna moc, los leasing i nikakvi "popusti"= nema razloga za kupnju EVa.

U Austriji se na EV ne placa NoVa (CO2 porez), jeftinije osiguranje, ako se uzme na firmu onda radnik ne placa Sachbezug (naknada), Sachbezug se skida sa place radnika i ovisi o CO2, a moze biti petstotinjak (bruto) eura ako recimo uzmes Oktaviju ili nula eura ako uzmes Enyaqa, zadnja stavka radi cega firme uzimaju EV je jeftinije sve oko njega. Svaka firma ima punjace pred zgradom ili u garazi i visestruko je jeftinije voziti na struju pa su ogromne ustede. Mi imamo 700+ automobila u firmi i ustede se mjere u stotinama tisuca eura.

EV je jos uvijek skupa igracka i ako nemas kucu da punis jeftino ili besplatno putem solara onda je EV jako jako skupa igracka.
7 godina

bilo bi bolje da se na državnoj razini razvija gradski prijevoz na struju...i od svih tih poticaja...na državnoj razini kupuju busevi na struju..naravno takvi lokalni...gradski prijevoz onda besplatan za sve ili uz minimalnu naknadu od 120E godišnje...a ne da cijena busa dođe 50E mjesečno...za te nofce imam 25km sa svojim twingom svaki dan i pored toga komod i ostale prednosti...a da je cijena prihvatljiva...twingo bi 99% vrimena bio u stanju mirovanja

za među gradski da porade na vlakovima...ne očekujem 200km/h za vlak...60-80km/h sasvim ok brzina da bude vlak...ono da putovanje vlakom od Splita do Zagreba traje max 5 sati....i naravno prilično niska cijena karte...a ne da mi je skuplje nego da idem svojim autom

međutim...vidi mene...ipak je lakše potrošiti 2 milijarde na Anušićeve igračke

stoga zaboli me za to njihovo zeleno licemjerstvo...evo twingo1 se kotrlja već 13 godina...i još ga uzeo polovnog koji je u tom trenutku bio star 12 godina sa stvarnih 64000km za 3000E...za koju godinu...sviđa mi se ludo dacia sandero stepway iz 2021(benzin/plin) za max 10000E...

zašto vrćenje brojila u nazad nebi bilo jednostavno da jednostavnije ne može...kupiš solare...spojiš na odgovarajuće brojilo...prijava na HEP-u traje 5 minuta...i vozi miško

u međuvremenu,dok euroslavija brine o čepovima

palestinci-u-gazi-pale-plastiku-kako-bi-se-ugrijali-nocu-ne-spavamo-od-hladnoce

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 9:58 (HCMAA).
Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina
Baš me čudi kako u državi gdje je prosječna plaća oko 1.000 EUR slabo idu električni automobili čije cijene se kreću od 40k na više i za nekoliko godina se ne mogu pokloniti nikome a kamoli prodati.
Da, postoje 20-30k modeli sli su tragičnog dometa, obično mala klasa i u funkciji drugog vozila za što opet treba biti dobro podmazan za priuštiti.

9 0 hvala 1
17 godina

Ako znaš da se rabljeni teško prodaju nećeš se lako odlučit ni za kupnju novog.

Amenoum

2 0 hvala 0
16 godina

Pa to su auti za do dućana i placa .... ne znam kaj ste vi mislisi ...

1 1 hvala 0
16 godina

Brat mi je u DE i uzeo je ženi za odlazak na posao MG4, električni, 50kWh baterija. Istina, to je obična kanta i nije čak niti nov nego je godišnjak s 30kkm, povrat iz nečije flote pa sad u drugoj fazi leasinga kod privatne osobe. Ali je zato manje od 200€ mjesečno bruto bez ikakvih pologa ili otkupa. Kad mu istekne leasing vratiti će ga i uzet drugi po sličnim uvjetima. Da ima takvih ponuda kod nas i ovdje bi se više vozili električni, ali nema, niti slično.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Kad kod nas nema tržišta za to pogotovo za rabljene, rabljeni niš ne vrede.

1 1 hvala 0
18 godina
Memphis kaže...

Pajdo radi u Zg i svaki dan se vozi iz Vz te se navaza po Vz jako puno jer ima dva sina koji treniraju nogomet pa su stalno negdi.

Long story short, kupil je rabljenu Teslu 3 i razlika u cijeni goriva mu pokriva ratu kredita te jos zaspara! Znaci toliko manje trosi na benzin da pokrije ratu kredita i jos zaspara par eura mjesecno, a auto ima garanciju jos dvije godine.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 13:20 (NEW_MAN).
5 mjeseci

A sta ocekujes. Ja dosao u Slavoniju te od Iloka do iza Zupanje (na autocesti) NEMA nigdje da napunim auto. 6 stanica u Osijeku NITI jedna nije radila :D ovdje u Irskoj forsiraju isto EV ali ti ovdje nemozes proci 20km da nema bar par stanica za punjenje. Takodjer ugradnja punjaca kuci je sufinancirana skoro u cijelom iznosu od strane drzave te ako kucis napravis za puniti auto struja ti je jeftinija skoro 50% nego da punis na benzinskoj.

One Man Games

1 1 hvala 0
16 godina
NEW_MAN kaže...
Memphis kaže...

Pajdo radi u Zg i svaki dan se vozi iz Vz te se navaza po Vz jako puno jer ima dva sina koji treniraju nogomet pa su stalno negdi.

Long story short, kupil je rabljenu Teslu 3 i razlika u cijeni goriva mu pokriva ratu kredita te jos zaspara! Znaci toliko manje trosi na benzin da pokrije ratu kredita i jos zaspara pedesetak eura mjesecno, a auto ima garanciju jos dvije godine.

A nisi ga pitao koliko puni. Svi gledaju neki benfit kroz pare a nitko ne računa vrijeme u novac. Onda bi te pitao koliko se isplati. Ja imao Auid etrona starog 2-3 godine kupio upola cijene od novog, vozikao se neko vrijem i prodao ga.

20 mjeseci

Ljudi jedva krpaju kraj sa krajem, tko će dati za EV 30.000€ kojeg za 6-7g neće moći prodati nikome??

To je skupa igračka za odlikaše..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 13:20 (yoko999).
Moj PC  
6 0 hvala 1
18 godina
Memphis kaže...
NEW_MAN kaže...
Memphis kaže...

Long story short, kupil je rabljenu Teslu 3 i razlika u cijeni goriva mu pokriva ratu kredita te jos zaspara! Znaci toliko manje trosi na benzin da pokrije ratu kredita i jos zaspara pedesetak eura mjesecno, a auto ima garanciju jos dvije godine.

A nisi ga pitao koliko puni. Svi gledaju neki benfit kroz pare a nitko ne računa vrijeme u novac. Onda bi te pitao koliko se isplati. Ja imao Auid etrona starog 2-3 godine kupio upola cijene od novog, vozikao se neko vrijem i prodao ga.

Puni ga prek noci i auto je uvijek pun. Na punionicu ide kad ide na more. Ne vozi se u Split svaki dan nego u Zagreb iz Varazdina pa natrag, to moze na jedno punjenje i jos ima za jednom tam i natrag. Doma ima 11kW punjac i solare. Znaci svaki dan u jutro kad se probudi mu je auto pun.

Na zalost na poslu nema gdi puniti jer da ima bi se vozil doslovno besplatno.

16 godina

Ovih 5 do 10% našeg stanovništva koje živi dobro i ima dobra primanja, je ionako več pokupovalo sve "igračke" dostupne na tržištu.

Tak da, nije ni čudo da slabi prodaja.

5 0 hvala 0
12 godina
NEW_MAN kaže...

Puni ga prek noci i auto je uvijek pun. Na punionicu ide kad ide na more. Ne vozi se u Split svaki dan nego u Zagreb iz Varazdina pa natrag, to moze na jedno punjenje i jos ima za jednom tam i natrag. Doma ima 11kW punjac i solare. Znaci svaki dan u jutro kad se probudi mu je auto pun.

Jel dodao u računicu solare i punjač? Mislim na računicu o uštedi na benzinu. Jer i to je ulaganje koje valjda ulazi u računicu. Ovako odokativno bi rekao da je to dodatnih 10-15 tisuća eura (ja plaćam za 6kW cca 6 tisuća eura). To je jako puno benzina 

Nadglednik dina
8 godina

Meni osobno je jedini minus što ga nemogu punit doma jer živim u zgradi i ne pada mi na pamet svaki dan ić sjedit par sati na javnoj punionici - da, možeš ić na brzu ali onda doslovno ništa ne ušparam. Ali čak ni to mi nebi bio problem i niti domet kad bi mogao napunit auto po normalnoj cijeni za nekih 10 min od 0 do bar 80%. Kad to postano normalno onda ga kupim, do tada gonim fosilca.

Moj PC  
5 0 hvala 0
9 godina

...

0 0 hvala 0
18 godina
Entry Point kaže...
NEW_MAN kaže...

Jel dodao u računicu solare i punjač? Mislim na računicu o uštedi na benzinu. Jer i to je ulaganje koje valjda ulazi u računicu. Ovako odokativno bi rekao da je to dodatnih 10-15 tisuća eura (ja plaćam za 6kW cca 6 tisuća eura). To je jako puno benzina 

ROE za solare mu se prepolovil sa EV. Solare je platil nekih 6k ako se ne varam, ne znam ako je uzel i bateriju za kucu. To je po meni najveci fail Tesle, kaj nema V2G. Moram prodat drugi auto i za njegove novce stavit solare, a drugi auto ne bude Tesla 1000%. Kad otplatim ovaj uzimam novi EV ali sa V2G.

18 godina
nikonja kaže...

Meni osobno je jedini minus što ga nemogu punit doma jer živim u zgradi i ne pada mi na pamet svaki dan ić sjedit par sati na javnoj punionici - da, možeš ić na brzu ali onda doslovno ništa ne ušparam. Ali čak ni to mi nebi bio problem i niti domet kad bi mogao napunit auto po normalnoj cijeni za nekih 10 min od 0 do bar 80%. Kad to postano normalno onda ga kupim, do tada gonim fosilca.

Ako punis na punionici onda je struja od 50 do 60 centi. Pri potrosnji od 20 kW na 100 km te ispada potrosnja od 10 do 12 €. Benga/dizel je 1,5 za litar kaj ispada od 6,66 l do 8 l ako 10 do 12 € pretvorimo u gorivo. Ne vidim racunicu osim gubljenja vremena, eventualno da punis na poslu for free. Australija slaze mreze punjaca prek ulicne rasvjete. Postoji ovak nekaj https://www.rheinmetall.com/en/products/e-mobility/charging-infrastructure/curb-stone-chargers to mozes u svaki novi kvart, garazu, parking uplanirat.

Kroz pet do deset godina bude sve sjelo na svoje, ali sad bez kuce ne trebas EV. Za dvadesetak godina bude sve EV i cudili se budemo kak je nekad trebalo ici negdi tociti gorivo, placat skupe servise i imat offline auto.

7 godina

Isto i u Irskoj. Zato sam lijepo uzeo novog golfica, a ne da se ***em s elektricnim sa sve skupa sto mi irska drzava vrati, ako kupim elektricni automobil. Rjesavaju se ovih elektricnih ovdje  tko god stigne (samo ne mogu pronaci nikoga da ih kupi). No generalno, svatko tko ima 2 stanice u glavi znao je da ce do ovoga doci. Ako imas s jedne strane Europu koja glumata nesto oko ekologije (na stranu to sto elektricna energija dolazi vecinom od fosilnih goriva, jel'te), a sa druge strane ostatak planeta kojemu se zivo da ne pisem sto za ekologiju, samo je pitanje vremena kada ce i ova prva strana (Europa) postaviti pitanje : jesmo li idioti ?!?! Jahati ce se na oktanima/fosilima jos desetljecima. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 23:55 (SamoPitam3).

1 1 hvala 1
12 godina
NEW_MAN kaže...

Za dvadesetak godina bude sve EV i cudili se budemo kak je nekad trebalo ici negdi tociti gorivo, placat skupe servise i imat offline auto.

Nadam se, ali isto tako se nadam da neće biti baterijski EV. To je slijepa ulica. Može gorive ćelije, može i ICE na vodik. Ovo s baterijama nema smisla. Jednostavno ne skaliraju dobro. Još nekako, ali jedva nekako osobni prijevoz, ali prijevoz robe, specijalnog tereta, rad u ekstremnim uvjetima itd, to nikako.

Nadglednik dina
17 godina
yoko999 kaže...

Ljudi jedva krpaju kraj sa krajem, tko će dati za EV 30.000€ kojeg za 6-7g neće moći prodati nikome??

To je skupa igračka za odlikaše..

Izgleda da ti dugo nisi bio u kupovini. Danas bilo koji auto s malo ozbiljnijom opremom košta puno više od 30k.

17 godina
NEW_MAN kaže...
nikonja kaže...

Ako punis na punionici onda je struja od 50 do 60 centi. Pri potrosnji od 20 kW na 100 km te ispada potrosnja od 10 do 12 €. Benga/dizel je 1,5 za litar kaj ispada od 6,66 l do 8 l ako 10 do 12 € pretvorimo u gorivo. Ne vidim racunicu osim gubljenja vremena, eventualno da punis na poslu for free. Australija slaze mreze punjaca prek ulicne rasvjete. Postoji ovak nekaj https://www.rheinmetall.com/en/products/e-mobility/charging-infrastructure/curb-stone-chargers to mozes u svaki novi kvart, garazu, parking uplanirat.

Kroz pet do deset godina bude sve sjelo na svoje, ali sad bez kuce ne trebas EV. Za dvadesetak godina bude sve EV i cudili se budemo kak je nekad trebalo ici negdi tociti gorivo, placat skupe servise i imat offline auto.

Nije istina, vecina je 35-45c, Ove preko 50 su skuplje i na njih nitko ni ne ide ako nije bas kriza s dometom.

Tako da se cak i tad donekle isplati bez kucne punionice.

Svaki lidl i kaufland skoro imaju, tako da je usput dok se kupuje pa se ni ne gubi na cekanje.

7 godina

Od kada je Stipe kupio EV..se preporodio...vozi na mukti kilometre...ali eto Stipe je shupski rekao dio istine..a to da je za EV dao 40000-50000 eyu dinara...i još 20000 eyu dinara za solare na kući...ali eto vozi se mukti

s druge strane sam ja dao za twinga na ule od dinosaura 3000eyuD...napravio 170000km...nek je prosjek 6 centi po km...10200eyuD...znači 13200eyuD

evo novi twingo e-tech 19490eyuD...s tim da piše domet od 263km...odnosno to je realnih oko 220km

dacia sandero stepway(renault je ionako vlasnik dacie) iz 2021...sa 65000km...11000eyuD...plin i benzin...pun spremnik plina i benzine ima domet 1200km...

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 mjeseci
Kaže OMG Studio da nema gdje napuniti u istočnoj Slavoniji , na google karti se nalazi u Osijeku preko 20 stanica za punjenje , VU 4, VK 8, ŽU 2.

Pa ono ispada kao u amerčkim filmovima kad zalutaš u vukojebinu gdje te redneki vijaju s vilama a bolju polovicu ti žele razdjevičit.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
Sirotanovic kaže...
Kaže OMG Studio da nema gdje napuniti u istočnoj Slavoniji , na google karti se nalazi u Osijeku preko 20 stanica za punjenje , VU 4, VK 8, ŽU 2.

Pa ono ispada kao u amerčkim filmovima kad zalutaš u vukojebinu gdje te redneki vijaju s vilama a bolju polovicu ti žele razdjevičit.

Pa ispada da nikad nisi imao elektrilčni auto. Ima i na plotu svega. Šta bi trebao silazit sa autoputa i tražit po selima punionice i iznajmit sobu da malo odmoriš dok se ne napuni.

15 mjeseci
Nije spominjao autoput Bratstva i jedinstva, nego OS i potez od Iloka do Žu, na tom potezu su VU i VK, na to sam odgovorio.

Ta nije da mi nemamo EV, ima sve više ljudi čak i po selima. I meni je u planu za jedno 15 godina kad isfuram ovog benzinca.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice